Leapforce behoort tot de snelst groeiende bedrijven van Nederland!

content schrijven

Hoe creëer je als B2B-bedrijf goede content?

In een wereld van online sales en marketing kun je als B2B-bedrijf simpelweg niet zonder content. Je website staat er vol mee en bijna alle communicatie met leads en klanten bevat enige vorm van content. 

Maar waar moet je nu op letten bij het produceren van goede B2B-content? Wat is het verschil tussen B2B en B2C en hoe haal je als B2B-bedrijf het meeste uit je contentstrategie? In deze blog gaan we uitgebreid op deze vragen in.

Gekleurde lampjes

B2B vs B2C

First things first, wat is eigenlijk het verschil tussen B2B- en B2C-content? 

Kort gezegd zit dit verschil vooral in het doel van de content. Terwijl B2C-klanten nog wel eens een impulsaankoop doen (denk voornamelijk aan e-commerce), is dit bij B2B-klanten bijna nooit het geval. B2C-content promoot daarom vaker direct een product of dienst, terwijl B2B-content de potentiële klant met waardevolle informatie langzaam richting een salesgesprek én uiteindelijk aankoop stuurt. 

Conversie en leadgeneratie staan dus centraal bij B2B-contentmarketing. B2B-content trekt potentiële klanten aan, biedt waarde en zorgt dat nieuwe leads worden aangestuurd tot een conversie.

Voorbereiding en strategie 

Terwijl veel bedrijven zonder veel strategie of voorbereiding blogs en social media posts de wereld in sturen, is dit niet de beste manier. Om écht resultaat te zien, is het opstellen van een contentstrategie noodzakelijk.

Voer daarom voordat je gaat schrijven, publiceren en delen altijd in ieder geval de volgende stappen uit:

  • Bedenk goed wat jouw positie in de zakelijke markt is. Wat doe jij anders en vooral beter dan de concurrent? Hoe laat je dit zoveel mogelijk naar voren komen in je content? 
  • Stel buyer persona’s en eventueel een customer empathy map op. Ook achter een zakelijke klant zit een persoon. Hoe beter je hem of haar leert begrijpen, hoe beter je content zal scoren. 
  • Stel een stijl en tone of voice vast. Herkenbaarheid en consistentie zijn essentieel. Vooral wanneer meerdere mensen jouw content creëren, is het belangrijk om te zorgen dat iedereen op dezelfde manier communiceert. 
  • Stel je doelen vast. Hoe specifieker, hoe beter. Wat zijn je algemene marketingdoelen en hoe draagt jouw content hieraan bij? Hoe specifieker je KPI’s, hoe meetbaarder je vooruitgang. Denk bij deze doelen bijvoorbeeld aan leadgeneratie, vindbaarheid (SEO) en specifieke conversies zoals kliks, downloads of inschrijvingen. 
  • Bepaal je kanalen. Waar is jouw doelgroep te vinden en welke kanalen zijn het meest geschikt voor het behalen van de vastgestelde KPI’s? 
  • Maak een planning en kalender. Welke campagnes wil je in de komende maanden (of zelfs in het komende jaar) draaien? Welke content is hiervoor nodig en op welke momenten wil jij je kennis delen? Verwerk in je planning bijvoorbeeld blogs, lead magnets, e-mailmarketing, social media plan en visuele content.
  • Bepaal hoe en hoe vaak je je vooruitgang meet. Welke analytics hou je bij, met welke tools en platforms doe je dit, en hoe vaak werk je je strategie bij?
Writing content B2B on a laptop

Content schrijven en delen 

Wanneer je je plan klaar hebt, is het tijd om aan de slag te gaan. Waarschijnlijk bevat je strategie een goede website, blogs, social media posts (LinkedIn is hét kanaal voor B2B-content), en e-mails. Ook kun je denken aan case studies, webinars, podcasts of zelfs uitgebreide e-books

Let verder bij het creëren van goede B2B-content vooral op het volgende: 

  • Alle content moet écht waardevol zijn. Leef je daarom in in je buyer persona, bedenk in welk stadium van de customer journey hij of zij zich bevindt en zorg dat je met je content echt indruk maakt. Zo claim je thought leadership, word je onthouden én vergroot je je online engagement – en dus bereik. 
  • Ook moet je content consistent zijn. In look, toon, taal en timing. De (potentiële) klant moet weten wat ze van je kunnen verwachten. Schrijf en deel daarom iedere week ongeveer dezelfde hoeveelheid content. Zo laat je zien dat je toegewijd en professioneel bent. Zorg daarnaast voor afbeeldingen en video’s van goede kwaliteit die passen bij jouw brand. Dit doe je bijvoorbeeld met een vaste kleurstelling, een watermerk of een logo. 
  • Maak gebruik van de juiste tools. Er zijn eindeloos veel tools beschikbaar die je helpen bij verschillende onderdelen van contentcreatie. Denk bijvoorbeeld aan Canva voor visuele content, de Hubspot Blog Topic Generator en Answer de Public voor blog-inspiratie en Surfer SEO of de SEMRush Writing Assistant voor SEO. Wil je je social media posts automatiseren? Probeer dan Agorapulse, Hootsuite of Buffer eens. Gebruik je e-mailmarketing? Dan is MailChimp een goed en gebruiksvriendelijk e-mailplatform. 

