Leapforce behoort tot de snelst groeiende bedrijven van Nederland!

Marketingstrategie

Social media marketingstrategie

Een social media marketingstrategie, wat is dat precies? In deze blog bespreken we diverse social media kanalen. We leggen uit welk type content bij welk kanaal past en waar je op moet letten bij het opzetten van een goede strategie.

Social media marketingstrategie

Verschillende social media kanalen

Als je een social media marketingstrategie opzet, wil je het natuurlijk gelijk goed doen. Het opzetten van een social media marketingstrategie begint daarom met de keuze voor de juiste kanalen. 

Crowdfire legt duidelijk uit wat de bekendste kanalen zijn en waar de verschillen in zitten. Kort samengevat, zien zien onze vijf meestgebruikte social media kanalen er als volgt uit: 

  • Twitter: Een snel platform voor het delen van quick tips, nieuws, gifs en blogposts.
  • LinkedIn: Ideaal voor vacatures, industrie updates.
  • Facebook: Vol met nieuws, video’s, blogposts en quotes.
  • Instagram: Mooie afbeeldingen, user-generated content, Instagram Stories & quotes.
  • Pinterest: Een creatief platform met mooie How To’s, visuele content, Infographics.

Dit korte lijstje is een perfect startpunt voor je social media strategie. Ga simpelweg na welk type content het beste bij jouw doelgroep past en besluit hoeveel tijd je hebt om aan je dagelijkse social media taken te besteden. Heb je geen tijd voor meerdere kanalen? Het is beter om één of twee kanalen alle aandacht te geven dan alle kanalen te te verwaarlozen door tijdgebrek.

Gebruik je andere kanalen en wil je graag weten wat je hier het beste kunt posten? Neem gerust contact met ons op. Dan leggen wij het je uit. 

Twitter

De belangrijkste kanalen uitgelegd

Heb je je kanalen gekozen? Lees dan snel verder voor enkele tips over de inrichting hiervan. 

Marketingstrategie met Twitter

Twitter begon in 2006 en gaf je de mogelijkheid om berichtjes van 120 karakters (inclusief spaties) te delen met je volgers. Inmiddels is de ‘Tweet’ gegroeid en heb je als ‘Tweep’ 240 karakters tot je beschikking. Maar waar gebruik je Twitter nou voor?

Het gaat niet alleen om tekst

Bij Twitter draait het allemaal om interactie: de connectie met je volgers en het op gang brengen van een discussie of gesprek met bijvoorbeeld potentiële klanten. Bij het opstellen van je strategie is het belangrijk om naar de volgende onderdelen te kijken:

  • Je eigen waardevolle informatie
  • Promotie posts
  • Content curatie

Hoewel Twitter begon als een manier om snel berichtjes de wereld in te sturen (soms ook wel micro bloggen genoemd), is het inmiddels een visueel platform geworden. Berichten met alleen tekst verdwijnen in de massa’s berichten die dagelijks voorbijkomen. Zonder een afbeelding valt je bericht gewoonweg niet op.

De ontwikkeling op het platform heeft niet stilgestaan en het is nu ook mogelijk om gifs en video’s direct op Twitter te bekijken. Deze ontwikkeling maakt het nog belangrijker om gebruik te maken van visuele elementen in je berichten. Het zal niemand dan ook verbazen dat video’s ook op Twitter razend populair zijn.

Het laatste nieuws

Uit onderzoek is gebleken dat 74% van de Amerikanen hun nieuws halen van social media zoals Twitter. Hoewel het een Amerikaans onderzoek is, is de lijn door te trekken is naar de rest van de wereld. Wil je je klanten echt van dienst zijn, dan doe je er goed aan om je Twitterfeed te voorzien van het laatste nieuws uit je industrie. Als een bonus levert dit ook interactie op met influencers en andere belangrijke spelers in je veld.

