Leapforce behoort tot de snelst groeiende bedrijven van Nederland!

Social media apps on iphone

B2B social media: meer dan alleen een dagelijkse post

De kans is groot dat jij als B2B-verkoper gebruik maakt van B2B social media marketing. Je deelt een paar keer per week een post, krijgt steeds meer volgers, telt braaf je likes en shares en hoopt op voldoende kliks naar je website. Maar is dit eigenlijk wel genoeg? 

In deze blog leggen we je uit dat B2B social media marketing breder is dan veel mensen denken. We lichten vijf onderdelen van social media toe die naar onze mening allemaal sterk bijdragen aan het succes van een B2B-bedrijf. 

We like you too banner on street

Naamsbekendheid 

Als eerste wellicht de meest voor de hand liggende functie van B2B social media: naamsbekendheid. Social media, en voor B2B-verkopers voornamelijk LinkedIn, is dé plek om de doelgroep te bereiken.  

In 2022 maken meer dan 830 miljoen experts gebruik van LinkedIn en bevat het platform meer dan 58 miljoen bedrijfspagina’s wereldwijd. De kans is dus groot dat jouw potentiële klant op LinkedIn te vinden is. Daarnaast heeft bijvoorbeeld Facebook 2.91 miljard maandelijkse actieve gebruikers en Instagram 1,074 miljard

 

Hoe vergroot je nu je naamsbekendheid via LinkedIn? Dit doe je voornamelijk door het delen van goede content. Door echt waarde te bieden zorg je dat jouw posts gedeeld én herinnerd worden. 

Wil je nou nog meer mensen bereiken? Maak dan gebruik van LinkedIn Ads, slimme hashtags en vraag je medewerkers om zoveel mogelijk posts te liken en delen. Zo weet het algoritme van LinkedIn dat jouw content de moeite waard is en heb je aanzienlijk meer kans om gezien te worden. 

LinkedIn B2B social media: meer dan alleen een dagelijkse post

Bron: https://content.linkedin.com/content/dam/me/news/en-us/images/FY22Q3MembershipNumbersMap_UpdatedApril26.png

 

Social selling

Een tweede functie van B2B social media die je niet mag missen is social selling. 

 

Bijna alle bekende social media kanalen richten zich tegenwoordig sterk op verkopen. Op Facebook en Instagram kun je direct producten aanbieden (vooral handig voor B2C-verkopers) en LinkedIn biedt verschillende handige functies om bezoekers richting een aankoop te leiden. 

 

B2B-producten en diensten worden meestal niet direct op social media afgerekend. Het doel van B2B social selling is dan ook voornamelijk het genereren van leads en het vullen van de sales pipeline

 

Hoe doe je dit? Bij B2B social selling staan leadgeneratie en conversie centraal. Je creëert consistente en waardevolle content die perfect aansluit bij de interesses van de (potentiële) klant. Met behulp van analyses onderzoek je wat wel en niet werkt en stel je je werkwijze waar nodig bij. 

 

Verder help je je volgers en bezoekers de sales pipeline in met behulp van social media advertenties en betaalde functies zoals de LinkedIn Sales Navigator – vaak in combinatie met LinkedIn automation. Door bovendien de juiste integraties te maken met een CRM-systeem, worden je nieuwe leads automatisch correct opgeslagen en opgevolgd.  

 

B2B social selling gaat om het vinden en enthousiasmeren van potentiële klanten, waardoor ze graag met een salesmedewerker in gesprek gaan én uiteindelijk een aankoop doen. 

 

Wil je meer weten over leadgeneratie met het bekendste social media kanaal voor B2B-verkopers? Lees dan verder in onze blog over LinkedIn lead generation

 

Markt- en doelgroeponderzoek

Wist je dat je als verkoper op social media enorm veel waardevolle informatie over de (potentiële) klant én concurrent kunt vinden? Dit doe je op verschillende manieren, afhankelijk van het stadium waarin jouw bedrijf zich bevindt. 

 

Heb je zelf nog geen social community opgebouwd, kijk dan eens op de profielen van je concurrenten. Wie zijn de volgers van de concurrent? Waar reageren ze positief op en waar juist negatief? Al deze informatie helpt jou bij het opstellen van buyer persona of customer empathy maps

Heb je al wel enkele volgers op social media, probeer dan eens uit te vinden of dit inderdaad ook je (potentiële) klanten zijn. Trek je met je kanalen wel de juiste mensen aan? Is dit het geval, dan kun je deze groep zelfs direct om advies vragen. Betrek je social community bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van een product of dienst met een leuke poll of survey.

Wil je hier nog uit je social media kanalen halen? Overweeg dan om gebruik te maken van een social listening tool zoals Awario of Brandwatch of Mention. Deze tools monitoren alles wat er online over jouw bedrijf, product of dienst wordt gezegd. Ideaal voor marktonderzoek, maar ook een handige manier om snel op eventuele klachten te kunnen reageren. Zo zorg je voor perfecte klantenservice

Busy street with lots of people

Branding

De social media kanalen van je bedrijf én van al je medewerkers zijn samen een belangrijk visitekaartje. Social media kanalen bieden oneindig veel mogelijkheden om stijl, team, producten, diensten en expertise (thought leadership) te laten zien.

