Leapforce behoort tot de snelst groeiende bedrijven van Nederland!

Sales configurator

Elfsquad Sales Configurator: Niet Altijd Complex

Voornamelijk in de maakindustrie kost het opstellen van complexe offertes veel tijd. Producten of projecten die volledig zijn te ‘customizen’ zijn voor sales medewerkers vaak extreem ingewikkeld om in een offerte te verwerken. Wil de klant namelijk tijdens het salesproces één onderdeel veranderen, dan kan het zomaar zijn dat een hele offerte moet worden omgegooid.

Maakindustrie

Gelukkig bestaat er een oplossing voor dit probleem: CPQ software (ofwel, een sales configurator). Deze handige ‘Configure Price Quote’ software helpt bedrijven bij het automatisch genereren van ingewikkelde offertes. Bedrijven die gebruik maken van een goede configurator besparen bergen aan tijd en geld, en voorkomen bovendien fouten die tijdens het handmatig opstellen van offertes bijna niet te vermijden zijn. 

Al enige tijd levert Elfsquad in samenwerking met Leapforce CPQ software aan voornamelijk maakbedrijven. De gebruikers zijn meer dan tevreden, maar toch merken we om ons heen dat veel bedrijven twijfelen aan de inzet van een online configurator. Vragen die we vaak langs zien komen zijn: 

‘Mijn product is zó complex, kan de software dit wel aan?’ 

en 

‘Is een ‘on-premise’-oplossing niet veel completer en betrouwbaarder?’ 

In dit artikel geven we uitgebreid antwoord op de bovenstaande vragen. We gaan in op enkele verschillen tussen on-premise en cloud-based oplossingen, we leggen uit waarom een complex product niet hoeft te resulteren in een complex sales-proces en we laten jullie zien wat de configurator van Elfsquad allemaal kan. 

On-premise oplossingen vs cloud-based software 

Vertrouwen in lokale systemen

Jaren geleden werkten de meeste bedrijven nog voornamelijk met on-premise pakketten. Computers werden voorzien van ERP-systemen, alle benodigde functies werden geïmplementeerd, producten werden ingevoerd en na lang plannen en integreren kon de sales afdeling aan de slag met hun lokale ERP-systeem. 

Ondanks dat er tegenwoordig ook andere mogelijkheden bestaan, wekken deze lokale systemen bij veel maakbedrijven nog steeds vertrouwen. Ze kunnen, na voldoende personalisatie, precies worden toegespitst op de specifieke behoeften van een bedrijf en hebben een complexe en industriële interface die bij veel maakbedrijven resoneert. 

Lokale systemen hebben echter veel nadelen, die duidelijk zijn terug te zien bij lokale configuratie-systemen. Ten eerste zijn deze vaak zo complex, dat een lang implementatieproject nodig is. Voordat de systemen precies kunnen wat ze moeten doen, is een bedrijf vaak maanden verder. Een lang implementatieproces betekent uiteraard hoge implementatiekosten en een ROI die je liever niet op papier wilt zien staan. 

Naast duur en bewerkelijk, zijn lokale systemen over het algemeen ook bewerkelijk om te bouwen en te ontwikkelen. Wil je graag een nieuwe functie toevoegen? Dan ben je hier meestal wel even zoet mee. De kans is hierdoor groot dat je achter komt te lopen op de concurrent, die een bepaalde functie al wel heeft. 

De oplossing voor al deze problemen is duidelijk: Cloud-based software. 

De cloud-based sales configurator

Er bestaan tegenwoordig verschillende online configurator-systemen die net zoveel (of meer) kunnen als de lokale variant. Vaak zijn deze systemen bovendien gemakkelijker in gebruik en gaan ze vanzelf mee met alle nieuwste ontwikkelingen op het gebied van CPQ. 

Bedrijven die voor het eerst kennismaken met een cloud-based systeem schrikken hier vaak een beetje van. Ze geloven niet dat complexe machines, installaties en carrosserieën allemaal binnen een aantal muisklikken geconfigureerd en geoffreerd kunnen worden. Maar het kan zeker. Daarnaast zijn deze cloud-based systemen binnen een aantal dagen of weken te implementeren binnen je IT-landschap.

De cloud-based sales configurator doet precies waar binnen de maakindustrie behoefte aan is: het maakt het configureren en offreren van complexe producten minder complex.

Autofabriek

Waarom een complex product geen probleem is voor een online sales configurator 

Hoe werkt dat dan? Wat zijn de voordelen van een online sales configurator vergeleken met de on-premise variant? 

