Leapforce behoort tot de snelst groeiende bedrijven van Nederland!

Affiliate marketing

4 succesvolle Affiliate Marketing voorbeelden

Tractie genereren met affiliate marketing

Mond tot mond reclame is de meest effectieve reclame die je als bedrijf kunt hebben. Het is daarom voor ondernemers ideaal als er een goed woordje voor ze wordt gedaan en als een product of dienst via via de wereld in wordt gestuurd. Dit promoten van een bedrijf voor een betaling, wordt ‘affiliate marketing’ genoemd. Deze vorm van marketing is dé manier om tractie te generen en binnen no-time viral te gaan. Het zorgt voor een grote naamsbekendheid en kan de conversie van een bedrijf een enorme boost geven. In de online marketing wereld speelt influencer marketing een belangrijke rol in het verspreiden van een product of dienst, maar ook bestaande klanten kunnen hierbij betrokken worden. 

Affiliate marketing

Wat is affiliate marketing nou precies?

Affiliate marketing is eigenlijk een referral programma. Het is het belonen van het delen van informatie. Dit klinkt op deze manier misschien nog een beetje vaag, maar het is heel logisch. Wanneer je met je bedrijf snel een groot bereik bij elkaar wilt krijgen, moet je zorgen dat mensen elkaar gaan vertellen over jouw organisatie. Tips van een bekende zijn namelijk veel meer waard dan advertising van een bedrijf zelf, en de conversie is dan ook aanzienlijk verhoogd bij bedrijven die gebruik maken van affiliates. 

Influencers

Influencers poppen als paddenstoelen uit de grond. Door het delen van blogs, video’s en foto’s via verschillende sociale kanalen bouwen influencers een imperium aan volgers op, die door al dit materiaal het idee krijgen dat ze deze influencers echt kennen. De schijnbaar persoonlijke band schept een grote mate van verbondenheid en vertrouwen. En of je ze nu persoonlijk kent of niet, de kans is groot dat jij influencers als inspiratiebron beschouwt, waardoor je hun ‘tips’ een stuk serieuzer neemt. Een extra kortingscode of link naar de website wordt door de hulp van deze affiliate influencers extra effectief.

Influencers kunnen geld verdienen met affiliate marketing in de vorm van een commissie op de hoeveelheid aankopen die via hun affiliate link of affiliate netwerken gedaan zijn. Op deze manier kan het product promoten grote voordelen hebben voor zowel influencers als voor de bedrijven waarmee ze samenwerken.

Bestaande klanten

Hoewel influencers een groot deel uitmaken van affiliate marketing, kan affiliate marketing ook zonder influencers. Zo kan een bedrijf bijvoorbeeld voor een referral programma kiezen in samenwerking met ‘normale’ klanten. Door een bestaande klant te belonen voor het aandragen van een nieuwe klant, gaat het verhaal over jouw bedrijf als een lopend vuurtje. Al helemaal wanneer de nieuwe klant middels lead nurturing ook wordt verwelkomd met een gift. Dit maakt het verhaal nog leuker om te delen!

Voorbeelden van succes met affiliate marketing

Een groot deel van de meest succesvolle bedrijven is groot geworden met affiliate marketing. Doordat het verspreiden van hun verhaal zoveel voordelen met zich meebracht, is de populariteit van deze bedrijven in een stroomversnelling terecht gekomen. Onderstaande bedrijven ken je sowieso! Maar wist je ook dat zij mede groot zijn geworden door affiliate marketing? Hieronder hun succesverhalen:

1. Uber

Uber heeft de hele taxiwereld doen veranderen en is niet meer weg te denken uit het stadsleven. Het is niet meer nodig om buiten in de regen op zoek te gaan naar een taxi of geen idee te hebben wanneer en waar de taxichauffeur precies stopt. Sinds de oprichting in 2009 heeft Uber 75 miljoen gebruikers en is actief in 700 steden wereldwijd. Het referral programma van Uber is beschikbaar voor zowel taxichauffeurs als passagiers.

Door het delen van een link met personen die de app nog niet gebruiken, kan je als passagier gratis ritten verdienen en heb je als chauffeur recht op een beloning. Dit zorgde ervoor dat het aantal gebruikers binnen no-time exponentieel groeide. Iedereen wil natuurlijk wel een keer gratis van A naar B. De gratis kennismaking en een goede eerste ervaring resulteren in een frequenter gebruik van de app, waar Uber op dit moment zijn geld mee verdient.

Affiliate voorbeeld Uber

2. AirBnB

De deelmarkt wordt steeds populairder. Waarom moet je huis leeg staan als jij er even een weekje niet bent? Dat is precies wat de oprichters van AirBnB dachten, in 2008. Vanaf dat moment is het mogelijk om als particulier je huis te verhuren en de spullen die jij op dat moment toch niet gebruikt, te delen met medereizigers. Vergelijkingswebsites voor hotels worden ingeruild voor directe zoekacties op AirBnB.

Door slim gebruik te maken van de eerste gebruikers, is AirBnB gegroeid naar 300 miljoen boekingen per jaar in 81.000 steden in 191 verschillende landen. De eerste gebruikers van AirBnB kregen per mail een aanbod van $25 reiskrediet wanneer zij AirBnB adviseerden aan potentiële klanten. Wanneer deze nieuwe klanten hun eerste boeking plaatsten, kregen ze nog eens $75,-. Dat kan zomaar een gratis verblijf bij je volgende weekend weg betekenen! Hierdoor is de bal gaan rollen.

