Leapforce behoort tot de snelst groeiende bedrijven van Nederland!

Gen Z

Alles over Generatie Z: Wie zijn het en hoe bereik je ze?

“Generatie Z droomt niet, maar doet. Ze kookt niet, maar bestelt. En denkt niet in hokjes.”

Trouw, december 2019

Generatie Z staat in de belangstelling. De groep is momenteel hard aan de studie of komt net kijken in het bedrijfsleven, en heeft daarmee zowel de toekomst als een belangrijke positie voor marketeers. Al jaren geleden werd door de marketingbureau RRD voorspeld dat in Generatie Z in 2020 40% van alle consumenten zal uitmaken. Dat is nogal wat, maar klinkt niet onlogisch. 

Generatie Z

Om deze nieuwe generatie kopers op de beste manier te bereiken is het belangrijk om grondig te onderzoeken wie Gen Z’ers precies zijn. Wat vindt de groep belangrijk? Welke manier van communiceren vinden ze prettig? Welke marketingvormen werken, en welke werken juist niet? Hier gaan we in deze blog dan ook uitgebreid op in.

Kenmerken van Generatie Z

In een recent bericht van Trouw lazen we over het nieuwe boek ‘Gen Z. Verlangen naar verandering’ van psycholoog Jos Ahlers en trendwatcher René Boender. 

De twee auteurs interviewden twintigduizend jongeren met een geboortedatum tussen 1995 en 2012, om te leren over de kenmerken en normen van de leden van deze generatie.  

Uit het onderzoek kwam naar voren dat jongeren uit Gen Z weten wat ze willen. 

Ze denken praktisch en voelen verantwoordelijkheid om actie te ondernemen, op het gebied van het klimaat en de politiek bijvoorbeeld. Dit uit zich in de bekende scholieren stakingen en jongerenorganisaties die in actie komen voor goede doelen of politieke standpunten.  

Door dit grote verantwoordelijkheidsgevoel en de actieve houding heeft Gen Z geen tijd te verliezen. Ze kiezen daarom zorgvuldig hun bezigheden en houden zich liever niet bezig met ‘onnodige’ taken als koken of het zelf maken of repareren van producten. Eten laten ze bezorgen en dingen waar ze geen tijd voor hebben laten ze doen. Daar betalen ze graag iets extra’s voor, want dan kunnen ze hun tijd besteden aan zaken die er echt toe doen.

Activisme

Verder staat Gen Z voor echtheid en persoonlijkheid. Ze houden van de verhalen van de ‘gewone’ mens en raken geïnspireerd door andermans passie. Denk aan de beroemde Greta Thunberg bijvoorbeeld: Een gewoon meisje met een enorme passie en een mooi verhaal. Dat spreekt Gen Z aan. 

Als laatste, en dit is heel erg relevant voor marketeers: Gen Z doet alles online. Ze hebben hun telefoon altijd bij zich en luisteren veel liever een podcast dan dat ze een krant doorlezen.

Marketing en Generatie Z: Waar moeten we op letten?

1. Deel je normen en waarden

Als bedrijf kun je Generatie Z aanspreken door, net als deze groep zelf, te delen waar je voor staat. 

Wat is het verhaal achter je bedrijf? Waarom ben je begonnen met het ontwikkelen van je product of dienst? Een eerlijk verhaal maakt Gen Z enthousiast. En komen jouw normen en waarden overeen met die van de Gen Z consument, dan heb je een nog grotere kans op een nieuwe klant. De normen en waarden van een bedrijf zijn namelijk voor Generatie Z vaak nog belangrijker dan het product of de dienst zelf.

Hoe kun je hier als marketeer op inspelen? 

Ten eerste zul je voor jezelf duidelijk moeten stellen wat je normen en waarden zijn. Dit kun je bijvoorbeeld doen in de vorm van een mission & vision statement. Ook zul je je branding en tone of voice hierop moeten aansluiten. Zo staat alles in één lijn en komt je verhaal goed over. 

Heb je duidelijk gedefinieerd waar je als bedrijf voor staat? Dan kun je je boodschap naar buiten brengen. Dit kun je bijvoorbeeld doen op social media, in de vorm van video, door middel van blog posts of in podcasts. 

Een mooi voorbeeld van een mooi verhaal in een video is die van The SweetGreen:

“To win with Gen Z, marketers have to evolve from informing to delighting, from celebrity to authenticity and from generic to predictive.’

Lisa Box of WP Engine, Inc. 

