Leapforce behoort tot de snelst groeiende bedrijven van Nederland!

Google Analytics

SEO tips om te scoren op Google

Wat is SEO en hoe zet je het in?

Search Engine Optimization (SEO), oftewel zoekmachine optimalisatie, is een welbekend en vaak genoemd begrip binnen de content marketing wereld. Het is onderdeel van de algehele Search Engine Marketing. Zonder content & SEO kom je tegenwoordig nergens! Aangezien SEO een belangrijk element is voor het verkrijgen van organische website bezoekers, hebben we een overzicht gemaakt met de 10 beste SEO artikelen anno 2018.

De definitie van SEO

Laten we beginnen met een definitie, want wat is SEO eigenlijk? Edwords.nl geeft hier een mooie en bondige verklaring voor:

“SEO is het optimaliseren van (mobiele) websites en apps voor mensen die zoekmachines gebruiken”

Dit optimaliseren kan bereikt worden met behulp van interne en externe factoren.

Interne en externe factoren

Optimaliseren kan dus gedaan worden door middel van meerdere factoren, maar een terechte vraag die door Elize Brolsma van Werkspot wordt gesteld is: “wat moeten we er eigenlijk mee?”. Tegenwoordig heeft elk bedrijf wel een website en wil men dat deze hoog scoort in de zoekresultaten, daardoor worden er steeds vaker targets gezet op het behalen van SEO-achtige doelen, zoals het aantal backlinks.

SEO is te benaderen vanuit een off- en on-site invalshoek. On-site houdt in dat er aanpassingen worden gedaan in de site zelf om zo hoger in de ranglijst te komen. Bij off-site SEO ben je afhankelijk van externe factoren zoals backlinks (links op andere websites die naar jouw website verwijzen).

Een wellicht onderschat element binnen de SEO wereld, is de kracht van originele content (ironisch gezien gaat dit artikel over bestaande SEO artikelen), waarmee vele backlinks vergaard kunnen worden. Het genoemde artikel legt uit dat je content moet schrijven waar journalisten naar verlangen/zouden willen posten. Verzin daarom originele content, wees creatief en pitch je artikel naar websites en journalisten. Als de backlinks worden geplaatst door derden zal het aantal website bezoekers aanzienlijk kunnen gaan stijgen.

Enkele termen en begrippen

Voordat je aan de slag gaat met het vergaren van backlinks moet er een goed fundament zijn in de vorm van een kennis. Daarvoor is het handig dat we een paar begrippen doornemen. Frankwatching neemt de volgende termen in acht:

  • Content (zoals besproken) is de inhoud die een pagina/blogpost/artikel heeft.
  • Technische optimalisatie is het optimaliseren van de structuur/indeling van je website
  • Ranking is de positie van jouw site in de zoekmachine
  • Zoekterm is een woord of zinsgedeelte die mensen gebruiken in de zoekmachine om een website te vinden

Meten is weten

Om de impact van content en technische optimalisatie te zien door middel van ranking is het belangrijk dat je goede meetresultaten kunt verkrijgen. Deze gegevens kun je verkrijgen door je website te laten indexeren, en je website aan te melden bij Google Search Console. Wanneer dit gedaan is, kun je met behulp van Google Analytics zien hoe goed jouw website presteert.

Naast het schrijven van originele content is het ook belangrijk om onderzoek te doen naar een zoekwoord waarmee jij wilt scoren. Dit wordt jouw focus keyword. 000.nl geeft een duidelijk uitleg hoe je een degelijk zoekwoord kunt vinden.

Google heeft een geweldige tool hiervoor namelijk Google Keywordplanner, maar anno 2018 is deze alleen beschikbaar voor betalende Google Ads klanten. Daarom raden wij KWfinder aan. Het doel hierbij is om een zoekwoord te vinden die veel zoekresultaten oplevert en zo min mogelijk concurrentie heeft. Als je een goede term hebt gevonden, kun je deze als onderwerp gebruik voor jouw pagina of blogpost, hierna indexeert Google hem en kun je op dit zoekwoord gevonden worden.

