Leapforce behoort tot de snelst groeiende bedrijven van Nederland!

Wat is CRM

Welk CRM systeem past het beste bij jou?

CRM software is big business. En met een verwachte omzet van maar liefst $60 miljard in 2025, lijkt de impact van deze software alleen maar groter te worden. Waarom? Omdat een goed CRM systeem gewoon enorm nuttig is voor ieder bedrijf. 

Wat is CRM

In deze blog gaan we in op CRM. We leggen uit wat CRM is, wat je met de juiste CRM software kunt doen en waar je op moet letten bij het kiezen van het juiste CRM-systeem voor jouw bedrijf.

Wat is CRM en waar staat CRM voor?

CRM staat voor Customer Relationship Management. Een CRM systeem bevat uitgebreide informatie over alle relaties met klanten, potentiële klanten en andere contacten van een bedrijf. 

Heb je alle gegevens van je (potentiële) klanten correct in je systeem staan, dan vergemakkelijkt dit je werk enorm. 

Zo kun je met behulp van CRM functies onder andere het volgende vinden: 

 • Alle gegevens van (potentiële) klanten,
 • inzicht in processen, 
 • nuttige gegevens voor de sales afdeling (wie zijn de potentiële klanten en hoe worden deze door de sales funnel geleid), 
 • inzicht in de omzet en de herkomst hiervan, 
 • en nog veel meer.
crm sales funnel
Bron: https://www.mailmunch.com/blog/sales-funnel/

Waarom kiezen voor een CRM systeem en wat doet een CRM systeem?

Laten we eens in meer detail kijken naar de voordelen van een goed CRM-systeem.

1. Alle data op één plek 

In plaats van losse contactgegevens, losse sales systemen en decentrale klantenservice systemen, slaat een CRM systeem alle gegevens centraal op. 

Je kunt op deze manier je gegevens gemakkelijk terugvinden en iedereen heeft toegang tot up-to-date informatie. Stukken handiger dan bijvoorbeeld losse Excel sheets op individuele computers.

Een paar voorbeelden van gegevens die je zo uit je CRM systeem kunt halen, zijn: 

  1. Je adressenboek: Iedereen kan gemakkelijk bij alle gegevens (van zowel (potentiële) klanten als van bestaande klanten, medewerkers en zakenrelaties. 
  2. Aankoopgeschiedenis: Een CRM systeem houdt netjes bij wie wat heeft gekocht. Dit levert waardevolle data voor het sales team op. 

Communicatie en klantenservice: Door bijvoorbeeld inkomende e-mails direct te linken aan een CRM-systeem, worden alle leads direct opgeslagen, weet je welke vragen vaak langskomen en kun je je communicatie (indien nodig) verbeteren.

2. Inzicht door handige dashboards

CRM systemen slaan niet alleen al je CRM gegevens op, maar geeft deze ook nog eens heel overzichtelijk weer. 

Zo kun je in je systeem verschillende dashboards opzetten. Een sales dashboard met gegevens die handig zijn voor het sales team of een project dashboard voor data met betrekking tot een specifiek project. 

Binnen de meeste systemen kun je precies aangeven wat je op je dashboards wilt zien. Zo heeft je team binnen één oogopslag toegang tot alleen de meest belangrijke data.

Insightly CRM dashboard
Bron: www.insightly.com

3. Organiseer je salesproces

Zoals eerder genoemd, heeft vooral een sales afdeling veel baat bij een goed CRM systeem. Zo kunnen sales experts bijvoorbeeld gebruik maken van: 

  1. Lead tracking: Door gebruik te maken van een CRM systeem, heb je al je leads netjes gestructureerd per stadium van de sales funnel. 
  2. Handige integraties: Met behulp van handige integraties kun je je CRM systeem koppelen aan bijvoorbeeld sales/marketing automation software. Dit maakt het sales proces nog overzichtelijker en gemakkelijker. 
  3. Omzet & sales forecasting: De meeste CRM tools houden naast contactgegevens en sales status ook je (verwachte) omzet bij, per lead of per bedrijf. Zo kun je bijvoorbeeld berekenen hoeveel omzet je zou kunnen maken als je al je actieve leads zou kunnen overhalen tot een aankoop.
  4. Segmentatie: Door middel van segmentatie kun je in je CRM-systeem onderscheid maken tussen groepen met specifieke kenmerken. Wil je bijvoorbeeld een campagne richten aan alleen alle leads uit Nederland? Dan heb je met je CRM zo een lijst samengesteld.
Wat is CRM
Uit onderzoek van Insightly in 2016, bleek dat meer dan 76% van de deelnemers een groei in sales effectiviteit zag na de implementatie van een succesvol CRM-systeem

4. Analytics

Als laatste kunnen de data die uit een CRM systeem komen een bedrijf enorm helpen. Deze data kunnen je bijvoorbeeld inzicht geven in: 

 1. De demografische gegevens van je klanten en leads; 
 2. het koopgedrag van je klanten, en
 3. de communicatie met (potentiële) klanten.

