Leapforce behoort tot de snelst groeiende bedrijven van Nederland!

Mobile first winkelen

Wat is mobile first marketing en waarom is het belangrijk?

Hoe mobile first marketing groot werd

Tegenwoordig doen we alles op onze mobiel. Onze bankzaken, aankopen, navigatie, fotografie en een groot deel van onze communicatie. En als we ons iets afvragen, dan zoeken we het direct even op Google. Hoe overleefden mensen vroeger, vraag je je bijna af? Juist daarom wordt er veel gebruik gemaakt van mobile first marketing. 

Om je een indruk te geven, ongeveer 6.92 miljard mensen wereldwijd hebben momenteel een mobiele telefoon. In 2015 was dit 4.15 miljard. Een snelle groei, en het ziet er niet naar uit dat deze binnenkort zal afnemen.

Mobile first marketing

De opkomst van mobiel

 De meeste mensen zijn tegenwoordig enorm afhankelijk van hun telefoon. We kunnen niet meer zonder, en dit terwijl de mobiele telefoon nog helemaal niet zo lang op de markt is. De eerste versie van de ‘mobiel’ werd namelijk in 1973 pas ontwikkeld door Motorola. Deze woog meer dan een kilo en werd maar door een enkeling gebruikt. In 1992 werd de eerste smartphone gemaakt, en pas jaren later werd het gebruik hiervan echt gangbaar. 

Wat is mobile first marketing?

Het aantal mobiele telefoons is aanzienlijk hoger dan het aantal computers (ongeveer 1.3 miljard in 2019) en daarom is het logisch dat steeds meer bedrijven besluiten hun marketingstrategieën meer op mobiel te richten en minder op desktop. Is het je opgevallen dat veel websites in eerste instantie worden gebouwd om optimaal te functioneren op desktop? Daarna worden ze enigszins aangepast of geoptimaliseerd om ook op mobiel zichtbaar te zijn.  Dit lijkt echter niet helemaal logisch meer, vanwege het grote aantal mobiele telefoons. Marketeers zijn daarom de afgelopen jaren meer en meer hun websites, nieuwsbrieven, e-mails en ander marketingmateriaal primair op mobiel gaan inrichten. Desktop websites worden als secundair gezien. Deze ‘omgekeerde volgorde’ wordt mobile first marketing genoemd.

Een website of marketing pagina wordt hier geoptimaliseerd op basis van een mobiel scherm, desktop komt later.

Verschillende schermen

Al denken wij dat een totale ‘mobile first’ aanpak niet voor ieder bedrijf essentieel is, we zijn ervan overtuigd dat mobiel meer aandacht dient te krijgen dan dit bij veel bedrijven op dit moment krijgt. Is een marketingstrategie te veel gericht op desktop marketing in plaats van mobile marketing? Dan is de kans groot dat een bedrijf een enorm aantal mobiele klanten misloopt.

Voor bedrijven en marketeers die graag meer aandacht willen besteden aan hun mobiele marketing strategie hebben we een aantal aandachtspunten op een rijtje gezet. Of je nu overgaat op een volledige mobile-first strategie of je mobiele strategie gewoon wat meer aandacht wilt geven, deze punten helpen je ongetwijfeld verder.

Aandachtspunten bij het toepassen van mobile first marketing

#1 Mobile first ontwerp

Wellicht klinkt dit logisch, maar een telefoon scherm ziet er anders uit dan een desktop scherm. De vorm is anders en een klein mobiel scherm laat veel minder zien dan een groot desktop scherm. Hier door kunnen prachtig ontworpen desktop website pagina’s of nieuwsbrieven er enorm onverzorgd uitzien op mobiel. Dit vereist een ander UX design.

Website indeling

Sommige websites zijn bijvoorbeeld prachtig ingedeeld, compleet met sidebars, bewegende elementen en andere effecten. Dit ziet er mooi uit op een computer, maar past simpelweg niet op een telefoon scherm. Veel websites lossen dit automatisch op door alle elementen onder elkaar te plaatsen, resulterend in een enorm lange en onoverzichtelijke pagina. Hoe kun je dit oplossen? Denk vanuit mobiel en verwijder deze extra elementen simpelweg.

Mobiele strategie

Pagina indeling

Een andere uitdaging bij het optimaliseren van websites voor mobiel is het integreren van foto’s in lange teksten. Deel je bijvoorbeeld een blog op je desktop website, dan gebruik je waarschijnlijk een grote afbeelding eens per 2 of 3 alinea’s. Dit zorgt ervoor dat vrijwel altijd een afbeelding te zien is op het scherm wanneer de lezer door de blog scrolt. Echter, op een mobiel scherm werkt dit anders. Alinea’s worden daar langer en smaller, waardoor deze twee alinea’s zonder afbeelding eruit kunnen gaan zien als een lang en saai stuk tekst.

Zorg er daarom voor dat je de opmaak van teksten zorgvuldig ontwerpt voor een mobiel scherm. Zorg dat afbeeldingen op alle mobiele apparaten mooi in de tekst worden verwerkt en dat voldoende afbeeldingen worden gebruikt om te zorgen dat een tekst makkelijk leesbaar blijft.

