Skip to content
fd-gazellen-lf-2022-2023
Leapforce behoort tot de snelst groeiende bedrijven van Nederland!

We hebben het al vaak gezegd: de beste reclame is review marketing (mond-tot-mondreclame). Zowel consumenten als bedrijven vertrouwen simpelweg sneller op de belofte van een koper dan op die van een bedrijf. En dat is logisch, want we worden volledig overspoeld met verkooppraatjes.

Billboard reclame

Review marketing, waarin gebruik wordt gemaakt van de mening van consumenten, is dan ook een krachtige tool om als bedrijf het vertrouwen van een potentiële klant te winnen. Immers, in een review ben jij niet degene die belooft dat je product of dienst goed is, maar doet de klant dat voor je. 

In deze blog kijken we naar review marketing. We vertellen je precies wat het is, welke vormen er bestaan en sluiten af met een aantal tips die helpen bij het omgaan met eventuele negatieve reviews. 

Wat is review marketing?

First things first. Wat is review marketing precies? 

Review marketing is het inzetten van reviews om de goede naam en positieve bekendheid van een bedrijf te vergroten. 

Het is een belangrijk onderdeel van elke digital service & loyalty strategie en gaat om het promoten van positieve reviews op verschillende manieren en op verschillende kanalen. 

Review marketing op verschillende platforms

Al zien we reviews op heel veel verschillende plekken terug, de volgende vijf review platforms zijn momenteel het meest gangbaar: 

1. Reviews op externe review websites

Zoekt een potentiële klant op ‘review’ en een bepaalde merknaam? Dan is de kans groot dat deze naar een website wordt gestuurd die speciaal is ingericht voor reviews. Het is dan ook belangrijk om goed voor de dag te komen op deze websites. Voorbeelden van review websites zijn TrustPilot en G2 (voor software) of Tripadvisor (voor toerisme).

Al zien we reviews op heel veel verschillende plekken terug, de volgende vijf review platforms zijn momenteel het meest gangbaar: 

Asana reviews
Een review op www.g2.com

2. Op eigen websites

Vooral grotere bedrijven kiezen er vaak voor om een review functie toe te voegen op de eigen website. Het voordeel hiervan is dat positieve reviews op de website extra opvallen. Ook kun je ze gemakkelijk indelen op product, wat handig kan zijn voor e-commerce bedrijven. Voorbeelden van grote organisaties met uitgebreide reviews op de website zijn Bol.com en Amazon

Amazon customer reviews
Reviews op www.amazon.com

3. Op social media

Vooral Facebook wordt regelmatig gebruikt voor het verzamelen en delen van reviews. Dit kan gewoon op een bedrijfspagina en wordt met één druk op de knop geactiveerd. Het voordeel van social media reviews is dat deze enorm laagdrempelig zijn. Je hebt geen account op een externe website nodig of een review sectie op de website en je kunt de reviews op elk moment aan of uitzetten. 

Facebook review
Zo makkelijk is het om een review op Facebook achter te laten. Dit review-veld komt van de pagina van Hurricane.

Ook worden social media kanalen gebruikt voor de inzet van user generated content. Dit zijn bijvoorbeeld verhalen van klanten (of zelfs influencers) die op hun social media profielen een merk benoemen. Dit kan een verhaal zijn, een foto, video of een traditionele review. 

4. Op Google

Een van de belangrijkste plekken om reviews te ontvangen is op Google. Google Reviews worden beheerd via Google Mijn Bedrijf en hebben een groot voordeel. Heb je namelijk veel positieve reviews? Dan plaatst Google jouw website hoger in de Google resultaten.

Leapfocre google search result

5. Op een marktplaats 

Als laatste bestaan er platforms die reviews als centraal onderdeel hebben en soms zelfs reviews in twee richtingen hanteren. Klanten geven reviews over bedrijven, maar bedrijven (of medewerkers hiervan) geven ook reviews over klanten. Uber is hiervan een bekend voorbeeld.

Platforms waarop reviews centraal staan zijn onder meer Thuisbezorgd en Uber .

Thuisbezorgd-review
Een review op www.thuisbezorgd.nl

Wat heb je aan die goede reviews?

We benoemden eerder al een paar voordelen van goede reviews. Een betere score op het gebied van SEO, bijvoorbeeld, of meer vertrouwen van potentiële klanten.

