Leapforce behoort tot de snelst groeiende bedrijven van Nederland!

local online marketing

Hyper local online marketing: Hoe bereik je je doelgroep op een specifieke locatie?

In deze blog kijken we naar hyper local online marketing. Zoals uit onderzoek van Google naar voren kwam, worden we steeds gemakzuchtiger in ons koopgedrag. Jaren geleden waren we nog trouw aan een bepaalde winkel of een merk, en waren we zelfs bereid om hier een stukje voor te reizen of even op te wachten. Tegenwoordig heeft gemak en snelheid prioriteit. 

We zijn gewend om met een snelle zoekopdracht op onze telefoon alles wat we nodig hebben razendsnel te kunnen vinden. Zijn we bijvoorbeeld op zoek naar een bepaald boek? Dan zoeken we snel op ‘boekhandel in de buurt’, of ‘dichtstbijzijnde boekhandel’ en Google vertelt ons precies waar we ons boek kunnen vinden. We weten direct de afstand alle boekwinkels in de buurt, wat de openingstijden zijn en in veel gevallen zelfs of ons boek in deze winkels aanwezig is.

local online marketing

Deze shift in koopgedrag brengt interessante mogelijkheden met zich mee voor marketeers. De zogeheten ‘Micro-Moments’ kun je goed benutten. Door slim in te spelen op locatie-gerichte zoekopdrachten kun je als merk zonder enige voorbereiding of klantenbinding de competitie voor zijn. Het enige dat je hoeft te doen is op het juiste moment opduiken in een zoekresultaat.

Maar hoe werkt dit dan precies? Hoe maak je gebruik van lokale zoekacties? Hoe zorg je dat jouw bedrijfsnaam op het juiste moment gevonden wordt? 

Wat is hyper local online marketing? 

Hyper local online marketing is het targeten van potentiële klanten op een zeer specifieke locatie. Dit kan een stad zijn, maar ook een wijk of zelfs een straat. Over het algemeen gaat het hier om het benutten van zogenaamde ‘near me’ zoekopdrachten op Google. 

Typische voorbeelden van dergelijke zoekacties zijn restaurants, kappers of supermarkten. Echter, ook andere producten worden steeds vaker gezocht in een ‘hyperlocal search’. Denk aan de eerder genoemde boekwinkels, kledingwinkels of schoenenwinkels.

Hoe kun je zorgen dat je gevonden wordt? 

1. Google My Business als hyper local online marketing tool 

De allerbelangrijkste voorwaarde om gevonden te worden tijdens een ‘near me’ search is een volledig ingevuld Google My Business profiel. Google My Business is een pagina waarmee je kunt beheren hoe jouw bedrijf wordt weergegeven op Google en Google Maps.

Google My Business

Je kunt hier je bedrijfsnaam, adres, foto’s en updates toevoegen en ook recente reviews van je klanten worden hier weergegeven. 

Bij het opzetten van een Google My Business account is het essentieel om deze zo volledig mogelijk te maken. Vul een volledig adres in, voeg zoveel mogelijk foto’s toe, openingstijden, een bedrijfs categorie, eventueel video’s, regelmatige updates (Google My Business posts), en plaats producten met een link naar je webshop (indien van toepassing). 

Volledige adresgegevens zijn uiteraard de belangrijkste voorwaarde voor de vindbaarheid op Google, maar ook voor de kans op verkoop is een volledige pagina van belang. Volgens Google is de kans op een website klik namelijk 35% hoger voor bedrijven met foto’s op hun Google pagina. Op Google Maps is de kans op een klik (route) zelfs 42% hoger wanneer een pagina foto’s bevat. 

Het opzetten van een Google My Business pagina is niet moeilijk. Wil je weten hoe dit werkt? Je vindt een volledige uitleg in deze blog van Hubspot.

2. Hyper local online marketing met website gegevens en keywords 

Naast het optimaliseren van een Google My Business pagina zul je ook je eigen website moeten optimaliseren op vindbaarheid en locatie.

local online marketing

Bedenk dat het voor Google overduidelijk moet zijn wat jouw bedrijf doet en (vooral) waar je je bevindt. Uiteraard is een contactpagina hiervoor noodzakelijk, maar ook uit de rest van je website moet blijken waar je bedrijf is gevestigd. Zo kan het handig zijn om plaatsnamen, straatnamen of bekende locaties bij jou in de buurt toe te voegen aan website teksten, kopjes, product omschrijvingen of alt-tags. Op deze manier wordt het voor Google nog makkelijker om op te pikken dat jouw website echt relevant is voor een locatie gerichte zoekopdracht. 

3. Landingspagina per locatie 

Heeft jouw bedrijf meerdere locaties? Dan kan het nuttig zijn om per locatie een landingspagina op te zetten. Bied je namelijk al je locaties aan op één website, dan zal Google moeite hebben met het linken van een specifieke locatie aan jouw bedrijf. 

