Leapforce behoort tot de snelst groeiende bedrijven van Nederland!

social_advertising

Alles over Social Advertising: Zo scoor je leads op Social Media

Social Media is nog steeds relevant

We willen het misschien niet toegeven, maar stiekem brengen we allemaal soms net iets te veel tijd door op social media. Onze social media accounts zijn eigenlijk niet meer weg te denken uit ons leven! Het is dan ook logisch dat social media kanalen bedrijven de mogelijkheid hebben gegeven om op hun kanalen te adverteren. Uit een onderzoek van Buffer blijkt dat 58,8% van de bedrijven social media een erg belangrijk onderdeel van hun online marketing strategie vinden.

social-media-importance
Bron: https://buffer.com/state-of-social-2019

Vooral het adverteren op social media blijkt voor veel bedrijven effectief te zijn. Zeker voor startups zijn social media campagnes een mooie kans om (digitale) tractie te genereren. 

In dit artikel lees je waarom social advertising zo handig is, hoe je het beste social media kanaal voor jouw bedrijf kiest en hoe je enorme groei kunt bereiken met jouw social campagne.

Waarom kiezen voor Social Media Advertising?

Het grote voordeel van social advertising is dat je er heel gericht je doelgroep mee bereikt. Social media platforms hebben enorm veel informatie over ons, waardoor advertenties specifiek gericht kunnen zijn op onze locatie en interesses. Waar je met traditionele ‘offline’ reclames je aandacht heel breed richt, richt je met social advertising je aandacht doelgericht op diegenen die waarschijnlijk interesse hebben in jouw product. Veel effectiever, toch?

social_advertising_met_facebook_ads

Daarnaast kun je niet alleen een specifieke doelgroep ’targeten’ op basis van hun sociale profiel, je kunt deze ook ‘retargeten’. Dit houdt in dat je je social ad alleen richt aan mensen die concrete interesse hebben getoond in jouw product. Dit wordt ook wel ‘social retargeting’ genoemd. We kennen het allemaal wel: je hebt naar een bepaald product gezocht en ineens verschijnt er een advertentie van dat product of dienst in je feed op social media. Ineens begin je toch weer te twijfelen of je het niet gewoon moet kopen…

Een ander voordeel is dat social media adverteren redelijk goedkoop is in tegenstelling tot andere vormen van online display advertising. De kosten kunnen berekend worden per klik, per duizend vertoningen of per acquisitie. Dit spreek je van te voren af met het platform waarop je wilt adverteren. De hoogte van de prijzen is onder meer afhankelijk van de concurrentie en kan dus erg verschillen. Het is bij de meeste online platforms mogelijk om een maximumbedrag per dag of per maand af te spreken, waardoor je de kosten zelf goed in de hand hebt. Dit kan gaan over enkele euro’s per dag of een paar tientjes per maand; je kunt het zo duur maken als je zelf wilt.

Over het algemeen blijft social advertising een voordelige manier van adverteren. Een tv commercial kan bijvoorbeeld variëren van €3.000-€50.000,- per 30 seconden, afhankelijk van de zender en het tijdstip van uitzenden. Voor een reclame bij bekende radiozenders voor 5 uitzendingen per dag gedurende 1 week, ligt de prijs tussen €8.000- €15.000,-.

Digitale tractie genereren met Social Advertising

De meeste customers die social ads te zien krijgen zitten in de oriëntatiefase van hun customer journey. De weg naar een werkelijke aankoop kan dus nog even duren en heeft soms gewoon tijd nodig. In de oriëntatiefase is het belangrijk om in het hoofd van de potentiële klant te blijven, oftewel naamsbekendheid te creëren. Deze naamsbekendheid zorgt uiteindelijk voor de verhoogde conversie. Maak potentiële klanten nieuwsgierig naar jouw organisatie en geef ze iets extra’s zoals een lead magnet, waardoor ze uiteindelijk die klik op jouw advertentie niet kunnen weerstaan. Zo kun je net als met adverteren op Google, je social media ads inzetten voor slimme marketing funnels en remarketing campagnes.