Er is veel onderzoek gedaan naar de effecten van online reviews, en de resultaten zijn indrukwekkend. Zo kwam uit onderzoek naar voren dat:

 • Ongeveer 95% van de consumenten reviews bekijkt voordat ze een aankoop doen.
 • Voor 92% van de B2B kopers is de kans op een aankoop groter na het lezen van een betrouwbare review.
 • Elke extra ster op Yelp resulteert volgens Harvard Business Review bij bedrijven in een 5-9% stijging in omzet.
 • Bij twee vergelijkbare producten zijn consumenten volgens Psychological Science geneigd om voor het product met de meeste reviews te kiezen.

En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Ook dragen reviews, zoals eerder genoemd, bij aan het SEO succes op Google en geven reviews waardevolle feedback. Valt er wat te verbeteren aan je product of dienst? Dan hoor je dat in de reviews. Door hier slim gebruik van te maken, blijf je verbeteren.

De voordelen liegen er niet om en daarom raden we iedereen aan om voldoende aandacht te besteden aan de reviews die je als bedrijf ontvangt.

5 manieren om positieve reviews te verzamelen

Wil je met je bedrijf meer aandacht besteden aan het verzamelen van positieve reviews? De volgende vijf methoden helpen je hierbij.

 • Vraag om reviews
  Zorg voor routine in het vragen om reviews. Betrek alle medewerkers en formuleer een paar zinnen die je vervolgens toevoegt aan mails na positieve communicatie of die in een SMS, chatbericht of telefoongesprek benoemd.

 • Geef je klanten een reden om reviews te geven
  Klanten krijgen waarschijnlijk regelmatig de vraag van bedrijven of ze een review willen achterlaten. Geef ze daarom een reden om de tijd te nemen voor jouw bedrijf. Dit kan bijvoorbeeld een korting zijn op een volgende aankoop of een cadeaubon. Een dergelijke beloning zal ongetwijfeld een positief effect hebben op de klanttevredenheid en de hoeveelheid positieve reviews.

 • Moedig user generated content aan
  Zoals eerder genoemd is user generated content een waardevolle vorm van review marketing. Bedenk hoe je je volgers op hun eigen social media kanalen content kunt laten produceren over jouw merk. Een goede manier is de belofte om een post waarin jouw merk wordt genoemd te reposten. Veel social media gebruikers vinden het leuk om zichtbaar te zijn voor een groter publiek, waardoor een repost een mooie motivatie is.

 • Vraag op het goede moment
  Vraag op het juiste moment om reviews. Benader bijvoorbeeld alleen tevreden klanten en kies een geschikt moment, na afloop van een positief klantenservice gesprek bijvoorbeeld.

 • Hou de communicatie persoonlijk
  Mensen houden niet van standaard berichten die overduidelijk automatisch verstuurd worden. Zorg daarom altijd voor vriendelijke en persoonlijke communicatie.

  Let op: Sommige platforms hanteren strenge regels rondom reviews. Zo staat Amazon bijvoorbeeld niet toe dat klanten worden gevraagd om een review. Check voordat je actie onderneemt altijd de reglementen van het desbetreffende platform.

Review-marketing
Negatieve reviews? Zo beperk je de schade

Wanneer je actief reviews verzamelt kan het zomaar zijn dat er af en toe ook negatieve reviews langskomen. Dit is niet zo erg als het lijkt en hoeft totaal geen drama te zijn. Echter, het is belangrijk dat hier goed mee wordt omgegaan. 

Heb je te maken met een negatieve review? Doe dan het volgende: 

 • Reageer direct. Hiermee laat je zien dat je de mening van je klanten belangrijk vindt. 
 • Los het probleem van je klant, indien mogelijk, direct op en breng je klant hiervan op de hoogte. 
 • Overweeg gebruik te maken van reputatie management tools. Hiermee zie je direct wanneer jouw merk online genoemd wordt en heb je de mogelijkheid om razendsnel te reageren. Voorbeelden van dergelijke tools zijn Brand24, BrandMentions en Buzzsumo

Reageer je correct op negatieve reviews? Dan bestaat de kans dat de desbetreffende klant online laat weten hoe goed jij op de feedback reageerde. En zo’n bericht is bijna nog waardevoller dan een positieve review. 

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij het opzetten van een review marketing strategie? Of wil je je klanttevredenheid verhogen door middel van bijvoorbeeld een klanttevredenheidsonderzoek? Wij helpen je hier graag bij! Neem gerust contact met ons op voor een gratis kennismakingsgesprek, dan gaan we samen aan de slag met een plan. 

Wil je weten hoe de sales & marketing machine van jouw bedrijf er momenteel voor staat? We hebben een gratis Groeitest ontwikkelt waarmee je binnen een paar minuten zult weten welke gebieden binnen jouw sales & marketing opzet nog voor verbetering vatbaar zijn. Je vindt de groeitest op onze website.