Tips voor jouw SEO

Nu we een idee hebben is het tijd om het daadwerkelijk toe te passen, daarom geven we een paar artikelen die goede tips hebben zodat jouw SEO  campagne ook een succes wordt!

Metatags

Webgenerator heeft 10 tips om met je zoekoptimalisatie aan de slag te gaan. Een tip daarvan is om niet te vergeten dat plaatjes ook SEO geoptimaliseerd kunnen worden door het plaatsen van meta tags.

Schrijf natuurlijke teksten

O00.nl heeft een overzicht van 100 tips gespecificeerd op onderwerp om jou te helpen met je SEO. Een tip die ik wil benoemen is het feit dat het beter is om een tekst te schrijven met als doel om een website bezoeker met een probleem te helpen, en daarna pas te kijken of welk zoekwoord je wilt ranken. Dit bevorderdt de natuurlijkheid in de geschreven teksten.

Eerst zien dan geloven

Als je net als ik houdt van visuals, dan raad ik je zeker aan om SEO infographic van frankwatching te bekijken. Binnen deze visual worden heel veel factoren besproken en veel waardes genoemd die je in acht kunt nemen wanneer je bezig bent met je eigen campagne. Wist jij bijvoorbeeld dat 70% van de mobiele zoektochten resulteert in een sales gerelateerde actie binnen het uur? En dat mobile first marketing steeds belangrijker wordt omdat er steeds meer op mobiele apparaten wordt gegoogled?

Platgezegd: minder is meer

Een belangrijke tip die hier gegeven wordt, is dat er ook zoiets bestaat als over optimalisatie. Ook wanneer je teksten schrijft die een bepaalde “zoekwoord dichtheid” vereisen volgens Yoast, moet je het belang van natuurlijkheid en leesbaarheid niet vergeten. Daarom moet SEO-optimalisatie en rationeel nadenken hand in hand gaan bij jouw SEO. Check ook zeker hun handleiding voor meer tips!

Kwaaijjongens hebben een tiental hele praktische tips die je zelf meteen kunt toepassen. Deze zou ik zeker even bekijken als je snel met SEO aan de slag wilt.

Tot slot een artikel met de belangrijkste trends voor SEO anno 2018. Dit artikel stelt dat gebruikersvriendelijkheid, website snelheid, natuurlijkheid van schrijven en mobiel verkeren hele belangrijke factoren zijn dit jaargang.

Blijf op de hoogte

Wil je weten hoe jouw website ervoor staat op het gebied van SEO? Hier kom je achter met een SEO audit. We raden iedereen aan meermaals per jaar een audit uit te voeren. Het is zo gebeurd en kan je website een enorme boost geven!

Deel dit artikel

Ontdek de online groeikansen van jouw bedrijf

Meet met behulp van deze groeitest middels 10 vragen de volwassenheid van de marketing van jouw bedrijf en ontdek kansen.

SEO-teksten schrijven: tips en tools [+ handige checklist]

Dat teksten belangrijk zijn voor SEO is bekend. Maar waar moet je op letten bij het schrijven van een goede SEO-tekst? In deze blog kijken we naar verschillende soorten tekst, de belangrijkste onderdelen van een SEO-tekst en de beste tools om je teksten te optimaliseren. Het belang van SEO Voordat we de diepte in duiken,
Lees meer

Wat is SEO en waarom kunnen we niet meer zonder?

95% van de Nederlanders begint de digitale zoektocht naar een product of dienst in een zoekmachine. Tenminste, dit lazen we op verschillende websites die wij – ook weer via een zoekmachine – zijn tegengekomen.   SEO is niet alleen onmisbaar, maar ook dé manier om de juiste doelgroep te bereiken en potentiële klanten met goede
Lees meer