Leapforce behoort tot de snelst groeiende bedrijven van Nederland!

Coderen niet nodig

Software is een commodity: Coderen is niet meer nodig

In zijn Harvard Business Review essay ‘IT Doesn’t Matter’ legde Nicolas Carr uit hoe IT een ‘commodity’ aan het worden is. In dit bekende betoog uit 2003 vertelde hij dat het voordeel dat bedrijven jaren geleden hadden door de slimme toepassing van technologie langzaam vermindert, en dat software steeds meer ‘standaard toepasbaar’ en openbaar beschikbaar begint te worden.

coderen niet meer nodig

Dit statement willen we graag eens nader bekijken. Hoe zit dit in 2019? Is software inderdaad een ‘commodity’? Is coderen nog wel nodig, of kunnen we onze software gewoon kopen en aanpassen aan ons bedrijf? 

Wat is een commodity? 

Om te beginnen kijken we kort naar de term ‘commodity’. In diverse artikelen en betogen is deze beschrijving eerder gebruikt in relatie tot software, en we hebben dan ook veel verschillende definities langs zien komen. Zo beschreven Marten Mickos (MySQL) en Zach Nelson (NetSuite) de term als een product dat voor de klant makkelijk te gebruiken is en definieerde Jonathan Schwartz (Sun) de term als een product of service waar een algemene vraag naar is. 

Beide definities zijn naar onze mening waar, maar wij zien de commodity als ‘een product of service die algemeen toepasbaar en toegankelijk is’. Een soort flexibel product dat snel, makkelijk en betaalbaar is, en door vrijwel iedereen gebruikt kan worden.

Maar is software echt een commodity? Om deze vraag te beantwoorden kijken we eerst naar de rol van software binnen het bedrijfsleven en naar de manier waarop dit is veranderd over de afgelopen jaren. 

Steeds minder coderen

Software is alles tegenwoordig. Bedrijven automatiseren steeds meer processen en verbinden al hun systemen met elkaar zodat deze naadloos met elkaar samenwerken als één groot netwerk van tools. Diverse apps kunnen aan elkaar gelinkt worden, zoals het CRM systeem, analytics tools, databases en nog veel meer. Stuurt een van je leads je een mailtje? Dan staat dit mailtje direct overal geregistreerd: In je database, je sales automation tool, je CRM systeem en waarschijnlijk in nog veel meer tools en systemen. Ondertussen bestel je als bedrijf je producten via een app, waarna de uitgaven direct zijn geregistreerd in het boekhoudingssysteem.

Applicaties doen alles! Dit lijkt ingewikkeld, maar in de praktijk valt dit tegenwoordig gelukkig heel erg mee. Carr had gelijk, de afgelopen decennia hebben we heel veel platforms en integratie tools ter beschikking gekregen die het voor vrijwel iedereen mogelijk maken om software programma’s te bouwen, combineren en integreren. En dit scheelt veel tijd en geld. 

Coderen: Vroeger & nu 

Laten we eens naar een voorbeeld kijken. Soltech maakte een inschatting van de tijd die het kost om volledig zelf custom software te ontwikkelen. Het bedrijf ontwikkelt onder meer e-commerce platforms, consumer web applications en B2B web applications (zie deze casestudies voor een aantal voorbeelden). 

Bij ongeveer 80% van hun projecten heeft Soltech ongeveer 2-4 weken nodig voor het vaststellen van de voorwaarden en het ontwikkelen van een software ontwerp. Vervolgens besteed het bedrijf gemiddeld 12-24 weken aan planning, architectuur en ontwikkeling. De laatste 3-6 weken gaan zitten in testen en eventueel verbeteren van bepaalde functies. Uiteraard heeft het volledig custom ontwikkelen van eigen software ook voordelen (de mogelijkheden zijn eindeloos), maar je kunt je vast de kosten van een dergelijk project wel voorstellen? 

Uiteraard zal het maken van koppelingen tussen al bestaande en geïntegreerde software minder lang duren dan het volledig ontwikkelen dat Soltech doet, maar duur en bewerkelijk blijft het. 

coderen vroeger

Nieuwe mogelijkheden

Projecten zoals het voorbeeld van Soltech waren vroeger de enige mogelijkheid. Wanneer een bedrijf gebruik wilde maken van software, lag het volledige project bij een (doorgaans interne) ontwikkelaar. 

