Skip to content
fd-gazellen-logo-liggend-22-24
Leapforce behoort tot de snelst groeiende bedrijven van Nederland!
HubSpot Sales Hub: Optimaliseer en automatiseer sales
16:36

Ontdek hoe HubSpot Sales Hub jouw salesproces kan transformeren door optimalisatie en automatisering, waardoor je salesteam efficiënter en effectiever wordt.

Overzicht van HubSpot Sales Hub in het salesproces

In een tijdperk waarin sales steeds meer afhangt van snelheid, persoonlijke aandacht en slim gebruik van data, biedt HubSpot Sales Hub een innovatieve uitkomst. Dit krachtige platform sluit naadloos aan op alle andere hubs van HubSpot, waardoor salesteams hun activiteiten kunnen stroomlijnen, hun productiviteit kunnen maximaliseren en met 360-graden klantinzicht maximale persoonlijke aandacht kunnen bieden.

Door de implementatie van Sales Hub profiteren bedrijven van geautomatiseerde salesprocessen, diepere klantinzichten en uiteindelijk ook verbeterde salesresultaten. De handige hub bevat een suite van tools ontworpen om de complexiteit van het moderne saleslandschap te vereenvoudigen en om te zetten in heldere, actiegerichte strategieën.

Bij Leapforce wordt de B2B customer journey ingedeeld in vier onderdelen: de attract stage, de consider stage, de decide stage en de delight stage. In de attract stage richt HubSpot Sales Hub zich op het aantrekken van nieuwe leads, tijdens de consider stage vergroten tools de betrokkenheid van leads. In de decide stage worden Sales functies ingezet bij het sluiten van deals door directe communicatie. Ten slotte, in de delight stage, zorgen functies  voor blijvende klanttevredenheid en efficiëntie.

HubSpot Sales Hub functionaliteiten in de attract stage

HubSpot Sales Hub biedt een uitgebreid scala aan functionaliteiten die ideaal zijn binnen de attract stage van de klantreis. Tijdens de attract stage wil je als marketingteam zoveel mogelijk nieuwe, relevante leads bereiken. Door de naadloze integratie met het CRM worden alle klantgegevens en interacties centraal bijgehouden, waardoor bedrijven gerichte en gepersonaliseerde marketingcampagnes kunnen voeren om nieuwe leads aan te trekken en de saleskansen te vergroten.

De volgende functionaliteiten staan centraal binnen de attract stage: 

E-mail templates

In de attract-fase van het salesproces spelen de e-mail templates van HubSpot Sales Hub een belangrijke rol. Deze templates zijn ontworpen om het opstellen van persoonlijke e-mails eenvoudig te maken, waardoor salesteams snel en efficiënt potentiële klanten kunnen benaderen. Door gebruik te maken van vooraf ontworpen templates, kunnen verkopers consistentie en kwaliteit waarborgen in hun communicatie, wat helpt om de eerste indruk te optimaliseren en de interesse van leads te wekken.

Daarnaast biedt HubSpot de mogelijkheid om e-mail templates te personaliseren en te optimaliseren op basis van klantgegevens. Dit betekent dat elke uitgaande e-mail wordt aangepast aan de specifieke behoeften en interesses van de ontvanger. En dit verhoogt de kans op succes aanzienlijk.

Een veelgebruikte personalisatie is de voornaam van de ontvanger. Door gerichte, relevante en tijdige e-mails te versturen, kunnen salesteams effectief nieuwe leads aantrekken en een solide basis leggen voor verdere interactie en conversie.

E-mailintegratie en -tracking

HubSpot Sales Hub biedt een handige e-mailintegratie met Outlook, Office 365 en Gmail. Deze integratie stelt salesteams in staat om al hun e-mailcommunicatie efficiënt te beheren vanuit één centraal platform. Zo kunnen ze ze moeiteloos nieuwe leads benaderen en betrekken.

Elke interactie met potentiële klanten wordt automatisch vastgelegd in HubSpot. Dit bespaart verkopers niet alleen tijd, maar zorgt ook voor consistente en georganiseerde communicatie. 