Directe gegevens verzamelen met een pop-up

Zeker als start-up is het belangrijk dat je weet in hoeverre er interesse is in jouw product, en al helemaal wie jouw potentiële klanten zijn. Zorg ervoor dat wanneer potentiële klanten op jouw social media advertentie klikken ze de mogelijkheid hebben om hun gegevens achter te laten. Directe gegevens zijn namelijk voor elke organisatie de jackpot.

Hiernaast is het belangrijk dat het achterlaten van informatie snel en makkelijk is. Als dit te moeilijk is of te lang duurt zullen mensen hoogstwaarschijnlijk afhaken. Pop-ups werken over het algemeen goed. Met een pop-up scherm kun je er bijvoorbeeld voor kiezen klanten hun e-mailadres te laten invullen voor de nieuwsbrief met actuele acties.

Hoe kies je de juiste social media kanalen?

Vragen die je jezelf nu misschien stelt zijn ‘op welke social media kanaal kan ik het beste gaan adverteren?’ en ‘welk kanaal sluit het beste aan bij mijn doelgroep’?. Om deze vragen te beantwoorden is het belangrijk dat je weet waar jouw potentiële klanten zich bevinden. Hieronder zetten we de voor- en nadelen van adverteren op de social media kanalen Instagram, Facebook, LinkedIn en Youtube voor je op een rijtje.

#1 Social Advertising op Instagram

Instagram is booming in Nederland en adverteren op dit kanaal heeft dan ook enorm veel potentie. Influencer marketing, affiliate marketing en gewoon betaalde advertenties hebben het kanaal een grote boost gegeven. Met een groei van 20% over het afgelopen jaar (+28% in het jaar daarvoor) is Instagram het hardst groeiende sociale platform in Nederland. Van de 4,9 miljoen Instagram gebruikers, bezoeken ongeveer 2,7 miljoen mensen de app dagelijks. Dat is een enorm aantal potentiële klanten!

Instagram is voornamelijk populair onder jongeren tussen de 15-19 jaar. Zo’n 73% in deze leeftijdscategorie maakte in 2018 gebruik van Instagram, gevolgd door 46% uit de leeftijdscategorie 20-39 jaar. Instagram is een goed middel om een sfeerbeeld te creëren van je product of merk. Mensen zijn erg visueel ingesteld en kijken liever naar plaatjes dan dat ze lange stukken tekst lezen. Kortom, adverteren op Instagram is een geweldige manier om gericht grote aantallen jonge mensen te bereiken en de stijl en sfeer van jouw merk met de wereld te delen.

hashtag

Voordelen van adverteren op Instagram:

 • Door het gebruik van de juiste hashtags is het makkelijk om nieuwe volgers te genereren, waardoor je dus snel een groot bereik hebt. Zie Display Purposes, All Hashtag of #HashMe voor handige hashtag suggesties. Door het promoten (betaald adverteren) van de juiste posts, kan groei enorm snel gaan. 
 • Adverteren kan door middel van foto’s, video’s, of carrousel advertenties. Door de grote flexibiliteit van Instagram is de kans groot datt ‘jouw ideale advertentie’, tot de mogelijkheden behoort. 
 • Bedrijven kunnen er voor kiezen om een link toe te voegen aan geplaatste advertenties, waardoor post views makkelijk worden omgezet in website bezoekers.
 • Om niet alleen de potentiële klanten te overtuigen van je product – maar ook van je bedrijf, is het ook mogelijk om de sfeer en cultuur van je organisatie te laten zien door middel van Instagram Stories. Met deze tool is het mogelijk om kijkers een exclusief kijkje achter de schermen te bieden, en ze te laten zien wat er zich binnen jouw organisatie afspeelt.

Nadelen van adverteren op Instagram:

 • Instagram gebruikers zijn verwend en verwachten iedere dag nieuwe content. Om je Instagram account actief te houden, zul je je volgers moeten blijven inspireren met kwalitatief goede foto’s.  Dit kan erg tijdrovend zijn! 
 • Instagram heeft geen functie om afzonderlijke posts te analyseren. De analyses worden beperkt tot de stijging of daling van het totaal aantal volgers en tot de locaties waar jouw volgers zich bevinden. 
 • Hoewel het wel mogelijk is om je website aan posts te linken, is Instagram vooral gefocust op branding en niet op conversie. Instagram bezoekers openen hun app meestal niet om aankopen te doen, maar voor inspiratie en vermaak.