2. Wees eerlijk en duidelijk

Vergeleken met de oudere generaties is Generatie Z enorm kritisch en scherp. 

Gen Z’ers zijn opgegroeid met de mogelijkheid om alles op te zoeken en te verifiëren op het internet. En hier zijn ze dan ook heel erg goed in.

Honest

Ben je dan ook als bedrijf niet duidelijk en eerlijk? Dan wekt dit direct wantrouwen onder Gen Z. 

Als bedrijf of marketeer is het dan ook aan te raden om de kenmerken van een product duidelijk weer te geven op de website. Inclusief bewijs, anders gelooft Gen Z er niets van. 

Sociaal verantwoorde bedrijven doen het momenteel heel erg goed. Probeer daarom, uiteraard, je product of dienst zo ethisch mogelijk te produceren en leg precies uit hoe je dit doet. Dit kan simpelweg op een ‘product’ of ‘over ons’ pagina. Heeft je bedrijf of product een aantal mooie eigenschappen waar je trots op bent? Dan kun je hier verder op ingaan op social media. Denk hierbij aan biologische grondstoffen of eerlijke productie.  

“Over het algemeen eisen ze transparantie en eerlijkheid van bedrijven: komen deze jongeren erachter dat je shirts laat maken door kinderen in derdewereldlanden, dan zullen ze nooit meer iets bij je kopen.”

Ahlers en Boender, 2019.

3. Wees persoonlijk

Zoals we eerder al kort beschreven houdt Gen Z van persoonlijkheid. In plaats van grote internationale influencers en bedrijven met mooie beloften, zoekt Gen Z hun voorbeelden dichter bij huis. 

“De jongeren uit generatie Z zijn zich heel bewust van het feit dat online dingen vaak mooier worden gemaakt.”

Ahlers en Boender, 2019.

Zo worden lokale ‘kleinere’ influencers steeds populairder. Terwijl een Instagram account van een grote influencer soms te mooi lijkt om waar te zijn, kan de generatie kleine locale influencers juist wel vertrouwen. Dit zijn vaak ‘gewone’ mensen die door hun verhaal of missie onder de aandacht zijn gekomen. Door een minder gelikt account en het delen van zowel ups als downs kan Gen Z zich beter identificeren met deze nieuwe rolmodellen. 

Hoe ga je hier als bedrijf mee om?

Ten eerste zul je moeten laten zien dat je als bedrijf ‘echt’ bent. Laat zien wie je teamleden zijn, deel alle kanten van je dagelijks werk, en beperkt dit niet tot alleen perfecte plaatjes. Dit kun je bijvoorbeeld doen in Instagram stories, Facebook posts, of SnapChat en YouTube filmpjes. Zo geef je je fans een kijkje achter de schermen, en dit schept vertrouwen en verbinding. 

Generatie Z kantoor

Ook zul je moeten zorgen voor persoonlijke communicatie. Maak je berichten naar Generatie Z niet te formeel. Spreek ze aan bij hun naam, toon ook jouw naam en een foto bij je e-mail of chat scherm, en maak je bericht individueel. Een schijnbaar ‘copy-paste-bericht’ doet het uitermate slecht bij Gen Z.

4. Gebruik user-generated content

Naast het laten zien dat je als bedrijf ‘echt’ bent, kun je er ook voor kiezen om met behulp van echte mensen te laten zien hoe goed jouw product of dienst is. 

Een mooie manier om dit te doen is de inzet van user generated content. Een aantal weken geleden schreven we een blog over dit handige concept, waarbij je je volgers vraagt om content te creëren waarin jouw product of dienst te zien is. 

Gen Z is opgegroeid in een wereld van online shoppen, waardoor ze gewend zijn om online onderzoek te doen voordat ze een aankoop doen.

“There’s a whole new frontier of customers who have grown up in the Amazon era and wouldn’t think of purchasing anything without a plethora of UGC at key conversion points to help them along. Forget one or two sad reviews from some free plugin. I’m talking hundreds of reviews, user-generated photos and more. This is the new standard - not a "nice to have when we get big enough," but a must.”

Ali Fazal

Zien zij voldoende positieve berichten van andere klanten (in bijvoorbeeld een review, social media post of video) dan is de kans op een aankoop flink vergroot. 

Maar hoe krijg je klanten zover om reviews achter te laten, of content te creëren die je online kunt laten zien? 

