KPI dashboard

Altijd overzicht met een KPI dashboard

Controle over jouw organisatie met een KPI Dashboard

De informatiestroom binnen een bedrijf neemt ieder jaar meer toe. Door slimme apparaten en software is de hoeveelheid beschikbare data overweldigend. Anno 2018 wordt het daardoor steeds moeilijker om overzicht te houden. We produceren met z’n allen zelfs zoveel data dat 90% van alle beschikbare data de afgelopen twee jaar gecreëerd is. Des te meer reden om een KPI dashboard voor je bedrijf te hebben.

Als bedrijf ben je met opgezadeld met talloze rapportages, boordevol met gegevens uit allerlei bronnen. Denk aan opportunities, leads, klanten, orders, klachten, financiën, storingen, ziekteverzuim, webbezoekers, net promoter scores, ga zo nog maar even door. Vaak zijn de gegevens historisch gegroeid en staan ze door elkaar in tweedimensionale Excel sheets, allemaal met een verschillende opmaak. Ze zijn niet dynamisch, bewerkelijk, maar ook foutgevoelig, soms van overlappende bronnen en slecht gedocumenteerd. Logica eraan vastknopen lukt soms niet meer. Misschien toch even een ex-werknemer bellen over wat hij bedoelde in cell 5A… Handig al die informatie, toch?

Duidelijkheid en overzicht

Ja, wij vinden van wel. Als growth hackers zijn we gek op data, mits het goed georganiseerd en gestructureerd wordt in een KPI dashboard. Alles moet up-to-date zijn, gemakkelijk te vinden en op te vragen zijn. Bovendien moet het begrijpelijk zijn voor iedereen binnen je organisatie. Als je al je informatiebronnen in kaart hebt gebracht, is het tijd voor de volgende stap: de data begrijpelijk en overzichtelijk presenteren zodat je er ook écht wat mee kan. Welcome to dashboarding!

KPI’s: Key Performance Indicators

Het begint allemaal bij de KPI’s, oftewel: ‘Key Performance Indicators’. Dit zijn meetwaarden die worden gebruikt om verschillende varianten van voortgang, prestaties en doelen te meten. Er zijn veel verschillende KPI’s met betrekking tot sales, marketing, experimenten, projectmanagement, financial performance, HR, supply chain, consumer insights en nog vele meer. Het verschilt natuurlijk per markt of bedrijf welke KPI’s van toepassing zijn voor jouw bedrijf, maar no worries: er zijn er genoeg om ze voor iedere situatie te kunnen gebruiken. Benieuwd welke soorten KPI’s bij jou past? Er zijn er genoeg te vinden met een snelle zoekactie op Google. Dit artikel is een mooie start in de zoektocht naar de juiste KPI’s voor jouw bedrijf.

Kpi
Bron:https://www.klipfolio.com/resources/articles/what-is-a-key-performance-indicator

The Cloud Integration

De doelen en bijbehorende KPI’s zijn nu misschien duidelijk, maar hoe creëer je het inzicht in de KPI’s en maak je het allemaal meetbaar? Wij weten als geen ander dat het gebruik van pie charts, bar charts en andere visuele vormen van datapresentatie in rapportages al geruime tijd de normaalste zaak van de wereld is. De reden dat het nu weer extra interessant wordt, is omdat je het tegenwoordig moeiteloos, real-time en online in elkaar knutselt. De meeste dashboardtools zijn voorzien van ongekende integratiemogelijkheden zodat je data, uit bijvoorbeeld apps, datafeeds, en spreadsheets, goed kunt koppelen zodat ze altijd real-time synchroniseren. Zo werk je een spreadsheet bij in de cloud en wordt dit direct moeiteloos doorgevoerd in jouw KPI dashboard.

Reinventing the Data

Wij zijn officieel partner en fan de dashboarding tool Klipfolio. De tool werkt naadloos samen met alle bestanden in de cloud, of je nou Microsoft Excel, Google Sheets, JSON of andere inputvormen via een API gebruikt op je KPI dashboard te creëren.

