Creative drawing

Zo schrijf je een social media plan

Waarom een social media plan?

Social media begint een steeds belangrijker rol aan te nemen binnen de online marketing wereld. Elk jaar maken meer mensen gebruik van de bekende social media kanalen en elk jaar beseffen meer bedrijven dat ook zij niet meer zonder kunnen.

social media plan schrijven

Via social media kanalen hebben bedrijven de mogelijkheid om grote aantallen potentiële klanten te bereiken, op talloze creatieve manieren. Of het nu een promotiefilm op YouTube is, een sfeerbeeld op Instagram, een actieve Facebook ‘community’ of een pagina vol nieuwtjes op Twitter; op social media kan het allemaal.

Al behoren betaalde campagnes tot de mogelijkheden om je bereik te vergroten en jouw ‘target market’ nog gerichter te bereiken, het gebruik van ‘social ads’ is niet noodzakelijk. Je inzet van social media kan gratis zijn of hoge advertentiekosten bevatten, de keuze is helemaal aan jou.

Nu denk je waarschijnlijk, ‘leuk, al die mogelijkheden, maar hoe creëer ik een geschikt social media plan voor mijn bedrijf?’. Dit is gelukkig minder moeilijk dan je denkt. In deze blog helpen we je met een 8 stappenplan richting een social media strategie die jouw bedrijf met een grote sprong verder zal helpen.

Stap 1: Definieer je doelen

De eerste stap is makkelijk. Bedenk, simpelweg, wat je met het gebruik van social media wilt bereiken. Wil je naamsbekendheid voor je merk creëren? Of communiceren met je doelgroep? Wil je je product of dienst verkopen? Of wil je wellicht gebruik maken van social media chat functies voor een snelle en succesvolle klantenservice? Het is van belang op een rijtje te zetten wat de doelen van jouw social media plan zijn. Werk deze zo gedetailleerd mogelijk uit en houd ze in gedachten tijdens het schrijven van de rest van je plan.

social media en bedrijven
Bron: https://buffer.com/library/social-media-goals

Stap 2: Bestudeer de competitie

Wanneer je hebt besloten welke doelen je met je plan wilt nastreven, is het tijd om te leren van het succes en het falen van anderen. Waarom zou je immers je tijd en energie besteden aan werk dat al eerder gedaan is? Door een aantal bedrijven in jouw branche op een rijtje te zetten en zorgvuldig te bestuderen, kun je precies documenteren wat werkt en wat je niet hoeft te proberen.

Waar vind je de competitie?

Het vinden van je competitie kan op verschillende manieren. Uiteraard kun je beginnen met het rondvragen in je directe omgeving. Waar kopen je vrienden en familie het product dat jij produceert? Welke alternatieven zijn klanten tegen gekomen? En, indien je met een sales team werkt, welke directe competitie komt dit team voornamelijk tegen?

Daarnaast kun je je competitie vinden door middel van ‘keyword onderzoek’ op Google, in Facebook groepen, LinkedIn groepen, of op betaalde platforms zoals Google Ads.

competitie onderzoek

Wanneer je je belangrijkste competitie hebt vastgesteld, raden we je aan deze in een overzichtelijke tabel neer te zetten en te beschrijven hoe deze bedrijven gebruik maken van social media. Je kunt veel te weten komen door simpelweg de social media kanalen van de competitie zorgvuldig te bekijken of door gebruik te maken van tools zoals SEMrush. Semrush biedt de mogelijkheid om, naast het bijhouden van je eigen voortgang op social media, die van de competitie ook in de gaten te houden.

Vat in je social media plan samen:

 • Welke kanalen je geselecteerde bedrijven gebruiken.
 • Of deze kanalen succesvol zijn of niet. 
 • Welk type content er per social media kanaal wordt geplaatst.
 • Hoe vaak content wordt geplaatst.
 • Welke posts goed presteren en welke minder.
 • Of specifieke acties of campagnes worden uitgevoerd en hoe deze presteren (denk aan betaalde advertenties, samenwerkingen met ‘influencers’ of wedstrijden).
 • Welke hashtags de competitie gebruikt, en welke het beste lijken te werken.

