Leapforce behoort tot de snelst groeiende bedrijven van Nederland!

conversie verhogen

Je conversie verhogen met de Leapforce conversie checklist

Stap voor stap je conversie verhogen

We willen allemaal dat potentiële klanten actie ondernemen tijdens hun bezoek aan onze website, toch? Of we nu op zoek zijn naar klanten voor een webshop of naar nieuwsbrief inschrijvers en leads voor onze sales afdeling, alle websites hebben een doel.

checklist

In deze blog geven we je praktische tips die je zullen helpen de ‘conversion rate’ van je website te verhogen. We leggen je uit hoe je gebruik kunt maken van Google Analytics, we zetten voor je op een rijtje waar een perfecte website aan dient te voldoen en leggen je uit welke stappen je kunt doorlopen om de ‘customer journey’ van je bezoekers te blijven optimaliseren.

Kunnen jullie je onze blog ‘Leadgeneratie en klanten werven: 19 tractie kanalen om te overwegen’ nog herinneren? Hierin keken we naar het boek ‘Traction: A startup guide to getting more customers’ van Gabriel Weinberg en Justin Mares. We leerden onder meer hoe je als startup leads genereert, klanten werft en tractie genereert.
Bron: https://analytics.google.com

Voordat je begint: Analytics

De ‘conversion rate’ van je website is simpelweg het percentage websitebezoekers dat doet wat jij wilt dat ze doen. Wil je bijvoorbeeld dat bezoekers zich inschrijven voor je nieuwsbrief en doen ze dit allemaal? Dan is je conversion rate 100%.

Om je conversie te kunnen verhogen, zul je deze uiteraard eerst meetbaar moeten maken. We raden je aan hiervoor gebruik te maken van Google Analytics. Met deze tool hou je het aantal bezoekers en hun activiteiten bij, waardoor je gemakkelijk je conversion rate kunt berekenen.

Conversie doelen

Wanneer je Analytics aan je website hebt gelinkt, kun je onder ‘conversie doelen’ aangeven wat jij van je bezoekers verwacht. Ook kun je aan elk doel een geldwaarde koppelen. Zo kun je bijhouden hoeveel een specifieke conversie waard is voor je bedrijf. Geef bijvoorbeeld een nieuwsbrief inschrijving een waarde van €5 en een lead een waarde van €2000 euro, afhankelijk van de waarde van jouw product of dienst. Deze geldbedragen geven je een overzicht van de dealwaarde die via je website binnenkomt en helpen je te focussen op conversiedoelen die voor jouw bedrijf het meest waardevol zijn.

Wil je zien via welke pagina bezoekers op jouw website terecht zijn gekomen? Selecteer dan ook ‘referral path’ als toevoeging aan een conversiedoel. Zo zie je precies welke routes richting jouw website het beste werken en weet je dus waar je het meeste aandacht aan zult moeten besteden om je conversie te verhogen.

Even alles op een rijtje

 • Is Google Analytics (of een vergelijkbare tool) gekoppeld aan je website?
 • Heb je je huidige conversion rate berekend?
 • Zijn je conversie doelen vastgesteld en heb je geldwaardes aan je doelen gekoppeld?
 • Is de optie ‘referral path’ toegevoegd aan je conversie doelen?

Je conversie verhogen door website optimalisatie

Heb je je huidige conversion rate vastgesteld en Google Analytics aan je website gekoppeld? Dan kun je starten met de daadwerkelijke conversie optimalisatie van je website. Neem de volgende stappen zo zorgvuldig mogelijk door en breng, waar mogelijk, verbeteringen aan.