Maak gebruik van hashtags

Om zeker te weten dat je bericht de juiste mensen bereikt, kun je hashtags gebruiken. Hashtags zijn essentieel als het gaat om het groeien van je Twitterbereik. Het maakt het gemakkelijker voor mensen om op een bepaald onderwerp te zoeken en het is dé manier om te zorgen dat je Tweet niet in de massa’s verdwijnt. Toch is het volproppen van je bericht met hashtags not done. Twee hashtags is echt de max, anders wordt je Tweet genegeerd and gezien als spam.

Interactie is key

Daarnaast is Twitter een platform wat draait om interactie. Met alleen content zenden ben je er niet. Door mensen te volgen kom je bij hen op de radar. Wij experimenteren zelf met het volgen van mensen in ons vakgebied en dat zorgde ervoor dat onze Twittervolgers explosief groeide.

Vanwege de snelheid waarmee je Twitterfeed zich vult, kun je een hoger volume aan Tweets per dag plaatsten – niet iedereen zal immers alles zien. CoSchedule heeft een aantal tijden op een rijtje gezet om te zorgen dat je het meeste haalt uit al je Tweets. Natuurlijk hoef je niet 15 Tweets per dag te plaatsen, maar Twitter is wel hét platform waar je vaak en veel content kunt delen.

Grafiek Twitter

Marketingstrategie met LinkedIn

LinkedIn wordt ook wel eens Facebook voor het bedrijfsleven genoemd. LinkedIn is het professionele netwerkplatform voor het bedrijfsleven. Of het nu gaat om bedrijfsupdates, vacatures of actief netwerken: het gebeurt allemaal op LinkedIn.

Visuele content

Over het algemeen is de toon op LinkedIn een stuk zakelijk en minder los dan je op bijvoorbeeld Facebook zult zien. Toch geldt ook voor LinkedIn dat visuele content erg belangrijk is. Zorg er daarom ook altijd voor dat je een afbeelding bij je bericht zet zodat het de aandacht grijpt.

Persoonlijke berichten krijgen meer views

Hoewel LinkedIn vooral een zakelijk platform is, doen persoonlijke berichten het erg goed. Uit eigen experimenten is gebleken dat een persoonlijker bericht ongeveer +20.000 views kreeg tegenover ongeveer 1000 views voor een puur zakelijke bericht. Daarnaast werken opiniërende berichten en berichten die een discussie uitlokken ook erg goed op LinkedIn.

LinkedIn Ads

Richt je je op een B2B-publiek, dan is LinkedIn hét kanaal voor online adverteren. Door extreem specifieke targeting kun je zo je met een slimme campagne je naamsbekendheid vergroten en zelfs zeer gemakkelijk leads binnen halen. 

Philip Hennemann en Witold Rosendaal

De beste tijd om te posten

Net als elk social media platform, is het belangrijk om er dagelijks aandacht aan te besteden en ook dagelijks een bericht te posten. De beste tijd daarvoor op LinkedIn is tussen 10 en 11 uur ’s ochtends.

Creëer een interessante nieuwsfeed

Als je dagelijks post op LinkedIn kan het moeilijk worden om steeds met nieuwe content te komen. Net als Twitter kun je ook LinkedIn gebruiken als nieuwsfeed voor je publiek. Hou je volgers op de hoogte van de laatste trends, nieuwtjes en wees vooral niet bang om het werk van anderen te delen. Ook hier zorgt het voor goede relaties en interactie met influencers in je industrie.

Marketingstrategie met Facebook

De afgelopen tijd lag Facebook onder vuur met allerlei privacy issues. Maar het valt niet te ontkennen dat een groot deel van de wereld nog steeds heel veel tijd doorbrengt op Facebook. Met 2 miljard gebruikers per dag en ontelbare berichtjes per seconden is Facebook een live feed van alles wat er zich in de wereld afspeelt.

(Live) Video's hebben voorrang

Facebook richt zich voornamelijk op video’s en met het huidige algoritme zullen berichten met video’s voorrang krijgen op de Facebook tijdlijn. Na het lanceren van Facebook live werd nog duidelijker dat Facebook een livestream platform is. De live video’s worden drie keer langer bekeken en krijgen tot tien keer meer reacties. Zeker iets om je als bedrijf in te verdiepen.

