Leapforce behoort tot de snelst groeiende bedrijven van Nederland!

Man identificeert groeikansen met een groeiscan

Lead generation door growth hacking

6 bedrijven die growth hacking gebruikten voor lead generation

We hebben het eerder gehad over wat growth hacking is. Maar hoe ziet dat er nou in de praktijk uit? Je hebt het niet altijd direct door, maar er zijn veel bedrijven die gebruikmaken van growth hacking technieken voor lead generation. De kans is groot dat je diensten van één van deze bedrijven regelmatig gebruikt. Om je te inspireren hebben we een aantal van deze bedrijven op een rijtje gezet, zodat je zelf de technieken kunt gebruiken voor je lead generation.

1. Airbnb

Wie heeft er anno 2018 niet van Airbnb gehoord? Toch was Airbnb, toen nog Airbed & Breakfast, in het begin helemaal niet zo succesvol. De listings, boekingen en dus lead generation kwamen niet op gang. In een poging de kwaliteit van de listings te vergroten besloten ze eind 2010 zelf bij de kamers langs te gaan en foto’s te maken. Na een paar experimenten bleek dat er dat appartementen met professionele foto’s, veel vaker geboekt werden. Dat zorgde voor een groei in zowel listings als boekingen.

Grafiek aantal fotografen
Bron: Growthhackers.com

Dat is niet de enige growth hack die de mannen achter Airbnb toepasten. Tijdens het prille begin in 2008 waren de mannen ook al aan het growth hacken. Er was geld nodig om te investeren, dus tijdens de presidentverkiezingen maakte ze boxen met ontbijtgranen ‘Obama O’s’ en ‘Cap’n McCain’s’. Ze verkochten deze voor $40 per box om zo extra geld te verdienen om in Airbnb te stoppen. In totaal zorgde dit voor een investering van $30k.

Cereal
Bron: techcrunch.com

2. Uber

In zes maanden ging Uber van 0 naar 20.000 ritten. Het geheim? Slimme marketing, en het vervullen van een behoefte. De taxi-ervaring in San Francisco was zo matig dat Uber met zijn diensten gemakkelijk de bestaande frustratie weg kon nemen.

Door de verbeterde taxi-ervaring en de positieve mond-tot-mondreclame van tevreden klanten groeide de taxiservice als een trein. Ook de locatie was goed gekozen: in San Francisco wemelt van de tech startups allemaal opzoek naar de nieuwste tool om hun leven gemakkelijker te maken.

Om mensen bekend te maken met de dienst, sponsorde Uber evenementen en bood gratis ritten aan bij succesvolle zakenmensen. Dit had een positieve impact op de lead generation: Uber groeide exponentieel.

3. PayPal

PayPal had een simpel idee: geld overmaken door middel van e-mailadressen in plaats van via de bank. De dienst werd in 1998 opgericht en was in die tijd een revolutionair idee.

Het was zo revolutionair dat het lastig bleek om een voet aan de grond te krijgen bij de banken. Toen de lead generation niet op gang kwam, gooide PayPal het over een andere boeg. PayPal betaalde elke nieuwe klant $10 en nog eens $10 voor elke referentie die voor een nieuwe klant zorgde. Dat zorgde voor een 7-10% dagelijkse groei en zorgde dat PayPal in het eerste jaar de 1 miljoen gebruikers voorbijschoot.

4. Evernote

Timing is alles als het om lead generation en growth hacking gaat. Een goed product met een slechte timing zal alsnog niet van de grond komen. Op het moment dat Evernote lanceerde, waren de app stores een nieuw en upcoming fenomeen. “Als we zes maanden achter hadden gelegen met de ontwikkeling van Evernote hadden we alles gemist”, aldus Phil Libin, Founder van Evernote. Daarom werkte ze extra hard om te zorgen dat ze als eerste beschikbaar waren in elke nieuwe app store. En dat zorgde voor een enorme groei.

