Leapforce behoort tot de snelst groeiende bedrijven van Nederland!

Wat is marketing automation

Wat is marketing automation en waarom is het belangrijk?

Bijna alles kan tegenwoordig automatisch. Steeds meer industrieën gebruiken handige tools om werk te versnellen, te besparen en te verbeteren. Ook de rol van de marketeer verandert de laatste jaren snel. In plaats van een handmatige planner en communicatiemedewerker wordt de marketeer steeds meer een strategisch en technisch expert. Een groot deel van het marketingwerk gebeurt inmiddels namelijk volledig automatisch. 

In deze blog bespreken we het begrip marketing automation. We leggen uit wat het inhoudt, waarom het belangrijk is en geven een paar voorbeelden van gangbare automated campagnes.

Marketing automation

Wat is marketing automation? 

Kort gezegd houdt marketing automation in: 

Het gebruiken van software om marketing acties uit te voeren.  

Dit kan gaan om bijvoorbeeld het automatisch:

 • versturen van e-mailreeksen
 • posten van social media berichten 
 • inzetten van ad campagnes 
 • segmenteren van contacten 
 • ‘scores’ van leads om zo aandacht te kunnen besteden aan de leads met de meeste potentie 

Met de juiste tools bouw je een vooruit gepland geheel aan acties (een sequence), die van elkaar afhankelijk zijn en samen je leads richting een aankoop leiden. 

Bijvoorbeeld: 

Je verkoopt schoenen voor dames en heren. Je wilt graag een kortingscode aanbieden om extra bekendheid voor je merk te creëren. In een geautomatiseerde marketingcampagne, ga je nu: 

 • Automatisch e-mailadressen (leads) verzamelen van je mogelijke klanten
 • Je lijst met leads segmenteren (opsplitsen) in lijsten van dames en heren 
 • Automatisch een e-mail sturen naar de dames met een aanbieding voor korting op damesschoenen, en hetzelfde naar de heren – maar dan met herenschoenen 
 • Na een week automatisch een herinneringsmail sturen naar alléén de mensen die nog geen aankoop hebben gedaan na het ontvangen van de eerste mail 
 • Automatisch een bedankmail sturen aan alléén de mensen die wel een aankoop hebben gedaan, met een extra korting voor een eventuele vervolgaankoop 
 • Advertenties draaien (op bijvoorbeeld Google of social media) op basis van deze lijsten, waarin alléén de mensen die op een eerdere e-mail hebben geklikt een online aanbieding te zien krijgen (ook hier uiteraard alleen damesschoenen voor dames en herenschoenen voor heren) 

Natuurlijk is dit slechts een voorbeeld. De mogelijkheden voor automatisering zijn enorm en kunnen volledig worden aangepast op jouw doelgroep, product en campagne.

Journey builder
Bron: https://support.insight.ly/hc/en-us/articles/360025509333-What-is-Marketing-Automation-

Een mooi voorbeeld van marketing automation is de bovenstaande Journey Builder van Insightly. Hierin kun je precies ontwerpen welke acties je wilt dat automatisch worden uitgevoerd voor welke segmenten, gebaseerd op welke triggers (het openen van een e-mail, bijvoorbeeld). 

Waarom is marketing automation belangrijk?

Dat is heel simpel. Door strategisch gebruik te maken van de juiste tools bespaar je tijd, geld en is je werk simpelweg beter. 

Met marketing automation zorg je bovendien: 

 1. Voor meer persoonlijkheid in je communicatie, door middel van de eerder genoemde segmentatie. Zonder urenlange te hoeven puzzelen met lijsten en namen, richt je bijvoorbeeld automatisch je e-mails aan een naam, refereer je naar eerdere communicatie en voeg je een persoonlijke aanbieding toe. 
 2. Dat je processen en werkwijzen gestructureerd blijven. Omdat een automated sequence de nodige planning vergt, ben je als bedrijf gedwongen om stil te staan bij de reden achter je werk, de volgorde van je stappen en de focus van je marketingplan. 
 3. Dat je eindeloos veel data ter beschikking krijgt waarmee je continu blijft optimaliseren. Elke tool slaat data op, waar je eindeloos veel van leert. Elke keer dat je sequence doorlopen wordt heb je de mogelijkheid om je werkwijze (vaak zelfs automatisch) te verbeteren. 