In HubSpot Sales Hub heb je toegang tot de volgende functionaliteiten: 

  • Tracking van geopende e-mails en klikgedrag: Een van de krachtigste functies van HubSpot's e-mailintegratie is de mogelijkheid om te zien wanneer e-mails zijn geopend, beantwoord en links zijn aangeklikt.
  • Real-time meldingen: Sales reps ontvangen real-time meldingen wanneer een e-mail is geopend of een link is aangeklikt. Zo kunnen ze zien hoe ontvangers op de e-mails reageren. 
  • Betere timing en personalisatie van follow-ups: Informatie uit real-time meldingen stelt salesteams in staat om hun follow-ups beter te timen en te personaliseren, wat leidt tot effectievere communicatie.
  • Optimalisatie van salesstrategieën: Door inzicht te krijgen in het gedrag van ontvangers kunnen verkopers hun strategieën aanpassen en optimaliseren voor betere resultaten.

HubSpot Sales Hub functionaliteiten in de engagement stage

Het doel van de engagement stage is om betrokkenheid en sterke relaties op te bouwen. Dit wordt bereikt door middel van waardevolle interacties, persoonlijke communicatie en directe ondersteuning. Hierdoor voelen klanten zich gewaardeerd en begrepen, wat bijdraagt aan een positieve klantervaring en langdurige loyaliteit.

De volgende functionaliteiten staan centraal binnen de engagement stage: 

VoIP bellen

HubSpot Sales Hub biedt een handige VoIP-belfunctionaliteit. Salesteams kunnen hiermee direct vanuit HubSpot bellen, waardoor gesprekken met één klik kunnen worden gestart - zonder externe applicaties. Door VoIP binnen HubSpot te gebruiken, kunnen sales reps sneller en gemakkelijker contact onderhouden met klanten en prospects. Dit bevordert diepere klantbetrokkenheid en versterkt de relatie tijdens de engagement-fase.

track-and-log-sales-calls-en

Een bijkomend voordeel van VoIP bellen in HubSpot is de mogelijkheid om alle gesprekken automatisch op te nemen en te loggen in HubSpot. Zo hou je de voorgang van een relatie makkelijk bij en kun je klantcontact optimaliseren. Bovendien kunnen deze opnames worden gebruikt voor trainingsdoeleinden, zodat nieuwe teamleden kunnen leren van succesvolle gesprekken.

E-mail sequences

In de engagement-fase bieden sequences in de HubSpot Sales Hub een waardevolle manier om e-mailcampagnes te automatiseren. Salesteams kunnen hiermee gestructureerde, opeenvolgende e-mails sturen naar prospects en klanten. Zo blijven interacties persoonlijk en relevant, wat de betrokkenheid verhoogt en de klantrelaties versterkt tijdens de rest van het salesproces.

Wat zijn de voordelen van e-mail sequences? 

  • Automatiseren van tijdrovende taken: Sequences stellen sales reps in staat om follow-up e-mails, beltaken, herinneringen en relevante informatie op specifieke momenten in de klantreis te automatiseren. Dit zorgt ervoor dat routinecommunicatie zonder handmatige inspanning verloopt en sales reps tijd overhouden voor andere belangrijke salestaken en klantcontact. 
  • Continue betrokkenheid van leads: Door het gebruik van sequences blijven leads continu betrokken zonder dat verkopers elke e-mail handmatig hoeven te versturen. Je bedrijf en aanbod blijven 'top of mind', zonder dat dit je veel tijd kost. 
  • Inzichten in communicatie-effectiviteit: De automatisering van e-mailcampagnes via sequences biedt verkopers waardevolle inzichten in de prestaties van elke e-mail, zoals open- en klikratio's. Aan de hand hiervan kunnen salesactiviteiten worden geoptimaliseerd en worden campagnes steeds een stukje beter. 
  • Verhoogde efficiëntie en klantrelatie: Gerichte e-mailreeksen helpen salesteams hun efficiëntie te verhogen en de klantrelatie te versterken door op het juiste moment de juiste boodschap te sturen. Dit zorgt voor een gestroomlijnd salesproces en uiteindelijke een verhoogde conversieratio. 

Meeting scheduler

Ook is het in de engagement-fase cruciaal dat de communicatie met (potentiële) klanten soepel en efficiënt verloopt. Het plannen van vergaderingen op een tijdstip dat voor iedereen uitkomt, kan echter een uitdaging zijn. De meeting tool van HubSpot Sales Hub maakt dit gelukkig een stuk makkelijker. Met deze tool kunnen (potentiële) klanten automatisch een meeting boeken op een tijdstip dat voor hen goed uitkomt en waarop jij ook beschikbaar bent. Dit elimineert de heen-en-weer communicatie en zorgt voor een fijne eerste kennismaking. 

