Leapforce behoort tot de snelst groeiende bedrijven van Nederland!

Zoekmachine optimalisatie trends 2019 google seo

6 Zoekmachine Optimalisatie Trends Voor 2019

Zoekmachine optimalisatie om het nieuwe jaar goed te beginnen

Content & SEO, oftewel search engine optimization, blijven een grote rol spelen in de wereld van de online marketing. Door middel van zoekmachine optimalisatie zorg je ervoor dat jouw website hoger komt in Google. Met de snelheid waarmee de huidige techniek verandert, gebeurt er veel op het gebied van SEO. Daarom leek het ons bij Leapforce een goed idee om te kijken naar de zoekmachine optimalisatie trends die in 2019 een rol gaan spelen.

Zoekmachine optimalisatie trends 2019 google seo

Zoekmachine optimalisatie trend #1: Mobiel indexeren

De mobiele versie van je website speelt sinds begin dit jaar een grote rol. Uit onderzoek is gebleken dat 52.4% van het websiteverkeer in 2018 komt van mobiele apparaten en dit groeit nog steeds dagelijks. Een website die goed functioneert op mobiele apparaten is dus van essentieel belang.

Sinds deze zomer (2018) indexeert Google eerst de mobiele versie van je site, voordat er naar de desktop versie gekeken wordt. Dat houdt dus in dat zodra je website niet goed functioneert op een mobiel device, dit gevolgen heeft voor je score in de zoekresultaten van Google. Extra motivatie dus om te zorgen dat je website goed op mobiele apparaten functioneert.

Zoekmachine optimalisatie trends 2019 google seo

Zoekmachine optimalisatie trend #2: Spraakgestuurd zoeken

Zoekmachine optimalisatie voor spraakgestuurde zoekopdrachten gaat in 2019 een veel grotere rol spelen. Met de toenemende populariteit van Siri en Google Home zoeken steeds meer mensen spraakgestuurd. Volgens Google is dat al elke vijfde zoekopdracht en gaat dat het komende jaar alleen maar toenemen.

Praktisch gezien betekent dit twee dingen:

  1. Gebruik meer long tail keywords;
  2. Denk na over hoe je publiek zijn vragen stelt.

Niemand stelt een vraag door hardop ‘growth hacks’ te zeggen. Ze zullen eerder vragen ‘wat zijn de beste growth hacks voor social media’ of ‘growth hacks voor social media’. Door deze long tail keywords en vragen mee te nemen in je content, wordt je website automatisch makkelijker gevonden door voice search en kom je dus hoger in Google.

Zoekmachine optimalisatie trend #3: Featured snippets

Wie heeft ze niet gezien in Google: featured snippets. Als je een zoekopdracht in Google tikt, komt Google automatisch met een ‘snippet’ waarin je direct het antwoord ziet. Je hoeft vaak niet eens door te klikken naar de pagina om te kijken of de pagina jouw vraag beantwoordt, je ziet het al direct in de Google zoekresultaten.

Ook in 2019 zullen meer onderwerpen een featured snippet krijgen. Met veel onderwerpen zul je zien dat Wikipedia in de featured snippet staat, of een van de andere resultaten van de eerste pagina. Het is dan ook geen makkelijke positie om te veroveren. Daarom moet je strategisch nadenken over de aanpak. De SEO tip hier is dan ook om je per pagina te richten op hele specifieke long tail keywords. Zo maak je met elke pagina het meeste kans om deze top positie te veroveren.

Zoekmachine optimalisatie trends 2019 google seo
In 2019 zul je steeds meer featured snippets in Google tegenkomen

Zoekmachine optimalisatie trend #4: backlinking

Ook in 2019 blijft backlinking een centraal onderdeel van content marketing. Door middel van backlinks kunnen de bots van de zoekmachines zien hoe belangrijk de informatie op jouw site is. Heel kort door de bocht: hoe meer backlinks je krijgt, hoe relevanter de informatie op jouw website.

Je kunt voor backlinks zorgen door verschillende platformen te benaderen en te vragen of ze naar jouw content willen linken. Maar hoe weet je nou welke websites je daarvoor het beste kunt benaderen? Met behulp van tools als SEMrush en Mangools krijg je suggesties van websites in jouw industrie die ervoor zorgen dat jouw positie in Google verbetert.