Een online sales configurator is een cloud-based systeem dat alle mogelijke onderdelen, prijzen en specificaties van je producten zo klaar heeft staan dat met alleen het doorlopen van overzichtelijke meerkeuze-menu’s in enkele minuten een volledige offerte kan worden uitgedraaid. Net als in de ‘vertrouwde’ on-site oplossing eigenlijk.

En ook al verwachten veel mensen van niet, een online sales configurator is minstens net zo betrouwbaar als een on-premise systeem.

Zo verkiezen steeds meer bedrijven een online configurator, omdat: 

  • De complexiteit van het product niets uitmaakt 

Allereerst een antwoord op de prangende vraag en het grote misverstand dat we in deze blog de wereld uit willen helpen: De complexiteit van een product maakt een online sales configurator helemaal niets uit. 

Is een product complex? Bestaat het uit veel verschillende onderdelen en prijzen? En zijn er alleen specifieke combinaties van deze onderdelen mogelijk? Dan betekent dit alleen dat het invoeren van al deze informatie iets meer tijd kost. Echter, dit valt met een gestructureerd implementatieproces hartstikke mee en is bij een on-site systeem ook het geval. 

  • De online sales configurator extreem gebruiksvriendelijk is

Vergeleken met de meeste on-site configurators is de online versie vaak stukken gebruiksvriendelijker. Deze intuïtieve software neemt de gebruiker mee door een overzichtelijk keuzemenu, meestal inclusief foto’s of plaatjes die precies laten zien welke onderdelen of kleuren in de offerte zijn meegenomen. 

Ook het inrichten en het invoeren van alle producten hoeft niet moeilijk te zijn. Zo staan de leveranciers van een online configurator vaak klaar om je stap voor stap mee te nemen door het implementatieproces

  • De online sales configurator altijd up-to-date blijft

Omdat een online sales configurator volledig cloud-based is, is deze gemakkelijk aan te passen met een simpele update. Komen er dan ook nieuwe mogelijkheden aan het licht? Dan zijn deze vaak in een paar minuten geïnstalleerd. Met een on-site oplossing is dit meestal veel ingewikkelder én duurder. 

  • Een online sales configurator zowel tijd als geld bespaart

Zoals al eerder genoemd, is een online sales configurator snel geïnstalleerd, makkelijk ingericht, flexibel in gebruik, goed te begrijpen en simpelweg goedkoper in aanschaf dan de meeste on-site varianten. Overall bespaart de gebruiker van een online configurator dan ook veel geld aan implementatie, gebruik en onderhoud. Immers, dit doet de leverancier allemaal voor je. 

  • Koppelingen met andere systemen zo gemaakt zijn

Last but not least, de online sales configurator is veel makkelijker te koppelen met andere systemen dan de meeste on-site systemen.

Het kan bijvoorbeeld enorm waardevol zijn om je CRM-systeem automatisch te laten communiceren met je sales configurator. Zo kun je bepaalde prijzen, beschrijvingen of klantgegevens uit je CRM nodig hebben, die met een slimme koppeling zo van je CRM naar je configurator stromen. 

Gebruik je bijvoorbeeld Exact Online? Dan is een koppeling tussen dit CRM-systeem en de Elfsquad configurator zo gemaakt. Alle details (artikelen, prijzen, etc.) vloeien vervolgens vanzelf van Exact naar Elfsquad en terug, waardoor je deze niet steeds handmatig hoeft in te voeren. Zelfs wanneer er bijvoorbeeld prijswijzigingen plaatsvinden, worden deze direct geüpdatet in zowel CRM als CPQ. Dit voorkomt fouten en scheelt veel tijd en moeite. 

Elfsquad CPQ-software

Een online CPQ-systeem waar wij én onze klanten met heel veel plezier gebruik van maken, is Elfsquad CPQ Software

De kracht van Elfsquad zit in het beheersbaar maken van de meest complexe verbanden in een gebruiksvriendelijke interface. Zowel de grote technische productkennis, als de ervaring met complexe en tijdrovende engineerings- en offerte processen, maken Elfsquad uniek.

Sales configurator
Het sales proces wordt overzichtelijk met een gemakkelijk selectiescherm en bijbehorende afbeeldingen

Simpel en intuïtief

Bij de ontwikkeling van haar software heeft Elfsquad hard gewerkt aan het zo simpel- en gebruiksvriendelijk mogelijk houden van de applicatie. Voor het gebruik én de inrichting hiervan is dan ook geen enkele programmeerkennis nodig. 

Implementatiekosten zijn laag te houden, omdat de CPQ software in eigen beheer kan worden ingericht.Eigen verkopers, dealers en zelfs eindklanten zijn in staat het vraag-en antwoordspel in de applicatie zonder problemen te doorlopen. Met als gevolg altijd een foutloze configuratie en offerte.

