Leapforce behoort tot de snelst groeiende bedrijven van Nederland!

verhaal vertellen

Jouw verhaal vertellen aan een publiek

De wow starts now: de wie in storytelling

Voor wie vertel jij jouw verhaal? Hoe belangrijk de ‘waarom’, de ‘wow’ en de ‘wat’ ook zijn, uiteindelijk draait het ook om de ‘wie’ in een verhaal. Wat wil jij van je publiek en nog belangrijker: wat willen zij van jou?

verhaal vertellen

 In dit vierde deel over ‘The Wow Starts Now’ van Theo Hendriks gaat het voornamelijk over het ‘podium pakken’ en leren hoe je het meeste impact maakt op je publiek. En dat begint al ruim voordat je het podium opstapt.

Hoewel we tegenwoordig veel verschillende (online) podia ter beschikking hebben om onszelf en ons idee te presenteren, gaat Theo Hendriks voornamelijk in op het pitchen van een idee op een (online of offline) podium, voor een publiek. Hier komen verschillende elementen bij kijken die we in deze blog in detail zullen bespreken.

Logos, ethos, pathos als onderdeel van jouw verhaal vertellen

Als je een verhaal vertelt zijn er drie elementen van belang om te zorgen dat jouw verhaal goed overkomt: verhalen, verteller en publiek. Ook wel logos, ethos en pathos genoemd. Voor een succesvol verhaal wil je alle drie zo optimaal mogelijk benutten.

Logos gaat hier om de overtuigingskracht van je verhaal. Kloppen de feiten, is het waar wat je zegt en kun je je publiek overtuigen? Met andere woorden, is het een logisch verhaal wat je vertelt, is het te volgen en maak je ook echt een punt?

Ethos daarentegen heeft niets te maken met je verhaal, maar alles met jou als spreker. Hoe zet je jouw persoonlijkheid in om een doelgroep te overtuigen? Heb je een natuurlijke vorm van autoriteit waarmee je een goed verhaal kunt overbrengen? En kom je op het publiek geloofwaardig over?

Je kunt hier van tevoren al aan werken door bijvoorbeeld referenties en werkervaring op LinkedIn toe te voegen, te linken naar publicaties of te verwijzen naar gewonnen prijzen. Dit helpt allemaal om je autoriteit te versterken.

publiek

Als laatste is er de pathos. Hier gaat het om de emotie van je publiek. Niet alleen de emotie die jouw verhaal bij het publiek oproept, maar ook hoe je publiek zich op dat moment voelt. Als er een sluimer van depressie over je publiek hangt, zijn je toeschouwers veel minder ontvankelijk voor je ideeën dan wanneer ze zich vrolijk en geïnspireerd voelen. Dit is dan ook het onderdeel waar je het minste invloed op hebt.

Het podium pakken en jouw verhaal vertellen

Voordat je je verhaal aan een publiek presenteert, wil je dit zelf duidelijk voor ogen hebben. Zo ontstaat er namelijk vanzelf een gestructureerd verhaal. Het helpt je bij het visualiseren van je boodschap en geeft je houvast en outline om je verhaal met zekerheid en daadkracht over te brengen.

Jouw verhaal vertellen voor een publiek

Toch blijft het belangrijkste onderdeel van je verhaal het publiek. Zonder publiek heeft een verhaal geen doel, geen impact, en kun je het net zo goed niet vertellen. Het publiek verwacht echter net zoveel van jou als jij van hen. Je wilt daarom zowel je verhaal als je publiek goed in kaart brengen voordat je het podium opstapt. Het is daarbij belangrijk dat je van tevoren een intentie zet. Wat wil je bereiken met het vertellen van je verhaal? Wat wil je van je publiek? Wil je je luisteraars informeren, entertainen of wil je juist je producten aan ze verkopen?

Zorg dat je je doelen zo specifiek mogelijk definieert, ook als je verhaal meerdere doelen heeft. Zo kun je bijvoorbeeld mensen informeren, maar ook aan het denken zetten, of juist in actie laten komen.

Naast deze hoofddoelen zijn er, volgens Theo Hendriks, verschillende niveaus en subniveaus die je kunt gebruiken als intentie voor jouw verhaal. Deze zijn weer onder te verdelen in vier hoofdgroepen: Overtuigen, Inspireren, Vermaken en Informeren. Kortom, je kunt heel specifiek je intenties vaststellen en zo zeer gericht je verhaal met je publiek delen.

Weet je nog niet precies hoe je je verhaal het beste kunt opbouwen? Neem dan eens een kijkje in onze blog over creatief schrijven en onze lijst met storytelling tips

verhaal vertellen

Heb je je doelen duidelijk in beeld? Dan is het vervolgens belangrijk om te weten te komen wat je publiek van jou verwacht. Wat hebben je luisteraars nodig en hoe kom je effectief met ze in contact? Welke tone of voice spreekt ze het meeste aan? Kijk ze aan, maak een connectie en reageer op signalen die je uit je publiek opvangt. Dat kunnen non-verbale signalen zijn, maar ook reacties zoals het uitblijven van gelach na het maken van een grap. De allerbelangrijkste voorwaarde voor goed contact met je publiek is je eigen ontspannen houding. Een goede voorbereiding, maar ook ontspanningsoefeningen helpen je daarbij.

En ‘last but not least’, voordat je het podium op stapt: oefenen, oefenen en nog een keer oefenen. Hoe meer je oefent hoe natuurlijker, ontspannen en zelfverzekerd je op het podium staat. En dat zorgt ervoor dat je met je verhaal mensen kunt inspireren om nu actie te nemen.

Over twee weken komen we met het vijfde en laatste deel van ‘The Wow Starts Now’ van Theo Hendriks en kijken we onder meer naar de ‘wanneer’. Volg ons op Twitter, LinkedIn en Facebook om altijd op de hoogte te blijven van onze nieuwe posts. Of schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg alle nieuwe posts over content & SEO direct in je inbox.

Deel dit artikel

Ontdek de online groeikansen van jouw bedrijf

Meet met behulp van deze groeitest middels 10 vragen de volwassenheid van de marketing van jouw bedrijf en ontdek kansen.

SEO-teksten schrijven: tips en tools [+ handige checklist]

Dat teksten belangrijk zijn voor SEO is bekend. Maar waar moet je op letten bij het schrijven van een goede SEO-tekst? In deze blog kijken we naar verschillende soorten tekst, de belangrijkste onderdelen van een SEO-tekst en de beste tools om je teksten te optimaliseren. Het belang van SEO Voordat we de diepte in duiken,
Lees meer

Wat is SEO en waarom kunnen we niet meer zonder?

95% van de Nederlanders begint de digitale zoektocht naar een product of dienst in een zoekmachine. Tenminste, dit lazen we op verschillende websites die wij – ook weer via een zoekmachine – zijn tegengekomen.   SEO is niet alleen onmisbaar, maar ook dé manier om de juiste doelgroep te bereiken en potentiële klanten met goede
Lees meer