En als laatste nog een reden die wellicht minder leuk is maar wel heel belangrijk: de concurrent doet het ook. Het gebruik van marketing automation is inmiddels zo gangbaar geworden dat je helaas flink achterloopt als je hier geen gebruik van maakt. 

Vier voorbeelden van automated campagnes

Marketing automation bestaat in eindeloos veel soorten en maten. Elk bedrijf en elke marketeer heeft de mogelijkheid om met inzet van de juiste tools een zelf gekozen deel van het marketingproces te automatiseren. Echter, de volgende vier vormen van marketing automation zijn momenteel erg populair: 

De e-mail sequence

Veruit de meest bekende vorm van marketing automation is de e-mailsequence (of drip). Zoals al eerder beschreven is dit een vooraf ingestelde reeks aan e-mails die automatisch worden verstuurd naar bepaalde groepen, aan de hand van specifieke kenmerken en op het juiste moment. Een welkomstmail gevolgd door een aanbieding en een herinnering, bijvoorbeeld. Gaat een lead op een aanbod in? Dan komt deze in een nieuwe sequence terecht en volgt er automatisch een bedankmail of een vervolgaanbod.

De multichannel sequence

Automation beperkt zich niet tot e-mails. Naast een e-mail sequence kun je er ook voor kiezen om een sequence op te zetten waarin (bijvoorbeeld) e-mail, SMS, chat en social media ads gecombineerd worden.

A/B testing

Ook analyses en tests worden tegenwoordig vaak geautomatiseerd. Slimme tools helpen bij het automatisch vergelijken van acties, om op basis van de resultaten de beste vervolgacties te nemen. Zo stuur je bijvoorbeeld twee verschillende mails naar dezelfde doelgroep, als onderdeel van je automatische sequence. Na een korte test wordt de mail met het beste resultaat gebruikt voor het vervolg van een campagne. 

Hetzelfde principe wordt vaak toegepast op bijvoorbeeld landingspagina’s, aanbiedingen, graphic design, UX design en meer.

Remarketing programma’s

Remarketing programma’s ondernemen automatisch acties gebaseerd op het gedrag van een (potentiële) klant. Verlaat een websitebezoeker bijvoorbeeld het winkelmandje zonder af te rekenen? Dan krijgt deze persoon een social ad of e-mail te zien, ter herinnering aan je product of dienst. 

Re-marketing strategieën maken vaak gebruik van e-mail sequences en zijn vaak multichannel.

Wat is marketing automation

Marketing automation software

Nu vraag je je wellicht af welke software je nodig hebt om deze campagnes op te zetten. Het antwoord daarop is een lastige. Het hangt er namelijk volledig vanaf wat je precies wilt automatiseren. Echter, we willen jullie een aantal marketing automation tools laten zien die veel worden gebruikt voor het opzetten van automatische marketing sequences:

 • Insightly: Een sterk CRM-systeem voor het beheren van data, het segmenteren van leads en het tracken van automatische marketingacties. 
 • Hubspot: Een CRM-systeem en inbound marketing tool waarmee leads worden verzameld, sequences worden opgezet en e-mails worden verstuurd. Een alles-in-één-pakket, dus. 
 • Marketo: Een van de meest bekende platforms voor automatische e-mail drip campagnes. 
 • Drip: E-mail (drip) sequences speciaal voor e-commerce bedrijven. 
 • Leadfeeder: Een tool die automatisch (met behulp van Google Analytics data) je websitebezoekers omzet in leads. 
 • Optimizely: Optimizely helpt bij het automatisch uitvoeren van A/B tests. 
 • Zapier: Zapier is de tool voor tools. Met handige koppelingen zorgt Zapier dat diverse tools vlekkeloos samenwerken.