Own Your Time with Free Scheduling Software | HubSpot

De meeting tool werkt perfect samen met jouw HubSpot contacten database. Elke keer dat een klant een vergadering boekt, wordt deze informatie automatisch toegevoegd en gesynchroniseerd met je contactenlijst. Hierdoor beschik je altijd over up-to-date klantgegevens, en dat maakt gepersonaliseerde follow-ups een stuk makkelijker.

Live chat

Bezoekers die in de engagement-fase op jouw website terechtkomen, zijn vaak op zoek naar specifieke informatie. Met live chat kun je hen direct van die informatie voorzien. Je beantwoordt hun vragen direct en behoud hiermee de interesse. Dit helpt niet alleen bij het opbouwen van vertrouwen, maar verhoogt ook de kans op conversies. 

Create a live chat

HubSpot's live chat kan volledig worden geoptimaliseerd. De ingebouwde bots kunnen vriendelijke en gepersonaliseerde berichten sturen op basis van de informatie die je al hebt over het contact. Dit zorgt voor een prettige en persoonlijke ervaring voor de klant, zonder dat er handmatige tussenkomst nodig is.

Wil je perfecte, snelle service bieden en leads omzetten in trouwe klanten? De Service Hub van HubSpot biedt daar de perfecte functionaliteiten voor.

HubSpot Sales Hub functionaliteiten in de delight stage

Het doel van de delight stage is om klanten blijvend tevreden te stellen en hun verwachtingen te overtreffen. Dit wordt gerealiseerd door proactieve ondersteuning tijdens en na de verkoop, gepersonaliseerde ervaringen en voortdurende betrokkenheid. 

De volgende functionaliteiten staan centraal tijdens de delight stage: 

Maak quotes, onderteken en betaal digitaal

In de delight stage staat de quotes en payments functionaliteit in de HubSpot Sales Hub centraal. De HubSpot Sales Hub maakt het eenvoudig voor salesteams om professionele offertes te creëren en te beheren. 

Wat zijn hiervan de voordelen? 

  • Snelle offertecreatie: Sales reps kunnen snel offertes samenstellen door handmatig ontworpen offerte templates te selecteren en producten en diensten direct uit de geïntegreerde productbibliotheek te selecteren. Dit bespaart tijd en vermindert fouten dankzij centraal beschikbare informatie. Zo kunnen salesteams efficiënter werken en sneller reageren op klantverzoeken.
  • Offertes personaliseren: Sales reps kunnen offertes aanpassen met specifieke details en voorwaarden. Dit verhoogt de kans dat de offertes aan de verwachtingen van de klant voldoen. Gepersonaliseerde offertes maken een betere indruk en vergroten de kans op acceptatie. 
  • Digitale ondertekening: Klanten kunnen offertes eenvoudig digitaal ondertekenen met een eSignature. Hierdoor hoeven fysieke documenten niet meer uitgewisseld te worden, en dat scheelt zowel tijd als moeite. Snellere looptijden zorgen vaak voor meer klanttevredenheid. 
  • Integratie met betalingssystemen: HubSpot biedt integraties met betalingssystemen, waardoor klanten direct kunnen betalen zodra de offerte is goedgekeurd. Dit verhoogt de efficiëntie en verbetert de klanttevredenheid door een snelle en gemakkelijke afhandeling van transacties. Bovendien kunnen bedrijven hun cashflow sneller verbeteren door directe betalingen.

Belangrijke HubSpot Sales Hub functionaliteiten door het hele proces

De HubSpot Sales Hub biedt diverse functionaliteiten die je door het gehele salesproces heen helpen, van eerste contact tot het sluiten van deals en beyond. Hieronder bespreken we enkele van de belangrijkste tools en mogelijkheden die bijdragen aan een efficiënter en effectiever salesproces.

Rapportages en dashboards op maat

HubSpot Sales Hub biedt geavanceerde rapportages en dashboards die volledig aanpasbaar zijn, waardoor salesteams de mogelijkheid krijgen om sales data tot in detail te analyseren. 

dashboards (1)

Wat zijn hiervan de voordelen?

  • Geavanceerde rapportages en dashboards: HubSpot Sales Hub biedt volledig aanpasbare rapportages en dashboards, waarmee salesteams gedetailleerde analyses van sales data kunnen uitvoeren.
  • Volgen en visualiseren van sales statistieken: Gebruikers kunnen specifieke sales statistieken, zoals de prestaties van individuele verkopers, de voortgang van deals en de effectiviteit van sales strategieën, volgen en visualiseren.
  • Real-time gegevensanalyse: Door gegevens in real-time te bekijken en analyseren, kunnen salesteams snel en effectief beslissingen nemen op basis van actuele inzichten.
  • Trendanalyse en procesoptimalisatie: De aanpasbare dashboards stellen gebruikers in staat om trends en patronen in salesprestaties te identificeren en proactief in te spelen op veranderingen, waardoor salesprocessen gestroomlijnd en geoptimaliseerd worden voor betere resultaten en hogere omzet.

