Website ontwerp

5 Tips voor een perfect website ontwerp

Website ontwerp is een essentieel onderdeel van iedere marketingstrategie. Wist je dat 38% van de internetgebruikers een website verlaat wanneer deze er onaantrekkelijk uitziet?

In deze blog geven we vijf tips voor een perfect website ontwerp. Hoe zorg je dat jouw website als aantrekkelijk wordt ervaren? Hoe behoud je ook die 38%? 

Website ontwerp

1. Begin met een plan

Iedere website heeft een doel. Waarschijnlijk verkoop je een product of dienst en wil je dat je klanten een aankoop doen. Is dit het geval? Dan heb je wellicht een customer journey bedacht. 

De customer journey is de route die een klant neemt vóór het doen van een aankoop. Denk bijvoorbeeld aan een klant die via een Facebook ad op de website komt, daar een e-book downloadt en daarna een e-mail ontvangt met een mooie aanbieding. 

Zorg dat je voordat je met je website ontwerp begint, deze customer journey duidelijk in beeld hebt. Bedenk per pagina wat je wilt dat je websitebezoekers doen en in welke volgorde ze jouw website doorlopen. Maak als het ware een plattegrond van je hele site en zorg dat de route die jij in gedachten hebt de enige logische route is.

Hotjar
Bron: www.hotjar.com

Tip: Wil je weten of je websitebezoekers de juiste route nemen? Bekijk hun scrolls en kliks dan eens met Hotjar. Deze handige tool laat met heatmaps of korte opnames zien waar je websitebezoekers de website binnenkomen, wat ze er doen en hoe ze deze weer verlaten.

2. Branding

Zonder branding geen website ontwerp. Een eerste indruk van een merk is in enkele seconden gevormd, en het is dan ook essentieel om die seconden optimaal te benutten. Dit doe je door alle aspecten van je merk zorgvuldig te overdenken. Past je kleur bij je missie en visie? Roept deze de juiste emotie op bij je publiek? Past je lettertype hierbij? En je logo? Je tone of voice? Elk element moet consistent zijn en passen bij jouw boodschap.

Website ontwerp

3. Gebruik een template

Het daadwerkelijk creëerden van de website hoeft niet moeilijk te zijn. Er bestaan tegenwoordig talloze platforms waarmee iedereen, ook zonder technische kennis, een mooie website bouwt. Denk bijvoorbeeld aan Wix, Squarespace of natuurlijk WordPress

Ieder platform heeft voor- en nadelen. Prijs, gebruiksvriendelijkheid en de hoeveelheid functies zijn voor veel ondernemers belangrijke voorwaarden bij het maken van een keuze. 

Website template
Bron: Bron: https://nl.wordpress.org/themes/hello-elementor/

Bij Leapforce maken we onze websites met WordPress. Dit betrouwbare platform biedt naar onze mening de beste prijs-kwaliteit-verhouding en de mogelijkheden zijn vrijwel onbeperkt. Door een zogenaamde builder aan het platform toe te voegen wordt dit bovendien extreem gebruiksvriendelijk. Met simpelweg knippen, plakken en schuiven heb je zo een mooie website gebouwd. 

Interesse? Bekijk hier enkele mooie templates van WordPress.

4. Maak snelheid prioriteit

Maak snelheid prioriteit. Zorg dat alle elementen van je website razendsnel laden én dat bezoekers direct kunnen vinden waar ze naar op zoek zijn. 

Hoe doe je dit? 

We hebben hem al eerder in onze blogs besproken: de laadtijd van een website. Uit onderzoek blijkt dat 40% van de websitebezoekers een pagina verlaat wanneer deze er langer dan 3 seconden over doet om te laden. Dit is een enorm percentage dat relatief makkelijk te behouden is, door af en toe de laadtijd van je website te testen en indien nodig te verbeteren. 

Enkele handige tools om dergelijke tests mee uit te voeren zijn PageSpeed Insights van Google en GTMetrix

Website speed
Bron: https://developers.google.com/

De laadtijd is echter niet alles. Ken je dat gevoel dat je op een pagina uitkomt waar je niet direct kunt vinden wat je zoekt? Je klikt wat heen en weer en geeft na zo’n 10 tot 15 seconden toch maar op. Dit is precies wat je met je website ontwerp moet voorkomen. 

Maak je pagina’s daarom overzichtelijk en scanbaar en onderzoek regelmatig (met Hotjar, bijvoorbeeld) of je website echt zo duidelijk is als je denkt. 

5. Hoe simpeler hoe beter

Mensen houden van simpel design. Uit onderzoek van Google bleek dat hoe complexer een website in elkaar zit, hoe minder mooi deze door het publiek wordt gevonden. Dit staat haaks op de neiging van veel ondernemers om ‘indruk te maken’ met hun complexe website. Vermijd het aanmaken van te veel menu’s, subtabjes en uitklapschermpjes. Hoe minder keuze, hoe beter. 

Een beperkte keuze geldt bovendien niet alleen voor het aantal opties en richtingen op een website, maar ook voor het aanbod van producten en diensten. 

Een interessant onderzoek naar de Paradox of Choice laat het negatieve effect van te veel opties duidelijk zien. In dit onderzoek kregen mensen in de supermarkt verschillende hoeveelheden jam aangeboden om te proeven. 

Van de klanten die 24 verschillende soorten mochten proeven, kocht 3% een pot jam. Van de klanten die maar 6 soorten mochten proeven kocht 30% een pot. Teveel keuze overweldigde de eerste groep, en dat gebeurt ook op een website.

Simpel website ontwerp
Bron: https://www.cartstack.com/blog/comparison-killing-online-business-paradox-of-choice/

De boodschap is hier duidelijk. Overweldig de websitebezoeker niet. Houd de website simpel en beperk de keuzes. Dit zorgt niet alleen dat bezoekers de website mooier en prettiger vinden, maar vergroot ook de kans op het doen van een verkoop. 

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij het ontwerpen van een perfecte website? Twijfel je of je je branding wel op orde hebt of wil je dat je website sneller laadt? Wij helpen je graag op weg. Neem gerust contact met ons op voor een gratis kennismakingsgesprek, dan bedenken we samen wat we voor je kunnen betekenen.

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Schrijf je in voor onze Growth Hacking nieuwsbrief

Gerelateerde artikelen

De click through rate (ctr): Definities en handige tips

De Click Through Rate (CTR) is een bekende term binnen de marketingwereld, waar we ook bij Leapforce veel waarde aan hechten. Het is een handige maatstaf voor het succes van een advertentie, social media post, e-mail en eigenlijk voor elke klikbare uiting van een bedrijf. Wil je weten wat de CTR precies inhoudt, hoe je
Lees meer

Discovery Commerce: De toekomst van e-commerce of promotie van Facebook ads?

Het afgelopen jaar is de e-commerce branche in een stroomversnelling geraakt. Steeds meer transacties vinden online plaats, fysieke winkels gingen dicht en webshops zagen hun winst sneller stijgen dan ooit. Deze ontwikkelingen zetten marketeers en ondernemers aan het denken, en zo ook Facebook. De social media en marketing gigant introduceerde een nieuw concept: Discovery Commerce.
Lees meer

10 Tips om je website te optimaliseren

Hoe bewust ben jij bezig met het effect dat je website heeft op de bezoeker? Hoe trek je je bezoekers eigenlijk aan en hoe zorg je dat ze doen wat je wilt dat ze doen?  In dit artikel geven we tien tips om je website te optimaliseren. Vijf tips om meer verkeer te genereren en
Lees meer