Leapforce behoort tot de snelst groeiende bedrijven van Nederland!

Growth hacking

Growth Hacking: Alles wat je moet weten!

Heb je onze slogan gezien? “Growth Hacking as a Service”. Al vanaf de geboorte van Leapforce geloven we in growth hacking. Het is een techniek die ieder bedrijf een volledig unieke strategie oplevert, en de resultaten zijn razend snel. 

In dit artikel vertellen we je alles over growth hacking. We gaan in op de definitie en het ontstaan hiervan, en bespreken hoe het growth hacking proces in elkaar zit.

Flywheel
Growth Hacking is de methode die we gebruiken om het Leapforce Wheel of Growth Hacking momentum te geven. Dit Wheel bestaat uit alle benodigde strategieën, technieken en tools die nodig zijn om een bedrijf te laten groeien.
Lees hieronder snel verder voor een uitgebreide uitleg.

In dit artikel lees je onder meer: 

Wat is growth hacking?

Laten we beginnen met een definitie. Zoals in onze eerdere blog beschreven, definiëren we growth hacking als: 

‘De vakterm voor het doen van snel opeenvolgende digitale en commerciële experimenten.’

Growth hackers maken gebruik van een enorme verzameling aan uiteenlopende tools, technieken, kanalen en vaardigheden. Ze denken out of the box en proberen de concurrent net even voor te zijn door alle mogelijke middelen voor succes uit te testen. Growth hacking is een mindset

De zogenaamde hacks of experimenten kunnen klein of groot zijn en worden in elk stadium van de customer jourey toegepast. Denk bijvoorbeeld aan een viral video op social media, een geniale truc met referral marketing of een slimme manier om gebruik te maken van het bestaande publiek van een ander succesvol bedrijf. 

We zullen verderop in dit artikel nog uitgebreid ingaan op een paar voorbeelden van succes met growth hacking. 

Hoe is growth hacking ontstaan? 

Growth hacking is een relatief nieuwe term. In 2010 werd de growth hacker voor het eerst gedefinieerd door Sean Ellis, de auteur van het beroemde boek Hacking Growth

Elis beschreef de growth hacker als: 

“A person whose true north is growth. Everything they do is scrutinized by its potential impact on scalable growth.”  

Verderop in de blog, vervolgt hij: 

“The common characteristic seems to be an ability to take responsibility for growth and an entrepreneurial drive (it’s risky taking that responsibility). The right growth hacker will have a burning desire to connect your target market with your must have solution. They must have the creativity to figure out unique ways of driving growth in addition to testing/evolving the techniques proven by other companies.”

Book

Al snel werd het concept growth hacking razend populair. Bekende merken als Dropbox, LogMeln, Lookout en Eventbrite pasten de methoden toe, het bekende platform Growthhackers.com werd opgezet, en in 2013 kreeg de term nog meer bekendheid op de Annual Growth Hackers Conference. 

Inmiddels heeft vrijwel elke marketeer wel eens van growth hacking gehoord. De methode heeft haar waarde bewezen, en ook bij Leapforce merken we elke dag de kracht hiervan. Het is geweldig om te zien dat ‘gewoon even proberen’ tot de mooiste ontdekkingen kan leiden. Ontdekkingen die je zonder gestructureerde experimenten, de nodige creativiteit en de ‘gewoon doen’ mentaliteit nooit had gevonden. 

Hoe richt je je growth hacking proces in? 5 tips van Leapforce

Maar hoe werkt dat nou? Hoe zorg je dat je het growth hacking proces succesvol doorloopt? 

Helaas bestaat hier niet één juiste methode voor. Je kunt je experimenten zo inrichten als je dit zelf graag doet, als je maar te werk gaat op basis van een goed plan en je resultaten duidelijk documenteert. De volgende tips zullen je helpen deze structuur te behouden en de juiste hacks te vinden: 

1. First things first: Denk vanuit de doelgroep 

Om even met de deur in huis te vallen: Growth hacks werken niet als je geen goed idee of product hebt. 