Taken- en afsprakenbeheer

De HubSpot Sales Hub biedt krachtige tools voor het beheer van taken en afspraken, waarmee salesteams hun dagelijkse werkzaamheden efficiënter kunnen plannen en uitvoeren. Met de functie voor takenbeheer kunnen medewerkers eenvoudig takenlijsten maken en beheren, waardoor ze altijd weten wat er moet gebeuren. 

Alle taken kunnen worden gekoppeld aan specifieke deals, contacten of bedrijven. Hierdoor kunnen er over de context geen misverstanden ontstaan. Door taken bovendien te prioriteren en deadlines toe te voegen, kunnen salesteams hun tijd effectief beheren en worden belangrijke follow-ups en acties nooit gemist.

tasks

Een bijkomend voordeel? HubSpot's Sales Hub integreert naadloos met agenda’s, zoals Google Calendar en Outlook Calendar. Dit maakt het plannen van afspraken extra makkelijk. Verkopers kunnen afspraken direct vanuit HubSpot plannen en deze worden automatisch gesynchroniseerd met hun agenda. Dubbele boekingen worden hierdoor voorkomen en contacten verlopen snel, foutloos en moeiteloos. 

Slack-integratie

De integratie van Slack met de HubSpot Sales Hub biedt salesteams een ideale manier om communicatie en samenwerking te verbeteren. Met deze integratie ontvangen medewerkers eenvoudig meldingen over belangrijke updates, zoals nieuwe leads, gewijzigde dealstatussen en voltooide taken, direct in hun Slack-kanalen. Zo blijven ze altijd op de hoogte, zonder dat ze in HubSpot hoeven te kijken. Daarnaast kunnen verkopers vanuit Slack direct taken aanmaken, contacten delen en belangrijke notities toevoegen aan hun HubSpot CRM. Dit stroomlijnt de workflow en maakt processen efficiënter. 

Ook bevordert de Slack-integratie realtime communicatie tussen salesmedewerkers. Met Slack kunnen teamleden snel en gemakkelijk samenwerken, vragen stellen en antwoorden delen zonder dat ze e-mails hoeven te versturen. Dit versnelt de besluitvorming en zorgt ervoor dat problemen sneller worden opgelost.

Playbooks

Slim communiceren met potentiële klanten? Playbooks bieden verkopers een verzameling vooraf gedefinieerde scripts, strategieën en best practices die ze kunnen volgen in hun communicatie. 

Use playbooks

Wat zijn de voordelen van HubSpot's playbooks? 

  • Toegang tot actuele informatie: Playbooks zorgen ervoor dat het salesteam altijd toegang heeft tot de meest effectieve en up-to-date informatie. Zo blijven klantinteracties altijd van hoge kwaliteit. 
  • Verbeterde klantinteractie: Door het gebruik van playbooks kunnen verkopers beter inspelen op klantvragen en bezwaren, waardoor de kans op succesvolle conversies toeneemt.
  • Uniform salesproces: Playbooks helpen om het salesproces consistent te houden binnen het team, ongeacht de ervaring van individuele verkopers. 
  • Snelle onboarding en prestatieoptimalisatie: Nieuwe teamleden kunnen snel up-to-speed komen door de bewezen methoden en tactieken in de playbooks te volgen, terwijl ervaren verkopers hun prestaties kunnen optimaliseren door de gestructureerde aanpak.

Hoe verhoogt HubSpot Sales Hub de productiviteit van salesteams?

De automatiseringsmogelijkheden van HubSpot Sales Hub zijn enorm. Door terugkerende taken te automatiseren, kunnen verkopers zich richten op wat écht belangrijk is: de klant. Met de gestroomlijnde sales pipelines en de mogelijkheid tot het inzetten van slimme sequenties, kunnen salesteams hun follow-ups verbeteren en sneller reageren op warme leads.

De integratie met e-mail en agenda's, en de mogelijkheid tot het inzetten van persoonlijke sales video’s, stellen verkopers in staat om productiever te zijn en tegelijkertijd een diepere relatie met de klant op te bouwen.

