Leapforce behoort tot de snelst groeiende bedrijven van Nederland!

Agile werken

Agile werken: Wat is het en waarom is het zo populair?

Agile werken wordt steeds populairder. Voornamelijk in het afgelopen jaar heeft een Agile werkwijze voor velen de structuur en motivatie geboden die hard nodig was.

Maar wat houdt Agile precies in en waarom is deze filosofie zo populair? Hier gaan we in deze blog uitgebreid op in. 

Agile

De geschiedenis van Agile 

De Agile filosofie is nog relatief nieuw. Pas in 2001 werd het begrip langzaam bekend, nadat 17 programmeurs samenkwamen om een manier te bedenken die de ontwikkeltijden van nieuwe software zou verkorten. Deze bijeenkomst leidde tot het ‘Agile Manifesto,’ een document waarin de kernwaarden en principes van de Agile filosofie in detail werden uitgewerkt. 

Terwijl nog steeds veel programmeurs een Agile werkwijze volgen, wordt deze ook buiten de software-branche steeds vaker opgepikt. De diverse methoden die onder Agile vallen zijn namelijk toepasbaar in vrijwel iedere branche waarin teams samenwerken aan een gezamenlijk doel. 

Vooral tijdens het afgelopen jaar, waarin veel teams gedwongen waren om vanuit huis te werken, heeft Agile werken een belangrijke rol gespeeld. Agile werkwijzen helpen namelijk aanzienlijk bij het behouden van de structuur die thuis nog wel eens lastig te vinden blijkt. Daarnaast zorgt het voor flexibiliteit in het project en motiveert het alle teamleden om hun taken goed en op tijd uit te voeren. 

Wat is Agile werken? 

Maar wat is Agile werken nu eigenlijk? Ten eerste is Agile werken geen methode, zoals veel mensen denken. Het is een filosofie en verzamelnaam waar verschillende methoden en werkwijzen onder vallen. 

Het voornaamste doel van de filosofie is het productief en wendbaar inrichten van zelfsturende teams. Hierbij staan vier kernwaarden centraal: 

  1. Mensen en hun onderlinge interactie gaan boven processen en hulpmiddelen
  2. Werkende software gaat boven allesomvattende documentatie
  3. Samenwerking met de klant gaat boven contractonderhandelingen
  4. Inspelen op verandering gaat boven het volgen van een plan

Drie voorbeelden van werkwijzen binnen de Agile filosofie zijn Extreme Programming, de Dynamic Systems Development Method (DSDM) en de bekende Scrum.

To do

Extreme Programming (XP) 

Extreme Programming werd in de jaren 90 ontwikkeld door Kent Black, één van de programmeurs achter het Agile Manifesto. Kent had als doel om softwareontwikkeling effectiever te maken. Extreme Programming wordt meestal dan ook specifiek met dit doel ingezet.

Extreme Programming helpt teams van programmeurs effectief om te gaan met last minute veranderingen tijdens een project. In korte cycli werkt een team samen met de klant richting steeds completer wordende producten en diensten. De nadruk ligt hierbij op kortetermijndoelen en continue interactie. Coderen, testen, luisteren en ontwerpen zijn de vier centrale stappen die tijdens een cyclus steeds opnieuw langskomen.

Agile programmeren

Dynamic Systems Development Method (DSDM)

Een iets breder toepasbare Agile werkwijze is de Dynamic Systems Development Method (DSDM). Deze methode legt alle openstaande taken vast in zogenaamde timeboxes. Aan het begin van een project worden de beschikbare tijd en middelen vastgelegd, waarna taken worden ingedeeld op prioriteit. 

Een veelgebruikte manier om deze prioriteit vast te stellen is de MoSCoW-methode: ‘Must have’ (onmisbaar), ‘Should have’ (zeer gewenst), ‘Could have’ (alleen als er genoeg tijd is) en ‘Won’t have’ (interessant voor een vervolgproject). 

Wanneer er tijdens het project nieuwe taken naar voren komen, krijgen deze een prioriteit toegewezen en worden ze meegenomen in het proces. Zo worden per timebox, in overleg met de klant, altijd de belangrijkste zaken opgeleverd. 

Scrum

De Scrum is wellicht de meest bekende en breedst toepasbare methode binnen de Agile filosofie. Ook deze methode maakt gebruik van een korte cyclus: de sprint. Een sprint duurt idealiter twee weken en kan worden gezien als een klein onderdeel van een groter project, met een concreet resultaat. 