Dit veranderde langzaam rond het eind van de jaren ‘80. In zijn boek Application Development Without Programmers schreef James Martin

“The number of programmers available per computer is shrinking so fast that most computers in the future must be put to work at least in part without programmers”.

Martin kondigde een trend aan die inderdaad vanaf die tijd in gang werd gezet. Er werd inmiddels hard gewerkt aan platforms die coderen makkelijker zouden moeten maken (fourth-generation programming languages (4GL), computer-assisted software engineering (CASE), rapid application development (RAD) tools), maar een echte doorbraak was er nog niet. Veel systemen waren nog onveilig en werkten simpelweg nog niet optimaal. 

Pas een aantal jaar later, vanaf begin jaren ‘00, begonnen we een sterke groei te zien in de zogenaamde ‘no-code’ en ‘low-code’ platformen die  we nu nog steeds gebruiken.

people from the past

Coderen met no-code & low-code 

Low-code en no-code platforms zijn vooraf opgestelde systemen waarmee met minimaal coderen een applicatie kan worden gebouwd of een koppeling kan worden gemaakt tussen bestaande apps. 

Beide platforms zijn normaal gesproken gebaseerd op een grafische ‘user interface’ en configuratie, in plaats van traditioneel codeerwerk. Zo krijg je een keurig menu te zien waarin je kunt aangeven wat je wilt instellen, koppelen of ontwikkelen. 

Low-code systemen vergen wat meer technische kennis en zijn doorgaans iets ingewikkelder te beheren dan no-code systemen. De reden hiervoor is het feit dat deze systemen simpelweg meer kunnen dan no-code systemen en iets breder toepasbaar zijn (denk aan integraties met oudere bestaande software bijvoorbeeld). 

De keuze aan no- en low-code platforms is eindeloos. Voor apps die koppelingen maken tussen bestaande applicaties kun je een kijkje nemen in onze Tool Browser. Wanneer je hier op ‘33. Workflow Automation and Integrations’ klikt, krijg je een lijst aan integratie tools te zien (waaronder bijvoorbeeld Zapier, Piesync en Integromat). Al deze tools doen ongeveer hetzelfde. Ze zorgen dat bestaande systemen (CRM, analytics, datasets etc.) met elkaar verbonden worden, waardoor processen en dataflows geautomatiseerd worden. Volledig no- or low code natuurlijk en beschikbaar voor vrijwel ieder bedrijf. 

Ook voor het bouwen van volledige apps met no- of low-code platforms hebben we inmiddels een bijna oneindig aantal tools ter beschikking. Denk aan Mendix, Betty Blocks, Microsoft PowerApps, Bubble, Google App Maker en nog veel meer. 

Een leuk voorbeeld: Bubble 

Een leuk voorbeeld van een no-code web applicatie bouwer is Bubble. Op deze website kan iedereen met een simpel keuzemenu en een drag & drop systeem een eigen app in elkaar zetten. 

Het onderstaande filmpje laat zien hoe makkelijk en gebruiksvriendelijk een dergelijke tool kan zijn: 

Benieuwd naar een app die is ontwikkeld met Bubble? Bekijk dan GoodGigs eens. Deze app verzamelt en verstuurt ‘creative gigs’ (banen en projecten) op het gebied van design en tech. 

Is software inderdaad overbodig? 

Deels. Software is in de afgelopen decennia veel toegankelijker geworden en, zoals we hebben gezien, kan iedereen inmiddels software ontwikkelen en koppelen, zonder enige kennis van coderen. 

Echter, met low-code en (voornamelijk) no-code platforms zijn de mogelijkheden wel iets beperkt. Ontwikkel je een app met een keurig keuzemenu zoals we in het voorbeeld van Bubble konden zien? Dan heb je je aan de vooraf ingestelde opties binnen het platform te houden. Ook kun je uiteraard niet iets enorm vernieuwends bouwen, dan zou je toch zelf aan het programmeren moeten.

Is dit een probleem? Niet altijd. Vooral voor jongere bedrijven die hun digitale opzet nog volledig naar keuze kunnen inrichten zijn no- en low-code platforms ideaal. Voor grote bedrijven die nieuwe software willen linken aan bestaande systemen, of hele specifieke wensen hebben, kan dit soms ingewikkelder zijn. No-code software is soms namelijk moeilijker te koppelen aan oude, wellicht niet meer helemaal ‘up-to-date’ systemen. Of dit iets zegt over de no/low-code platforms of over de digitale opzet van een bedrijf laten we aan jullie over. 

