Leapforce behoort tot de snelst groeiende bedrijven van Nederland!

Growth Hacking is een mindset

Growth hacking is een mindset

Growth hacking is een mindset. Pas jij het al toe?

Growth hacking is niet alleen maar een methode die je toepast. In essentie: growth hacking is een mindset. Het klinkt wat zweverig, maar dat is het verre van. Als ondernemers hechten we vaak (te) veel waarde aan onze processen. Het zijn weloverwogen methoden die tijd kosten om in gang te zetten. Tegen de tijd dat we erachter komen dat iets niet werkt, is er een hoop geld, tijd en energie in de methode gestoken.

Growth hacking benadert het anders door eerst te experimenten om te kijken of iets ook daadwerkelijk werkt. Zodra het experiment aantoont dat iets werkt, wordt er meer tijd en geld in de methode gestoken. Even omdenken dus, maar wel effectiever op de lange termijn en relatief goedkoper.

Growth hacking is een mindset

Stel: er is een idee om iets nieuws te proberen binnen je bedrijf. Wat is het eerste dat er gebeurt? Er wordt een vergadering gepland. Daarna wordt er een plan gemaakt, daar moeten vijf mensen iets van vinden enzovoorts enzovoorts. Voor je het weet ben je drie maanden verder en ben je nog niet begonnen.

Een growth hacker pakt dit anders aan. Er wordt een experiment gepland en deze wordt voor een bepaalde tijd uitgevoerd. Voordat er aan dit experiment begonnen is zijn een aantal dingen al duidelijk: wat is het budget waar we mee kunnen werken? En hoe lang loopt het experiment? De lijntjes zijn vaak veel korter waardoor er sneller gereageerd kan worden.

Het is niet dat growth hacking zoveel anders is. Het is dat er anders naar experimenten gekeken wordt. Als je als bedrijf iets nieuws probeert is dat niet direct een grote implementatie ‘wat alles beter maakt’, het is een klein experiment om te zien of het ook daadwerkelijk werkt voor er grote consequenties aan gehangen worden. Alle aandacht ligt hierdoor bij het proberen van nieuwe dingen om te zien wat tractie oplevert en wat juist niet. Experimenteren is hier het sleutelwoord.

Creëer je eigen growth hacking mindset

Hoe pas je dat nou toe zo’n growth hacking mindset? Binnen een bedrijf is er vaak een vast stramien ontstaan die niet zo gemakkelijk te doorbreken is. En dat hoeft ook niet direct. Maak een klein team verantwoordelijk voor de growth hacking, of huur een expert in. Van daaruit kun je klein beginnen. Door bijvoorbeeld te experimenteren met social media, of door te experimenteren met het genereren van tractie. Zodra je dit als team onder de knie hebt, is het tijd om door te gaan naar grotere onderwerpen.

Experimenteren en verschillende dingen uitproberen

Voordat je weet wat voor jouw bedrijf werkt, moet je eerste een hoop dingen uitproberen. De eerste de beste oplossing is niet altijd de juiste oplossing. Door veel kleine experimenten te doen verzamel je data om een goede vergelijking te maken en daardoor de juiste beslissing te maken over wat past bij jouw bedrijf.

Dat is precies waar de growth hacking mindset bij komt kijken. Het is verstandig om je niet te hechten aan een idee voor je zeker weet of het ook echt werkt. Het belangrijkste is dat je altijd zorgt voor duidelijke doelstellingen die je ook daadwerkelijk kunt meten. Zo weet je zeker dat het ook daadwerkelijk effect heeft.

Heb je deze mindset nog niet? Geen probleem. Door elke dag kleine stapjes te nemen kun je jezelf een growth hacking mindset aanleren. Of als je gewoon niet weet waar je moet beginnen, helpen we je graag op weg.

Deel dit artikel

Ontdek de online groeikansen van jouw bedrijf

Meet met behulp van deze groeitest middels 10 vragen de volwassenheid van de marketing van jouw bedrijf en ontdek kansen.

Wat is een ‘Customer empathy map’ en wat kun je ermee?

Ongeveer een jaar geleden schreven we een blog over de doelgroep analyse. We legden uit waarom deze een belangrijke basis vormt van iedere marketingstrategie. Daarbij beschreven we tevens hoe je in 7 eenvoudige stappen meer over je doelgroep te weten komt.  In deze blog bespreken we de ‘customer empathy map’. Deze methode wordt vaak gebruikt
Lees meer

5 redenen voor het inhuren van een marketing agency

Marketing is een onmisbaar onderdeel van ieder succesvol bedrijf. Start-ups hebben een sterke marketingstrategie nodig om te kunnen groeien, maar ook bedrijven die al een tijdje meegaan zijn gedwongen mee te gaan met de laatste marketingtrends. Doen ze dit niet? Dan zullen ze dit direct merken in hun verkopen.  De Leapforce marketing experts hard aan
Lees meer

Growth Hacking: Alles wat je moet weten!

Heb je onze slogan gezien? “Growth Hacking as a Service”. Al vanaf de geboorte van Leapforce geloven we in growth hacking. Het is een techniek die ieder bedrijf een volledig unieke strategie oplevert, en de resultaten zijn razend snel.  In dit artikel vertellen we je alles over growth hacking. We gaan in op de definitie
Lees meer