Bedrijfscultuur

Hoe behoud je je bedrijfscultuur als je vanuit huis werkt?

“University of California Irvine professor Judith Olson found that the most successful remote work situations are those in which workers have similar work styles, know and like each other, have technology that allows them to collaborate, and know how to use that technology”.

Judith Olson

Voor veel mensen is thuiswerken een droom. Maar als deze droom ineens verplicht wordt, dan doen zich vaak toch een paar uitdagingen voor. Helemaal alleen aan het werk, zonder collega’s om mee te pauzeren en te overleggen, is namelijk best een beetje eenzaam. En dit is jammer, want eenzaamheid en een gebrek aan bedrijfscultuur leiden vaak tot demotivatie en een verlaagde productiviteit.

Bedrijfscultuur behouden

In deze blog geven we jullie daarom een paar tips om deze eenzaamheid bij thuiswerken te voorkomen en de sfeer, cultuur en samenwerking binnen een team te verbeteren. Met de oneindige mogelijkheden van het internet kun je namelijk erg makkelijk online contact met je collega’s behouden, en het thuiswerkende leven juist heel leuk maken! 

1. Organiseer een dagelijkse (of wekelijkse) online stand-up

Om te beginnen, een praktische tip. Nu we bij Leapforce in tijden van het coronavirus vooral vanuit huis werken, organiseren we regelmatig een online stand-up. Dit kun je dagelijks doen, elke ochtend in dat geval, of bijvoorbeeld wekelijks op maandag. 

Hoe je een stand-up het beste kunt inrichten hangt van je bedrijf en doelen af, maar over het algemeen is het een rondje langs alle teamleden waarin iedereen kort de volgende vragen beantwoordt: 

bedrijfscultuur koffie Wat heb je de afgelopen dag/week gedaan? 

bedrijfscultuur koffie Waar ben je nu mee bezig? 

bedrijfscultuur koffie Wat gaat er niet goed, en waar heb je hulp bij nodig?

Gemiddeld zou een dergelijke meeting niet langer dan 15 minuten moeten duren.

Leapforce bedrijfscultuur

2. Gebruik de juiste tools 

Zonder de juiste tools, wordt contact houden natuurlijk lastig. Een paar weken geleden schreven we daarom een blog over onze favoriete thuiswerk tools. Slack, nummer 1 in de lijst, is ideaal voor het behouden van een goede sfeer en bedrijfscultuur. 

Slack maakt het mogelijk om te chatten met teamleden over specifieke onderwerpen, over klanten, projecten, of gewoon voor de gezelligheid. Je kunt op het platform verschillende kanalen inrichten om de discussies georganiseerd te houden. Dit kunnen zakelijke kanalen zijn zoals ‘project x’ of ‘team x’, maar ook informele kanalen zoals: 

bedrijfscultuur koffie #Leapforce-games

bedrijfscultuur koffie #Leapforce-pets  

bedrijfscultuur koffie #Best-work-music

Naast Slack zijn er nog veel meer handige tools die online samenwerken enorm goed doen. 

Denk bijvoorbeeld aan: 

☕️ Google Hangouts (voor video calls) 

☕️ House Party (voor online borrels en spelletjes) 

☕️ Asana (voor structuur in je werk en een vlekkeloze samenwerking) 

3. Laat je koppelen door Donut 

Als je op kantoor werkt, kom je regelmatig mensen tegen op de gang of bij het koffiezet apparaat. Dit is leuk, want zo maak je nog eens een praatje met mensen waarmee je niet direct samenwerkt. 

Helaas wordt dit lastig als je online werkt. Toch? Niet met Donut.

Donut is een handige toevoeging aan je Slack kanaal, waarmee je elke 1-4 weken wordt gematcht met een willekeurige andere medewerker binnen je bedrijf of team. Je kunt vervolgens met deze persoon een online kopje koffie drinken (en een donut eten). Zo zorg je dat je iedereen af en toe eens spreekt en verbreed je mogelijk je netwerk binnen het bedrijf.