Concluderend kunnen we zeggen: Ja, software is een commodity aan het worden. Als bedrijf kun je inmiddels zonder veel beperkingen gebruik maken van optimaal functionerende software zonder enige kennis van coderen. En wat betreft de eerder genoemde beperkingen van no- en low-code platforms: Wij zijn ervan overtuigd dat deze langzaam zullen verminderen (of misschien zelfs verdwijnen) de komende jaren. 

Is coderen niet meer nodig? 

Coderen is nodig, meer dan ooit zelfs. Echter, we hebben steeds minder programmeurs nodig. In plaats van het ontwikkelen van software binnen een bedrijf zullen programmeurs steeds vaker werkzaam zijn in de ontwikkeling van (no/low-code) software en koppelingsplatforms die vervolgens door meerdere bedrijven gebruikt kunnen worden. Het onderhoud van deze software zal langzaam steeds meer verschuiven naar de functionele kant van een bedrijf (medewerkers met IT kennis, maar niet direct programmeurs). 

Uiteraard betekent dit niet dat programmeren van custom software volledig achter ons ligt. Steeds meer tools kunnen zonder coderen worden gebouwd, maar zoals eerder aangegeven, niet alles is mogelijk op een no- of low-code platform. Ook bij Leaforce programmeren we dan ook, indien nodig, wel eens iets. Echter, een groot aantal tools die wij binnen ons bedrijf nodig hebben bestaan al of zijn zonder code te bouwen en te koppelen. 

We zijn benieuwd hoe onze tooling er over 10 jaar uit zal zien. Wellicht zijn de no- en low code mogelijkheden dan nog geavanceerder en kunnen we helemaal zonder programmeren?

hulp nodig

Hulp nodig? 

Heb je hulp nodig bij de digitale transformatie binnen jouw bedrijf? Wij helpen je graag verder. Zoals je hebt kunnen zien in onze Tool Browser hebben wij een groot aantal tools zorgvuldig bestudeerd en getest. Hiermee kunnen we per bedrijf, na grondig onderzoek en analyse natuurlijk, vaststellen welke software je het beste kunt inzetten voor een optimaal digitaal functioneren. 

Ben je benieuwd of je onze hulp kunt gebruiken? Neem dan gerust contact met ons op voor een gratis kennismakingsgesprek of meld je aan voor onze Growth Hacking nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van alle nieuwtjes op het gebied van growth hacking, sales, marketing en digitale tooling. 

Ben je benieuwd hoe de sales & marketing machine van jouw bedrijf er momenteel voor staat? We hebben een gratis Groeitest ontwikkelt waarmee je binnen een paar minuten zult weten welke gebieden binnen jouw sales & marketing opzet nog voor verbetering vatbaar zijn. Je vindt de groeitest hier

Deel dit artikel

Ontdek de online groeikansen van jouw bedrijf

Meet met behulp van deze groeitest middels 10 vragen de volwassenheid van de marketing van jouw bedrijf en ontdek kansen.

Vijf jaar Leapforce: de vijf highlights van 2022

Bij Leapforce is elk jaar leuk, maar 2022 was misschien wel één van de leukste jaren tot nu toe. Alles mag weer offline, dus gezellige meetings, klantbezoeken en uitjes stonden centraal. Naast heel veel groei en verder professionaliseren natuurlijk.    Benieuwd wat het afgelopen jaar zo bijzonder maakte? Dit zijn vijf van onze favoriete events
Lees meer

Leapforce wint FD Gazellen 2022

Goed nieuws! Leapforce is uitgeroepen tot één van de FD Gazellen 2022. We behoren tot de snelstgroeiende bedrijven in Nederland en daar zijn we extreem trots op. FD Gazellen Het Financieele Dagblad (FD) organiseert dit jaar alweer de negentiende editie van de FD Gazellen. Al negentien jaar worden Nederlandse bedrijven beloond voor hun harde werk
Lees meer

Agile werken: Wat is het en waarom is het zo populair?

Agile werken wordt steeds populairder. Voornamelijk in het afgelopen jaar heeft een Agile werkwijze voor velen de structuur en motivatie geboden die hard nodig was. Maar wat houdt Agile precies in en waarom is deze filosofie zo populair? Hier gaan we in deze blog uitgebreid op in.  De geschiedenis van Agile  De Agile filosofie is
Lees meer