Leapforce behoort tot de snelst groeiende bedrijven van Nederland!

Magento

Wat te doen met je magento website? Magento 1 wordt 2

Een paar maanden geleden werd het einde van Magento 1 bekend gemaakt. Magento e-commerce is een platform dat momenteel, volgens Hosting Tribunal, maar liefst 250,00 actieve websites host.

Magento website

Het einde van Magento 1 heeft nogal wat stof doen opwaaien. Ondanks dat er een nieuw versie beschikbaar is gemaakt, vragen veel bedrijven zich af wat te doen met hun Magento shop. Overstappen naar Magento 2, overstappen naar een volledig nieuw platform, of gewoon doorgaan met 1. 

Op deze vragen geven we in deze blog antwoord. We zullen kort uitleggen wat het einde van Magento 1 precies betekent en geven onze mening en advies met betrekking tot een eventuele overstap. 

Wat betekent het einde van Magento 1?

Het gebeurt wel vaker, zou je zeggen. Een oude versie van een tool of platform verloopt, en gebruikers stappen over naar een nieuwe variant. Dit kan gelukkig in het geval van Magento ook. Sinds 17 november 2015 is Magento 2 namelijk beschikbaar en kunnen bedrijven de overstap maken. 

Echter, deze overstap is geen ‘standaard overstap’. Magento 2 is namelijk geen simpele ‘upgrade’ of ‘migratie’, maar eerder een volledig nieuw platform. Het is gebouwd als een nieuw systeem dat aanzienlijk verschilt van Magento 1.

Een gedwongen keuze uit drie scenario’s 

Wat nu? Overstappen of niet? Of wellicht eens overwegen om over te gaan op een volledig nieuw platform? Immers, het opzetten van Magento 2 is eigenlijk net zo bewerkelijk als een stap naar bijvoorbeeld Shopify of WooCommerce

Magento keuze

De gedwongen keuze is vervelend, maar moet wel gemaakt worden. En snel ook. Magento Commerce 1 en Magento Open Source 1 zullen namelijk nog tot juni 2020 support ontvangen; daarna vervalt dit volledig. Ook upgrades en security updates zullen binnenkort niet meer mogelijk zijn in de 1 versie, wat de nodige risico’s oplevert. 

Wat betekent dit? Welke mogelijkheden zijn er en wat zijn hiervan de gevolgen? 

Drie opties

Laten we eens in meer detail naar de drie eerder genoemde mogelijkheden kijken.

1. Door met Magento 1

Ondanks eerder genoemde bezwaren, kun je natuurlijk gewoon gebruik blijven maken van je oude Magento website. Magento 1 bestaat nog gewoon, en je website zal niet zomaar verdwijnen. 

Echter, dit is erg risicovol. Het support zal komen te vervallen en security updates houden op. Vooral dit laatste is problematisch, want dit maakt een website gevoelig voor cyber-aanvallen en hacks. En weet hier zonder support maar eens mee om te gaan.

Magento security

2. Overstappen naar Magento 2

Om de website veilig en volledig functioneel te houden, raadt Magento aan om een overstap te maken naar Magento 2. 

Ten opzichte van Magento 1 heeft de tweede versie nogal wat voordelen: 

  • Versie 2 loopt stukken sneller dan versie 1.
  • Het nieuwe platform is gebruiksvriendelijker dan het oude. Het inrichten van een Magento website op Magento 2 kost daarom in de nieuwe versie een stuk minder tijd.
  • Het Magento 2 platform werkt beter op mobiele apparaten. 
  • Magento 2 geeft betere SEO resultaten dan Magento 1.

De overstap zou hierdoor zeker een vooruitgang betekenen voor voormalige 1 gebruikers. Echter, er zitten ook nadelen aan Magento 2 verbonden. 

  • Het bouwen van een webshop duurt relatief lang. Vergeleken met bijvoorbeeld Shopify Plus of WooCommerce is Magento relatief complex en kost daardoor meer tijd. 
  • De kosten van een succesvolle Magento webshop hangen af van de precieze specificaties, maar kunnen erg oplopen. Het gebruik van WooCommerce, bijvoorbeeld, is een stuk goedkoper.
Magento website

3. Over naar een nieuw platform 

Het huidige Magento vraagstuk is een mooi moment voor reflectie. Aangezien Magento 2 een nieuw platform betreft, kost een overstap van 1 naar 2 net zoveel tijd en moeite als een overstap naar een nieuw platform. 

Alle code en extensies zullen moeten worden beoordeeld en een groot deel hiervan zal herschreven moeten worden. Waarschijnlijk zul je daarbij hulp nodig hebben van ontwikkelaars en ontwerpers. 