#2 Social Advertising op Facebook

Hoewel het aantal Facebook gebruikers sterk is afgenomen het afgelopen jaar (-6%), blijft Facebook het meest gebruikte sociale platform in Nederland. Zo’n 6,8 miljoen van de totale 10,1 miljoen gebruikers bezoeken het platform dagelijks, waardoor adverteren op Facebook nog steeds een zeer succesvolle manier is om nieuwe leads to scoren. De daling van het aantal gebruikers is met name te zien onder jongeren tussen de 15 en 19 jaar, al gebruiken andere leeftijdsgroepen het platform ook steeds minder vaak. Het totale dagelijkse gebruik nam met 10% af. Facebook is momenteel het populairst onder ouderen, zo’n 58% van de mensen boven de 80 jaar heeft een Facebook account. Is jouw product dan ook gericht op een oudere doelgroep, dan kunnen Facebook advertenties een zeer succesvolle manier zijn om tractie voor jouw bedrijf te genereren.

older_audience_facebook

Voordelen van adverteren op Facebook:

 • Door de grote hoeveelheid gebruikers heeft Facebook een groot bereik, dat je ook nog eens kunt toespitsen op demografische kenmerken.
 • Advertenties op Facebook zijn heel erg doelgericht. Wil je bijvoorbeeld meer likes op je bedrijfspagina, meer website bezoekers of een verhoogde conversie? Hyper local marketing én zeer specifieke doelgroepen zijn op Facebook geen probleem. 
 • Adverteren via Facebook is betaalbaar en de kosten heb je zelf in de hand.
 • Het is mogelijk om de interesses van je volgers te analyseren en de resultaten van je social ads te bekijken, om eventuele nieuwe ads te kunnen aanpassen naar aanleiding van je bevindingen.
 • Door middel van Facebook Messenger ads kun je je bereik op Facebook nog meer vergroten.

Nadelen van adverteren op Facebook:

 • Het gebruik van Facebook is erg aan het afnemen de afgelopen jaren.
 • Gebruikers bezoeken het platform over het algemeen niet met de intentie iets te gaan kopen.
 • De statistieken die Facebook aanbiedt zijn niet het meest eenvoudig. Hiervoor is een beetje technische – en specialistische kennis vereist.
social advertising met LinkedIn

#3 Social Advertising op LinkedIn

Het gebruik van LinkedIn is voornamelijk bedoeld voor het maken van zakelijke connecties. Wil je met je advertenties bedrijven of zakelijke contacten bereiken, dan is LinkedIn het beste platform voor jouw social ads. LinkedIn wordt voornamelijk gebruik om specialistische kennis te delen, de beste kandidaten te vinden voor openstaande vacatures of om zakelijke klanten te genereren. Het platform wordt daarom ook wel eens een ‘online CV’ genoemd. LinkedIn wordt, niet geheel verrassend, voornamelijk gebruik onder de werkzame bevolking (20-65 jaar) en steeg het afgelopen jaar met 6% naar 4,6 miljoen gebruikers.

Voordelen van adverteren op LinkedIn:

 • Ideaal sociaal netwerk voor de B2B markt.
 • Doordat LinkedIn zakelijk georiënteerd is, worden er minder berichten geplaatst en valt jouw advertentie extra op.
 • LinkedIn heeft hele specifieke targeting opties om nog zekerder te zijn dat de advertenties bij de juiste personen en jouw doelgroep terecht komen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een advertentie te tonen aan bedrijven in een bepaalde grootte of markt, of aan mensen met specifieke functies of vaardigheden.
 • LinkedIn gebruikers hebben vaak een hoge betrokkenheid bij hun vakgebied, waardoor de betrokkenheid bij het LinkedIn profiel ook groter is.

