Leapforce behoort tot de snelst groeiende bedrijven van Nederland!

Duurzaam ondernemen

Duurzaam ondernemen: Hoe pak je dat aan?

Termen als ‘duurzaam ondernemen’ en ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’ (MVO) komen steeds vaker langs in het bedrijfsleven. Meer en meer ondernemers zien in dat we ons gedrag moeten veranderen voor een duurzame toekomst en ook consumenten vinden duurzaamheid steeds belangrijker. 

Uit onderzoek van Dossier Duurzaam 2019 bleek dat 76% van de consumenten bedrijven sympathieker vindt wanneer deze actief een maatschappelijk doel nastreven. Bijna 6 van de 10 consumenten gaf vorig jaar zelfs aan hun winkelgedrag te willen aanpassen om hun impact op het milieu te beperken.

Maar hoe speel je hier als bedrijf op in? Is maatschappelijk ondernemen niet peperduur en welke acties kun je makkelijk uitvoeren om positief bij te dragen aan zowel het milieu als de maatschappij? Op deze vragen gaan we in deze blog uitgebreid in.

Duurzaam ondernemen

Papierloos werken

In onze eerdere blog over papierloos werken keken we naar de enorme hoeveelheid papier die in het bedrijfsleven wordt verspild. Volgens een uitgebreide infographic van Earthava gebruikte de gemiddelde kantoormedewerker in 2020 zo’n 10.000 vellen papier. Dezelfde infographic gaf aan dat 70% van de bedrijven binnen 3 weken zou falen wanneer hun papieren dossiers verloren zou gaan door bijvoorbeeld een brand of overstroming. Dit zijn in onze ogen shockerende cijfers. 

De overstap naar papierloos werken is echter niet alleen voor bedrijven voordelig, maar vanzelfsprekend ook voor het milieu. Zo’n 35% van alle bomen die momenteel worden gekapt, wordt gebruikt voor de productie van papier. Daarnaast is de pulp- en papierindustrie de grootste industriële gebruiker van water, de grootste watervervuiler en in de meest geïndustrialiseerde landen één van de grootste uitstoters van vervuiling.

Papierfabriek
Pulp- en papierfabriek in New Brunswick, Canada. Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/File:PulpAndPaperMill.jpg

Gelukkig is het helemaal niet moeilijk om als bedrijf papierverbruik te minderen. Bij Leapforce werken we al vanaf dag één papierloos en dat bevalt ons prima. We communiceren volledig online, tekenen onze contracten online en hebben een mooie verzameling van tools ontwikkeld waardoor we steeds productiever worden. In onze ogen is papier in het bedrijfsleven geschiedenis en is een digitale werkwijze aanzienlijk goedkoper, milieuvriendelijker én effectiever.

Een duurzaam kantoor 

Werk je thuis of op kantoor? In beide gevallen bestaan er eindeloos veel manieren om een werkruimte zo duurzaam mogelijk in te richten.

Hoe ver je gaat in het ‘verduurzamen’ van je kantoor is natuurlijk helemaal aan jou en je bedrijf. Zo kun je het groots aanpakken en zonnepanelen plaatsen, een groen dak aanleggen of een zero-waste kantine nastreven. Dergelijke acties hebben uiteraard veel effect, maar voor de meeste bedrijven gaat dit nog een stapje te ver.

Wil je zonder te veel moeite toch je steentje bijdragen? Overweeg dan de volgende acties eens:  

  • Plaats een paar extra planten op kantoor 
  • Koop duurzaam meubilair (zoals de mooie circulaire meubels van Plastic Whale, die worden gemaakt van grachtafval uit Amsterdam) of ga zelfs voor tweedehands
  • Kies voor groene energie
  • Koop oplaadbare batterijen
  • Doe de lichten uit
  • Zet apparaten op stand-by én wanneer mogelijk uit
  • Beperk afval zoveel mogelijk

Maak je deze simpele acties ‘gewoon’ op kantoor? Dan zul je zien dat medewerkers deze ook buiten kantooruren zullen gaan toepassen.

Duurzaam eten en drinken 

Wellicht ben je je hier niet altijd van bewust, maar er wordt enorm veel gegeten en gedronken op een gemiddeld kantoor. Enkele koppen koffie en thee per dag per medewerker, een lekkere lunch, een snack (of twee) en een paar drankjes op de borrel.

Om deze enorme hoeveelheid voedsel én verpakking zo duurzaam mogelijk te houden, kiezen steeds meer bedrijven om alleen (of zoveel mogelijk) gebruik te maken van biologische- en Fairtrade producten.

Daarnaast maakt het in bulk bestellen van etenswaren een groot verschil. Veel kleine bestellingen betekent extra verpakking en extra vervoer, en dat is zonde.

