Leapforce behoort tot de snelst groeiende bedrijven van Nederland!

Meeliften

Zo lift je mee met een succesvolle marketing partner

Een tijdje geleden schreven we de blog ‘Leadgeneratie en klanten werven: 19 tractie kanalen om te overwegen’. Hierin bespraken we het boek ‘Traction: A startup guide to getting more customers’ van Gabriel Weinberg en Justin Mares. We keken vluchtig naar alle 19 tractie kanalen van de auteurs, maar hadden uiteraard niet de ruimte om deze uitgebreid uit te werken in slechts één blog. 

Startup Traction

Daarom besloten we de meest relevante en interessante kanalen nogmaals onder de loep te nemen, in losse blogs. Zo keken we bijvoorbeeld al uitgebreid naar onconventionele PR, business development en affiliate marketing. We hebben inmiddels bijna alle kanalen besproken, maar vinden dat kanaal 15 uit het boek ook nog wat extra aandacht verdient. 

In deze blog gaan we dan ook in op ‘Tractie kanaal 15: Bestaande platforms’. Welke bestaande platforms kun je gebruiken om tractie te genereren en welke succesvolle bedrijven hebben deze strategie al toegepast? Dit en meer leggen we je uit in deze blog.

Bestaande platforms en marketing partners: Meeliften op andermans succes

“Some of the most successful startups grew by making bets on emerging platforms that were not yet saturated and where barriers to discovery were low… Betting on new platforms means you’ll likely fail if the platform fails, but it also dramatically lowers the distribution risks.”Weinberg & Mares.

Eigenlijk is het genereren van tractie door middel van bestaande platforms voornamelijk relevant voor online services. Denk hierbij bijvoorbeeld aan apps of tools. Hoe deze online ‘producten’ hun geld ook verdienen (via advertenties of gebruikskosten bijvoorbeeld); een groot bereik is altijd cruciaal voor dergelijke bedrijven. Een tool of app wordt pas succesvol wanneer duizenden mensen zich aanmelden. En hoe krijg je dit makkelijker voor elkaar dan door ‘mee te liften’ op het online succes van een platform dat al veel bekendheid heeft?

Marketing partner

Veel app- of tool ontwikkelaars proberen dan ook om hun service zo in elkaar te zetten dat deze precies aansluit bij een succesvol bestaand platform. Ze proberen te ontdekken waar zowel dit platform als haar gebruikers tegenaan lopen en spelen hier zo goed mogelijk op in.

Welke bestaande platforms kun je gebruiken om tractie te genereren?

Uiteraard kun je bij ‘bestaande platforms’ aan van alles denken. En al zijn naar onze mening  de mogelijkheden onbeperkt, we zetten toch graag even drie typen voor je op een rijtje.

1. Web browsers als marketing partner

Het eerste type bestaand platform dat je zou kunnen gebruiken als marketing partner is een webbrowser, zoals Google Chrome bijvoorbeeld. Heb je een tooltje ontwikkeld dat toegepast kan worden op een browser? Dan kun je door deze in te richten als add-on, de bestaande Chrome gebruikers uitnodigen om ook jouw tool te gebruiken. Dit geldt uiteraard ook voor bijvoorbeeld Mozilla of Firefox.

Web browsers
Bron: https://9to5google.com/2019/02/19/chrome-72-extensions-bug/

2. App stores als marketing partner

Een tweede type platform waar je aan zou kunnen denken als marketing partner is de app store. Apps die worden aangeboden in bijvoorbeeld de Apple Store of de Play Store, zullen aanzienlijk vaker gezien worden dan apps die niet op deze platforms te vinden zijn. Goede apps maken zelfs kans om ‘gefeatured’ te worden. Hierdoor krijgen bezoekers een app te zien als suggestie en zal deze ongetwijfeld snel groeien in populariteit. 

Aanmelden voor een App Store is niet moeilijk en heeft, naast een vergroot bereik, nog een aantal extra voordelen. Zo kun je je app (betaald) promoten, heb je (in sommige gevallen) toegang tot push notificaties (waardoor je app nog vaker gezien wordt) en kunnen je klanten kiezen tussen een enorm aantal betaalmethoden.

Marketing partner: App Store

3. Social platforms als marketing partner (social media marketing) 

Het laatste en wellicht meest bekende type platform is het social media kanaal. Denk aan bijvoorbeeld Twitter, Facebook, Instagram of LinkedIn. Allemaal makkelijk toegankelijke kanalen met miljoenen actieve bezoekers. Social media kanalen kun je uiteraard op verschillende manieren inzetten: Als marketing platform of als marketing partner, door het aanbieden van een service die aansluit bij het kanaal. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Bitly, waar we hieronder verder op ingaan.

Marketing partner: Social Media

Drie voorbeelden van succes met deze strategie 

Maar hoe werkt dit precies in de praktijk? Het zal je wellicht verbazen dat heel veel bekende (online) merken gebruik maken van bestaande platforms. Laten we eens naar een paar voorbeelden kijken. 

1. Bitly

Een bekend voorbeeld is Bitly. Bitly ontdekte dat Twitter een beperkt aantal tekens toelaat in een Tweet. Dit is lastig, vooral omdat veel Tweets ook nog eens een lange link bevatten. Een probleem voor de miljoenen gebruikers van het populaire platform dus. Bitly ontwikkelde daarom een manier om lange links in te korten. Zo kunnen Twitter gebruikers nu een verkortte Bitly link in hun Tweets gebruiken en blijft er meer ruimte over voor tekst. Een slim ‘gat in de markt,’ toch? En aangezien Twitter gebruikers baat bij de tool hebben, bouwde het bedrijf snel een grote nieuwe klantenkring op.