Nadelen van adverteren op LinkedIn:

 • Door de vele mogelijkheden om je doelgroep te specificeren, zijn de kosten per klik gemiddeld vrij hoog.
 • Deze specificatie kan er ook voor zorgen dat het volume van je doelgroep redelijk laag is.
 • Het is niet mogelijk om je conversie te meten via LinkedIn, dit kan alleen via de LinkedIn Insight Tag.
 • Het platform is niet echt geschikt voor de consumentenmarkt.
social advertising met YouTube

#4 Social Advertising op Youtube

Na Instagram heeft Youtube het afgelopen jaar de meeste stijging doorgemaakt, en daardoor wordt ook dit platform voor adverteerders steeds interessanter. Met een stijging van 9% is het aantal gebruikers begin 2019 uitgekomen op 8,7 miljoen. Ondanks dat het dagelijks gebruik relatief laag is, is het video platform populair onder alle leeftijden. Het publiek is erg divers: Youtube wordt namelijk gebruikt als sociaal platform maar ook als zoekmachine. Door onder meer het stijgende aantal vloggers, wordt Youtube steeds populairder en is het een onmisbaar platform voor adverteerders met een breed publiek.

Voordelen van adverteren op Youtube:

 • Youtube is een stuk goedkoper dan een tv-reclame, terwijl het effect hetzelfde kan zijn. Een dagbudget van Youtube is al mogelijk vanaf €10,-.
 • De video’s zijn te delen op verschillende sociale platforms, waardoor je je content kunt hergebruiken.
 • Je kunt gegevens van jouw kijkers gebruiken voor latere ‘remarketing’.

Nadelen van adverteren op Youtube:

 • De gegevens die Youtube beschikbaar stelt om de views van je video te analyseren, blijven in handen van Youtube. Youtube blijft eigenaar van deze gegevens en stelt geen data beschikbaar over de individuele kijkers per video. Dit maakt het lastig om een band op te bouwen met kijkers en volgers. 
 • Advertenties kunnen na 5 seconden worden weggeklikt, waardoor je in een hele korte tijd een goede indruk moet achterlaten.

Of wil je toch liever je Social Media uitbesteden?

Via social media meer naamsbekendheid, volgers en leads? Daar kan Leapforce je mee helpen! Wij hebben ruime kennis van de beste tools op het gebied van social media. Daarnaast beschikken we over een goede dosis creativiteit. Wij helpen je graag bij het ontwikkelen van een succesvolle social media strategie en beheren daarbij jouw social media accounts. Meer weten? Vraag een gratis adviesgesprek aan of schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de nieuwste ‘growth hacking’ ontwikkelingen.

Deel dit artikel

Ontdek de online groeikansen van jouw bedrijf

Meet met behulp van deze groeitest middels 10 vragen de volwassenheid van de marketing van jouw bedrijf en ontdek kansen.

LinkedIn adverteren voor B2B bedrijven: 5 vragen beantwoord

Maar liefst 80% van de B2B marketeers maakt tegenwoordig gebruik van LinkedIn Ads. Dit maakt LinkedIn het nummer één B2B advertentieplatform, gevolgd door Facebook met 67% en Twitter met 27%. Maar hoe werkt dit nu precies, LinkedIn adverteren? Waarom is dit platform zo goed, wat kost een LinkedIn advertentie en welk type ad werkt het
Lees meer

Een doelgroep analyse: Hoe pak je dat aan?

Vraag je je af hoe je je producten of diensten het beste kunt promoten? Dan zul je als eerste een doelgroep analyse, ook wel bekend als het doelgroep onderzoek, moeten uitvoeren. Het is zeker de moeite waard en stuurt je in de juiste richting. Zonder je doelgroep te onderzoeken is het namelijk lastig om potentiële
Lees meer

Remarketing op het GDN: Wat is het en hoe werkt het?

Je kent het vast wel. Je denkt erover om een fijne reis te boeken naar de zon, en nadat je één keer op een reiswebsite hebt gekeken duiken er ineens overal vergelijkbare advertenties op.  Bron: https://support.google.com/google-ads/thread/5422004?hl=en Toeval? Magie? Nee, dit is een remarketing advertentie op het Google Display Netwerk (GDN). Het GDN bestaat uit een
Lees meer