Leapforce behoort tot de snelst groeiende bedrijven van Nederland!

Instagram likes

Instagram likes nu onzichtbaar: Drama voor influencers?

Instagram test met het onzichtbaar maken van likes

Het is zo ver! Na een test in Australië, Brazilië, Canada, Ierland, Italië, Japan en Nieuw Zeeland eerder dit jaar, test Instagram nu wereldwijd het effect van de onzichtbare likes op het platform. En sinds een paar dagen zijn ook wij ‘de klos!’ In plaats van het gangbare ‘[naam] and 120 others’ zien we nu ‘[naam] and others’ onder onze foto staan. 

Instagram likes onzichtbaar

Wat betekent dit? Voor alle accounts die zijn meegenomen in de test is het aantal likes nu onzichtbaar. Zo kunnen de beheerders van deze accounts niet meer zien hoeveel likes andermans’ foto’s en video’s hebben ontvangen. Wel kunnen ze dit nog van hun eigen posts te weten komen, met een omweggetje. Door op ‘Insights’ te klikken krijg je namelijk nog gewoon de resultaten van je posts te zien, inclusief likes.

Instagram likes onzichtbaar

Voor merken en influencers is dit nogal een verandering. Zo meten merken namelijk al lange tijd hun Instagram succes aan de hand van (onder meer) likes en gaan er enorme bedragen om in de influencer business. Hoe meer likes een influencer krijgt, hoe meer geld deze kan vragen voor een betaalde post.

Waarom zijn Instagram likes onzichtbaar gemaakt?

Instagram heeft aangegeven de focus van het platform te willen verleggen; van competitief en gericht op zoveel mogelijk likes naar een plek voor leuke posts en echte connecties. 

Mentale gezondheid

Voornamelijk veel jonge mensen zijn heel erg gevoelig voor de bevestiging die ze krijgen op social media. In de vorm van volgers, likes of comments. Ze besteden een groot deel van hun dagelijks leven aan het maken van de perfecte foto’s en video’s en hopen op zoveel mogelijk bevestiging. Krijgen ze deze niet? Dan kan dit tot enorme teleurstelling en stress leiden. 

Ook onderzoek heeft inmiddels aangetoond dat er een serieuze link bestaat tussen social media gebruik en onze mentale gezondheid. Uit een recente studie van RSPH en de Young Health Movement (YHM) kwam bijvoorbeeld naar voren dat social media gebruik negatieve gevolgen kan hebben voor de gezondheid, en zelfs kan leiden tot angst en depressie. Instagram bleek op dit gebied een van de ‘gevaarlijkste’ kanalen. 

Dergelijke resultaten zijn, volgens Instagram, een reden om het platform te veranderen. Zijn Instagram likes onzichtbaar? Dan hoeven gebruikers niet meer te vechten om de meeste likes en kunnen ze zich richten op het maken van echte online connecties.

"It's about young people. The idea is to try to 'depressurize' Instagram, make it less of a competition and give people more space to focus on connecting with people that they love, things that inspire them."

Mosseri, Head of Instagram.

Financiële redenen 

Naast deze verklaring van Instagram wordt er ook gespeculeerd over mogelijke financiële redenen achter de onzichtbare Instagram likes. Er gaat namelijk enorm veel geld om op het platform. Influencers doen alles om een groot bereik op te bouwen en verdienen grote bedragen door slimme samenwerkingen. En wat verdient Instagram hieraan? Helemaal niets. 

Het verbergen van likes maakt het leven van de influencers stukken lastiger. Zo kunnen ze nu niet meer simpelweg laten zien hoeveel likes hun posts gemiddeld krijgen en zullen ze dit met screenshots moeten aantonen. En die zijn makkelijk te vervalsen natuurlijk. 

Zou Instagram door het verbergen van likes proberen om influencer marketing op het platform te beëindigen? Of hoopt Instagram wellicht dat bedrijven zullen gaan investeren in betaalde advertenties, in plaats van in samenwerkingen met influencers? Niemand weet het zeker, en er wordt online flink gediscussieerd over de gevolgen van het experiment. Er wordt zelfs gespeculeerd dat Instagram zelf een Influencer platform zal gaan opzetten. Instagram zou merken in contact kunnen brengen met accounts met een gegarandeerd goed bereik. Voor een flinke vergoeding natuurlijk. Een slimme zet, toch?

