Leapforce behoort tot de snelst groeiende bedrijven van Nederland!

The wow starts now, corporate storytelling

The wow starts now: corporate storytelling

Vertel verhalen met corporate storytelling

Iedereen heeft wel eens een heel erg goed idee. Zo eentje waar je iets mee moet doen.  Maar hoe breng je dit zo goed mogelijk over aan het publiek? En hoe overtuig je bedrijven en organisaties van jouw geweldige idee? Het boek The Wow Starts Now van Theo Hendriks benadert content marketing op een nieuwe manier. De komende weken gaan we het boek The Wow Starts Now lezen en reflecteren op de hoofdstukken en de manier waarop jij corporate storytelling effectief in je bedrijf kunt toepassen. Ben jij klaar met de standaard blogs op het gebied van content & SEO en kun je wel wat nieuwe inzichten gebruiken? Dan zullen onze komende blog je zeker interesseren. 

The wow starts now, corporate storytelling

Deze week beginnen we met de wow. De wow is het begin van jouw idee, het originele vonkje dat alles in gang zet. De realisatie dat iets anders kan en dat jij de oplossing hebt. Dus dat ga je presenteren. Je gaat een verhaal vertellen. Maar is het je wel eens opgevallen dat de meeste bedrijfspresentaties oersaai zijn? Spreadsheets, nummers, cijfers en droge feitjes vliegen je om de oren. Het enige waar je aan denkt is dat je nog een e-mail moet versturen en straks nog boodschappen voor het eten moet doen. Gemiste kans toch? Dat vond Theo Hendriks dus ook. Volgens hem kan het overbrengen van je idee veel beter. Met een goed verhaal en door zelf enthousiast te blijven over je eigen idee: een idee gaat namelijk pas echt leven met storytelling.

The wow starts now, corporate storytelling

Corporate storytelling werkt!

Enthousiast blijven over je eigen idee, dat klinkt misschien een beetje raar. Waarom zou je niet enthousiast zijn over je eigen idee? Je gelooft het toch voor de volle 100% in? Toch blijkt dat zodra je jouw idee gaat onderzoeken, je al snel bedolven wordt onder de feitjes, statistieken, cijfers, argumenten en regelgeving. Kans is groot dat je niet alleen het overzicht kwijtraakt, maar ook je enthousiasme. Het presenteren van jouw plan wordt daardoor een droge opsomming met spreadsheets. Dat is volgens Theo heel gemakkelijk op te lossen: focus je op de tweede wow.

De tweede wow is het eindpunt van je idee. Het doel dat je voor ogen hebt. Door je dit zo levendig mogelijk voor te stellen, blijf je enthousiast en kun je dit ook goed overbrengen. Het is een beetje te vergelijken met sporters die trainen voor een belangrijke wedstrijd: zij visualiseerden de eindstreep, de medaille en de overwinning op hun medesporters. Doordat ze het doel zo helder voor ogen hebben, trainen ze keihard.

De tweede wow voor jouw idee kan heel simpel zijn: een compliment van collega of baas, het binnenhalen van een grote opdracht, maar ook voorpaginanieuws in de krant. Toch is dit niet altijd motivatie genoeg. Het belangrijkste onderdeel van de tweede wow is volgens Theo een blije eindgebruiker of klant. Om jouw product of dienst gebruikt te zien worden door jouw klanten zoals jij het ooit voor ogen had. Dat is de beste motivatie die er is.

The wow starts now, corporate storytelling

Corporate story: vastleggen, vertellen en betekenis geven

Maar waarom is het nou zo belangrijk om het oorspronkelijke enthousiasme voor jouw idee zo lang mogelijk vol te houden? Heel simpel: je moet jouw idee delen.

Er gaat een tijd komen, sneller dan je denkt, dat je jouw idee moet presenteren aan anderen. Bijvoorbeeld aan je baas, manager, een groot publiek of investeerders. En niemand zit te wachten op een gortdroog verhaal. En hoe overtuig je mensen het beste? Precies; met enthousiasme. En hoe breng je dat het beste over? Met een goed verhaal en de juisite tone of voice. En dat verhaal is de basis voor goede corporate storytelling.

In het boek The Wow Starts Now geeft Theo een aantal vragen die je helpen met de opbouw van het verhaal rondom het idee. Als je kijkt naar boeken of films, je zult zien dat het verhaal bijna altijd is opgebouwd uit drie elementen: een begin, een midden, en een eind. Het is belangrijk om een soortgelijke opbouw ook in je verhaal of pitch te gebruiken.

Alleen werkt dit voor corporate stories net even anders. Je zit namelijk nog midden in je eigen verhaal en het eindproduct kun je alleen nog maar visualiseren. Daarom gebruikt Theo de volgende drie elementen: context, gebeurtenis, en inzicht. Deze drie elementen zorgen voor een goede basis van je pitch. Als je dat combineert met een goed verhaal over jouw eerste wow en je de tweede wow goed kunt visualiseren, zorg je dat je jouw enthousiasme aan je publiek doorgeeft.

The wow starts now, corporate storytelling

Aan de slag met corporate storytelling!

Nu is het tijd om zelf aan de slag te gaan. Kun je voor jouw huidige idee opschrijven wat de context van je idee is? En kun je ook formuleren welke gebeurtenis en inzicht ten grondslag ligt aan jouw idee?

Schrijf dit zo compleet mogelijk uit zodat je dit voor jezelf goed vastlegt. Over drie weken kijken we  naar het volgende onderdeel van het vertellen van een goed verhaal: waarom? Want waarom is het zo belangrijk dat je grote, en goede ideeën communiceert met een goed verhaal?

Hou ons in de gaten of volg ons op LinkedIn, Twitter of Facebook zodat je zeker het volgende deel niet mist. Kun je echt niet wachten? Dan kun je altijd het boek zelf lezen.

Deze post bevat affiliate links naar het boek, dit verandert echter niets aan onze mening over de inhoud.

Deel dit artikel

Ontdek de online groeikansen van jouw bedrijf

Meet met behulp van deze groeitest middels 10 vragen de volwassenheid van de marketing van jouw bedrijf en ontdek kansen.

SEO verbeteren: tien redenen voor extra focus op je SEO-strategie

We hebben het in onze blogs al vaak gehad over zoekmachine optimalisatie (SEO). Zo schreven we een blog met ‘alles’ over content en SEO, boden we een gratis SEO audit aan en gaven we een paar jaar geleden al enkele waardevolle tips om beter te scoren op Google. Maar waarom al deze tips? Waarom zou
Lees meer

Infographic maken? Met deze tips is dat zo gebeurd

Ben je op zoek naar een originele, visueel aantrekkelijke en scanbare manier om je content met de wereld te delen? Wil je indruk maken met een design dat je (potentiële) klanten zullen onthouden? Overweeg dan om een infographic te maken.  Infographics zijn een populaire vorm van content, die de afgelopen jaren enorm in populariteit zijn
Lees meer

Meer webverkeer met een zoekwoord analyse

Het uitvoeren van een zoekwoord analyse levert veel ondernemers de nodige stress op. De keuze aan zoekwoorden, tools en mogelijkheden is zo groot, dat de analyse hiervan vaak helemaal wordt overgeslagen. Dit is zonde, want het gebruik van de juiste zoekwoorden op een webpagina of in een blogartikel maakt een enorm verschil in het aantal
Lees meer