Probeer zo uitgebreid mogelijk te zijn en noteer alle details die je opvallen. Je competitie tabel zal enorm nuttig zijn tijdens stap 6 en 7 van je plan.

hashtag

Stap 3: Onderzoek je doelgroep en definieer jouw ‘buyer persona’

Wanneer je hebt besloten wat je met het gebruik van social media wilt bereiken en een beeld hebt van de aanpak van je competitie, is het tijd om uit te vinden op welke doelgroep jouw social media plan zich zal gaan richten. Elk social media kanaal trekt een andere doelgroep aan, waardoor de definitie van jouw doelgroep doorslaggevend zal zijn voor de keuze van je kanalen. We raden je aan om de volgende kenmerken duidelijk te beschrijven: 

 • Leeftijd van je doelgroep
 • Interesses van je doelgroep
 • Locatie van je doelgroep
 • Welke problemen ondervindt de doelgroep?
 • Wat kan jouw bedrijf doen om hierbij te helpen?
 • Welke content is je doelgroep het meest betrokken bij?

Hoe kom je aan deze gegevens?

Hoe je al deze vragen het beste kunt beantwoorden hangt af van de data die je ter beschikking hebt. Is je bedrijf al een tijdje actief, dan heb je waarschijnlijk al een goed beeld van jouw ideale klant. Hoe zou je de bovenstaande vragen beantwoorden met je huidige klanten in gedachten?

Ook kun je de volgers van je competitie bestuderen op social media om te leren op wie jij je straks zal moeten gaan richten. 

Daarnaast, indien van toepassing voor jouw branche, kan het nuttig zijn om je aan te melden voor een aantal Facebook groepen waar je doelgroep in te vinden is. Facebook groepen zitten vol met informatie over de problemen, wensen en meningen van jouw doelgroep. Daarnaast kun je hier zelfs de mogelijkheid benutten om direct in gesprek te gaan met potentiële klanten.

Wil je nog een stapje verder gaan in het definiëren van je doelgroep? Overweeg dan om ‘buyer persona’ te creëren. Buyer persona zijn korte beschrijvingen, inclusief naam, foto, demografische kenmerken en frustraties, van fictieve klanten. Het beschrijven van je ‘buyer persona’ helpt je je in te leven in je klanten. Het is immers veel makkelijker om tegen een fictieve ‘Tobi Day’ te praten dan tegen ‘het internet’, toch?

buyer persona
Bron: https://blog.alexa.com/10-buyer-persona-examples-help-create/

Stap 4: Kies jouw social media kanalen

Waarschijnlijk heb je inmiddels een goed beeld van de beschikbare social media kanalen, de aanpak van je competitie, en de kenmerken van jouw doelgroep. Gebaseerd op al deze informatie kun je nu een keuze gaan maken voor de social media kanalen die jij wilt gaan gebruiken voor jouw bedrijf. De meeste bedrijven focussen op gemiddeld 3 kanalen, omdat het gebruik van alle kanalen enorm tijdrovend kan zijn. Kies simpelweg de kanalen waar de competitie het meest succesvol mee is en die het beste aansluiten bij jouw doelgroep. In dit artikel vind je een uitgebreide infographic die precies laat zien welke bevolkingsgroepen op welke kanalen te vinden zijn.

Wil je meer leren over de diverse kanalen en de verschillende mogelijkheden voor in je social media plan? In onze blog over de beste social media marketingstrategie geven we extra uitleg per kanaal.

Stap 5: Documenteer je nulpunt

Uiteraard zul je, om je vooruitgang te kunnen meten, moeten vastleggen wat je beginpunt is. Dit beginpunt is gemakkelijk vast te stellen maar hangt sterk samen met de doelen die je jezelf hebt gesteld in stap 1.

Ben je op zoek naar ‘brand awareness,’ leg dan voor jezelf vast hoeveel volgers, likes, comments en views je tijdens het schrijven van dit plan met je social media bereikt.

Wil je dat meer mensen jouw website bezoeken? Dan raden we je aan op Google Analytics op te zoeken hoeveel website bezoekers jouw website tijdens het schrijven van dit plan gemiddeld aantrekt.

Wil je graag producten of diensten verkopen via social media? Of wil je leads genereren door persoonlijke informatie te verzamelen? Ook dit kun je meten via Google Analytics, en uiteraard via de tool die je gebruikt om gegevens over je klanten en leads op te slaan (je CRM systeem bijvoorbeeld).  

