Leapforce behoort tot de snelst groeiende bedrijven van Nederland!

Google Mijn Bedrijf

Wat is Google Mijn Bedrijf en wat zijn de voordelen?

Maak jij al optimaal gebruik van Google Mijn Bedrijf? Deze handige tool, die nu Google Bedrijfsprofiel heet, biedt bedrijven de mogelijkheid om een online bedrijfsprofiel aan te maken. Het stelt je in staat om online nog beter te communiceren met potentiële klanten. Zo krijgt je online vindbaarheid met heel weinig moeite én helemaal gratis een mooie boost. 

Google Mijn Bedrijf

Wat is Google Mijn Bedrijf

Google Mijn Bedrijf (Google My Business) is een tool, waarmee je het beheer van de online weergave van je bedrijf kan aanpassen en optimaliseren. De gegevens van bedrijven met een Google Bedrijfsprofiel zijn op alle Google producten, zoals Google Zoeken en Google Maps zichtbaar. In het Google Bedrijfsprofiel kan alle informatie worden toegevoegd die potentiële klanten helpen om een keuze te maken. Op de Google Bedrijfspagina zijn alle bedrijfsgegevens te vinden.

Helaas zien we om ons heen dat veel bedrijven geen gebruik maken van Google Mijn Bedrijf, of hier onvolledig of passief op aanwezig zijn. Sommigen hebben hun Google bedrijfspagina bijvoorbeeld nog niet geclaimd, of weten zelfs niet eens van het bestaan af. Dit is zonde, want de voordelen van het platform liegen er niet om.

Wat zijn de voordelen van Google Mijn Bedrijf

Richt je je pagina volledig in en maak je gebruik van de onderstaande functies en mogelijkheden van Google Bedrijfsprofiel? Dan zul je ongetwijfeld een stijging zien in websitebezoekers en misschien zelfs in verkopen.  

1. (Lokale) informatie beheren in het Google Bedrijfsprofiel 

Bedrijfsgegevens op Google zijn belangrijker dan je wellicht denkt. Uit onderzoek van Hubspot blijkt dat 46% van de Google zoekacties zijn gericht op lokale informatie. Mensen die via Google zoekwoorden gebruiken als ‘makelaar in de buurt’ of ‘schoenenwinkel in Amsterdam Noord’ verwachten relevante informatie. Google Maps wordt hierbij vaak gebruikt als zoekmiddel om de openingstijden te bekijken. 97% van de deelnemers uit hetzelfde onderzoek gaf aan online het meeste te leren over lokale bedrijven. Aanwezigheid op Google blijkt dus vooral essentieel voor bedrijven met een lokale focus en een fysieke winkel. Het is zelfs mogelijk om meerdere locaties aan te geven als je meerdere filialen hebt.

Google Maps
Bron: https://support.google.com/google-ads/answer/3246303?hl=en
Heeft je bedrijf echter geen specifieke locatie, maar werk je (bijvoorbeeld) alleen online of vanuit een hoofdkantoor dat geen klanten ontvangt? Ook dan is het belangrijk dat je bedrijfsinformatie duidelijk vindbaar is met een bedrijfsprofiel. Naast de bedrijfsnaam en adresgegevens kun je op je Google account namelijk nog veel meer gegevens kwijt, zoals openingstijden, een telefoonnummer, e-mailadres, afspraak link en producten of aanbiedingen. Missen deze gegevens? Dan bestaat de kans dat je websitebezoekers of zelfs klanten misloopt. Bovendien geeft een onvolledig of ontbrekend Google account geen zorgvuldige en professionele indruk.  

2. Reviews ontvangen en beantwoorden

Omdat we tegenwoordig worden doodgegooid met reclame, hechten veel consumenten meer waarde aan reviews dan aan mooie beloften vanuit een bedrijf zelf. Vóór het doen van een aankoop tikken de meeste consumenten dan ook snel even een product of merknaam in op Google om te kijken wat hierover gezegd wordt. Hoe meer positieve reviews, indien realistisch natuurlijk, hoe groter de kans op een aankoop vaak is.

