Leapforce behoort tot de snelst groeiende bedrijven van Nederland!

man looking at lead generation

Zo maak je van je website een echte leadgenerator

Terwijl bijna ieder bedrijf in 2022 een website heeft, worden lang niet al deze websites goed benut. Een goede website is namelijk niet alleen een visitekaartje, maar ook een leadgenerator die helemaal zelf potentiële klanten aantrekt.

Hoe maak je nu van je website een echte leadgenerator? In deze blog delen we vijf handige tips.

Computer met cursus 'succesful online strategy'

1. Ontwerp je leadgenerator zorgvuldig

Breng voor optimaal succes eerst de klantreis en het verkoopproces in kaart. Wie is de klant en hoe toon je hem of haar het onderscheidend vermogen van jouw bedrijf? Hoe komt de potentiële lead uiteindelijk op jouw website terecht en hoe verzamel je contactgegevens, zodat er ook daadwerkelijk een lead wordt gegenereerd?

Een voorbeeld van een klantreis op de website zou kunnen zijn:

 • De potentiële lead komt via Google (met keyword ‘verpakkingsmachines voor fruit’) op een blog uit.
 • Waar zou deze persoon naar op zoek zijn? In de blog staat een call-to-action (CTA) die precies aansluit bij deze behoefte. De CTA promoot een e-book over verschillende soorten verpakkingsmachines, dat gratis is te downloaden na het achterlaten van gegevens.
 • Vraagt de bezoeker dit e-book aan, dan is hij of zij lead geworden. Met bijvoorbeeld een bedankpagina of e-mail wordt de nieuwe lead vervolgens welkom geheten en gaat de lead nurturing van start.

Het bovenstaande voorbeeld is natuurlijk alleen van toepassing op één specifieke blog. Ga voor alle pagina’s na waar bezoekers vandaan komen, wat ze zoeken en met welke CTA op welke plek je ze tot actie aanzet. Vaak komen bezoekers onder meer binnen via Google, sociale media (organische posts of advertenties), e-mailmarketing of gewoon via hun netwerk.

Uiteraard is het voor het uitdenken van deze klantreis belangrijk dat je het gedrag van de doelgroep zorgvuldig onderzoekt. Via Google Analytics ga je bijvoorbeeld na wat bezoekers op je website doen en hoe ze de website binnenkomen.

Download gratis de whitepaper

Download de Google Analytics 4 Whitepaper en kom te weten waarom je NU moet overstappen op Google Analytics 4!

2. Lead magnets en CTA’s

We noemden hem al eerder, de CTA. Een goede leadgenerator valt of staat met de juiste CTA’s op de juiste plekken.

Maar wat is een CTA precies? Kort samengevat is een CTA een knop of kort stukje tekst dat de bezoeker aanzet tot een actie. ‘Klik hier’ bijvoorbeeld, of ‘download onze whitepaper’, of ‘neem contact met ons op’.

Drie goede voorbeelden van CTA’s die leads genereren zijn:

 • CTA’s met lead magnet: Dit zijn simpelweg de hierboven beschreven CTA’s, waarmee je de websitebezoeker een gratis product of dienst aanbiedt. Een e-book of whitepaper, bijvoorbeeld. Na het achterlaten van gegevens in een formulier, wordt de bezoeker vanzelf lead. Dit type CTA werkt goed aan het begin van de klantreis, in de zogenaamde ‘attract fase’.
 • CTA’s met een evenement of webinar: Deze CTA’s nodigen websitebezoekers uit om zich in te schrijven voor een online of offline evenement. De CTA bestaat uit een catchy zin, met een formulier voor inschrijving. Ook hier geldt dat na het achterlaten van gegevens, de bezoeker vanzelf lead wordt. Dit type CTA werkt goed in het begin of midden van de klantreis, in de ‘attract fase’ en de ‘consider fase’.
 • CTA’s met uitnodiging voor een afspraak: Sommige websitebezoekers hebben geen e-books, whitepapers of webinars nodig. Ze hebben interesse in een product of dienst en willen gelijk een afspraak maken met de salesafdeling. Zorg daarom dat er op een pagina altijd een CTA te vinden is met een afspraaklink of formulier. Uiteraard werkt dit type CTA het beste in het einde van de klantreis, in de ‘decide fase’.
Luuk vD Bosch

Een gratis strategiesessie met één van onze specialisten.

Kom in 30 minuten te weten hoe jouw bedrijf digitale sales en marketing effectief kan inzetten om meer tractie te genereren

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer weten? Lees hier meer

3. A/B testen

In onze recente blog over A/B testen hebben we het belang hiervan al duidelijk uitgelegd. Een A/B test is simpelweg een vergelijking tussen twee of meer versies van het marketingmateriaal op een website. Hierdoor wordt achterhaald welke versie het beste werkt, en dus (onder meer) het meeste kwalitatieve sales leads genereert.

Enkele voorbeelden van elementen die je kunt A/B testen zijn:

 • Titels, kleuren of de plaatsing van elementen
 • CTA’s
 • Landingspagina’s
 • Bedankpagina’s

Er bestaan verschillende tools waarmee je relatief makkelijk een A/B test uitvoert. Een paar goede voorbeelden hiervan zijn VMO, Optimizely en Hubspot en Unbounce.