De meerderheid van de entrepreneurs is lange tijd op zoek naar hét idee, en dat is helemaal niet erg. Voordat je begint met growth hacken is het dan ook belangrijk dat je weet wie de doelgroep is en waar deze groep behoefte aan heeft.

Wist je dat de makers van Instagram eerst hebben geëxperimenteerd met Burbn, een app voor whiskey drinkers? Deze app kwam echter nooit echt van de grond, maar had één relatief populaire functie: de foto functie. 

Dit zette de Instagram entrepreneurs aan het denken, en met succes! Het team ging in gesprek met hun doelgroep en ontdekte dat een simpele foto app het wel eens goed zou kunnen gaan doen. En wat bleek? Dit was een understatement. Al snel werd Instagram gecreëerd, en maakte het idee een enorme groeispurt door vanaf 2016.

Instagram

2. Bestudeer de trends 

Een succesvolle growth hacker is constant op zoek naar nieuwe mogelijkheden. Je wilt de eerste zijn die van een bepaalde tool, strategie of trend af weet, zodat je hier direct op kunt inspelen met een handige hack. 

Zorg dan ook dat je in gesprek blijft met je doelgroep, weet wat er speelt, wat groeit in populariteit en wat juist niet, en welke producten of mogelijkheden in ontwikkeling zijn. 

Een aantal goede manieren om op de hoogte te blijven, zijn: 

 • Via social media. Bekijk waar je volgers zich mee bezig houden, onderzoek wat er speelt onder de volgers van je concurrent, bekijk Facebook groepen en wees niet bang om vragen te stellen. 
 • Ken je Quora al? Dit vraaggestuurde social media kanaal is dé plek om onderzoek te doen naar de nieuwste trends. Zoek in de database naar bestaande vragen of stel zelf je vraag. De kans is groot dat je doelgroep je graag verder helpt. 
 • Google Trends helpt je uitvinden in hoeverre er online op bepaalde onderwerpen wordt gezocht. Dit helpt je uitvinden waar op het moment interesse in is. 

Feedly is een platform waarop je feeds kunt aanmaken met alle nieuwe blogs van je favoriete websites. Maak bijvoorbeeld een feed aan met alle relevante blogs in jouw industrie en lees je Feedly feed regelmatig even door. Zo mis je niets meer!

Feedly

Beperk je niet tot één onderzoek. Nieuwe trends en mogelijkheden kunnen elk moment opduiken, dus zorg dat je continu blijft leren. Het kan handig zijn om elke week (of eens in de twee weken) een vast moment te prikken om Google Trends, Quora, Feedly en je social media kanalen eens goed door te nemen. 

3. Een growth hacking workshop 

Wanneer je goed op de hoogte bent van alle trends en ontwikkelingen binnen je industrie, heb je vast al een paar ideeën die je bedrijf vooruit kunnen helpen. Echter, er zijn manieren om nog meer growth hacks te bedenken. Een mooi voorbeeld hiervan is de Growth Design Workshop. 

Het afgelopen half jaar hebben we deze methode een paar keer uitgetest voor onszelf en voor onze klanten, en elke keer resulteerde de workshop in een mooie lijst met relevante growth hacks of actiepunten rondom een specifiek onderwerp.

De workshop komt neer op een razendsnelle en zeer gestructureerde brainstormsessie, waar ideeën worden verzameld met zo min mogelijk discussie. 

Wil je weten hoe dit precies werkt? Of wil je dat we je begeleiden tijdens een workshop? Neem gerust contact met ons op, dan leggen we je precies uit hoe het werkt.

Leapforce

4. Maak een planning 

Maak een plan. Growth hacking is heel veel ‘gewoon doen’, maar een beetje structuur kan wel heel fijn zijn. Bedenk je na het vaststellen van de growth hacks die je wilt proberen, wanneer je deze het beste kunt uitvoeren. 