Duurzaam vervoer

Veel Nederlanders reizen dagelijks met hun auto van- en naar werk. Tenminste, in ‘normale’ tijden. Dit zorgt voor veel vervuiling die makkelijk kan worden beperkt. Gebruiken medewerkers bijvoorbeeld flexkantoren dichter bij huis? Dan kan de  jaarlijkse CO2-uitstoot met minimaal 25.000 ton worden verminderd, volgens een recent artikel van Duurzaam Ondernemen.  

Duurzaam vervoer
Uiteraard heeft het samenwerken op één kantoor ook voordelen. Heeft dit toch je voorkeur? Dan zijn carpoolen, fietsen of het openbaar vervoer goede alternatieven.  Hoe stimuleer je als bedrijf dat medewerkers voor een ‘groen’ vervoersmiddel kiezen? Om te beginnen natuurlijk door het goede voorbeeld te geven. Wanneer een bedrijf gebruik maakt van elektrische auto’s of fietsen voor klantbezoeken, dan is de kans groot dat ook medewerkers zich bewust worden van hun reisgedrag.  Wist je dat je voor de aanschaf van een elektrische auto mogelijk subsidie kunt krijgen via de MIA of VAMIL-regeling? Daarnaast kan het voor sommige medewerkers aantrekkelijk zijn om een elektrische leasefiets te gebruiken of comfortabel in de eerste klas van de trein te reizen. 

Mooie samenwerkingen

Wil je iets goeds doen maar gaat een grasdak of elektrische auto je iets te ver? Of wil je graag bomen planten maar zie je jezelf nog niet het bos in gaan? Dan kan een ander bedrijf je hierbij helpen.  Ga bijvoorbeeld een partnership aan met een goed doel of ander bedrijf met mooie ideeën. Doneer een klein bedrag per verkoop, laat elke week een boom planten, zet samen een campagne op en moedig klanten aan om mee te doen. Hier help je niet alleen de wereld mee, maar ook jezelf. De kans is namelijk groot dat dergelijke acties je bekendheid vergroten en je een goede naam geven.  Bij Leapforce gaan we graag in op leuke duurzame acties van andere bedrijven. Zo hebben we een paar maanden geleden de mooie duurzame opschrijfboekjes van MOYU aan ons netwerk cadeau gedaan. Deze boekjes zijn gemaakt van steenpapier een voor elk verkocht boekje plant MOYU in samenwerking met Trees for Kenya  een boom.  Ook hebben we ons een paar weken geleden aangesloten bij de Dopper Wave. Dit betekent dat we alleen hervulbare waterflesjes mee naar kantoor nemen, en single-use plastic vermijden.  In de toekomst hopen we steeds meer leuke duurzame initiatieven te steunen. Heb je ideeën voor een mooie samenwerking? Dan horen we dit natuurlijk graag. 
Duurzaamheid

Hulp nodig? 

Wil je eens brainstormen over duurzame campagnes of heb je tips nodig voor een papierloos kantoor? Wij helpen je graag op weg. Neem gerust contact met ons op voor een gratis kennismakingsgesprek, dan bedenken we samen wat we voor je kunnen betekenen.

Deel dit artikel

Ontdek de online groeikansen van jouw bedrijf

Meet met behulp van deze groeitest middels 10 vragen de volwassenheid van de marketing van jouw bedrijf en ontdek kansen.

Vijf jaar Leapforce: de vijf highlights van 2022

Bij Leapforce is elk jaar leuk, maar 2022 was misschien wel één van de leukste jaren tot nu toe. Alles mag weer offline, dus gezellige meetings, klantbezoeken en uitjes stonden centraal. Naast heel veel groei en verder professionaliseren natuurlijk.    Benieuwd wat het afgelopen jaar zo bijzonder maakte? Dit zijn vijf van onze favoriete events
Lees meer

Leapforce wint FD Gazellen 2022

Goed nieuws! Leapforce is uitgeroepen tot één van de FD Gazellen 2022. We behoren tot de snelstgroeiende bedrijven in Nederland en daar zijn we extreem trots op. FD Gazellen Het Financieele Dagblad (FD) organiseert dit jaar alweer de negentiende editie van de FD Gazellen. Al negentien jaar worden Nederlandse bedrijven beloond voor hun harde werk
Lees meer

Agile werken: Wat is het en waarom is het zo populair?

Agile werken wordt steeds populairder. Voornamelijk in het afgelopen jaar heeft een Agile werkwijze voor velen de structuur en motivatie geboden die hard nodig was. Maar wat houdt Agile precies in en waarom is deze filosofie zo populair? Hier gaan we in deze blog uitgebreid op in.  De geschiedenis van Agile  De Agile filosofie is
Lees meer