Al deze gegevens kunnen direct gebruikt worden voor analyse, al dan niet met een gekoppelde analytics tool. 

Wil je bijvoorbeeld aan de slag met een Google advertentie? Dan kan het handig zijn om inzicht te krijgen in de demografische gegevens van je klanten, zodat je je advertenties daarop kunt richten. Met een correct opgezet CRM-systeem heb je die gegevens direct voor handen, wat bijdraagt aan een effectieve advertentie.

Wat is CRM
Bron: www.insightly.com

Welk CRM systeem past het beste bij jou?

Vroeger ontwikkelden veel organisaties hun eigen CRM software, en dit gebeurt nog steeds weleens. Dit biedt uiteraard de mogelijkheid om precies te ontwikkelen wat je nodig hebt, maar kost ook enorm veel tijd en geld. Gelukkig kennen we tegenwoordig heel veel ’third party’ CRM cloud software aanbieders, die ongelooflijk goed en flexibel zijn. Eigenlijk kun je hiermee waarschijnlijk hetzelfde (of meer) als met een zelf ontwikkelde tool, en bespaar je uiteindelijk veel geld. 

Wat is het beste CRM systeem? Het CRM vergelijken is afhankelijk van veel aspecten. Welke functionaliteiten zijn voor jou belangrijk? Ben je een groot of een klein bedrijf? Hoeveel mensen gaan met het systeem werken?  Welke tools gebruik je en hoe wil je deze met het CRM systeem linken? 

Belangrijke elementen om in overweging te nemen, zijn bijvoorbeeld: 

 • De mogelijkheden om te kunnen filteren op specifieke kenmerken (segmentatie); 
 • de functies en mogelijkheden van de dashboards, 
 • de e-mail functies, 
 • ‘customization’ (in hoeverre kun je het systeem precies zo inrichten als je wilt), en 
 • de (uiteraard) de prijs. 

De meeste CRM systemen bieden een ‘basis’ versie aan, die met eindeloos veel functies uit te breiden is. Dit maakt het vergelijken van prijzen soms een beetje lastig. Echter, over het algemeen is Hubspot een systeem dat in het basis CRM pakket al enorm veel functies biedt, en daarnaast is Insightly een van de systemen van hogere kwaliteit voor een redelijke prijs. 

Waar staan de meeste CRM systemen zoal om bekend? Laten we de beste CRM systemen vergelijken aan de hand van een paar voorbeelden: 

 • Wil je graag je CRM integreren met sterke marketing automation software? Dan is Hubspot een goede optie. 
 • Wil je je CRM linken aan je social media kanalen? Dit doet Zoho goed. 
 • Vind je lead tracking belangrijk? Dan kun je bij zowel Insightly als Hubspot, Pipedrive, of Zoho goed terecht. 
 • Ben je op zoek naar een systeem dat vrijwel alles kan en heb je een flink budget? Dan is Salesforce het bekijken waard. 
 • Verkoop je online producten en wil je graag een sterke link tussen je website en CRM-systeem maken? Dan is Marketo een mooie optie. 
 • Gebruik je WooCommerce en wil je dat je systeem een goede integratie met dit platform biedt? Dan is Zoho een goede keuze. 
CRM integraties
Bron: https://www.digital22.com/insights/hubspot-integrations-every-inbound-marketer-needs-to-know

Het beste CRM systeem bestaat niet. Echter, er zijn uiteraard systemen die beter werken dan anderen, maar het gaat vooral om het vinden van de juiste match tussen systeem en bedrijf.

Voordat je een keuze maakt, raden we je aan om een CRM vergelijking te maken tussen een aantal systemen die goed in lijn liggen met je behoeften en budget. Zet de belangrijkste vereisten voor jouw bedrijf op een rijtje, en geef simpelweg met een ‘ja’ of een ‘nee’ aan of de geselecteerde systemen wel of niet aan deze vereiste voldoen. Dit vergt wat online onderzoek, maar resulteert in een goed onderbouwde beslissing. Zo kan je uiteindelijk een CRM pakket kiezen dat het best bij jouw bedrijf past.

