Skip to content
fd-gazellen-lf-2022-2023
Leapforce behoort tot de snelst groeiende bedrijven van Nederland!
Wat is growth hacking en hoe kan het jouw bedrijf helpen?
7:39

Ontdek hoe growth hacking een krachtige strategie kan zijn voor de groei van jouw bedrijf.

Wat is growth hacking?

Growth hacking is een strategie die gericht is op het snel en schaalbaar laten groeien van een bedrijf. Het draait om het vinden van slimme en innovatieve manieren om de groei van een bedrijf te stimuleren. Het gaat verder dan traditionele marketingtechnieken en maakt gebruik van data, creativiteit en experimenten om snel resultaten te behalen. Growth hacking is vooral populair bij start-ups en scale-ups, maar kan ook toegepast worden door gevestigde bedrijven die hun groei willen versnellen.

Een belangrijk kenmerk van growth hacking is het continue testen en meten van verschillende strategieën en tactieken. Door middel van A/B-tests en experimenten kan er snel ontdekt worden wat wel en niet werkt. Dit stelt bedrijven in staat om hun marketing- en groeistrategieën voortdurend te optimaliseren en te verbeteren.

Growth hacking maakt gebruik van een breed scala aan technieken en kanalen, zoals SEO, sociale media, contentmarketing, virale marketing, e-mailmarketing, influencer marketing en nog veel meer. Het draait om het vinden van de juiste mix van kanalen en tactieken die het beste werken voor een specifiek bedrijf en doelgroep.

Kortom, growth hacking is een innovatieve benadering van marketing en groei die gericht is op het snel en schaalbaar laten groeien van een bedrijf door middel van data, experimenten en creativiteit.

De principes van growth hacking

Growth hacking is gebaseerd op enkele principes die de basis vormen van deze strategie. Deze principes omvatten:

 • Data-driven: Growth hacking is sterk afhankelijk van data. Het draait allemaal om het verzamelen en analyseren van gegevens om inzicht te krijgen in het gedrag en de behoeften van de doelgroep. Op basis van deze inzichten kunnen gerichte strategieën worden ontwikkeld om de groei te stimuleren.
 • Experimenteel: Growth hacking draait om het continu testen en experimenteren. Het gaat erom nieuwe ideeën en tactieken uit te proberen en te meten wat wel en niet werkt. Door middel van A/B-tests en andere experimenten kan snel ontdekt worden welke strategieën het beste werken en waar optimalisaties mogelijk zijn.
 • Creatief: Growth hacking vereist creativiteit. Het draait om het vinden van innovatieve en onconventionele manieren om de groei te stimuleren. Dit kan variëren van het maken van virale content tot het organiseren van guerrillamarketingcampagnes. Creativiteit is essentieel om op te vallen en de aandacht van de doelgroep te trekken.
 • Schaalbaar: Growth hacking is gericht op het realiseren van schaalbare groei. Het draait niet alleen om het behalen van snelle resultaten, maar ook om het ontwikkelen van strategieën die op lange termijn kunnen worden toegepast. Het doel is om duurzame groei te realiseren en het bedrijf naar een hoger niveau te tillen.

Door deze principes toe te passen, kunnen bedrijven growth hacking effectief gebruiken om hun groei te stimuleren.

Hoe kan growth hacking jouw bedrijf helpen groeien?

Growth hacking kan jouw bedrijf op verschillende manieren helpen groeien. Enkele voordelen van growth hacking zijn:

 • Snelle resultaten: Growth hacking maakt gebruik van data en experimenten om snel resultaten te behalen. Door middel van A/B-tests en andere technieken kan er snel ontdekt worden welke strategieën effectief zijn en welke niet. Dit stelt bedrijven in staat om hun groei te versnellen en sneller resultaten te behalen.
 • Kostenbesparend: Growth hacking maakt gebruik van innovatieve en creatieve strategieën die vaak minder kosten dan traditionele marketingtechnieken. Het draait om het vinden van slimme en goedkope manieren om de groei te stimuleren. Dit kan variëren van het gebruik van sociale media en virale marketing tot het benutten van bestaande klanten om nieuwe klanten aan te trekken. Door kostenbesparende strategieën toe te passen, kan growth hacking een kosteneffectieve manier zijn om de groei van jouw bedrijf te stimuleren.
 • Duurzame groei: Growth hacking is gericht op het realiseren van schaalbare en duurzame groei. Het draait niet alleen om het behalen van snelle resultaten, maar ook om het ontwikkelen van strategieën die op lange termijn kunnen worden toegepast. Door te blijven testen, experimenteren en optimaliseren, kunnen bedrijven hun groei op lange termijn stimuleren.