Bitly als marketing partner

2. Lastpass 

Ook browser extensies in (bijvoorbeeld) Google Chrome zijn een mooi voorbeeld. Ken je de handige wachtwoord tool LastPass? Met de LastPass extensie kunnen gebruikers al hun wachtwoorden op één veilige plek opslaan. Wanneer je vervolgens op Chrome een website bezoekt en wilt inloggen, vult LastPass je wachtwoord zo voor je in. Dit maakt wachtwoordgebruik wel heel erg makkelijk en veilig.  

De ontwikkelaars van LastPass kwamen niet alleen met een goed idee, maar ontdekten ook hoe ze zonder al te veel moeite veel mensen konden interesseren in hun service. Via Google Chrome! Door je product beschikbaar te maken op dit bekende platform vergroot je gelijk je bereik aanzienlijk.

LastPass
Bron: https://www.lastpass.com/nl/solutions/business-password-manager

3. Evernote 

Een derde voorbeeld, dat ook in het boek van Weinberg en Mares als case study wordt gebruikt, is Evernote. In hun boek spreken de auteurs met Phil Libin, Evernote’s CEO. Libin vertelt dat het bedrijf altijd geprobeerd heeft als eerste te zijn wanneer zich een nieuw platform voordeed. Zo was Evernote een van de allereerste IPhone en IPad apps en waren ze er direct bij toen Android en Kindle Fire van de grond kwamen. En dat werkte goed. Door scherp en snel te zijn kun je profiteren van de online marketing van andere grote bedrijven. 

“You have to think ahead. What kind of things would Apple or Google really like? What are things that, if we were to do, Apple or Google or Microsoft would be looking for? And is there a natural fit between what we do and what they would be looking for? – Phil Libin, Evernote.

Evernote
Bron: https://evernote.com/intl/nl/

Een bestaand platform als marketing partner: Waar moet je op letten?

Risico’s

Zonder risico is het inspelen op andermans product of dienst natuurlijk niet. Richt je je namelijk volledig in op andermans service, dan zet je jezelf in een afhankelijke positie. Wat, bijvoorbeeld, als het platform waarop je mee probeert te liften ineens zelf jouw service lanceert? Of wat als het platform waar je van afhankelijk bent ineens daalt in populariteit of zelfs helemaal niet meer gebruikt wordt? 

Bitly kampte met dit probleem een aantal jaar na hun lancering, toen ook Twitter een tool ontwikkelde om links in te korten. Wat doe je in zo’n geval? Bitly zorgde dat hun tool meer bood dan alleen verkorte Twitter links, waarmee ze hun afhankelijkheid van Twitter verminderen. Echter, stress zal het ongetwijfeld opgeleverd hebben

Plan van aanpak 

Wil je je dan ook verbinden aan een bestaand platform? Dan raden we je aan om je plan tot in detail uit te denken. Onderzoek als eerste welke platforms (nieuw en bestaand) populair zijn onder je klanten. Wat zou je op deze platforms kunnen betekenen? Bestaan er problemen die je zou kunnen oplossen? Probeer jouw doelstellingen met die van het platform te matchen.

Heb je je platform gekozen en plan rond? Bestudeer dan goed of het platform waar je je aan verbindt wel de goede kant op gaat. Groeit deze wel in populariteit? Leg, indien mogelijk, je link met het platform vast (zoals een Business Development samenwerking) om te voorkomen dat deze jouw product of oplossing ook lanceert. Werk zoveel mogelijk wat-als scenario’s uit, zodat dat je niet voor verrassingen zult komen te staan.

Marketing partner

Hulp nodig?

Ben je bezig met het ontwikkelen van een online tool en denk je dat een link met een succesvol platform jouw product vooruit kan helpen? Wij helpen je graag. Neem gerust contact met ons op voor een gratis kennismakingsgesprek, dan bedenken we samen wat we voor je kunnen betekenen.

Wil je weten hoe de sales & marketing machine van jouw bedrijf er momenteel voor staat? We hebben een gratis Groeitest ontwikkelt waarmee je binnen een paar minuten zult weten welke gebieden binnen jouw sales & marketing opzet nog voor verbetering vatbaar zijn. Je vindt de groeitest op onze website.

Deel dit artikel

Ontdek de online groeikansen van jouw bedrijf

Meet met behulp van deze groeitest middels 10 vragen de volwassenheid van de marketing van jouw bedrijf en ontdek kansen.

SEO-teksten schrijven: tips en tools [+ handige checklist]

Dat teksten belangrijk zijn voor SEO is bekend. Maar waar moet je op letten bij het schrijven van een goede SEO-tekst? In deze blog kijken we naar verschillende soorten tekst, de belangrijkste onderdelen van een SEO-tekst en de beste tools om je teksten te optimaliseren. Het belang van SEO Voordat we de diepte in duiken,
Lees meer

Wat is een ‘Customer empathy map’ en wat kun je ermee?

In deze blog bespreken we de ‘customer empathy map’. We leggen uit wat het betekent en wat je ermee kan. De methode wordt vaak gebruikt als onderdeel van de doelgroep analyse om de ‘buyer persona’ efficiënt in kaart te brengen. Daarom zullen we ook met een voorbeeld komen van een ‘customer empathy map’ en van
Lees meer

5 redenen voor het inhuren van een marketing agency

Marketing is een onmisbaar onderdeel van ieder succesvol bedrijf. Start-ups hebben een sterke marketingstrategie nodig om te kunnen groeien, maar ook bedrijven die al een tijdje meegaan zijn gedwongen mee te gaan met de laatste marketingtrends. Doen ze dit niet? Dan zullen ze dit direct merken in hun verkopen.  De Leapforce marketing experts hard aan
Lees meer