De dashboards in Klipfolio worden onderverdeeld in zogenaamde ‘Klips’. Deze Klips zijn onafhankelijke venstertjes, die elk een of meer KPI’s visualiseren op basis van de door jou opgegeven databronnen. Beschouw het als een soort van ‘Turbo KPI’: ze bevatten dezelfde informatie als KPI’s, maar door de intelligente software van je dashboardingtool worden ze omgevormd tot begrijpbare, interactieve en dynamische grafieken. Alle Klips samen vormen je dashboard, net zoals in je auto: je snelheidsmeter, toerenteller, benzinestand en olietemperatuur laten de status van je auto zien.

Klipfolio

Als de data helemaal op orde is, kan het echte werk beginnen. Nu wordt het pas eigenlijk echt interessant! De saaie datasheets die je voorheen had zijn nu opeens goud waard. Met een paar drukken op de knop worden ze omgetoverd tot prachtige dashboards, waarin alle informatie op een visuele manier wordt weergegeven. Nu zie je via je KPI dashboard in een oogopslag de informatie die je nodig hebt. Voorbeeld nodig? Neem een kijkje in onze Growth Hacking Tools Browser, gemaakt met behulp van Klipfolio!

Building Your Dashboard

Klipfolio biedt de gebruiker veel vrijheid en gemak bij het maken van de Klips en dashboards. Je krijgt namelijk bij het maken van een nieuwe Klip de keuze of je zelf een nieuwe Klip gaat creëren of een door Klipfolio gemaakt Klip gaat gebruiken.

Deze pre-made Klips zijn van onschatbare waarde. Er staan honderden pre-made Klips voor je klaar. Stel je voor dat je de Twitter KPI’s visueel wil maken: je hoeft alleen maar in te loggen op je Twitter account en een keus te maken uit meer dan twintig verschillende Klips. Klipfolio is geïntegreerd met meer dan honderd andere softwareproducten zoals Google Analytics, Google ads, Unbounce, Facebook, Mailchimp en ga zo maar door.

Daarnaast biedt Klipfolio je de mogelijkheid om zelf Klips te maken. Dit kan enorm handig zijn wanneer jouw databron toevallig niet is geïntegreerd met Klipfolio. Maak je geen zorgen: Klipfolio accepteert het gebruik van verschillende API’s, zo kun je dus alsnog alles automatiseren! Hier heb je echter wel meer skills voor nodig. Ook kan het handig zijn als er geen pre-made Klip is die aan jouw wens voldoet, dan kun je zelf Klips voor je KPI dashboard maken.

Bij het maken van een KPI dashboard draait het erom dat je jouw doel altijd voor ogen houdt. Welke KPI’s wil je inzichtelijk maken? Laat je vooral niet verleiden door alle mogelijk opties. Het doel is juist om overzicht te creëren, niet om zoveel grafieken te maken dat je alsnog door de bomen het bos niet ziet. Maar als je eenmaal een goed KPI dashboard hebt, dan durven we wel te beweren dat je nooit meer teruggaat naar Excelsheets!

Enthousiast geworden over Klipfolio? Via onze affiliate link maak je snel en gemakkelijk een account aan.

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Schrijf je in voor onze Growth Hacking nieuwsbrief

Gerelateerde artikelen

Vijf tricks om leads te genereren op je website

In onze vorige blogs over online leadgeneratie hebben we het al kort gehad over het belang van diverse website-elementen om online leads te genereren én op te warmen. Een website is deel van het lead nurturing proces en vormt de rode draad in iedere sales- en marketingmachine.  Maar hoe richt je je website in op
Lees meer

Online leads kopen: Hoe werkt dat? (Tip: Doe het niet!)

Leadgeneratie is voor veel bedrijven een bron van zorgen. Het kost tijd, energie en levert de nodige onzekerheid op. Wat als de sales pipeline leeg raakt? Om dit te voorkomen, kiezen sommige bedrijven voor een wel heel makkelijke oplossing: leads kopen. Ze kopen kant-en-klare lijsten met de contactgegevens van bedrijven of personen binnen hun doelgroep.
Lees meer

Lead nurturing: Warm je leads op en krijg meer nieuwe klanten

In onze eerdere blogs hebben we het al meermaals gehad over het Leapforce Flywheel of Growth Hacking. Deze efficiënte versie van de traditionele marketing funnel combineert de beste sales- en marketingtechnieken en leidt potentiële klanten grotendeels automatisch richting een verkoop. Binnen dit proces van leadgeneratie speelt lead nurturing een onmisbare rol. Maar wat is lead
Lees meer