Samen met een gesloten bèta programma creëerden ze extra buzz rondom Evernote. Daarnaast zette Evernote een referral programma op om het uitnodigen van vrienden gemakkelijk én aantrekkelijk te maken. Het kostte Evernote 15 maanden om hun eerste miljoen gebruikers te krijgen, maar elke miljoen daarna ging steeds sneller en sneller.

Grafiek aantal gebruikers Evernote
Bron: robbierichards.com

5. Hotmail

Mond-tot-mondreclame werkt het beste en soms is de beste growth hack iets heel kleins. Daarom zette Hotmail onder elke mail “PS I love you. Get your free E-mail at Hotmail”. En dat werkte als een trein. Na ruim zes maanden waren er ruim 2 miljoen Hotmail gebruikers.

Grafiek aantal hotmail gebruikers
Bron: smartinsights.com

Met zo’n simpel regeltje zorgde Hotmail ervoor dat haar gebruikers onbewust allemaal deelnamen aan het gratis loyaliteitsprogramma. Toen Hotmail na 1.5 jaar verkocht werd aan Microsoft, waren er ruim 12 miljoen gebruikers. Ter referentie: het internet had in die tijd nog ‘maar’ 70 miljoen gebruikers.

6. Buffer

Voor je begint is het belangrijk om te weten of er ook daadwerkelijke behoefte is aan jouw product. Dat maakt lead generation tijdens het lanceren veel gemakkelijker. Joel Gascoigne, de man achter buffer, wist dit maar al te goed. Door een slimme Tweet vooraf en een bijpassende landingspagina peilde hij of mensen zaten te wachten op buffer.

Buffer tool
Bron: buffer.com

Toen dat positief resultaat opleverde, voegde hij een pricing pagina toe aan de landinspagina en dat werkte. Na het lanceren van het MVP (Minimal Viable Product) had buffer binnen vier dagen zijn eerste betalende gebruiker te pakken.

Binnen drie jaar ging buffer van 0 naar 1,000,000 gebruikers. Hun snelle lead generation is voornamelijk te danken aan een agressief gastblogplan. Content manager Leo Wildrich schreef 150 gastblogs in de eerste negen maanden. En dat werkte. Tot op de dag van vandaag komt nog steeds 70% van de lead generation door content marketing.

Wil je nog meer inspiratie? We beschreven zelf eerder 19 kanalen om tractie en leads te genereren, dan kun je zeker direct aan de slag met lead generation.

Deel dit artikel

Ontdek de online groeikansen van jouw bedrijf

Meet met behulp van deze groeitest middels 10 vragen de volwassenheid van de marketing van jouw bedrijf en ontdek kansen.

SEO-teksten schrijven: tips en tools [+ handige checklist]

Dat teksten belangrijk zijn voor SEO is bekend. Maar waar moet je op letten bij het schrijven van een goede SEO-tekst? In deze blog kijken we naar verschillende soorten tekst, de belangrijkste onderdelen van een SEO-tekst en de beste tools om je teksten te optimaliseren. Het belang van SEO Voordat we de diepte in duiken,
Lees meer

Wat is een ‘Customer empathy map’ en wat kun je ermee?

In deze blog bespreken we de ‘customer empathy map’. We leggen uit wat het betekent en wat je ermee kan. De methode wordt vaak gebruikt als onderdeel van de doelgroep analyse om de ‘buyer persona’ efficiënt in kaart te brengen. Daarom zullen we ook met een voorbeeld komen van een ‘customer empathy map’ en van
Lees meer

5 redenen voor het inhuren van een marketing agency

Marketing is een onmisbaar onderdeel van ieder succesvol bedrijf. Start-ups hebben een sterke marketingstrategie nodig om te kunnen groeien, maar ook bedrijven die al een tijdje meegaan zijn gedwongen mee te gaan met de laatste marketingtrends. Doen ze dit niet? Dan zullen ze dit direct merken in hun verkopen.  De Leapforce marketing experts hard aan
Lees meer