Zorg dat je, voordat je begint met het implementeren van je social media plan, je precies hebt gedocumenteerd wat je doel is, wat je nulpunt is en waar je graag verbetering zou willen zien.

brand identity

Stap 6: Ontwerp en handhaaf jouw ‘branding style’

Eén van de belangrijkste stappen ter voorbereiding van het delen van content is het vaststellen van de stijl en toon van jouw social media kanalen. We raden je aan om duidelijke regels te stellen wat betreft het uiterlijk van je posts en de toon en stijl van je teksten. Een consistente en goed uitgedachte stijl laat zien dat je zorg draagt voor je product, wat vertrouwen creëert onder bezoekers.

Benoem de volgende elementen in je ‘branding style guide’: 

 • In welke taal ga je je posts schrijven?
 • Wat wordt de toon van je posts? Formeel, informeel, vriendelijk, sarcastisch, enthousiast, etc.
 • Hoe ga je je posts indelen? De lengte van je captions, de ruimte tussen eventuele hashtags en text, het aantal hashtags, de plaatsing van hashtags, het gebruik van hoofdletters, het gebruik van emoji’s etc.
 • Hoe ontwerp je het uiterlijk van je feed? Dit is voornamelijk van belang voor visuele kanalen zoals Instagram en Pinterest, al raden we je aan de stijl zo veel mogelijk door te trekken naar andere kanalen. Hoeveel foto’s en video’s wil je delen, wil je bepaalde filters of kleurenschema’s aanhouden, wil je tekst invoegen in je Instagram of Pinterest feed? In deze blogs kun je alles lezen over het pre-plannen en ontwerpen van een Instagram feed en Pinterest feed.
 • Wat worden de centrale kleuren en lettertypen voor jouw merk? 
 • Welke ‘branded hashtag‘ ga je gebruiken? Voor consistentie raden we je aan om deze hashtag onder elke post als eerste hashtag te gebruiken. Een branded hashtag helpt potentiële klanten jouw bedrijf te vinden. Ook kun je deze hashtag gebruiken voor social media campagnes waarin je je volgers vraagt deze te delen.
Instagram feed
Voorbeeld van een vooraf ontworpen Instagram feed

Stap 7: Creëer een ‘content kalender’

Planning en voorbereiding

Nu begint het echte werk. Je weet inmiddels wie je met je social media posts wilt bereiken, welke kanalen je hiervoor wilt inzetten, hoe deze kanalen eruit komen te zien en welke hashtags het in jouw branche het beste doen.

Vervolgens is het tijd om na te denken over de posts die je wilt gaan plaatsen. Bedenk hoe vaak je je content wilt delen per kanaal en op welke dagen en tijden je jouw publiek het beste kunt bereiken. Deze blog over post planning geeft handige richtlijnen voor de beste tijden en dagen om te posten, maar volg deze niet blindelings op. Het blijft belangrijk om altijd zelf diverse momenten uit te testen om zo te leren wat het beste werkt voor jouw doelgroep.

Bedenk ook welke vormen van content je wilt delen en in welke frequentie. Wil je voornamelijk gebruik maken van foto’s? Of voeg je ook blogs, video’s, Instagram stories, Instagram Live, Instagram TV of andere vormen van content toe aan je planning? Uiteraard is ook dit een kwestie van uitproberen, maar algemene richtlijnen kunnen fijn zijn om hier structuur in aan te brengen. Dit geeft je houvast en zorgt dat de verschillende vormen van content mooi evenredig verdeeld zijn over je planning.

Heb je bepaalde specifieke campagnes in gedachten, zoals een wedstrijd, een betaalde advertentie of een samenwerking met een influencer? Dan raden we je aan deze campagne in detail uit te schrijven om deze zo goed mogelijk in je planning te laten passen.

Scheduling tools 

Zodra je een plan in gedachten hebt, kun je beginnen met het creëren van je posts. Om een groot aantal posts tegelijk te kunnen maken kun je gebruik maken van een ‘scheduling tool’. Op deze manier kun je alle posts voor een aantal weken in één keer inplannen en bespaar je veel tijd. Een aantal voorbeelden van goede ‘scheduling tools’ zijn CoSchedule, Hootsuite en Buffer.

social media plan
Scheduling tool CoSchedule

Heb je inspiratie nodig voor het schrijven en plannen van content? Of wil je graag leren hoe je je kanalen het beste kunt laten groeien? Neem dan een kijkje in onze blog met ‘7 social media trends voor 2019’.

