Leapforce behoort tot de snelst groeiende bedrijven van Nederland!

Google Vacatures

Feest voor HR: Google Vacatures nu ook beschikbaar in Nederland

Goed nieuws voor banenzoekers en HR-afdelingen. Google for Jobs is nu ook live in Nederland. Na uitgebreid testen in het buitenland zien sommige Nederlanders nu ook de handig uitgelichte vacatures bovenaan hun Google zoekresultaten staan. ‘Sommige’, want ook in Nederland wordt momenteel nog getest. 

Wat zijn Google Vacatures? 

Google Vacatures, ook wel Google for Jobs genoemd, helpt bedrijven om hun vacatures onder de aandacht te brengen. Daarnaast helpt de nieuwe functie banenzoekers om altijd op de hoogte te zijn van actuele vacatures in hun regio. 

Hoe zien deze vacatures er precies uit? In een uitgelichte sectie bovenaan de Google zoekresultaten is sinds kort een lijst met banen te zien die passen bij een specifieke zoekterm. De selectie wordt gemaakt aan de hand van microdata waarmee vacatures van de meest relevante websites worden opgespoord. Dit biedt mooie kansen voor kleinere bedrijven, die minder kans hebben om met hun SEO-strategieën bovenaan de Google zoekresultaten te komen.

Google Vacatures
Bron: https://jobs.google.com/about/

De bovenstaande afbeelding laat duidelijk zien hoe de Jobs listings op Google eruit zien. Door op een listing te klikken krijg je meer informatie over de functie en kun je doorklikken naar de desbetreffende website, LinkedIn vacature of sollicitatieprocedure.  

Ook voor banenzoekers is de nieuwe functie ideaal. Google Jobs biedt namelijk handige filters (denk aan een sector of een locatie) en e-mailnotificaties. Zo krijg je direct een bericht wanneer er vacatures online komen die aan je voorkeuren voldoen.

Waarom Google Vacatures? 

Op 25 augustus maakte Google bekend dat hun vacature functie nu ook beschikbaar is in Nederland. De lancering was, zoals Google aangaf, een reactie op de groei in werkloosheid sinds het begin van de coronacrisis. 

Google schreef in een lanceringsbericht

“Sinds het begin van de coronacrisis is het werkloosheidspercentage in Nederland opgelopen en verwacht wordt dat deze over geheel 2020 zal uitkomen op 4,4% (3,4% in 2019). In 2021 kan dit zelfs verder oplopen richting 7%, aldus het Centraal Planbureau. Het aantal mensen dat op zoek gaat naar een nieuwe baan zal hierdoor fors stijgen. Met de nieuwe functie in Google Zoeken kunnen zij snel en gemakkelijk de vacatures vinden die bij ze passen.” 

Een mooi gebaar dus, met veel potentie. Wist je dat 73% van de banenzoekers hun zoektocht op Google begint? Daarnaast zijn de resultaten in Amerika nu al enorm indrukwekkend. Na de lancering van Google Jobs in Amerika zagen zowel FedEx als Johnson & Johnson een stijging van 18% in het aantal sollicitanten. Een feest voor de HR-afdeling, toch?

In Nederland hebben we nog geen cijfers kunnen vinden, maar we verwachten ook hier een flinke groei in het aantal sollicitaties. 

Google Jobs lancering
Bron: https://www.financialexpress.com/industry/technology/this-google-feature-can-be-your-one-stop-solution-to-your-hunt-for-a-better-job-heres-all-about-it/1143882/

Vacatures op Google, hoe werkt dat? 

Hoe werken Google Vacatures precies? Hoe zorg je dat je vacature gevonden wordt en netjes bovenaan de resultaten wordt uitgelicht? Dit doe je met een stukje code, ook wel ‘structured data’ genoemd. 

Met deze toevoeging aan je vacaturepagina vertel je Google dat jouw vacature aan de uitgelichte Google Search resultaten mag worden toegevoegd. Dit gaat dus volledig buiten je gangbare SEO-strategieën om.

Hoe activeer je structured data? 

We realiseren ons dat het activeren van structured data wellicht iets de technisch is voor veel van jullie.

Echter, voor degenen die dit toch graag zelf zouden willen proberen zijn dit de stappen die Google adviseert

  1. Zorg ervoor dat de Googlebot je webpagina’s met vacatures kan ‘crawlen’ (je webpagina’s zijn dus niet beschermd door een robots.txt-bestand of robots-metatag).
  2. Sta regelmatig crawlen toe.
  3.  Als je meerdere versies van dezelfde vacature op je website hebt staan onder verschillende URL’s, gebruik dan canonieke URL’s op elke kopie van de pagina. 
  4. Voeg de aanbevolen en vereiste eigenschappen toe aan je pagina’s. Voor meer informatie over de plaatsing van structured data op je pagina, raadt Google je aan om deze video te bekijken. 
  5. Volg de technische richtlijnen en het inhoudsbeleid voor vacatures
  6. Valideer je code met behulp van de Rich Results Test. Hier kun je direct bekijken hoe je structured data eruit komen te zien op Google Search. 
  7. Implementeer een aantal pagina’s die je structured data bevatten en gebruik de URL-inspectietool om te testen hoe Google de pagina ziet. Zorg ervoor dat je pagina toegankelijk is voor Google en niet wordt geblokkeerd door een robots.txt-bestand, de noindex-tag of aanmeldingsvereisten. Als de pagina er goed uitziet, kun je Google vragen om je pagina’s opnieuw te crawlen. 

Klinkt dit als abracadabra? Dat snappen we heel goed. Gelukkig hebben we bij Leapforce een paar technische helden in ons team die deze structured data zo voor elkaar hebben.

Heb je hulp nodig? Neem dan gerust even contact met ons op, zodat we kunnen zorgen dat jouw vacatures netjes worden uitgelicht.

Google Vacature expert

Zijn Google Vacatures voor jou nog niet zichtbaar? 

Omdat Google nog bezig is met het testen van de functie, kan het zijn dat de vacatures bij jou nog niet zichtbaar zijn. 

Wil je de vacatures toch graag zien, dan kun je het volgende proberen: 

  • Google een zoekterm als ‘webdesigner vacature’ op je Google account in verschillende browsers; 
  • gebruik een incognito scherm (maar zorg dat je bent ingelogd op je Google account); 
  • en test de functie op zowel desktop als mobiel. 

Werkt dit allemaal niet? Dan zul je nog even geduld moeten hebben. Naar verwachting krijgen meer en meer mensen de komende maanden toegang tot de functie, dus hopelijk ben jij ook snel aan de beurt.

Hulp nodig? 

Heb jij hulp nodig bij het promoten van je vacatures, het activeren van structured data of het opzetten van een perfecte vacaturepagina? Wij helpen je hier graag bij. Neem gerust contact met ons op voor een gratis kennismakingsgesprek, dan gaan we samen aan de slag met een plan. 

Wil je weten hoe de sales & marketing machine van jouw bedrijf er momenteel voor staat? We hebben een gratis Groeitest ontwikkelt waarmee je binnen een paar minuten zult weten welke gebieden binnen jouw sales & marketing opzet nog voor verbetering vatbaar zijn. Je vindt de groeitest op onze website.

Deel dit artikel

Ontdek de online groeikansen van jouw bedrijf

Meet met behulp van deze groeitest middels 10 vragen de volwassenheid van de marketing van jouw bedrijf en ontdek kansen.