WhatsApp voor Business

Is de whatsapp Voor business app geschikt voor jouw bedrijf?

De afgelopen jaren hebben we in onze blogs diverse social media kanalen besproken. We keken bijvoorbeeld naar LinkedIn, TikTok, Instagram en legden uit hoe je als bedrijf gebruik kunt maken van social media advertenties om leads te genereren. 

Echter, een van de grootste social media kanalen, WhatsApp Messenger, hebben we nog nooit besproken. En daar moet verandering in komen. In deze blog kijken we dan ook naar een speciale versie WhatsApp: namelijk WhatsApp voor Business. Wist je dat de bekende messaging app een aparte app heeft opgezet voor bedrijven? En wil je weten of deze handig kan zijn voor jouw bedrijf? Lees dan zeker even verder. 

WhatsApp voor Business

Een nieuwe stap na enorm succes 

WhatsApp is extreem populair. Met meer dan 1,5 miljard gebruikers is het de meest gebruikte messaging app wereldwijd. Ter vergelijking: Facebook Messenger heeft momenteel zo’n 1.3 miljard gebruikers. Dat is een verschil van maar liefst 200 miljoen mensen.   

Naast deze hoge aantallen in gebruikers, zijn deze gebruikers ook nog eens heel erg actief op het platform. Ze versturen gezamenlijk namelijk zo’n 65 miljard berichten per dag. Dit betekent constante activiteit; de app ligt nooit stil.

Een eerste instantie was WhatsApp bedoeld voor individueel gebruik. Echter, na de snelle groei van de app, begon Facebook (nu eigenaar van WhatsApp) na te denken over een volgende stap. Een stap die voor nog meer groei en bekendheid voor organisaties kon zorgen. Een logische richting bleek al snel WhatsApp voor Business.

Wat houdt WhatsApp voor Business precies in? 

In januari 2018 was het zover en kwam de WhatsApp voor Business app op de markt. 

De app is vergelijkbaar met de persoonlijke WhatsApp app, maar biedt enkele toevoegingen die vooral voor kleine en lokale bedrijven handig kunnen zijn. 

Zo kun je op je WhatsApp Business account bijvoorbeeld:

  • Belangrijke informatie toevoegen
  • Statistieken bekijken 
  • Standaard antwoorden invoeren

Ook is de Business app een losse app, waardoor je je zakelijke- en privé contacten mooi gescheiden kunt houden en verschillende nummers in je contactlijsten kunt opslaan.

De WhatsApp Business app is nog redelijk nieuw, maar is beschikbaar in Nederland en wordt al veel gebruikt. Volgens Tech Crunch maken 3 miljoen bedrijven (wereldwijd) inmiddels al gebruik van de app en is deze 10 miljoen keer gedownload in de Google Play store.

WhatsApp voor Business

Wat kun je allemaal met WhatsApp voor Business? 

We hebben al kort een aantal functies van de app benoemd, maar laten we deze nog even iets uitgebreider doornemen. 

1. Een Whatsapp Business Profiel 

Een eerste mooie toevoeging die WhatsApp Business biedt is een uitgebreid bedrijfsprofiel. Terwijl je in de ‘normale’ WhatsApp app alleen een naam en een status kunt toevoegen, kun je in de business versie ook extra gegevens kwijt, zoals: 

  • Een adres
  • Je website 
  • Je e-mailadres 
  • Openingstijden 
  • Een beschrijving van je bedrijf en services 

Je kunt WhatsApp zo dus gebruiken om je bedrijfsinformatie te delen en je website te promoten. 

WhatsApp voor Business profiel

2. Een catalogus 

Onder Catalog Manager kun je foto’s, beschrijvingen en prijzen van je producten toevoegen. Dit is ideaal voor bijvoorbeeld restaurants, die zo hun menukaart met potentiële klanten kunnen delen.

Catalogue Manager
Bron: Bron: https://www.whatsapp.com/business/

3. Statistieken 

Ook biedt de WhatsApp Business app een aantal simpele statistieken. Het is niet veel, maar het kan handig zijn om te weten hoeveel berichten je hebt verstuurd en ontvangen. Ook kun je zien hoeveel van je berichten zijn ontvangen en gelezen. Dit geeft je een mooi inzicht in de effectiviteit van je WhatsApp communicatie.

WhatsApp voor Business statistieken

4. Messaging tools

Een laatste handige functie van WhatsApp Business is de mogelijkheid om automatische berichten en shortcuts in te stellen. Dit zorgt voor extreem snelle antwoorden, helemaal wanneer je deze verstuurt via WhatsApp Web. 