Google Mijn Bedrijf reviews

Google Mijn Bedrijf is een mooi platform voor het ontvangen en beheren van reviews, om diverse redenen: 

 • Google is vaak de eerste plek waar potentiële klanten kijken wanneer ze op zoek zijn naar een product of dienst. Reviews op dit platform worden daarom vergeleken met andere review-platforms relatief vaak bekeken. 
 • Google biedt niet alleen de mogelijkheid om reviews te verzamelen, maar je kunt hier als bedrijf ook op reageren. Dit biedt een goede mogelijkheid om te laten zien dat je de reacties van klanten serieus neemt en open staat voor feedback. 
 • Het lijkt erop dat reviews op Google Mijn Bedrijf een positief effect hebben op de SEO van de desbetreffende website. Hier komen we later in deze blog op terug. 

3. Nieuws en updates delen 

Net als op social media kun je op Google Mijn Bedrijf ook updates en aanbiedingen delen. Deze berichten komen onder je bedrijfsgegevens te staan en linken direct door naar bijvoorbeeld je blog, een landingspagina of je webshop. 

Zoekt een potentiële klant je product, dienst of merk op in een Google search? Dan kun je deze direct doorsturen naar je website of zelfs naar een specifiek product of mooie aanbieding. 

Momenteel biedt Google Mijn Bedrijf de mogelijkheid om de volgende typen berichten te delen: 

 • COVID-19 update
 • Aanbieding
 • Nieuws
 • Evenement 
 • Product 

Elk type bericht heeft z’n eigen layout en biedt de mogelijkheid om afbeeldingen, links en tekst toe te voegen.

Nieuwe post

4. Foto’s delen

Wil je nog meer opvallen? Voeg dan enkele foto’s van je team, pand of producten toe aan je Google Mijn Bedrijf account. Dit is een mooie kans om je bedrijfscultuur en branding te laten zien of enkele producten uit te lichten. Hoe mooi is het als een potentiële klant die jouw bedrijf intikt op Google gelijk een foto van je allermooiste product te zien krijgt?

Google Mijn Bedrijf foto's

Uit onderzoek van Google blijkt zelfs dat bedrijven die foto’s aan hun Google Mijn Bedrijf profiel toevoegen 42% meer verzoeken krijgen voor routebeschrijvingen op Google Maps en 35% meer kliks op een gelinkte website. Een kleine moeite met grote effecten, dus. 

5. Je SEO boosten

Vooral op het gebied van lokale SEO kan Google Mijn Bedrijf je website vooruit helpen. 

Wat is lokale SEO precies? Het gaat hier om zoektermen en zoekresultaten die gericht zijn op een service of product in een beperkt geografisch gebied. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ‘makelaar in de buurt’ of ‘growth hacking Amsterdam’. Google geeft in dit geval de resultaten die het meest relevant zijn voor die specifieke locatie als eerste weer. 

Activiteit op Google Mijn Bedrijf heeft op diverse manieren een positief effect op lokale SEO. Zo reageert Google’s algoritme sterk op factoren zoals de expertise, autoriteit en betrouwbaarheid van een website. 

Dit houdt in dat: 

 • Positieve reviews op Google Mijn Bedrijf de betrouwbaarheid van een website vergroten
 • Foto’s en regelmatige updates getuigen van expertise en autoriteit 
 • Een volledig bedrijfsprofiel getuigt van professionaliteit (betrouwbaarheid)

Als laatste brengt Google Mijn Bedrijf simpelweg meer mensen naar een website. En hoe meer traffic, hoe hoger een pagina geplaatst zal worden in de Google zoekresultaten.

Google Mijn Bedrijf analytics

Hulp nodig?

Wil je graag aan de slag met Google Mijn Bedrijf maar weet je niet precies hoe je dit het beste aanpakt? Of wil je hulp bij het optimaliseren van jouw Google Bedrijfsprofiel? Wij helpen je graag op weg. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek of schrijf je in voor onze Growth Hacking nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen op het gebied van marketing, sales en growth hacking. 

Wil je eerst zelf even checken hoe goed jouw organisatie digitaal is ingericht? Dit weet je binnen een paar minuten met onze gratis Sales & Marketing groeitest.

Deel dit artikel

Ontdek de online groeikansen van jouw bedrijf

Meet met behulp van deze groeitest middels 10 vragen de volwassenheid van de marketing van jouw bedrijf en ontdek kansen.