De Scrum-methode gaat uit van drie rollen: de product owner, de Scrum master en de teamleden. De product owner bepaalt de doelen voor de sprint, de Scrum master zorgt voor de nodige begeleiding en training, en de teamleden voeren de taken uit die een sprint tot een succes maken. 

Daarnaast werkt de Scrum-methode met diverse lijsten. Een product-backlog met doelen en methoden, een sprint-backlog met producten die in de aankomende sprint moeten worden gerealiseerd en het Scrum board waarop de status van de taken in de huidige sprint worden bijgehouden. 

Tijdens diverse meetings, zoals sprint planning, standup-meetings, demo-momenten en evaluatie-meetings wordt gezorgd dat het hele team op één lijn staat en dat het project inderdaad zo verloopt als gepland. Door de grote hoeveelheid korte bijeenkomsten is het makkelijk om het team te motiveren, waar nodig bij te sturen en eventueel aanpassingen te maken in het project. 

Onze ervaring met de Scrum-methode

Bij Leapforce werken we sinds kort met elementen uit de Scrum-methode. Onze sprints duren twee weken en elke paar dagen houden we een korte standup-meeting in de ochtend. Hierdoor weet het volledige team waar iedereen mee bezig is en waar voor die dag de prioriteit ligt. 

Onze backlogs en Scrum-boards houden we bij in Asana. Asana is de project management tool waar wij al jaren mee werken, en die leent zich perfect voor een Agile werkwijze. Op je account op Asana maak je gemakkelijk lijsten aan, wijs je taken toe aan teamleden, selecteer je de prioriteit, deadline en indien nodig aanvullende categorieën of tags. 

Agile werken in Asana

Sprint planning in Asana
Bron: https://asana.com/guide/examples/eng/sprint-planning

Aan het begin en einde van elke sprint nemen we met het team de backlogs door en bepalen we welke taken in de volgende twee weken moeten worden uitgevoerd en wie deze taken oppakt. Door te kijken naar de beschikbaarheid van ieder teamlid is het vaak al snel duidelijk wie welke taak oppakt. 

De methode bevalt ons tot nu toe goed en we zijn blij dat we in het afgelopen jaar een manier hebben gevonden om de regelmaat en motivatie in ons werk te behouden. 

Hulp nodig? 

Wil je meer weten over onze werkwijze of heb je hulp nodig bij het groeien van jouw bedrijf? Wij helpen je graag. Neem gerust contact met ons op voor een gratis kennismakingsgesprek, dan bedenken we samen wat we voor je kunnen betekenen.

Deel dit artikel

Ontdek de online groeikansen van jouw bedrijf

Meet met behulp van deze groeitest middels 10 vragen de volwassenheid van de marketing van jouw bedrijf en ontdek kansen.

Vijf jaar Leapforce: de vijf highlights van 2022

Bij Leapforce is elk jaar leuk, maar 2022 was misschien wel één van de leukste jaren tot nu toe. Alles mag weer offline, dus gezellige meetings, klantbezoeken en uitjes stonden centraal. Naast heel veel groei en verder professionaliseren natuurlijk.    Benieuwd wat het afgelopen jaar zo bijzonder maakte? Dit zijn vijf van onze favoriete events
Lees meer

Leapforce wint FD Gazellen 2022

Goed nieuws! Leapforce is uitgeroepen tot één van de FD Gazellen 2022. We behoren tot de snelstgroeiende bedrijven in Nederland en daar zijn we extreem trots op. FD Gazellen Het Financieele Dagblad (FD) organiseert dit jaar alweer de negentiende editie van de FD Gazellen. Al negentien jaar worden Nederlandse bedrijven beloond voor hun harde werk
Lees meer

Duurzaam ondernemen: Hoe pak je dat aan?

Termen als ‘duurzaam ondernemen’ en ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’ (MVO) komen steeds vaker langs in het bedrijfsleven. Meer en meer ondernemers zien in dat we ons gedrag moeten veranderen voor een duurzame toekomst en ook consumenten vinden duurzaamheid steeds belangrijker.  Uit onderzoek van Dossier Duurzaam 2019 bleek dat 76% van de consumenten bedrijven sympathieker vindt wanneer
Lees meer