Je kunt er voor kiezen om een ‘greeting message’ in te stellen die altijd automatisch wordt verstuurd wanneer iemand contact met je opneemt. Dit kan heel simpel zijn, zoals in onderstaand plaatje, bijvoorbeeld. 

Automatisch bericht

Ook kun je een afwezigheidsbericht opstellen. Dit is, net als het welkomstbericht, een snel en automatisch antwoord dat verschijnt wanneer je niet aan het werk bent. 

De laatste handiger functie van WhatsApp Business is de shortcut. Met deze functie kun je vooraf een aantal standaard antwoorden op veelgestelde vragen instellen, die je met een zelfgekozen shortcut kunt linken. Aangezien veel vragen van klanten hetzelfde zullen zijn, kun je zo extreem snel je antwoord geven. Zie onderstaand plaatje voor een paar voorbeelden van handige shortcuts.

Shortcuts

Het proberen waard? 

Dat hangt af van je bedrijf en behoeften. Run je een klein en lokaal bedrijf en krijg je regelmatig korte vragen van je klanten? Dan kan de WhatsApp Business app een handige toevoeging zijn aan je klantenservice. Voor grotere bedrijven of bedrijven die doorgaans ingewikkelder vragen van hun klanten krijgen is de app waarschijnlijk niet ideaal. Deze kan namelijk niet worden gelinkt aan CRM systemen en werkt simpelweg met één nummer: waarschijnlijk dat van een mobiele bedrijfstelefoon. 

Verkoop je bijvoorbeeld software of machines met een ingewikkeld sales- en  implementatieproces? Of heb je een mooi CRM systeem waarin je al je communicatie bijhoudt? Dan zul je weinig hebben aan korte, lastig te tracken, WhatsApp berichtjes. 

De WhatsApp Business API

Naast de WhatsApp Business app, biedt WhatsApp ook een Business API. Dit is een versie van het platform die wel geïntegreerd kan worden met bestaande CRM systemen. Hierdoor is deze ook geschikt voor middelgrote en grote bedrijven

Een WhatsApp API integratie kun je opzetten in samenwerking met een van deze partners en is helaas niet gratis. 

Voor een mooie vergelijking van de WhatsApp Business app en de WhatsApp Business API, neem eens een kijkje in onderstaande video van RocketBots

https://www.youtube.com/watch?v=Ssj6XjiveRQ

Hulp nodig? 

Twijfel je of WhatsApp voor Business geschikt is voor jouw bedrijf en wil je graag even brainstormen? Wij denken graag met je mee! 

Neem gerust contact met ons op voor een gratis kennismakingsgesprek of volg ons op Instagram om op de hoogte te blijven van onze online avonturen. 

Ben je benieuwd hoe de sales & marketing machine van jouw bedrijf ervoor staat? Doe dan mee aan onze Sales & Marketing Groeitest. Zo weet je binnen een paar minuten of jouw bedrijf nog verbetering kan gebruiken.

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Schrijf je in voor onze Growth Hacking nieuwsbrief

Gerelateerde artikelen

Google Mijn Bedrijf: Wat Heb Je Eraan?

Maak jij al optimaal gebruik van Google Mijn Bedrijf? Deze handige functie van Google biedt de mogelijkheid om met heel weinig moeite én helemaal gratis je online bereik een mooie boost te geven.  Helaas zien we om ons heen dat veel bedrijven geen gebruik maken van Google Mijn Bedrijf, of hier onvolledig of passief op
Lees meer

Social media: Alles wat je moet weten!

Waarom is social media voor iedere organisatie zo belangrijk anno 2020? Door de evolutie van social media is het gebruik ervan niet meer weg te denken. Waar het eerst ingezet werd voor de branding van een merk, zijn sommige kanalen inmiddels uitgegroeid tot e-commerce platformen (denk aan Instagram Shopping) en hulpmiddelen voor leadgeneratie. Social media
Lees meer

Netwerken met de Oosterburen: Zo gebruik je Xing

Denk je er over om zaken te doen in Duitsland, Zwitserland of Oostenrijk? Dan zul je hoogstwaarschijnlijk het online platform Xing tegen gaan komen. Dit social media netwerk is de Duitse versie van LinkedIn. Het is een platform waar je met andere professionals en bedrijven kunt netwerken, vacatures kunt delen en ervaringen kunt showcasen. Ook
Lees meer