Dit kan op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld proberen om een leuke actie op te zetten die fans aanmoedigt om content over jouw bedrijf te delen. Met een branded hashtag bijvoorbeeld. Dergelijke acties zijn vooral op TikTok populair.

user generated content

Ook kun je klanten simpelweg vragen om je te helpen met content of een review. Al dan niet voor een beloning. Denk hierbij aan ‘deel onze foto en wij reposten hem op ons kanaal’ of ‘deel een foto en krijg 10% korting op je volgende aankoop’. 

5. Omnichannel met een focus op mobiel 

Generatie Z is opgegroeid met een smartphone, tablet en computer, en gebruiken deze dan ook overal voor. Echte ‘digital natives’ dus. Uit onderzoek van Criteo bleek dat 45% van de Gen Z respondenten ‘bijna constant’ online is, en 45% meermaals per dag. Een groot deel van deze tijd wordt op social media doorgebracht, maar ook e-mails worden vaak bekeken en beantwoord. 

Ook Campaign Monitor deed uitgebreid onderzoek naar de online gewoontes en marketing voorkeuren van Gen Z. Ze spraken 300 respondenten tussen de 14 en 26 jaar oud over hun mening en voorkeuren wat betreft marketing.

Eén van de vragen van het onderzoek was welk kanaal de respondenten het liefste gebruikten voor hun communicatie met een merk. Op nummer 1 kwam overduidelijk social media, op de voet gevolgd door email. Hierna kwam ‘in-person’, gevolgd door ads, chat en als allerlaatste blogs. 

Hier valt op dat Gen Z op verschillende manieren communiceert en op meerdere kanalen actief is. Dit vereist een omnichannel focus van de marketeer. Marketing berichten moeten niet alleen op een computer, maar ook op mobiel en wellicht op een tablet goed overkomen. 

Welke kanalen en welke vormen van content kun je dan het beste op focussen? Uit het onderzoek van Campaign Monitor kwam naar voren dat Gen Z van video’s houdt. YouTube kwam naar voren als het meest populaire social media kanaal onder de respondenten, met Snapchat en Instagram op de tweede – en derde positie.

Gen Z social media
Bron: https://www.campaignmonitor.com/resources/guides/guide-to-gen-z-marketing-2019/

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij het bereiken van jouw doelgroep? Wij denken graag met je mee. Neem contact met ons op voor een gratis adviesgesprek of meld je aan voor onze nieuwsbrief. Zo weet je altijd wat er speelt op het gebied van marketing, sales en growth hacking. 

Ben je benieuwd hoe jouw bedrijf scoort op het gebied van sales & marketing? Wij hebben een handige groeitest ontwikkeld. Deze online test kost maar een paar minuten en laat je precies zien of en waar jouw bedrijf nog verbetering kan gebruiken.

Deel dit artikel

Ontdek de online groeikansen van jouw bedrijf

Meet met behulp van deze groeitest middels 10 vragen de volwassenheid van de marketing van jouw bedrijf en ontdek kansen.

Vijf jaar Leapforce: de vijf highlights van 2022

Bij Leapforce is elk jaar leuk, maar 2022 was misschien wel één van de leukste jaren tot nu toe. Alles mag weer offline, dus gezellige meetings, klantbezoeken en uitjes stonden centraal. Naast heel veel groei en verder professionaliseren natuurlijk.    Benieuwd wat het afgelopen jaar zo bijzonder maakte? Dit zijn vijf van onze favoriete events
Lees meer

Leapforce wint FD Gazellen 2022

Goed nieuws! Leapforce is uitgeroepen tot één van de FD Gazellen 2022. We behoren tot de snelstgroeiende bedrijven in Nederland en daar zijn we extreem trots op. FD Gazellen Het Financieele Dagblad (FD) organiseert dit jaar alweer de negentiende editie van de FD Gazellen. Al negentien jaar worden Nederlandse bedrijven beloond voor hun harde werk
Lees meer

Agile werken: Wat is het en waarom is het zo populair?

Agile werken wordt steeds populairder. Voornamelijk in het afgelopen jaar heeft een Agile werkwijze voor velen de structuur en motivatie geboden die hard nodig was. Maar wat houdt Agile precies in en waarom is deze filosofie zo populair? Hier gaan we in deze blog uitgebreid op in.  De geschiedenis van Agile  De Agile filosofie is
Lees meer

Leer hoe jij...

Gratis e-book met 50 growth hacks

Vul je gegevens in en ontvang direct in je inbox ons e-book met 50 growth hacks.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

278 mensen gingen je voor