He is handig om je planning in een project management tool te zetten met datum, verantwoordelijke personen en eventuele andere belangrijke gegevens. Bij Leapforce gebruiken we met veel plezier Asana voor het structureren van onze growth hacking plannen. 

5. Formuleer hypotheses & documenteer

Het maken en testen van hypotheses is misschien wel het allerbelangrijkste onderdeel van growth hacking. Dit maakt je experimenten meetbaar en geeft inzicht in je resultaten. 

Hoe werkt dit? 

Bij Leapforce stellen we vóór het uitvoeren van elke growth hack een hypothese vast. Deze hypothese is altijd gebaseerd op de data die we op dat moment beschikbaar hebben. Een eerder uitgevoerd experiment, bijvoorbeeld, of gewoon gegevens die we online hebben gevonden.  

Deze hypothese zetten we vervolgens in ons CRM-systeem, Insightly. Hier houden we een keurige lijst met growth hacks bij, per datum, met hypothese en het uiteindelijke resultaat. 

Een voorbeeld van een hypothese is: 

 • Growth hack: We bieden een lead magnet aan die mensen kunnen downloaden wanneer ze hun e-mailadres achterlaten. 
 • Hypothese: Het aantal inschrijvingen voor de mailinglist gaat met 50% omhoog in de 2 maanden na de start van het experiment. 

Door je growth hack(s) op deze manier te documenteren en registreren behoud je de structuur en leiden je experimenten tot sterke datagedreven beslissing.

6. Analyseer

Om de hypotheses te kunnen testen, heb je natuurlijk data nodig. Hoe weet je bijvoorbeeld in het geval van het bovenstaande voorbeeld of je inschrijvingen wel echt met 50% omhoog zijn gegaan. Deze gegevens haal je uit je analytics tools. 

Test je een online tool of werk je met social media? Dan geeft deze tool waarschijnlijk zelf weer hoe je resultaten ervoor staan. Alle social media kanalen hebben bijvoorbeeld een Insights tab, e-mail marketing tools geven duidelijke analytics weer en ook de meeste andere sales en marketing apps hebben hun eigen Insights. 

Echter, in sommige gevallen wil je meer. Het kan handig zijn om gebruik te maken van tools die speciaal zijn ingericht voor het analyseren van marketing acties. Denk hierbij aan het bekende Google Analytics voor het analyseren van websites, of bijvoorbeeld Oribi, Mixpanel, Microsoft Azure of Apache Cassandra voor meer diepgaande data-analyses. 

Hoe meer je analyseert, hoe meer je leert en hoe beter je wordt in het vinden van de succesformule voor jouw bedrijf. 

Analytics

Drie succesverhalen: Zo behaalden growth hackers enorme resultaten

Sinds de geboorte van de methode, heeft growth hacking haar waarde meer dan bewezen. Merken als Dropbox, AirBnB en PayPal hebben een groot deel van hun snelle groei te danken aan growth hacks en heel veel bedrijven passen de methode inmiddels toe. 

Maar waarom is growth hacking nou zo succesvol? Hoe onderscheidt de growth hacker zich van de ‘traditionele’ marketeer?  

Met de volgende drie voorbeelden willen we jullie laten zien hoe een paar van de grootste merken die we kennen gebruik hebben gemaakt van growth hacking tijdens hun razendsnelle groei.  

Dropbox

1. Dropbox

Dropbox is vast bij iedereen wel bekend. Het bedrijf biedt opslagruimte aan op de cloud, online of op je desktop. Een beperkte hoeveelheid ruimte op de Dropbox cloud is gratis, maar naarmate je meer nodig hebt, betaal je Dropbox voor de MB’s die je gebruikt. 