Vergelijking van licentiemodellen en prijsstrategieën

HubSpot Sales Hub biedt flexibele licentiemodellen afgestemd op de behoefte van elk type bedrijf. Van de kosteloze Free versie, die kleinere teams de kans geeft om kennis te maken met de basisfunctionaliteiten, tot de meer geavanceerde Professional en Enterprise pakketten die uitgebreide automatisering, rapportage en aanpassingsmogelijkheden bieden.

Artechno Growsystems Sales Hub succesverhaal

Artechno Growsystems is een toonaangevende innovator in de vertical farming industrie, gespecialiseerd in de ontwikkeling van geautomatiseerde hydrocultuursystemen. Het bedrijf streeft ernaar de landbouw te revolutioneren met baanbrekende technologieën die hoogwaardige gewassen kweken zonder de natuur te schaden.

Artechno Growsystems heeft dankzij de implementatie van HubSpot's Sales Hub een indrukwekkende transformatie doorgemaakt in hun leadkwalificatieproces. Voorheen besteedde het bedrijf veel tijd aan leads die uiteindelijk niet relevant bleken te zijn. Dit leidde tot inefficiënties en dus tijd- en geldverspilling.

Met de hulp van Leapforce werd een geautomatiseerd proces opgezet dat ervoor zorgt dat alleen de meest waardevolle leads worden opgevolgd. Door een grondige analyse van de procesflow en herinrichting van HubSpot, inclusief de implementatie van strenge kwalificatiecriteria en Typeform voor leadkwalificatie, kon Artechno nu de focus verleggen naar strategische partners.

artechno

De resultaten van deze herimplementatie zijn indrukwekkend. Het bedrijf kan nu automatisch en efficiënt leads kwalificeren en opwarmen, waardoor er geen tijd meer verloren gaat aan niet-gekwalificeerde leads. Dit optimaal geautomatiseerde systeem heeft geleid tot een significante toename in efficiëntie, omzet en merkconsistentie. Bovendien zijn er duidelijke afspraken en documentatie binnen het salesteam ingevoerd, wat zorgt voor een verbeterde samenwerking tussen teams. Dit faciliteert schaalbaarheid en groei van de organisatie.

Dankzij de geoptimaliseerde aanpak met HubSpot heeft Artechno Growsystems nu een scherpere focus op de meest kansrijke leads. Dit heeft niet alleen de efficiëntie van hun salesproces verhoogd, maar ook de tevredenheid binnen het team. De wekelijkse vergaderingen met Leapforce hielden het team goed op de hoogte en zorgden voor een continue verbetering van de processen. Een duidelijk succesverhaal, dus! 

Tot slot...

Laten we de belangrijkste voordelen van de HubSpot Sales Hub nog even op een rij zetten: 

  • Succesvolle sales valt of staat met data-analyses. HubSpot Sales Hub biedt daarom aanpasbare rapportages en dashboards voor gedetailleerde analyses. Teams kunnen salesstatistieken zoals individuele prestaties en dealprogressie volgen en realtime data analyseren. Dit helpt trends te identificeren en processen te optimaliseren voor betere resultaten en hogere omzet.
  • Persoonlijke salesvideo's zijn eenvoudig te maken en te delen, wat de communicatie personaliseert en de effectiviteit van voorstellen verhoogt. Persoonlijke video's helpen sales reps om complexe informatie visueel uit te leggen en sterkere klantrelaties op te bouwen, wat leidt tot hogere conversiepercentages.
  • De e-mailintegratie en -tracking functie maakt het mogelijk om e-mailcommunicatie vanuit één platform te beheren. Dankzij realtime meldingen over geopende e-mails en klikgedrag kunnen sales reps follow-ups beter timen en personaliseren. Dit verhoogt de efficiëntie van de communicatie aanzienlijk.
  • VoIP-bellen vanuit HubSpot biedt directe belmogelijkheden vanuit het platform. Gesprekken worden automatisch opgenomen en gelogd in het CRM. Dit is handig voor voortgangsbewaring en training van nieuwe medewerkers. 

Ben je een klein bedrijf dat streeft naar structurele groei? Of een grote onderneming die zijn salesproces wil optimaliseren? De HubSpot Sales Hub biedt alle tools en flexibiliteit om je sales naar een hoger niveau te tillen.

Wil jij ...

  • Een gestroomlijnd proces om leads te converteren?
  • Een centrale plek om al jouw sales te drijven?
  • Meer deals sluiten door gepersonaliseerde opvolging?
  • Salesprestaties verbeteren met gedetailleerde dashboards?
5 Stars
Wij krijgen een 5/5 uit 275 Google Reviews

Vraag dan nu de gratis HubSpot Sales Hub demo aan!