Bovendien, wanneer er een nieuw product wordt toegevoegd aan het productaanbod, of er een extra optie is bijgekomen, is dit gemakkelijk door de gebruiker zelf toe te voegen aan de applicatie. 

Nieuwe werknemer op de sales afdeling erbij? Dan zijn het product en de verbanden binnen de productstructuren voor deze nieuwe collega direct duidelijk. Er zijn geen wekenlange sales trainingen meer nodig, en door middel van guided selling en visualisatie van het aanbod krijgt de nieuwe verkoper direct feeling bij het product. Ook dealers en klanten krijgen gelijk de onderscheidende details van je product te zien en kunnen zo foutloos configureren.

Een gebruiksvriendelijke interface betekent echter niet dat de software geen complexiteit aankan. De complexiteit is er namelijk wel degelijk, maar zorgvuldig verstopt in een gebruiksvriendelijke interface.

Sales configurator
Dit demo model laat zien hoe je gemakkelijk met drag-and-drop de structuur van je producten in elkaar zet.

Zelfstandig werken met de nodige support 

Goede software moet voor zichzelf spreken en de gebruiker intuïtief door het gebruiksproces leiden. De meeste sales medewerkers kunnen, wanneer het systeem volledig is geïmplementeerd, dan ook probleemloos met Elfsquad uit de voeten. 

De mogelijkheden van de software zijn echter zo uiteenlopend, dat de nodige hulp af en toe wel handig is. Gelukkig staan Elfsquad en Leapforce altijd voor onze klanten klaar. 

Allebei kennen we als geen ander de toepassing van sales- en product configuratoren in het moderne maakbedrijf en haar IT-landschap, en daarom werkt onze samenwerking zo goed. We hebben een diepgaande kennis op het gebied van software, configureren, bestaande (en komende) bedrijfsapplicaties en de toekomst van de maakindustrie. Allemaal verstrengeld in een samenwerking die de maakindustrie zo snel mogelijk vooruit wil helpen.

Interesse?

Zoals Davey Giesen (Chief Operating Officer bij Giesen Coffee Roasters) vertelde: 

“We hebben de applicatie zelf in kunnen richten op basis van onze eigen werkwijze en tempo. Dit heeft ervoor gezorgd dat aanpassingen snel zijn doorgevoerd waardoor er al snel resultaat zichtbaar was. Daarnaast levert Elfsquad goede support, die oplossingen bieden voor de meest uiteenlopende vraagstukken. Nu wij bezig zijn met de laatste stappen van de inrichting, kunnen we terugkijken op een succesvolle samenwerking.”

Dit is de kracht van de sales configurator van Elfsquad. Complexiteit in een gebruiksvriendelijk jasje! 

Heb je interesse in de Elfsquad configurator met een stukje extra support van Leapforce? Neem contact op met Leapforce of met Elfsquad en we laten je precies zien wat een sales configurator voor jouw situatie gaat betekenen.

Deel dit artikel

Ontdek de online groeikansen van jouw bedrijf

Meet met behulp van deze groeitest middels 10 vragen de volwassenheid van de marketing van jouw bedrijf en ontdek kansen.

Data, Integration & Automation: Alles Wat Je Moet Weten!

Als je je ook maar enigszins met sales en marketing bezighoudt, dan heb je het vast wel gemerkt: overal bestaat tegenwoordig een online tool voor. Handmatige acties in Excel-sheets zijn achterhaald, het traditionele adressenboek is overbodig en het versturen van e-mails kan helemaal automatisch. Sterker nog, de inhoud van deze e-mails wordt ook nog eens
Lees meer

Wat is marketing automation en waarom is het belangrijk?

Bijna alles kan tegenwoordig automatisch. Steeds meer industrieën gebruiken handige tools om werk te versnellen, te besparen en te verbeteren. Ook de rol van de marketeer verandert de laatste jaren snel. In plaats van een handmatige planner en communicatiemedewerker wordt de marketeer steeds meer een strategisch en technisch expert. Een groot deel van het marketingwerk
Lees meer

CPQ implementatie voor jouw bedrijf? Volg deze stappen!

Een paar maanden geleden maakten we de partnership tussen Leapforce en Elfsquad bekend. Elfsquad maakt CPQ (Configure, Price, Quote) software voor de maakindustrie en Leapforce zet deze adequaat in als salestool. Samen bieden we zo de beste software en een vlekkeloos implementatieproces.  Heb je dit bericht gemist? Dan denk je wellicht: wat is CPQ en
Lees meer