Door regelmatig A/B tests uit te voeren op alle elementen van je website die leads genereren, zorg je dat je website als leadgenerator optimaal blijft presteren.

Twee versies vergelijken

4. Conversion rate optimization (CRO)

Zonder conversie, geen lead. Als leadgenerator is een website volledig ingericht om bezoekers aan te zetten tot actie. Je stuurt ze richting een CTA en hoopt dat deze een lead genereert. De acties waar je op aanstuurt, worden conversies genoemd.

Een marketingtechniek die sterk samenhangt met conversies, is conversie-optimalisatie, ofwel CRO. De conversion rate is het percentage van de websitebezoekers dat een gewenste actie onderneemt, en CRO heeft als doel dat percentage omhoog te krijgen.

Enkele bekende CRO-technieken hebben we hierboven al beschreven. Een goed ontworpen klantreis, de juiste CTA’s en A/B testen vallen namelijk allemaal onder CRO. Enkele overige CRO-tips die een website een goede leadgenerator maken, zijn:

 • Besteed voldoende aandacht aan goede titels. De juiste titel kan het verschil maken tussen een bezoeker die direct de website verlaat en een bezoeker die lead (of zelfs klant) wordt. Probeer de CoSchedule Headline Analyzer eens om je titels te testen en te optimaliseren.
 • Maak gebruik van een chatbot. Met de juiste instellingen stuurt een chatbot websitebezoekers zo richting een conversie. Een goed voorbeeld van een chatbot is de bot van Drift.
 • Gebruik CRO tools, zoals Hotjar. Met Hotjar bekijk je het gedrag van de websitebezoeker. Je ziet waar hij of zij op klikt en hoe de muis zich over het scherm verplaatst. Je analyseert waar de potentiële klant verdwaalt of afhaakt. Zo kun je mogelijke problemen oplossen en de route naar een conversie optimaliseren.

Tip! Wist je dat een titel met acht woorden het beste presteert? Dit was de conclusie van een onderzoek door Kinsta. Titels met deze lengte hebben een 21% hogere click-through-rate dan gemiddeld.

5. Search Engine Optimisation (SEO)

Als laatste een techniek die misschien niet direct aan leadgeneratie wordt gerelateerd, maar hier wel degelijk mee te maken heeft.

Voor de algemene prestatie van een website is voldoende aandacht voor SEO essentieel. Met SEO zorg je namelijk dat de juiste doelgroep jouw website bereikt. En doe je dit goed, dan zijn de bezoekers die via Google binnenkomen daadwerkelijk geïnteresseerd en bereid actie te ondernemen. Dit is enorm waardevol!

In een interessante blog van FirstPageSage wordt de gemiddelde CTR van pagina’s met verschillende posities op Google weergegeven. Zoals duidelijk te zien, is de CTR van het eerste organische resultaat veruit het hoogste.

Klikken veel bezoekers op deze pagina of blog en is hier een passende CTA te zien, dan gaat hier het leadgeneratieproces van start.

Uiteraard is SEO maar een voorwaarde voor leadgeneratie. Met alleen SEO genereer je nog geen leads. Om van je website een echte leadgenerator te maken, zul je continu moeten blijven leren, analyseren en optimaliseren voor zo veel mogelijk conversies.

Indeling zoekresultaten Google

Hulp nodig?

Wil jij van je website een echte leadgenerator maken? Wij helpen je graag!

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek of schrijf je in voor onze periodieke update. Zo blijf je op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen op het gebied van sales, inbound marketing en growth hacking.

Deel dit artikel

Ontdek de online groeikansen van jouw bedrijf

Meet met behulp van deze groeitest middels 10 vragen de volwassenheid van de marketing van jouw bedrijf en ontdek kansen.

Leads genereren met artificial intelligence

Leads genereren met artificial intelligence Terwijl dit zo’n tien jaar geleden nog als magie uit de toekomst klonk, is het gebruik van artificial intelligence (AI) in de sales- en marketingwereld tegenwoordig heel gewoon. Bijna alle marketeers zijn afhankelijk van enkele tools die met behulp van AI analyseren, optimaliseren, communiceren of online kwalitatieve leads genereren.  In
Lees meer

Zes (+twee) soorten sales leads uitgelegd

Zes (+twee) soorten sales leads uitgelegd Sales leads: waarschijnlijk heb je ze nodig en zoek je actief naar manieren om ze te genereren. Maar wist je dat er verschillende soorten sales leads bestaan? Dat niet iedere sales lead zich in hetzelfde stadium van de klantreis bevindt en ze daarom allemaal een eigen aanpak nodig hebben?
Lees meer

Leadgeneratie uitbesteden: is het het waard?

Wist je dat 85% van de B2B-marketeers aangeeft dat leadgeneratie hun belangrijkste marketingdoel is? Dit verbaast ons niet. Zonder leads houdt je werk als marketeer namelijk al snel op. Maar hoe genereer je nu voldoende leads om je sales- en marketingproces op gang te houden? Veel bedrijven kiezen ervoor om hun leadgeneratie uit te besteden.
Lees meer