Tip! Wil je met je content perfect aansluiten bij de individuele lead of bezoeker? Segmenteer dan je doelgroep en deel gepersonaliseerde content. In onze blog over B2B-marketing lees je meer over segmentatie en personalisatie. 

Content audits en optimalisatie

Bij schrijven, creëren en publiceren blijft het natuurlijk niet. Voor écht kwalitatieve content zul je continu moeten blijven analyseren en verbeteren. Niet alleen inhoudelijk, maar ook technisch –  als dit je focus is, natuurlijk. 

Schrijf je bijvoorbeeld blogs, ga dan regelmatig na of de blogs die veel worden gelezen nog up-to-date zijn. Zijn er nieuwe ontwikkelingen in je vakgebied die je alsnog kunt toevoegen? Blijkt uit een concurrentieanalyse dat de concurrent bepaalde trends benoemt die jij nog mist? Reageer hier dan direct op! 

Een mooie manier om snel te kunnen reageren, is social listening. Dit komt neer op het monitoren van online gesprekken over jou en jouw bedrijf en product of dienst. Komt er op bijvoorbeeld social media een kritische óf juist positieve comment langs, dan kun jij hier gelijk op reageren. Dit maakt je contentstrategie extra snel en efficiënt. 

Is SEO belangrijk bij jouw teksten? Voer dan af en toe een audit uit met bijvoorbeeld SEMRush of Surfer SEO. Met deze tools bekijk je hoe jouw teksten scoren op Google en wat je kunt verbeteren om het nóg beter te doen. Een paar kleine aanpassingen maken vaak een groot verschil in de prestaties van je teksten. 

Een audit in Surfer SEO laat je bijvoorbeeld zien of je tekst, paragrafen en titels een lengte hebben die goed op Google scoort. 

B2B-content uitbesteden? 

Alleen het opstellen van een goede contentmarketingstrategie kost al enorm veel tijd, laat staan het creëren van de content zelf. Daarnaast is voor het maken en delen van goede B2B-content een marketeer met enorm brede kennis nodig. Denk aan SEO, schrijven, branding, social media, analyse, optimalisatie en nog veel meer. 

Veel B2B-bedrijven kiezen er daarom voor om een deel van hun contentmarketing uit te besteden. Ongeveer de helft van de B2B-verkopers heeft externe hulp bij hun contentmarketing, en 84% gebruikt deze hulp voor het creëren van de content. Dit is meestal namelijk het meest tijdrovende werk. 

B2B Content vergadering op kantoor

Hulp nodig? 

Heb je hulp nodig bij het creëren van goede content voor jouw B2B-bedrijf? Wij helpen je graag. 

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek of schrijf je in voor onze periodieke update. Wij sturen je dan ieder kwartaal een paar handige tips op het gebied van growth hacking! 

Deel dit artikel

Ontdek de online groeikansen van jouw bedrijf

Meet met behulp van deze groeitest middels 10 vragen de volwassenheid van de marketing van jouw bedrijf en ontdek kansen.

B2B social media: meer dan alleen een dagelijkse post

B2B social media: meer dan alleen een dagelijkse post De kans is groot dat jij als B2B-verkoper gebruik maakt van B2B social media marketing. Je deelt een paar keer per week een post, krijgt steeds meer volgers, telt braaf je likes en shares en hoopt op voldoende kliks naar je website. Maar is dit eigenlijk
Lees meer

Wat is B2B growth hacking en waarom werkt het? 

Growth hacking is niet alleen een bekende term binnen sales en marketing, maar ook een extreem efficiënte techniek die in de afgelopen jaren door bedrijven zoals Dropbox, PayPal en AirBnB is bewezen. Maar wat is growth hacking eigenlijk? En werkt deze strategie net zo goed voor B2B- als voor B2C-bedrijven? In deze blog kijken we
Lees meer

Zo haal je als B2B-bedrijf alles uit LinkedIn

Zo haal je als B2B-bedrijf alles uit LinkedIn [Vijf functies die je misschien nog niet kent] Als B2B-verkoper maak je hoogstwaarschijnlijk al gebruik van LinkedIn. LinkedIn is een onmisbaar platform voor B2B-marketing dat waarde biedt in ieder stadium van de klantreis. Maar benut je alle functies van LinkedIn wel volledig? In deze blog gaan we
Lees meer