website optimaliseren
 • Test de snelheid van je website en pas deze zonodig aan. Met GTMetrix kun je gemakkelijk meten hoe snel jouw website laadt en hoe je de snelheid kunt verbeteren.
 • Wees kort en bondig. In een paar seconden moet duidelijk zijn waar jouw website over gaat en hoe klanten actie kunnen ondernemen.
 • Voeg tenminste één duidelijke foto toe aan je homepage. Kies een foto die jouw doelgroep mooi of interessant zal vinden. Een foto is een goede manier om een bepaalde stijl of sfeer uit te stralen. Het is zonde hier niet optimaal gebruik van te maken.
 • Vermijd afleiding. Probeer menu’s en footers zo simpel mogelijk te houden en soms zelfs te verwijderen van bepaalde pagina’s. Vergeet niet dat je je websitebezoekers richting een doel wilt leiden. Heeft een potentiële klant bijvoorbeeld de kans om tijdens het uitcheck proces op andere producten te klikken en terug naar de webshop te gaan? Of kan een websitebezoeker tijdens het inschrijven voor een nieuwsbrief op het idee worden gebracht om een kijkje te nemen in je blog?
 • Zorg ervoor dat je website een werkende zoekfunctie heeft. Wanneer potentiële klanten op zoek zijn naar bepaalde onderwerpen of pagina’s en deze niet kunnen vinden, haken ze meestal direct af.
 • Test de diverse onderdelen van je website door verschillende versies te ontwerpen en te bestuderen welke versie het beste werkt (A/B testen). Onderdelen van je website waarmee je kunt experimenteren zijn bijvoorbeeld de titel, tekst, opmaak, kleur, ‘path of purchase’ en je CTA’s. Er zijn verschillende handige tools beschikbaar die je kunt gebruiken voor A/B tests, zoals Google Optimizer, VWO en Optimizely.
 • Overweeg naast het A/B testen van je website pagina’s om ook blijvend verschillende versies van je landingspagina’s te creëren. Wil je bijvoorbeeld doelgroepen met diverse interesses of vanaf verschillende locaties naar jouw product leiden, creëer dan twee of meer landingspagina’s voor dezelfde service.
 • Als laatste en wellicht allerbelangrijkste: Test of je website ook voor mobiel snel en duidelijk werkt. Steeds meer mensen maken gebruik van internet op hun mobiel, en een website die niet optimaal functioneert op een iPhone, Android en tablet zorgt voor het verlies van een groot aantal potentiële klanten.

Hoe blijf je verbeteren?

Voldoet je website aan alle bovenstaande voorwaarden? Dan is de kans groot dat de conversion rate van je website snel omhoog zal gaan. 

Vergeet echter niet dat verbetering altijd mogelijk blijft. Naast het regelmatig analyseren van resultaten in Google Analytics en het uitvoeren van A/B tests, kan het nuttig zijn het gedrag van websitebezoekers te bestuderen door het gebruik van ‘website heatmaps’. Heatmaps laten in detail zien welke handelingen klanten op een website uitvoeren. Zo kun je zien waar websitebezoekers klikken, welke route ze nemen richting een eventueel winkelmandje en wat de voornaamste redenen zijn voor het verlaten van de website. Drie heatmap tools die wij graag gebruiken zijn Hotjar, Mouseflow en CrazyEgg.

Naast heatmaps kan je nog veel meer met de tool Hotjar. We schreven een uitgebreide blog over hoe je je website kunt optimaliseren met de uitgebreide functies van Hotjar.

heatmaps
Bron: https://www.hotjar.com/tour

Je conversie verhogen met de Leapforce Conversie Checklist

Wil je dit stappenplan nog even overzichtelijk op een rijtje zien? Download onze Conversie Checklist om alle stappen systematisch af te kunnen vinken.

Hulp nodig?

Twijfel je of jouw website aan alle eisen voldoen of merk je minder vooruitgang dan je zou willen zien? Wij helpen je graag bij het verhogen van je conversie. Bekijk deze pagina en vraag een gratis optimalisatie scan aan.

Deel dit artikel

Ontdek de online groeikansen van jouw bedrijf

Meet met behulp van deze groeitest middels 10 vragen de volwassenheid van de marketing van jouw bedrijf en ontdek kansen.

A/B testen, wat is dat?

Meer dan 70% van de bedrijven voert regelmatig A/B tests uit op hun website, blijkt uit onderzoek van Invesp. A/B tests zorgen niet alleen dat een website prettig en makkelijk te navigeren is, maar verhogen ook het aantal conversies aanzienlijk.  Maar wat is A/B testen precies? Waarom is deze techniek zo populair en hoe pak je
Lees meer

De click through rate (ctr): Definities en handige tips

De Click Through Rate (CTR) is een bekende term binnen de marketingwereld, waar we ook bij Leapforce veel waarde aan hechten. Het is een handige maatstaf voor het succes van een advertentie, social media post, e-mail en eigenlijk voor elke klikbare uiting van een bedrijf. Wil je weten wat de CTR precies inhoudt, hoe je
Lees meer

5 Tips voor een perfect website ontwerp

Website ontwerp is een essentieel onderdeel van iedere marketingstrategie. Wist je dat 38% van de internetgebruikers een website verlaat wanneer deze er onaantrekkelijk uitziet? In deze blog geven we vijf tips voor een perfect website ontwerp. Hoe zorg je dat jouw website als aantrekkelijk wordt ervaren? Hoe behoud je ook die 38%?  1. Begin met
Lees meer