Storytelling: stop met sales, begin met het vertellen van verhalen.
Storytelling is het nieuwe buzzwoord in content marketing. Content marketing beschreven we al eerder als een van de 19 tractie kanalen. Maar wat is storytelling nou eigenlijk? Is het content marketing of iets anders? En wat kun je er mee als bedrijf? Wij bij Leapforce zijn fan van storytelling. Daarom vonden we het tijd voor een storytelling introductie.
Overal verhalen
Als maatschappij houden we van verhalen. Sterke verhalen, zielige verhalen, beeldverhalen, series, romantische drama’s, verhalen die uit zijn verband gerukt en opgeblazen zijn… noem het maar op, we verslinden het.
Verhalen zijn overal en alles is een verhaal.
Dat is leuk, hoor ik je denken, maar hoe werkt dat voor een bedrijf? Voor de marketing? En voor B2B? Een roman schrijven is nou eenmaal niet hetzelfde als een goed verhaal over, bijvoorbeeld, een verzekeringsmaatschappij.
De ontwikkeling naar storytelling en verhalen is niet nieuw. Verhalen zijn altijd al onderdeel van onze samenleving geweest. Het is pas recent dat marketing professionals ze als volwaardig onderdeel zien van een marketingstrategie.
Storytelling komt in verschillende vormen en maten voor. Een foto in een Twitter feed kan een verhaal zijn, net als een YouTube filmpje of een infographic en is dus belangrijk voor je social media marketing campagne. Het klinkt heel simpel en dat is het ook. Het belangrijkste hierbij is dat het altijd gaat om hoe iets verteld wordt. Bij storytelling verschuift een marketing boodschap van ‘koop mijn geweldige product’ naar verhalen van klanten die het product gebruiken. Doel is om door middel van een verhaal een emotionele reactie bij de ontvanger teweeg te brengen.

Content Marketing is Storytelling
Het is fascinerend hoe content marketing en storytelling samenkomen. Storytelling is onderdeel geworden van content marketing, maar ik weet niet zeker of ik het daar helemaal mee eens ben. Ik zou eigenlijk zeggen dat het andersom is.
Ja, je hebt een marketingplan nodig, maar de echte vraag is: wat is het verhaal dat je wilt vertellen en hoe wil je het vertellen? Wat kun je vertellen zodat je de lezers en leads emotioneel bij je bedrijf betrokken worden?
Je kunt echt álles om de marketing laten draaien, maar niemand kijkt er nog echt naar de reclames op tv, iedereen heeft ad blockers in zijn browsers, wat online adverteren lastig maakt, en als je met 130 over de snelweg gaat zie je de billboards ook niet meer.
Maar we houden van verhalen. Wie pinkt er niet een traantje weg bij de #becauseofmom ‘reclame’? Of de Kerst reclames waar de oude man zijn eigen dood in scene zet zodat zijn familie naar huis komt voor de Kerst?
De onder liggende boodschap is dat de merken en bedrijven dit natuurlijk mogelijk maken. Moeders worden gesponsord door Pampers en de oude man is naar supermarkt Edeka geweest om een feestmaal te koken. Maar daar draait het verhaal niet om. Het speelt in op menselijke emoties en daardoor onthoud je de reclame. Je associeert het merk met alle goede emoties. En met een beetje mazzel gaat je filmpje viral.
Er zijn nog veel meer verhalen zoals deze voor allerlei soorten brands, niet alleen voor de commerciële markt. Maar ze komen allemaal tot de kern van storytelling: ze lopen op de lijn tussen entertainment, marketing en brand awareness. Een verhaal dat je aan het denken zet en soms zelfs over de lijn van het moreel geaccepteerde loopt.
Zoek de grens en speel ermee
Het zit in ieder mens om een grens te vinden en te kijken hoe ver je kunt pushen voordat je tegen een muur loopt. Het is een beetje zoals een peuter die zijn grenzen probeert te verleggen en eens niet moeders hand wil vasthouden. Moeten we echt binnen de sociaal gezette veilige grenzen blijven?
Ik zeg niet dat we de grenzen van de moraal moeten verschuiven, maar verhalen die met die grens spelen zijn vaak vernieuwend en verfrissend. Kijk naar romans en series, de meest succesvolle series zijn diegene die uit de comfort zone durven te stappen. Zolang je mensen aan het denken zet en niemand discrimineert is er heel veel mogelijk.
Dit is iets om mee te experimenteren. Zoek wat bij jouw bedrijf past, wat aansluit bij jouw klanten. Maar wees ook niet bang om nieuwe dingen te proberen. Dingen die niet standaard zijn in jouw industrie. Misschien voelt het veiliger om te doen wat je altijd hebt gedaan, maar daarmee zet je geen vernieuwing in gang.
Wat je ook doet, laat het altijd om verhalen draaien
Denk buiten die eeuwige doos, ga diep, en ik beloof je dat mensen het zullen zien. Een goed verhaal staat altijd met kop en schouders boven de menigte uit.
Een laatste waarschuwing: als je eenmaal begint met het vertellen van verhalen is er geen weg terug. Want na je eerste verhaal ben je voor nu en nog eens een storyteller.
Dus, welk verhaal ga jij vandaag delen?