4. Versterk je bedrijfscultuur met een houseparty 

Je zag hem al eerder langskomen onder punt 2: Houseparty

Deze leuke app is speciaal ingericht voor video calls met vrienden of collega’s. Het verschil tussen Houseparty en bijvoorbeeld Google Hangouts of Zoom, is dat je in Houseparty spelletjes kunt spelen met je vrienden. Zo bevat de app bijvoorbeeld Heads Up en het bekende Trivia. 

Helaas kunnen er momenteel maar 8 mensen deelnemen aan een call. Niet ideaal voor grote teams dus.

Houseparty app

5. Doe online spelletjes en activiteiten 

De Houseparty spelletjes zijn leuk, maar je kunt natuurlijk nog veel meer activiteiten bedenken die de bedrijfscultuur ten goede komen. 

Hierbij een paar suggesties: 

☕️ Maak een online quiz met Kahoot! Verzin bijvoorbeeld vragen over je collega’s, waardoor je teamleden elkaar beter kunnen leren kennen. Bijvoorbeeld: “Wie zou er eerder…?” en “Koppel het feit aan de collega.”

Kahoot quiz

☕️ Speel spelletjes met het online platform JackBox. De meeste JackBox spellen zijn makkelijk te spelen op bijvoorbeeld Google Hangouts of Zoom. Neem een kijkje in deze blog om precies te leren hoe je dit aanpakt.

☕ Natuurlijk heb je voor het spelen van een spelletje geen JackBox nodig. Je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld het bekende Charades of een tekenspelletje via video te spelen. Heb je behoefte aan een mooi tekenplatform? Dan is het  gemeenschappelijke online whiteboard Mural ideaal.

☕️ Organiseer een contest met je team. Dit kan vanalles zijn. Bijvoorbeeld: Wie heeft de mooiste thuiswerkplek? En wie heeft de mooiste lunch gemaakt, of de mooiste koffie? 

bedrijfscultuur koffie Leer je team beter kennen door elke week iemand zijn of haar leven te laten presenteren met foto’s en/of video’s. Tijdens deze presentatie kun je de leuke dingen bespreken, maar ook dieptepunten en eventuele uitdagingen.   

Hulp nodig? 

Werkt jouw bedrijf tegenwoordig vanuit huis en kun je wel wat hulp gebruiken bij het behouden van je bedrijfscultuur en connectie met je team? Wij denken graag met je mee! 

Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek of schrijf je in voor onze Growth hacking nieuwsbrief. Hierin houden we je op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen op het gebied van sales, online marketing en growth hacking. Wil je eerst zelf even checken hoe goed jouw organisatie digitaal is ingericht? Dat weet je binnen een paar minuten met onze gratis Sales & Marketing groeitest!

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Schrijf je in voor onze Growth Hacking nieuwsbrief

Gerelateerde artikelen

Agile werken: Wat is het en waarom is het zo populair?

Agile werken wordt steeds populairder. Voornamelijk in het afgelopen jaar heeft een Agile werkwijze voor velen de structuur en motivatie geboden die hard nodig was. Maar wat houdt Agile precies in en waarom is deze filosofie zo populair? Hier gaan we in deze blog uitgebreid op in.  De geschiedenis van Agile  De Agile filosofie is
Lees meer

Duurzaam ondernemen: Hoe pak je dat aan?

Termen als ‘duurzaam ondernemen’ en ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’ (MVO) komen steeds vaker langs in het bedrijfsleven. Meer en meer ondernemers zien in dat we ons gedrag moeten veranderen voor een duurzame toekomst en ook consumenten vinden duurzaamheid steeds belangrijker.  Uit onderzoek van Dossier Duurzaam 2019 bleek dat 76% van de consumenten bedrijven sympathieker vindt wanneer
Lees meer

Ga Papierloos Voor Een Duurzame Toekomst!

Hebben jullie de nieuwe film van David Attenborough al gezien? In deze prachtige ‘getuigenverklaring’ deelt Attenborough zijn zorgen over de staat van onze planeet en de impact die de mens hierop heeft.  https://www.youtube.com/watch?v=64R2MYUt394 Ook al doen we bij Leapforce al tijden ons best om zo duurzaam mogelijk te werken, deze documentaire zette ons opnieuw aan
Lees meer