Leapforce behoort tot de snelst groeiende bedrijven van Nederland!

Social media trends voor 2019

7 Social media trends voor 2019

Vergroot je organisch bereik met deze social media trends

Als laatste deel in onze serie over de trends voor 2019 gaan we kijken naar social media (je kunt hier over content marketing trends en zoekmachine optimalisatie trends lezen). Hoewel alle gebieden snel vooruit gaan, verandert social media nog sneller. Nieuwe updates op Instagram, Facebook en de andere kanalen zorgen ervoor dat je altijd on top of your game moet blijven. Wat gisteren werkte kan morgen weer heel anders zijn. Daarom zijn dit de belangrijkste social media trends voor 2019.

Social media trends voor 2019

Social media trends #1: Social listening

We willen allemaal zo goed mogelijk aansluiten bij onze klanten. Wat willen ze? Waar kunnen we ze mee helpen? En waar liggen de mogelijkheden om de klantenkring uit te breiden. Social listening biedt de mogelijkheid om hier optimaal gebruik van te maken op alle social media kanalen.

In plaats van het zenden van content is social media dé plek om erachter te komen wat mensen zeggen over jou en je product. En dat wordt ook steeds belangrijker ten opzichte van een paar jaar geleden. Door slim gebruik te maken van hashtags kun je zien waar je publiek het over heeft. Zoek bijvoorbeeld eens op een hashtag met jouw bedrijfsnaam erin zoals #nsfail of #postnl. Je ziet meteen wat de problemen zijn en je kan er gelijk op reageren.

Daarnaast kun je social listening ook gebruiken om te zien welke vragen er spelen zonder dat mensen dit gelijk koppelen aan jouw bedrijf of merk. Denk bijvoorbeeld aan meer generieke hashtags zoals #growthhacking of zelfs #dtv (durf te vragen). Bij de eerste zul je allemaal tips rondom growth hacking vinden en kun je heel snel en gemakkelijk op de hoogte komen van de nieuwste trends. Bij de tweede zul je veel generieke vragen zien van mensen die op zoek zijn naar iets of hulp nodig hebben.

Er zijn genoeg tools die je hiervoor kunt gebruiken om social listening makkelijker te maken. Denk bijvoorbeeld aan Awario, maar ook Tweetdeck en Hootsuite zijn hier goed voor. Je kunt hiermee zelf instellen welke hashtags je in de gaten wil houden en zo kun je heel gemakkelijk op de hoogte blijven.

Social media trends voor 2019
Social listening op de #growthhacking hashtag

Social media trend #2: CEO's op social media

We willen allemaal op de hoogte blijven van wat er speelt in de wereld. Datzelfde geldt voor onze favoriete merken en bedrijven. Een publiek hoort graag informatie direct van het hoogste niveau. Leuk dat je een bedrijfs Twitter, LinkedIn of Facebook account hebt, maar we horen het liever van de CEO zelf. In het afgelopen jaar zie je steeds meer CEO’s actief worden op social media een trend die door het publiek met open armen ontvangen wordt. Soms maken berichten van een CEO gewoon meer indruk.

Daar komt ook nog bij dat CEO’s op social media benaderbaar zijn. Of dat is in ieder geval het beeld. Je kunt ze heel gemakkelijk een DM sturen, hun berichten ‘liken’ of delen. Daardoor krijgen CEO’s een menselijker aspect, krijgen mensen het idee dat ze echt gehoord worden en ‘in the know zijn’.

Social media trends voor 2019
Als je zoekt op ‘CEO’ op Twitter krijg je direct een goed overzicht van de verschillende CEO’s op Twitter.

Social media trend #3: Instagram Stories

Het afgelopen jaar is Instagram stories nog populairder geworden. Het is het kanaal waar Snapchat en Instagram samenkomen. Het is zelfs zo populair dat Facebook en WhatsApp soortgelijke functies hebben geïmplementeerd. De tijdelijkheid van de content samen met de unfiltered en unedited content is immens populair. De berichten blijven 24 uur online staan voor ze weer verdwijnen. Met de verschillende filters die je op de video’s kunt toepassen slaat augmented reality onder het ‘Insta publiek’ goed aan.

Op social media vind je vaak alleen de hoogtepunten van iemands dag/werk/leven, terwijl Instagram Stories juist een kijkje achter de schermen laat zien. Met of zonder gekke filter. Dingen die niet goed gaan, die omvallen, alles kun je op Instagram Stories laten zien, het is immers namelijk maar tijdelijke content. Het is ook een geweldige manier om vragen te stellen, feedback te krijgen en interactie te hebben met je volgers.

Social media trends voor 2019
Instagram stories is een leuke en speelse manier om een kijkje achter de schermen te geven.