Kortom, growth hacking kan jouw bedrijf helpen om sneller resultaten te behalen, kosten te besparen en duurzame groei te realiseren.

Voorbeelden van succesvolle growth hacking

Er zijn talloze voorbeelden van succesvolle growth hacking in de praktijk. Dit zijn drie bekende voorbeelden zijn:

 1. Airbnb: Airbnb maakte gebruik van growth hackingtechnieken om snel te groeien. Ze maakten gebruik van de kracht van social media en mond-tot-mondreclame om nieuwe gebruikers aan te trekken. Daarnaast hebben ze slimme strategieën toegepast om zowel huurders als verhuurders te overtuigen om hun platform te gebruiken. Een slimme tool van AirBnB zorgde ervoor dat zij automatisch op Craigslist stonden. Dit resulteerde in een enorme groei in bekendheid.
 2. Dropbox: Dropbox is een ander voorbeeld van een bedrijf dat growth hacking succesvol heeft toegepast. Ze hebben een virale groeistrategie gebruikt, waarbij bestaande gebruikers middels het bekende referral programma beloond werden met extra opslagruimte voor het uitnodigen van nieuwe gebruikers. Dit heeft ervoor gezorgd dat het aantal gebruikers snel groeide.
 3. Uber: Uber heeft growth hackingtechnieken gebruikt om snel marktaandeel te veroveren. Ze hebben gebruik gemaakt van referral marketing en kortingscodes om nieuwe gebruikers aan te trekken. Daarnaast hebben ze slimme strategieën toegepast om chauffeurs te werven en te behouden.

Deze voorbeelden laten zien hoe growth hacking kan worden toegepast om snel en schaalbaar te groeien.

Tips om growth hacking toe te passen in jouw bedrijf

Wil je growth hacking toepassen in jouw bedrijf? Hier zijn vijf tips om te beginnen:

 1. Verzamel en analyseer data: Begin met het verzamelen van data over jouw doelgroep, markt en concurrentie. Analyseer deze gegevens om inzicht te krijgen in het gedrag en de behoeften van jouw doelgroep. Dit vormt de basis voor het ontwikkelen van gerichte groeistrategieën.
 2. Experimenteer en test: Growth hacking draait om het continu testen en experimenteren. Probeer nieuwe ideeën en tactieken uit en meet wat wel en niet werkt. Maak gebruik van A/B-tests en andere experimenten om snel inzicht te krijgen in de effectiviteit van verschillende strategieën.
 3. Wees creatief: Growth hacking vereist creativiteit. Denk buiten de gebaande paden en zoek naar innovatieve en onconventionele manieren om de groei te stimuleren. Dit kan variëren van het creëren van virale content tot het organiseren van guerrillamarketingcampagnes.
 4. Maak gebruik van bestaande kanalen en technieken: Growth hacking draait niet altijd om het uitvinden van het wiel. Maak gebruik van bestaande kanalen en technieken, zoals SEO, sociale media en contentmarketing, maar geef er een innovatieve en creatieve draai aan.
 5. Blijf optimaliseren: Growth hacking is een continu proces. Blijf testen, experimenteren en optimaliseren om jouw groei te stimuleren. Monitor de resultaten en pas jouw strategieën aan op basis van de verkregen inzichten.
Met deze tips kun je growth hacking effectief toepassen in jouw bedrijf en jouw groei versnellen.

Wil jij weten hoe growth hacking jouw bedrijf kan laten groeien?

 • Ontdek nieuwe groeikansen: een growth hacking analyse helpt om onverwachte groeimogelijkheden te vinden.
 • Optimaliseer jouw marketingstrategie: krijg inzicht in actiepunten voor korte en lange termijn om jouw marketingstrategie te verbeteren
 • Blijf de concurrentie voor: pas innovatieve en effectieve groeistrategieën toe om voor te blijven op de concurrentie.
5 Stars
Wij krijgen een 5/5 uit 270 Google Reviews

Vraag de gratis demo aan

We nemen binnen 2 werkdagen contact met je op