Bij het opzetten van de verschillende pagina’s zul je moeten zorgen dat iedere pagina gepersonaliseerde content biedt, die zich richt op de specifieke locatie. Zet je namelijk dezelfde tekst op iedere pagina, dan heeft dit weer een negatieve impact op je vindbaarheid.

local business

Een goed voorbeeld van een dergelijke opzet is een restaurant met meerdere panden. In dit geval is aan te raden om voor iedere restaurant een landingspagina te creëren met bijvoorbeeld een beschrijving, de menu kaart en uiteraard contact gegevens. Al deze locatie gerelateerde pagina’s kunnen vervolgens aan je centrale website worden gelinkt onder (bijvoorbeeld) een tab ‘locaties’ en aan Google My Business gekoppeld worden. 

4. Adverteren op locatie 

Naast SEO en website optimalisatie kun je ook actief op zoek naar jouw doelgroep bij jouw bedrijf in de buurt. Een ideale manier om dit te doen is het gebruik van online advertising. 

Adverteren op Google 

Op Google kun je door middel van locatie-extensies jouw lokale advertentie promoten. Een locatie extensie is simpelweg een toevoeging aan een normale advertentie, waardoor een adres, route of de afstand tot een bedrijf kan worden toegevoegd. Op deze manier komt je advertentie naar voren bij een ‘near me’ zoekactie en kan deze ook worden weergegeven als Google Maps advertentie. Betalingen voor dit type advertentie worden gedaan per klik op ‘locatiegegevens ophalen’, ‘routebeschrijving’, klik op een mobiele oproepextensie of gewoon per website klik Ga je aan de slag met Google advertenties? Overweeg dan ook eens een remarketing campagne op te zetten. Bereik je je lokale doelgroep meerdere keren? Dan is de kans op een aankoop nog groter.

Social advertising

Naast Google bieden ook de social media kanalen de mogelijkheid om locatiegericht te adverteren. Op vrijwel alle social media kanalen kun je de locatie van je doelgroep aangeven, maar Facebook’s Local Awareness Ads functie is naar onze mening het meest ‘hyper local’. 

Local Awareness Ads zijn specifiek bedoeld voor bedrijven die mensen in de buurt willen aanmoedigen om hun locatie te bezoeken. De verwachting is hierbij dat men zo dichtbij is dat het bedrijf te voet te bereiken is. Echt hyper local dus. Een advertentie kan zelfs zó gericht worden ingesteld dat alleen mensen die zich binnen 1 mijl (1,6 kilometer) van een bedrijf bevinden de advertentie te zien krijgen.

Tip: Met affiliate marketing of influencer marketing kun je ook zeer doelgericht op een locatie focussen. Werk bijvoorbeeld samen met een influencer uit jouw stad! Zie onze affiliate marketing voorbeelden voor de nodige inspiratie. 

local targeting

Naast Facebook bieden ook de andere social media kanalen de mogelijkheid om op locatie te adverteren. Zo worden YouTube advertenties via Google opgezet, de Instagram advertenties via Facebook en kun je in LinkedIn advertenties aangeven op welke stad of woonplaats je je wilt richten. 

Betaling voor social media advertenties kan gedaan worden per klik of websitebezoek, of per (bijvoorbeeld 1000) weergaven. 

Hulp nodig? 

Wil je graag weten hoe jouw bedrijf hyper local marketing kan inzetten? Wij helpen je hier graag bij. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek of schrijf je in voor onze Growth Hacking nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen op het gebied van marketing, sales en growth hacking. Wil je eerst zelf even checken hoe goed jouw organisatie digitaal is ingericht? Dit weet je binnen een paar minuten met onze gratis Sales & Marketing groeitest.

Deel dit artikel

Ontdek de online groeikansen van jouw bedrijf

Meet met behulp van deze groeitest middels 10 vragen de volwassenheid van de marketing van jouw bedrijf en ontdek kansen.

LinkedIn adverteren voor B2B bedrijven: 5 vragen beantwoord

Maar liefst 80% van de B2B marketeers maakt tegenwoordig gebruik van LinkedIn Ads. Dit maakt LinkedIn het nummer één B2B advertentieplatform, gevolgd door Facebook met 67% en Twitter met 27%. Maar hoe werkt dit nu precies, LinkedIn adverteren? Waarom is dit platform zo goed, wat kost een LinkedIn advertentie en welk type ad werkt het
Lees meer

Een doelgroep analyse: Hoe pak je dat aan?

Vraag je je af hoe je je producten of diensten het beste kunt promoten? Dan zul je als eerste een doelgroep analyse, ook wel bekend als het doelgroep onderzoek, moeten uitvoeren. Het is zeker de moeite waard en stuurt je in de juiste richting. Zonder je doelgroep te onderzoeken is het namelijk lastig om potentiële
Lees meer

Remarketing op het GDN: Wat is het en hoe werkt het?

Je kent het vast wel. Je denkt erover om een fijne reis te boeken naar de zon, en nadat je één keer op een reiswebsite hebt gekeken duiken er ineens overal vergelijkbare advertenties op.  Bron: https://support.google.com/google-ads/thread/5422004?hl=en Toeval? Magie? Nee, dit is een remarketing advertentie op het Google Display Netwerk (GDN). Het GDN bestaat uit een
Lees meer