Een andere manier om voor goede backlinks te zorgen is door middel van gastbloggen. Door een, inhoudelijk, goede blog op een platform met veel bezoekers te plaatsen, kun je bezoekers linken naar je eigen website. Wij experimenteerden hier zelf mee op Frankwatching. Niet alleen zorgt dit voor de benodigde backlinks en dus meer autoriteit op je eigen platform, het zorgt er ook voor dat je jezelf onder dit publiek als expert presenteert.

Let op dat je voor de gastblogs inhoudelijke goede content creëert, hoe hoger de kwaliteit, hoe meer goede traffic je naar je eigen website stuurt. Wat natuurlijk weer een goede invloed heeft op het gebied van conversie optimalisatie.

Een andere manier om voor extra links te zorgen is door intern te linken naar verschillende pagina’s op je website, maar ook naar te links plaatsen naar websites van anderen. Op deze manier laat je extra zien dat jouw informatie relevant is.

Zoekmachine optimalisatie trends 2019 google seo
Witold Rosendaal schreef een gastblog voor Frankwatching.nl

Zoekmachine optimalisatie trend #5: Hoogwaardige content

Aansluitend op het vorige punt: Google hecht ook grote waarde aan hoogwaardige content. Waar je met kleine dingen als de juiste zoektermen in de titel van de afbeeldingen een kleine impact maakt, heeft hoogwaardige content met de juiste, long tail, keywords een goede impact op je SEO score.

Hoe meer waarde je met jouw content levert aan de bezoekers van jouw website, hoe hoger de zoekmachines je website zullen beoordelen. Dit meet Google bijvoorbeeld aan de tijd die je bezoekers op je website en pagina spenderen, en aan de bounce rate. Hoe langer bezoekers op je pagina blijven en hoe lager je bounce rate, des te nuttiger je informatie.

Het aantal woorden speelt ook een rol voor een hoge positie in de zoekresultaten. Uit onderzoek is gebleken dat content van ongeveer 2400 woorden de hogere posities in Google bekleden. Daarnaast speelt ook de leeftijd van de pagina een rol. Hoe langer de inhoud online staat en relevant blijft, hoe hoger de positie in Google.

Zoekmachine optimalisatie
De lengte en de leeftijd van je blog beïnvloed je positie in Google

Zoekmachine optimalisatie trend #6: User experience

Naast goede content is ook de user experience belangrijk. Je website is immers gemaakt voor bezoekers. Niet voor bots. Daarom draagt een goede user experience ook bij aan een hogere positie in Google. Hierbij kun je denken aan de laadtijd van je website: hoe sneller hoe beter. Niets is zo vervelend als een traag ladende website. Dan klikken de meeste mensen gelijk al weg. Zonde! Dit kun je heel gemakkelijk voorkomen met een supersnelle website.

Daarnaast is het natuurlijk overbodig om te zeggen dat je website technisch helemaal tiptop in orde moet zijn. Het is belangrijk dat je website draait zonder fouten, en zonder bijvoorbeeld Adobe Flash. Zorg dat je website technisch helemaal modern en up-to-date is, ook dit zal Google belonen. Geen idee waar je moet beginnen met het verbeteren van je website? Tools zoals SEMrush kunnen je hierbij helpen door je website te scannen en verbeterpunten aan te geven.

Zoekmachine optimalisatie in de praktijk

SEO is niet een ‘één klik’ en dan werkt het. Een goede zoekmachine optimalisatie heeft meerdere onderdelen die allemaal samenwerken. Er zal dan ook altijd iets te verbeteren zijn om ervoor te zorgen dat jouw bedrijf beter vindbaar is in Google.

Heb je hulp nodig om je website te optimaliseren voor organische niet betaalde zoekresultaten? En zie je zelf door de bomen het bos niet meer? Onze SEO specialisten bij Leapforce helpen je graag met het optimaliseren van de SEO van jouw website. Zo weet je zeker dat je in 2019 de resultaten krijgt die je bedrijf echt vooruit helpen.

Wil je weten hoe jouw website scoort op het gebied van SEO? Doe dan een gratis SEO audit! Hiermee weet je binnen een paar minuten wat je kunt doen om nóg beter door Google gevonden kunt worden.

Deel dit artikel

Ontdek de online groeikansen van jouw bedrijf

Meet met behulp van deze groeitest middels 10 vragen de volwassenheid van de marketing van jouw bedrijf en ontdek kansen.

Storytelling op een laptop

Storytelling wat is dat

Storytelling: stop met sales, begin met het vertellen van verhalen. Storytelling is het nieuwe buzzwoord in content marketing. Content marketing beschreven

Lees meer