Heb je hier hulp bij nodig? Wij helpen onze klanten regelmatig bij het maken van de juiste keuze – gebaseerd op zorgvuldig onderzoek. Neem gerust contact met ons op als je graag samen met ons wilt uitzoeken welk CRM-systeem het beste bij jouw bedrijf past.

CRM koppelingen maken

Vraag je je af hoe je al je bestaande tools koppelt met een eventueel nieuw CRM systeem? 

Hier hoef je je geen zorgen over te maken. Er bestaan namelijk inmiddels diverse handige tools, zoals Zapier en Piesync, die deze koppelingen automatisch voor je maken. Het enige dat je hoeft te doen is je bestaande platforms en website aan de tool te linken, zodat alle gegevens die hier binnenkomen vanzelf netjes in je CRM-systeem worden opgeslagen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een webformulier of een inschrijving naar aanleiding van een lead magnet. 

Ook werkt dit de andere kant op. Wil je bijvoorbeeld met offerte software razendsnel de juiste klantgegevens exporteren? Dan kunnen deze met de juiste koppeling zo vanuit je CRM-applicatie naar de offerte worden gekopieerd.

Tips van Leapforce

Bij Leapforce hebben we enorm veel ervaring bij het kiezen, opzetten en beheren van CRM-systemen. 

Gebaseerd op onze ervaringen hebben we daarom nog twee afsluitende tips voor jullie:

1. Houd het simpel

Bij de keuze van een systeem en het opzetten van dashboards denken veel mensen ‘wellicht komen al deze extra functies nog wel eens van pas, dus laten we ze maar beschikbaar maken’. We kunnen je vertellen, de kans is groot dat je ze nooit zult gebruiken en dat ze je systeem alleen maar onnodig ingewikkeld maken. 

Onze tip is daarom: focus op de functies die je met zekerheid nodig hebt. Zo houd je je systeem schoon en effectief.

2. Houd je data bij

In je CRM-systeem kun je lijsten maken met records waarvan je data mist. Houdt deze lijsten goed in de gaten, en vraag de medewerkers die deze data niet correct invullen om dit alsnog te doen. Je kunt er zelfs voor kiezen om deze velden ‘verplicht’ te maken, zodat ze wel ingevuld moeten worden. 

Zo houdt je je systeem up to date voor optimaal resultaat!

Wat is CRM

Hulp nodig bij het CRM systeem kiezen dat het best bij jouw bedrijf past? 

Heb je hulp nodig bij het selecteren van een CRM systeem of bij het implementeren van CRM software? Wij helpen je hier graag bij. Neem gerust contact met ons op voor een gratis kennismakingsgesprek, dan nemen we samen de mogelijkheden even door.

Wil je weten hoe de sales & marketing machine van jouw bedrijf er momenteel voor staat? We hebben een gratis Groeitest ontwikkelt waarmee je binnen een paar minuten zult weten welke gebieden binnen jouw sales & marketing opzet nog voor verbetering vatbaar zijn. Je vindt de groeitest op onze website.

Deel dit artikel

Ontdek de online groeikansen van jouw bedrijf

Meet met behulp van deze groeitest middels 10 vragen de volwassenheid van de marketing van jouw bedrijf en ontdek kansen.

Wat is een lead en hoe zet je die om in sales?

In onze eerdere blogs hebben we het al vaak gehad over leads. Leads staan centraal in elke digitale sales- en marketingmachine en worden met de juiste tools en technieken stap voor stap omgezet naar sales. Maar waar komen deze leads eigenlijk vandaan? In deze blog kijken we ook naar B2B leadgeneratie. We leggen uit wat
Lees meer

CRM & digital sales: Alles wat je moet weten!

Wat is CRM & Digital Sales en wat zijn de mogelijkheden voor mijn organisatie? Steeds meer bedrijven beseffen dat je aan de voet van dit digitale tijdperk niet lang meer kunt wachten met de aanschaf van een CRM-systeem of inzet van digitale sales tools. Maar de tools en mogelijkheden zijn eindeloos, je verdrinkt erin. Wat
Lees meer

6 ‘Out of the box’ Leadgeneratie ideeën

Met de juiste kennis, tools en technische trucs help je je bedrijf aan veel verkopen. Echter, techniek is niet alles. Om de interesse van online ‘voorbijgangers’ te wekken, is ook een flinke dosis creativiteit nodig. Het internet staat zó vol met ‘lead magnets’, e-books, nieuwsbrieven en webinars dat opvallen soms lastig is. Hoe zorg je
Lees meer