Op dit moment hanteert AirBnB nog steeds een referral programma, alleen zijn de bedragen nu anders. In Nederland kun je €15,- reiskrediet verdienen wanneer je een nieuwe klant aandraagt en de eerste boeking heeft plaatsgevonden.

Affiliate voorbeeld Daniel Wellington

3. Daniel Wellington

Een naam die misschien niet gelijk bekend voorkomt, maar de horloges die ze maken herken je zeker! Een klassiek uurwerk dat voor een betaalbare prijs over de toonbank gaat en daardoor voor een breed publiek toegankelijk is. Het bijzondere aan dit succesverhaal is dat dit horlogemerk zijn naamsbekendheid heeft opgebouwd met alleen het gebruik van influencers.

Influencers met honderdduizenden ofwel miljoenen volgers ontvingen een gratis horloge en deelden hiervan een foto op social media met een bijbehorende kortingscode. Dit zorgde ervoor dat in het vierde jaar dat Daniel Wellington bestond (2015) al een omzet van $207 miljoen werd gerealiseerd. Het grote bereik dat dit heeft veroorzaakt zie je ook terug in de 4,6 miljoen volgers op Instagram.

4. Tesla

Naast het feit dat de duurzame trend steeds meer impact krijgt, heeft het referral programma van Tesla ook zeker een bijdrage aan hun succes geleverd.

Om het aantal Tesla’s op de weg te laten groeien, gaf Tesla $1.000 korting aan de persoon die werd aangedragen. Bij een volgend referral programma gaf Tesla een half jaar gratis SuperCharging en 2% korting op een van de modellen. Dit zorgde voor zo’n extreme groei dat Tesla het referral programma sinds afgelopen februari heeft moeten terugdringen naar de 1.500 km gratis SuperCharging voor jou en de aangedragen persoon.

Het succes van het aantal verkopen was in 2018 goed zichtbaar. Tesla verkocht meer auto’s in het eerste half jaar dan Jaguar, Honda, Jeep, Lexus en Maserati bij elkaar. De lage bijtelling is dus niet alleen een oorzaak van de snelle groei, ook de voordelen van het doorvertellen vertaalt zich duidelijk in meer aankopen.

Doen of niet?

Doen! Zoals je leest gaat affiliate marketing gepaard met hoge kosten. De kortingen, gratis producten en de commissies die moeten worden betaald kunnen je even laten schrikken op korte termijn. Het voordeel van affiliate marketing zit vooral in het resultaat op lange termijn, wanneer de grote naamsbekendheid zich resulteert in een verdubbeling van je omzet.

Wil je graag snel resultaat? Overweeg dan om je affiliate campagne te combineren met adverteren op Google en/of social advertising. Zo focus je je op zowel snel als langdurig resultaat. 

Affiliate marketing2

Hulp nodig?

Wil je zelf graag starten met affiliate marketing voor jouw bedrijf, maar heb je wat hulp nodig om jouw verhaal te verspreiden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij denken graag met je mee!

Of volg ons op Twitter, LinkedIn en Facebook om altijd op de hoogte te blijven van onze nieuwe posts. Je kunt je ook inschrijven voor de e-mail nieuwsbrief om alle nieuwe posts en growth hacking tips direct in je inbox te krijgen.

Deel dit artikel

Ontdek de online groeikansen van jouw bedrijf

Meet met behulp van deze groeitest middels 10 vragen de volwassenheid van de marketing van jouw bedrijf en ontdek kansen.

LinkedIn adverteren voor B2B bedrijven: 5 vragen beantwoord

Maar liefst 80% van de B2B marketeers maakt tegenwoordig gebruik van LinkedIn Ads. Dit maakt LinkedIn het nummer één B2B advertentieplatform, gevolgd door Facebook met 67% en Twitter met 27%. Maar hoe werkt dit nu precies, LinkedIn adverteren? Waarom is dit platform zo goed, wat kost een LinkedIn advertentie en welk type ad werkt het
Lees meer

Een doelgroep analyse: Hoe pak je dat aan?

Vraag je je af hoe je je producten of diensten het beste kunt promoten? Dan zul je als eerste een doelgroep analyse, ook wel bekend als het doelgroep onderzoek, moeten uitvoeren. Het is zeker de moeite waard en stuurt je in de juiste richting. Zonder je doelgroep te onderzoeken is het namelijk lastig om potentiële
Lees meer

Remarketing op het GDN: Wat is het en hoe werkt het?

Je kent het vast wel. Je denkt erover om een fijne reis te boeken naar de zon, en nadat je één keer op een reiswebsite hebt gekeken duiken er ineens overal vergelijkbare advertenties op.  Bron: https://support.google.com/google-ads/thread/5422004?hl=en Toeval? Magie? Nee, dit is een remarketing advertentie op het Google Display Netwerk (GDN). Het GDN bestaat uit een
Lees meer

Leer hoe jij...

Gratis e-book met 50 growth hacks

Vul je gegevens in en ontvang direct in je inbox ons e-book met 50 growth hacks.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

278 mensen gingen je voor