Social media trend #4: Live

We zagen deze trend al bij de content marketing trends voor 2019, maar ook bij social media speelt live video een belangrijke rol. Op platformen zoals Instagram en Facebook is live al flink ingeburgerd. Net als de Stories geeft live video een kijkje achter de schermen en gaat zelfs net een stapje verder. De kracht zit hem in het hier en nu. Met live video weet je als kijker en consument zeker dat je écht bij bent. Het gebeurt echt nu. Geen tijd om te editen, geen tijd om alles helemaal perfect te maken, er zit geen filter van perfectie overheen.

Het is ook zo dat live video’s op Facebook langer bekeken worden én meer reacties krijgen. Zeker de moeite waard om te integreren in jouw social media marketing strategie.

Social media trends voor 2019

Social media trend #5: Alles is visual

Social media is bij uitstek het kanaal wat draait om visuele content. Begon Twitter ooit met 140 tekens en draaide het om korte boodschappen. Nu is het visuele aspect nergens meer weg te denken. De harde waarheid is dat zonder visuele content je bericht op social media verloren gaat. En dit geldt voor ieder social media kanaal. Visuals zijn belangrijk en dat gaat de komende jaren niet veranderen.

Het is wel waar dat de focus per kanaal verschilt. Zo draait Instagram vooral om mooie foto’s en korte video’s en stories, op Facebook daarentegen doen langere video’s en live video’s het weer beter. Twitter is dan weer bij uitstek de plek voor grappige gifjes en foto’s en bij Snapchat draait het om video die snel weer verdwijnt. Maar elk kanaal heeft een aspect van visuele content en het is zeker de moeite waard om je daarin te verdiepen en de juiste visuele content per kanaal te creëren.  

Social media trends voor 2019
Twitter wordt steeds meer een visueel medium.

Social media trend #6: Influencers en micro brands

Social media is het kanaal waar het fenomeen influencers echt begon. Nog voor influencers naam en bekendheid kregen door Instagram, waren er al mensen die grote groepen volgers hadden verzameld op social media, ze werden alleen nog geen ‘influencer’ genoemd. Het is een trend die steeds meer het social media beeld zal gaan domineren.

Maar er zal ook een verschuiving plaats vinden. Waar influencers eerder uitgezocht werden puur en alleen op hun grote hoeveelheid volgers, komt er nu een focus op micro brands en influencers. Hoewel de grote influencers je product of dienst onder veel ogen kunnen laten komen, kan de interactie wel eens tegenvallen. Veel grote influencers hebben volgers die wel volgen, maar tegelijk ook niet heel erg betrokken zijn. Micro influencers daarentegen hebben een kleiner, maar een veel betrokkener publiek.

Micro brands en micro influencers hebben vaak een hele specifieke niche. Denk bijvoorbeeld aan een blog helemaal gericht op vetplanten die alleen in de woestijn groeien. De volgers van deze blog zijn super geïnteresseerd in dit onderwerp en het is niet iets wat ooit mainstream zal worden. Toch is juist zo’n blog een interessante plek om te adverteren voor, bijvoorbeeld, tuincentra. Je bereikt een hele specifieke doelgroep met precies dat waar ze in geïnteresseerd zijn. Micro influencers zullen dan ook een groot onderdeel worden de komende jaren in de wereld van influencer marketing.

Social media trends voor 2019

Social media trend #7: User-generated content

Met alle content die er op social media en internet rondgaat, is het niet verwonderlijk dat er mensen over jouw merk of product gaan praten. Daar kun je slim gebruik van maken. Waar het eerder ‘not done’ was om content te gebruiken die door anderen was gemaakt, is het nu vaak onderdeel van de strategie van de grotere merken.

Zo maakt Starbucks hier veel gebruik van, maar bedrijven zoals Canon, Buffer en BMW vullen ook hun social media kanalen met user-generated content. Een slimme zet want door het laten zien van user-generated content laten ze zien hoe de producten en diensten gebruikt worden door echte mensen. Daarnaast levert het leuke, originele content op en is het vaak, gratis, adverteren op gebied van social media.

Social media trends voor 2019
BMW gebruikt veel user-generated content op Instagram

Social media trends in de praktijk

Nog maar een paar weken tot het nieuwe jaar begint, maar veel van deze tips kun je direct toepassen. Je hoeft niet te wachten tot 2019 begint om deze trends te omarmen. Welke van deze trends kun je nu oppakken en toepassen in je social media marketing strategie?

Zo kun je bijvoorbeeld vandaag al beginnen met user-generated content op te zoeken en te delen. Of je kunt een influencer zoeken om een samenwerking mee op te zetten. En kom je er niet uit? Of weet je gewoon niet waar je moet beginnen? Dan kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen. We helpen je graag om te zorgen dat jij in het nieuwe jaar het beste uit social media haalt.

Deel dit artikel

Ontdek de online groeikansen van jouw bedrijf

Meet met behulp van deze groeitest middels 10 vragen de volwassenheid van de marketing van jouw bedrijf en ontdek kansen.