Leapforce behoort tot de snelst groeiende bedrijven van Nederland!

Klaar voor growth hacking

Is mijn bedrijf klaar voor growth hacking?

Alles wat je wilt weten voor je aan de slag gaat met growth hacking

Meer tractie, leads en klanten. Growth hacking kan er allemaal voor zorgen. Maar uiteindelijk komt dan toch de vraag: is mijn bedrijf geschikt voor growth hacking? Want hoe weet je nou of je bedrijf klaar is voor growth hacking en of het past bij je organisatie?

Daar kunnen we heel kort over zijn: ieder bedrijf is geschikt voor growth hacking. Maar er zijn natuurlijk wel een aantal dingen die ervoor zorgen dat jouw bedrijf nog niet helemaal klaar is voor growth hacking. Daarom hebben we een overzicht gemaakt van processen die eerst geoptimaliseerd dienen te worden, zodat growth hacking optimaal effect heeft. We lopen een aantal zaken met je door die op orde dienen te zijn zodat je maximaal effect uit je growth hacking strategieën kan halen.

Wat zijn je ambities?

Wat zijn je ambities als bedrijf? Je doelen? Wil je ook echt groeien als bedrijf? We hopen natuurlijk dat het antwoord een volmondige JA is, maar dat hoeft niet voor iedereen zo te zijn. Om een goede growth hacking strategie op te zetten is het van belang om ook echt te willen groeien, voor jezelf en je bedrijf hoge doelen te stellen en daar ook echt voor te gaan. En dat kost tijd, energie en enige organisatiekracht om het hele bedrijf mee te krijgen. Als je daar niet vol achterstaat heeft growth hacking, helaas, weinig effect.

Stroomlijnen

Als je meer tractie en groei aantrekt is het van belang om al je zaken op orde te hebben. Lean & Mean zijn hierbij de sleutelwoorden. Hoe makkelijker je processen schaalbaar zijn voor meer klanten en omzet, hoe meer effect growth hacking heeft. Hoe zonde zou het zijn dat je veel tractie krijgt, maar dat daarna blijkt dat je de nieuwe stroom helemaal niet aankunt? Het belangrijkste is dat je bedrijf op een punt staat om alle leads die er binnenkomen ook op te volgen en er echt iets mee te doen. Het laatste wat je wilt is met growth hacking een grote chaos creëren met overspannen werknemers. Investeer dus eerst in het oplossen en stroomlijnen van het spreadsheet paradijs. Integreer alle tools op een goede manier en zorg dat de backoffice klaar is voor een nieuwe stroom aan leads. Het belangrijkste om in gedachten te houden is dat je processen schaalbaar zijn en dat deze zo min mogelijk handwerk nodig hebben. Want als het een IT chaos is, kun je ook niet groeien.

Experimenteren

Growth hacking is experimenteren. Snel beslissingen maken, gebaseerd op data. Alles draait om het testen van hypotheses en snel aan de slag gaan. Niet te veel plannen is ook belangrijk hier. Bij growth hacking draait alles om snelheid en experimenteren, veel tijd steken om eerst een uitgebreid rapport te schrijven past hier gewoon niet bij en is inefficiënt.

Niet ieder bedrijf is geschikt om te experimenteren en dat is ook afhankelijk van het type werkzaamheden. Een raket bedrijf of kerncentrale zal iets minder geïnteresseerd zijn in experimenteren dan een softwarebedrijf. De bereidheid en de mogelijkheid om te experimenteren is dus heel erg belangrijk.

Wees bereid om te falen

Growth hacking is dus heel veel experimenteren en dat gaat gewoon niet altijd goed. Sommige dingen falen al voor ze beginnen, andere gaan halverwege mis. En sommige gaan als een nachtkaars uit. Allemaal geen probleem, dat hoort er nou eenmaal bij. Soms duurt het gewoon even voor je hebt gevonden wat echt werkt voor jouw bedrijf. Dat geeft niet, maar dat is wel iets wat je als organisatie aan moet kunnen. Falen moet eigenlijk gestimuleerd worden, mensen moeten dingen kunnen roepen, ideeën kunnen opperen en proberen zonder dat ze bang zijn voor de consequenties als iets faalt. Ga dus goed bij jezelf te raden en je organisatie of er ook echt ruimte is voor falen en maak aanpassingen indien nodig.

Bedrijfscultuur

We kunnen er lang en kort over zijn, maar als het aankomt op growth hacking is de bedrijfscultuur essentieel. Van ruimte om te falen, tot experimenteren, tot gestroomlijnde processen, de bedrijfscultuur heeft invloed op alles. We geven toe, dat is ook niet het makkelijkste om te veranderen. Daarom moet je ook goed kijken welke dingen voor jou bedrijf wel gaan werken en welke niet. Ben je als bedrijf nog niet zo goed in experimenteren? Dat kun je gewoon leren! Kleine stapjes en met eventueel hulp van buitenaf kom je een heel eind.

We kunnen er lang en kort over zijn, maar als het aankomt op growth hacking is de bedrijfscultuur essentieel. Van ruimte om te falen, tot experimenteren, tot gestroomlijnde processen, de bedrijfscultuur heeft invloed op alles. We geven toe, dat is ook niet het makkelijkste om te veranderen. Daarom moet je ook goed kijken welke dingen voor jou bedrijf wel gaan werken en welke niet. Ben je als bedrijf nog niet zo goed in experimenteren? Dat kun je gewoon leren! Kleine stapjes en met eventueel hulp van buitenaf kom je een heel eind.

Deel dit artikel

Ontdek de online groeikansen van jouw bedrijf

Meet met behulp van deze groeitest middels 10 vragen de volwassenheid van de marketing van jouw bedrijf en ontdek kansen.

SEO-teksten schrijven: tips en tools [+ handige checklist]

Dat teksten belangrijk zijn voor SEO is bekend. Maar waar moet je op letten bij het schrijven van een goede SEO-tekst? In deze blog kijken we naar verschillende soorten tekst, de belangrijkste onderdelen van een SEO-tekst en de beste tools om je teksten te optimaliseren. Het belang van SEO Voordat we de diepte in duiken,
Lees meer

Wat is een ‘Customer empathy map’ en wat kun je ermee?

In deze blog bespreken we de ‘customer empathy map’. We leggen uit wat het betekent en wat je ermee kan. De methode wordt vaak gebruikt als onderdeel van de doelgroep analyse om de ‘buyer persona’ efficiënt in kaart te brengen. Daarom zullen we ook met een voorbeeld komen van een ‘customer empathy map’ en van
Lees meer

5 redenen voor het inhuren van een marketing agency

Marketing is een onmisbaar onderdeel van ieder succesvol bedrijf. Start-ups hebben een sterke marketingstrategie nodig om te kunnen groeien, maar ook bedrijven die al een tijdje meegaan zijn gedwongen mee te gaan met de laatste marketingtrends. Doen ze dit niet? Dan zullen ze dit direct merken in hun verkopen.  De Leapforce marketing experts hard aan
Lees meer