CTA's

Een laatste aandachtspunt gerelateerd aan ontwerp is de Call to Action. Terwijl een CTA knop op een desktop scherm een mooi formaat kan hebben, kan deze op mobiel veel te klein uitvallen. Of juist te groot. Zorg daarom dat de CTA op mobiel een duidelijke positie heeft en een formaat dat goed leesbaar, zonder andere elementen te blokkeren. 

Mobile first ontwerp

 

Bij het opzetten van een website kan het helpen gebruik te maken van een ‘responsive design websitebouwer.’ Deze bouwer creëert een zogenaamde responsive website die zich automatisch optimaliseert voor alle mobiele apparaten (mobiel, tablet, desktop, etc.) Gelukkig doen de meeste CMS systemen dit tegenwoordig automatisch.

#2 Zorg voor snelheid

Mobiele gebruikers zijn, zo mogelijk, nog ongeduldiger dan desktop gebruikers. Mobiele websites moeten binnen een paar seconden geladen zijn, anders haakt men af. Elke seconde telt, letterlijk. Zorg daarom dat je je mobiele website zoveel mogelijk optimaliseert voor snelheid. Verklein afbeeldingen waar mogelijk, gebruik lazy loading en test je website op Google’s mobiele website test.

Google mobile check
Bron: https://www.thinkwithgoogle.com/intl/en-gb/feature/testmysite

Maak gebruik van Google Accelerated Mobile Pages

Om een mobiele website aanzienlijk sneller te laten laden kun je gebruik maken van Google’s Accelerated Mobile Pages (AMP). AMP zorgt dat bepaalde tags vooraf worden gedefinieerd,  dat zichtbare content van een pagina als eerste wordt geladen, en heeft ook de mogelijkheid om bepaalde pagina’s door Google te laten opslaan. Zo zijn ze sneller beschikbaar voor gebruikers. Hoe je AMP activeert voor jouw website hangt af van de websitebouwer die je gebruikt, maar meestal kun je met het installeren van de AMP plugin en het activeren in Google Analytics klaar zijn.

#3 Gebruik de juiste keywords

Desktop gebruikers zoeken op net iets andere keywords dan mobiele gebruikers. Wanneer je op basis van een ‘mobile first’ strategie je website inricht, richt je dan ook op de keywords waar mobiele gebruikers naar zouden zoeken. Zo zoeken mobiele gebruikers vaak op locatie en gebruiken ze zoektermen zoals ‘restaurant in de buurt’. Daarnaast komen op mobiel gesproken keywords vaker voor dan op desktop en bevatten zoekwoorden op mobiel relatief vaak typefouten.

Hello computer

Bij het doen van keyword onderzoek is het aan te raden om rekening te houden met deze verschillen. Verplaats je in de situatie van mobiele gebruikers en focus op keywords die deze groep zou gebruiken.

Werkt je website perfect op mobiel en gebruik je slimme mobile first keywords? Dan kan het zijn dat door Google’s nieuwe mobile first indexing jouw mobiele website beloond wordt met een zeer positieve ranking op Google.

#4 Focus op social media

Een laatste aandachtspunt is social media. Veel activiteit op mobiel vindt plaats op social media en de meeste smartphone gebruikers zijn actief op één of meer van de bekende social media kanalen. Bij het creëren van een mobile first marketing strategie is het dan ook essentieel om hier gebruik van te maken. Op welke kanalen deel je je content? Hoe ziet het gedeelde bericht eruit? Is er een duidelijke call to action zichtbaar op mobiel? Zorg er voor dat dat je de mogelijkheden van social media optimaal benut en dat je berichten duidelijk zichtbaar zijn op alle mobiele kanalen.

Mobile first check

Hulp nodig?

Wil je graag meer leren over mobile first marketing? Wij geven je graag advies. Neem gerust contact met ons op voor een gratis adviesgesprek of meld je aan voor onze growth hacking nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen op het gebied van growth hacking. Wil je eerst zelf even checken hoe goed jouw organisatie digitaal is ingericht? Doe hier onze gratis groeitest!

Deel dit artikel

Ontdek de online groeikansen van jouw bedrijf

Meet met behulp van deze groeitest middels 10 vragen de volwassenheid van de marketing van jouw bedrijf en ontdek kansen.

A/B testen, wat is dat?

Meer dan 70% van de bedrijven voert regelmatig A/B tests uit op hun website, blijkt uit onderzoek van Invesp. A/B tests zorgen niet alleen dat een website prettig en makkelijk te navigeren is, maar verhogen ook het aantal conversies aanzienlijk.  Maar wat is A/B testen precies? Waarom is deze techniek zo populair en hoe pak je
Lees meer

De click through rate (ctr): Definities en handige tips

De Click Through Rate (CTR) is een bekende term binnen de marketingwereld, waar we ook bij Leapforce veel waarde aan hechten. Het is een handige maatstaf voor het succes van een advertentie, social media post, e-mail en eigenlijk voor elke klikbare uiting van een bedrijf. Wil je weten wat de CTR precies inhoudt, hoe je
Lees meer

5 Tips voor een perfect website ontwerp

Website ontwerp is een essentieel onderdeel van iedere marketingstrategie. Wist je dat 38% van de internetgebruikers een website verlaat wanneer deze er onaantrekkelijk uitziet? In deze blog geven we vijf tips voor een perfect website ontwerp. Hoe zorg je dat jouw website als aantrekkelijk wordt ervaren? Hoe behoud je ook die 38%?  1. Begin met
Lees meer