Pas op: Tooling is niet alles

In een artikel van Hubspot wordt marketing automation beschreven als ‘een combinatie tussen tooling en strategie’. En dat is precies wat het is. 

Kunnen jullie ons recente artikel ‘Tech is overbodig: Mensen en implementatie zijn key’ nog herinneren? Hierin legden we uit dat tools zonder grondige implementatie en volledige toewijding van alle gebruikers ‘overbodig’ is. Deze statement lijkt misschien wat extreem, maar hier blijven we bij. 

Automation biedt enorme kansen, maar vergt betrokkenheid van zowel de medewerkers als het management van een bedrijf. Gebruik je namelijk bijvoorbeeld een CRM-systeem en gaat slechts de helft van de gebruikers hier correct mee om? Dan is de effectiviteit hiervan vrijwel volledig verdwenen. Berekeningen zijn niet meer betrouwbaar, data verdwijnen of worden dubbel opgeslagen en processen veranderen in chaos. 

We raden alle bedrijven dan ook aan om niet blindelings aan de slag te gaan met marketing tools, maar eerst een grondige strategie en planning op te stellen. Hierbij is aandacht nodig voor onder meer een trainingsplan, een strategie voor monitoring en bijsturing en een plan voor doorlopend support.

Marketing automation expert

Hulp nodig?

Denk jij dat je achterloopt op het gebied van marketing automation en wil je weten hoe jouw bedrijf beter gebruik kan maken? Heb je hulp nodig bij het opstellen van een strategie, het implementeren van een systeem of het trainen van medewerkers? Wij helpen je hier graag bij! Bekijk deze pagina en plan een afspraak in, dan gaan we samen aan de slag met een plan.

Wil je weten hoe de sales & marketing machine van jouw bedrijf er momenteel voor staat? We hebben een gratis Groeitest ontwikkelt waarmee je binnen een paar minuten zult weten welke gebieden binnen jouw sales & marketing opzet nog voor verbetering vatbaar zijn. Je vindt de groeitest op onze website.

Deel dit artikel

Ontdek de online groeikansen van jouw bedrijf

Meet met behulp van deze groeitest middels 10 vragen de volwassenheid van de marketing van jouw bedrijf en ontdek kansen.

Elfsquad Sales Configurator: Niet Altijd Complex

Voornamelijk in de maakindustrie kost het opstellen van complexe offertes veel tijd. Producten of projecten die volledig zijn te ‘customizen’ zijn voor sales medewerkers vaak extreem ingewikkeld om in een offerte te verwerken. Wil de klant namelijk tijdens het salesproces één onderdeel veranderen, dan kan het zomaar zijn dat een hele offerte moet worden omgegooid.
Lees meer

Data, Integration & Automation: Alles Wat Je Moet Weten!

Als je je ook maar enigszins met sales en marketing bezighoudt, dan heb je het vast wel gemerkt: overal bestaat tegenwoordig een online tool voor. Handmatige acties in Excel-sheets zijn achterhaald, het traditionele adressenboek is overbodig en het versturen van e-mails kan helemaal automatisch. Sterker nog, de inhoud van deze e-mails wordt ook nog eens
Lees meer

CPQ implementatie voor jouw bedrijf? Volg deze stappen!

Een paar maanden geleden maakten we de partnership tussen Leapforce en Elfsquad bekend. Elfsquad maakt CPQ (Configure, Price, Quote) software voor de maakindustrie en Leapforce zet deze adequaat in als salestool. Samen bieden we zo de beste software en een vlekkeloos implementatieproces.  Heb je dit bericht gemist? Dan denk je wellicht: wat is CPQ en
Lees meer