Blijven Instagram likes onzichtbaar?

Natuurlijk is iedereen benieuwd naar de resultaten van de test. Helaas weten we hier nog weinig over, maar de eerste indicaties zijn er. 

HypeAuditor heeft namelijk onderzoek gedaan naar het effect van de test op influencer accounts met ten minste 30% van de volgers in de test-landen. Uit het onderzoek bleek inderdaad dat deze accounts nu (tijdens de test) minder likes ontvangen dan voor de test. De daling was in verhouding het sterkst in Brazilië (15,7% bij 5-20K volgers en 29,6% bij 20-100K volgers) en het zwakst in de UK (3,7% bij 5-20K volgers en 1,7% bij 20-100K volgers).

Instagram likes
Bron: https://www.socialmediatoday.com/news/new-report-examines-the-impact-of-instagrams-hidden-likes-experiment-on-in/566887/

En wat betekent dit voor de toekomst?

De resultaten zijn echter nog pril, en kunnen uiteraard na langere tijd nog veranderen. Wij gaan er vanuit dat influencers zullen blijven proberen om geld te verdienen op Instagram. Zal succes nu gemeten gaan worden aan de hand van volgers? Of worden comments de nieuwe likes? 

Behalve de resultaten uit het onderzoek van HypeAuditor weten we nog heel weinig. We weten niet of Instagram likes onzichtbaar zullen blijven, we weten niet hoe Instagram de mate van succes meet en we weten niet wanneer het platform meer informatie zal vrijgeven over de voortgang van het experiment. 

Wel volgen we de ontwikkelingen op de voet en zijn we enorm benieuwd naar het vervolg van dit spannende experiment. Een gewaagde zet van Instagram is het zeker.

Social media hulp nodig?

Social media management is een belangrijk onderdeel van online marketing. Waarom? Omdat het je helpt leads te verzamelen, naamsbekendheid op te bouwen en de sfeer van je bedrijf te laten zien. Echter, makkelijk is dit niet. Social media platforms veranderen constant en ook het social media gebruik en de online trends zijn altijd in ontwikkeling. 

Gelukkig vinden wij niets leuker dan het volgen van deze trends en het optimaal benutten van de nieuwste social media mogelijkheden. 

Wil jij weten hoe je social media optimaal benut voor de groei van jouw bedrijf? Wil je een social media marketingstrategie opzetten waarmee de nieuwe fans gemakkelijk binnenrollen? En, nog belangrijker, wil jij je social media fans omzetten in waardevolle leads? Wij helpen je graag verder. Neem gerust contact met ons op voor een gratis kennismakingsgesprek of volg ons op Instagram om op de hoogte te blijven van onze online avonturen. 

Ben je benieuwd hoe de sales & marketing machine van jouw bedrijf ervoor staat? Doe dan mee aan onze Sales & Marketing Groeitest. Zo weet je binnen een paar minuten of jouw bedrijf nog verbetering kan gebruiken.

Deel dit artikel

Ontdek de online groeikansen van jouw bedrijf

Meet met behulp van deze groeitest middels 10 vragen de volwassenheid van de marketing van jouw bedrijf en ontdek kansen.

B2B social media: meer dan alleen een dagelijkse post

B2B social media: meer dan alleen een dagelijkse post De kans is groot dat jij als B2B-verkoper gebruik maakt van B2B social media marketing. Je deelt een paar keer per week een post, krijgt steeds meer volgers, telt braaf je likes en shares en hoopt op voldoende kliks naar je website. Maar is dit eigenlijk
Lees meer

Google Mijn Bedrijf: Wat Heb Je Eraan?

Maak jij al optimaal gebruik van Google Mijn Bedrijf? Deze handige functie van Google biedt de mogelijkheid om met heel weinig moeite én helemaal gratis je online bereik een mooie boost te geven.  Helaas zien we om ons heen dat veel bedrijven geen gebruik maken van Google Mijn Bedrijf, of hier onvolledig of passief op
Lees meer

Alles over social media: Wat is social media en wat kan je er mee?

Waarom is social media voor iedere organisatie zo belangrijk anno 2023? Door de evolutie en de social media trends is het gebruik van social media niet meer weg te denken. Waar het eerst ingezet werd voor de branding van een merk, zijn sommige kanalen inmiddels uitgegroeid tot e-commerce platformen (denk aan Instagram Shopping) en hulpmiddelen
Lees meer