Stap 8: Analyseer en verbeter

Werkt je social media plan?

Als je alle stappen zorgvuldig doorlopen hebt, heb je inmiddels een gedetailleerd social media plan opgesteld en ben je begonnen met het delen van zorgvuldig uitgedachte social media posts. Het werk is echter nog niet afgelopen. Om te meten of je vooruitgang boekt in vergelijking met je eerder vastgestelde nulpunt, zul je je resultaten zorgvuldig moeten volgen en, waar nodig, je strategie constant moeten blijven verbeteren en aanpassen.

De makkelijkste plek om vooruitgang te spotten is in de ‘Insights’ tools op je social media kanalen. Elk kanaal heeft een insights tab, waar je kunt zien of je vooruitgang boekt in het aantal volgers, likes, shares en bereik.

Ook kun je, zoals in stap 2 aangegeven, gebruik maken van Google Analytics en tools zoals bijvoorbeeld SEMrush.

Specificaties in Google Analytics

Wil je graag weten of het gebruik van social media effect heeft op het aantal bezoekers van je website? Dan raden we je aan gebruik te maken van Google Analytics’ ‘referral paths.’ Via ‘referral paths’ kun je bijhouden welke website bezoekers via social media op je website terecht zijn gekomen. Wil je ook weten via welke specifieke social media posts bezoekers op je website hebben geklikt? Dan kun je Google Analytics door middel van UTM tracking precies laten bijhouden via welke posts je website bezoekers binnen komen.

Zorg dat je tijdens het bestuderen van je vooruitgang alle de doelen uit stap 1 in gedachten houdt. Zoals in stap 5 verder uitgelegd: Is jouw doel ‘brand awareness’? Kijk dan vooral naar het aantal volgers en online engagement. Ben je op zoek naar meer websitebezoekers? Bestudeer dan regelmatig Google Analytics en maak gebruik van UTM tracking.

We raden je aan om minstens één keer per maand een zorgvuldige blik te werpen op je vooruitgang en zo nodig je strategie aan te passen. Draai bijvoorbeeld elke maand een rapport uit (met daarin bijvoorbeeld het aantal volgers, je bereik en/of engagement, je website bezoekers etc.) zodat je kunt vergelijken welke maanden succesvol waren en wat je hiervan kunt leren. 

social media plan

Hulp nodig?

Al kan iedereen deze stappen zonder problemen doorlopen, we weten dat het een zeer tijdrovende klus kan zijn. Ben je daarom op zoek naar hulp bij het opzetten van een social media plan voor jouw bedrijf? Wij helpen je graag verder! Vraag een gratis adviesgesprek aan of schrijf je in voor onze nieuwsbrief om regelmatig interessante ‘growth hacking’ nieuwtjes in je mailbox te ontvangen.

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Schrijf je in voor onze Growth Hacking nieuwsbrief

Gerelateerde artikelen

Google Mijn Bedrijf: Wat Heb Je Eraan?

Maak jij al optimaal gebruik van Google Mijn Bedrijf? Deze handige functie van Google biedt de mogelijkheid om met heel weinig moeite én helemaal gratis je online bereik een mooie boost te geven.  Helaas zien we om ons heen dat veel bedrijven geen gebruik maken van Google Mijn Bedrijf, of hier onvolledig of passief op
Lees meer

Social media: Alles wat je moet weten!

Waarom is social media voor iedere organisatie zo belangrijk anno 2020? Door de evolutie van social media is het gebruik ervan niet meer weg te denken. Waar het eerst ingezet werd voor de branding van een merk, zijn sommige kanalen inmiddels uitgegroeid tot e-commerce platformen (denk aan Instagram Shopping) en hulpmiddelen voor leadgeneratie. Social media
Lees meer

Is de whatsapp Voor business app geschikt voor jouw bedrijf?

De afgelopen jaren hebben we in onze blogs diverse social media kanalen besproken. We keken bijvoorbeeld naar LinkedIn, TikTok, Instagram en legden uit hoe je als bedrijf gebruik kunt maken van social media advertenties om leads te genereren.  Echter, een van de grootste social media kanalen, WhatsApp Messenger, hebben we nog nooit besproken. En daar
Lees meer