 

Wil je je social media kanalen gebruiken voor succesvolle branding van jouw B2B-bedrijf, doe dan zeker het volgende: 

  • Vul alle mogelijke onderdelen van je bedrijfspagina’s consistent en volledig in jouw huisstijl in. 
  • Ontwerp een mooie cover in huisstijl en zorg dat niet alleen je bedrijfspagina’s (op alle kanalen), maar ook je medewerkers (op LinkedIn) deze gebruiken. Dit vergroot de zichtbaarheid én professionaliteit van je bedrijf aanzienlijk. 
  • Maak professionele en consistente profielfoto’s van al je medewerkers en vraag of ze deze op hun LinkedIn-profiel willen gebruiken. 
  • Zorg voor consistentie in je posts. Voeg bijvoorbeeld op elke foto je logo toe, kies specifieke filters en hou je strikt aan je tone of voice. Dit vergroot je herkenbaarheid en laat een professionele indruk achter. 

Betrek je medewerkers bij je posts. Deel bijvoorbeeld iedere nieuwe post in je Slack-kanaal of via een e-mail en vraag je team om een like of share. Dit geeft het algoritme een boost en vergroot je zichtbaarheid flink.

LinkedIn profile Leapforce

Recruitment marketing

Last but not least, een hele belangrijke functie van (voornamelijk) LinkedIn: recruitment marketing. Social media speelt een essentiële rol bij de recruitment van nieuw talent. De drie belangrijkste manieren om nieuwe medewerkers te werven via sociale media zijn: 

  • Recruitment ads, ofwel slimme social media advertenties die met de juiste targeting precies jouw ideale medewerker bereiken. 
  • Data en analyse. Door recruitment-gerichte posts en advertenties grondig te analyseren, maak je met behulp van social media datagedreven beslissingen over het optimaliseren van recruitment-campagnes. Zo weet je steeds beter welk type content jouw perfecte nieuwe collega’s over de streep trekt. 
  • Employer branding. Zorg dat je in je social media strategie voldoende recruitment-gerichte content verwerkt. Zet jezelf niet puur als bedrijf neer, maar laat met je posts zien hoe gezellig je team is, hoe mooi je kantoor en hoe interessant jullie dagelijkse werkzaamheden. Deel eens in de zoveel tijd een post die je bedrijfscultuur laat zien. Zo kom je als werkgever positief bekend te staan, en dit is doorslaggevend binnen de recruitment. 

Tip! Twijfel je wat de juiste kanalen zijn om jouw ideale medewerkers te bereiken? Vraag dan simpelweg aan je huidige medewerkers welke kanalen zij gebruiken. 

LinkedIn post B2B social media: meer dan alleen een dagelijkse post

Hulp nodig? 

Heb je hulp nodig bij het optimaal benutten van B2B social media? Wil je je B2B marketing naar een hoger niveau tillen? 

 

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek of schrijf je in voor onze periodieke update. Wij sturen je dan ieder kwartaal een paar handige tips op het gebied van growth hacking! 

Schrijf je hier in voor de gratis B2B marketingstrategie e-mailcursus.

Krijg 10 weken op rij de beste tips van een expert om je B2B online marketingstrategie te bepalen.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer weten? Lees hier meer

Deel dit artikel

Ontdek de online groeikansen van jouw bedrijf

Meet met behulp van deze groeitest middels 10 vragen de volwassenheid van de marketing van jouw bedrijf en ontdek kansen.

Wat is B2B growth hacking en waarom werkt het? 

Growth hacking is niet alleen een bekende term binnen sales en marketing, maar ook een extreem efficiënte techniek die in de afgelopen jaren door bedrijven zoals Dropbox, PayPal en AirBnB is bewezen. Maar wat is growth hacking eigenlijk? En werkt deze strategie net zo goed voor B2B- als voor B2C-bedrijven? In deze blog kijken we
Lees meer

Hoe creëer je als B2B-bedrijf goede content?

Hoe creëer je als B2B-bedrijf goede content? In een wereld van online sales en marketing kun je als B2B-bedrijf simpelweg niet zonder content. Je website staat er vol mee en bijna alle communicatie met leads en klanten bevat enige vorm van content.  Maar waar moet je nu op letten bij het produceren van goede B2B-content?
Lees meer

Zo haal je als B2B-bedrijf alles uit LinkedIn

Zo haal je als B2B-bedrijf alles uit LinkedIn [Vijf functies die je misschien nog niet kent] Als B2B-verkoper maak je hoogstwaarschijnlijk al gebruik van LinkedIn. LinkedIn is een onmisbaar platform voor B2B-marketing dat waarde biedt in ieder stadium van de klantreis. Maar benut je alle functies van LinkedIn wel volledig? In deze blog gaan we
Lees meer