Het is daarom het overwegen waard om eens verder te kijken dan Magento. We kennen tegenwoordig een lange lijst met goede e commerce platforms, die in sommige gevallen stukken makkelijker en goedkoper zijn dan Magento. 

Ken je WooCommerce bijvoorbeeld al? Of Shopify? Of PrestaShop? Of OpenCart? De mogelijkheden zijn eindeloos en het blindelings overstappen naar Magento 2 zou, in onze ogen, zonde zijn. 

Onze suggestie: WordPress en WooCommerce 

Besluit je voor deze derde optie te gaan en over te stappen naar een nieuw platform, dan raden wij een keuze voor WordPress aan, in combinatie met een WooCommerce plugin.

Vergeleken met Magento 2, heeft deze combinatie duidelijke voordelen: 

  • WordPress en WooCommerce zijn een stuk makkelijker in gebruik dan Magento. 
  • WordPress plug ins zijn makkelijk te installeren en te verwijderen; bij Magento is dit niet het geval.
  • Een combinatie van WordPress en WooCommerce is goedkoper dan Magento.  
  • Voor het opzetten en gebruiken van een succesvolle Magento shop is hoogstwaarschijnlijk hulp van ontwikkelaars nodig, in combinatie met goed getraind personeel. Het gebruik van WordPress en WooCommerce is veel toegankelijker.  

WordPress is een zeer betrouwbaar platform, dat wordt gebruikt door grote namen zoals het Witte Huis en Sony. We gebruiken zelf ook al lange tijd WordPress, met veel plezier. 

Voor een paar mooie voorbeelden van WooCommerce shops, neem eens een kijkje in deze blog van WooCommerce

WooCommerce shop
Voorbeeld van een WooCommerce shop: https://overclothing.com

Snelheid is geboden

ot juni 2020 zal Magento 1 nog support ontvangen; daarna houdt dit op. En al noemen we het als optie, we raden absoluut af om na die tijd nog gebruik te maken van Magento 1. 

Een webshop zonder support en beveiligingsupdates is namelijk een groot risico. Gaat er iets mis? Dan kan niemand je helpen en loop je de kans dat je er helemaal alleen voorstaat, met eventuele grote verliezen van dien. 

We raden je dan ook aan om snel een overstap te maken. Naar Magento, of naar een andere optie, zoals bijvoorbeeld WordPress en WooCommerce. 

Hulp nodig? 

Twijfel je wat je met jouw Magento website aan moet en heb je hulp nodig bij een eventuele overstap? Wij helpen je graag verder. 

Bij de keuze voor een combinatie van WordPress en WooCommerce bieden we een razendsnelle migratie aan, zonder downtime. Je kunt door ons een prachtige grote webshop laten maken, zonder limitaties en met een gepersonaliseerd CRM-systeem. Daarnaast houden we de kosten laag. 

Interesse? 

Neem gerust contact met ons op voor een gratis kennismakingsgesprek, dan bedenken we samen wat we voor je kunnen betekenen. 

Wil je weten hoe de sales & marketing machine van jouw bedrijf er momenteel voor staat? We hebben een gratis Groeitest ontwikkelt waarmee je binnen een paar minuten zult weten welke gebieden binnen jouw sales & marketing opzet nog voor verbetering vatbaar zijn. Je vindt de groeitest op onze website.

Deel dit artikel

Ontdek de online groeikansen van jouw bedrijf

Meet met behulp van deze groeitest middels 10 vragen de volwassenheid van de marketing van jouw bedrijf en ontdek kansen.

A/B testen, wat is dat?

Meer dan 70% van de bedrijven voert regelmatig A/B tests uit op hun website, blijkt uit onderzoek van Invesp. A/B tests zorgen niet alleen dat een website prettig en makkelijk te navigeren is, maar verhogen ook het aantal conversies aanzienlijk.  Maar wat is A/B testen precies? Waarom is deze techniek zo populair en hoe pak je
Lees meer

De click through rate (ctr): Definities en handige tips

De Click Through Rate (CTR) is een bekende term binnen de marketingwereld, waar we ook bij Leapforce veel waarde aan hechten. Het is een handige maatstaf voor het succes van een advertentie, social media post, e-mail en eigenlijk voor elke klikbare uiting van een bedrijf. Wil je weten wat de CTR precies inhoudt, hoe je
Lees meer

5 Tips voor een perfect website ontwerp

Website ontwerp is een essentieel onderdeel van iedere marketingstrategie. Wist je dat 38% van de internetgebruikers een website verlaat wanneer deze er onaantrekkelijk uitziet? In deze blog geven we vijf tips voor een perfect website ontwerp. Hoe zorg je dat jouw website als aantrekkelijk wordt ervaren? Hoe behoud je ook die 38%?  1. Begin met
Lees meer