De beste tijd om te posten

Om het meeste uit je Facebook audience te halen, raadt CoSchedule aan om één keer per dag te posten op Facebook. Volgens hun studies kun je dat het beste tussen 1 uur en 4 uur s middags doen.

Instagram strategie

Marketingstrategie met Instagram

Creëer de perfecte feed

Instagram staat bekend als visueel platform. Mooie afbeeldingen, foto’s en quotes. Waar het bij de andere platformen ook nog om de tekstuele inhoud draait, gaat bij Instagram voornamelijk om de afbeeldingen. Hoe mooier je complete Instagram feed eruitziet, hoe meer interactie en reactie’s je kunt verwachten. We schreven eerder een blog met tips voor het creëren van de perfecte instagram feed.

Een jonger publiek

Het publiek op Instagram is over het algemeen een stuk jonger dan op LinkedIn en Twitter. Het is een hip platform waar de focus echt ligt op het zo mooi en kleurrijk mogelijk verbeelden van de werkelijkheid.

Mix eigen en user-generated content

Als bedrijf heb je meerdere mogelijkheden om content te creëren voor Instagram. Zo kun je je eigen content maken, of user-generated content gebruiken. Een mooi voorbeeld van een gemixte Instagram feed is bijvoorbeeld die van Starbucks.

Instagram feed Starbucks

Gebruik hashtags

Net als met Twitter, is het gebruik van hashtags essentieel bij Instagram. Het grote verschil hier is dat het met Instagram handig is om volle 30 hashtags per bericht te gebruiken. Zo creëer je genoeg mogelijkheden dat mensen je content vinden.

Ga de interactie aan

Ook bij Instagram geldt dat je aantal volgers sneller groeit als jij zelf mensen volgt. Experimenteer dus met het volgen van mensen waarvan jij graag wilt dat ze jou volgen en probeer door middel van reacties een gesprek op gang te brengen. Zorg er alleen voor dat je niet mee gaat doen in piratenpraktijken op Instagram, in onze blog lees je waarom niet.

Ideale aantal posts op Instagram

Voor Instagram zit het ideale aantal posts per dag tussen de 1 en 2 per dag. De tijd waarin de meeste gebruikers actief zijn is tussen 8 en 9 ’s ochtends.

Marketingstrategie met Pinterest

Pinterest lijkt soms wat vergeten te worden in het rijtje ‘Facebook, Twitter en Instagram’. En dat terwijl Pinterest een snel groeiend platform is, met veel voordelen voor bedrijven. Naast dat het platform voornamelijk dient voor inspiratie, kan je het als bedrijf ook inzetten als e-shop.

Meer te weten komen over de mogelijkheden van Pinterest? We schreven een blog waarin we uitleggen wat Pinterest is en hoe je direct kunt verkopen via dit platform.

Aan de slag met je eigen social media marketingstrategie

Natuurlijk houdt de lijst met social media platforms hier niet op. Naast Instagram, Facebook, Twitter en LinkedIn vallen ook TikTok, YouTube, SnapChat, Twitch, Vero en nog vele andere social media kanalen.

Ook zou je de mogelijkheden voor het adverteren op social media kunnen onderzoeken. Voor elk social media marketingplan is het belangrijk om te bekijken welk platform het beste past bij de mensen die je probeert te bereiken en daar al je tijd en energie insteken. 

Wij hebben gekozen voor LinkedIn, Twitter, Instagram en Facebook. Want als je alle social media platformen tegelijk benadert, ben je weer terug naar dat spaghetti tegen de muur gooien. Als je alles probeert te doen, kun je nooit alles écht goed doen. En dat is zonde van de tijd en energie die je in je content steekt.

Hulp nodig bij je social media marketing?

Wij helpen je graag bij het bereiken van je potentiële klanten met een goede social media strategie. 

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek of schrijf je in voor onze periodieke update. Zo blijf je op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen op het gebied van sales, marketing en growth hacking.

Deel dit artikel

Ontdek de online groeikansen van jouw bedrijf

Meet met behulp van deze groeitest middels 10 vragen de volwassenheid van de marketing van jouw bedrijf en ontdek kansen.