Dropbox werd in 2007 opgericht door MIT studenten Drew Houston en Arash Ferdowsi. Het idee bleek al snel goed en ook de aanpak was slim. Het Dropbox team dacht ‘out of the box’ en paste diverse nieuwe strategieën toe, die uiteindelijk tot enorme groei leidden. In 2012 bereikte het bedrijf dan ook een omzet van ongeveer $116 miljoen en in 2017 was dit $1.1 miljard.  

Maar hoe deden ze dit nu precies? Welke growth hacks werden hier toegepast en waarom hadden deze zoveel succes? 

Een paar voorbeelden van slimme acties die Dropbox heeft uitgevoerd, zijn: 

 • Zorg dat een vriend of kennis zich via jou aanmeldt en krijgt beide 500MB opslag cadeau. 
 • Volg Dropbox op social media en krijg 125MB opslag gratis. 
 • Doe mee aan online spelletjes en win gratis MB’s. 

Alledrie deze voorbeelden zijn simpele hacks die Dropbox vrijwel niets kostten. Enkel de nodige planning en een aantal MB aan cloud ruimte. Dropbox bewijst hier dus maar dat creativiteit beloond wordt. 

2. AirBnB

Wellicht een nog bekendere growth hacker, is AirBnB. Dit wereldberoemde platform staat bekend om een wel hele slimme hack: een Craigslist integratie

Het AirBnb team bereikte een enorme groei in 2009. Uiteraard waren hier meerdere redenen voor, maar voor een groot deel was het succes te danken aan een Craigslist integratie. 

Door een manier te vinden om AirBnB met het bestaande platform Craigslist te linken, werd binnen no-time het hele Craigsliist publiek bereikt. Wanneer Craigslist bezoekers nu op zoek gingen naar een vakantiewoning op Craigslist, werden ze automatisch naar AirBnB doorverwezen. 

Je zou dit kunnen zien als het ‘stelen’ van Craigslist bezoekers en dit was het in zekere zin ook. Het was dan ook een brutale zet, maar niet illegaal. Wij vinden dit een mooi voorbeeld van growth hacking. Een jong team ging op zoek naar bestaande mogelijkheden, zette een technische truc in, bouwde een integratie, en de rest ging vanzelf.

Gen Z

3. PayPal 

Last but not least: PayPal

PayPal’s hack lijkt wat rigoureus, maar zorgde ervoor dat het bedrijf binnen no-time viral ging. 

Om haar referral programma een boost te geven, koos PayPal ervoor om klanten letterlijk te betalen voor een referral. En flink ook! Elke klant die een nieuwe klant aandroeg, kreeg $20 op zijn of haar PayPal account. Ook de nieuwe klanten die via het referral programma binnenkwamen, kregen allemaal dit mooie bedrag op hun PayPal rekening. Na enige tijd werd het bedrag teruggebracht naar $10 en later naar $5. 

De actie ging al snel viral en PayPal groeide razendsnel. Tijdens het hoogtepunt van de actie, groeide het platform maar liefst 7-10% per dag. Een dure actie, maar de snelle groei zorgde voor een enorme ROI.

Wat zijn de beste growth hacking tools? 

Zoals jullie weten houden we bij Leapforce van growth hacking tools. We zijn als geen ander op de hoogte van de allerbeste online mogelijkheden en kennen dan ook diverse tools die het growth hacking proces enorm kunnen ondersteunen. In de onderstaande lijst hebben we een paar favorieten voor je op een rijtje gezet, ingedeeld per categorie.

 1. Om je werk goed te plannen en taken gestructureerd te houden, raden we je aan om gebruik te maken van een project management tool zoals Asana, Trello of Monday
 2. In de meeste CRM-systemen heb je de mogelijkheid om je experimenten te registreren, inclusief uitkomst. Wij gebruiken hier zelf met heel veel plezier Insightly voor. 
 3. Analyseren is een heel belangrijk onderdeel van het growth hacking proces. Overweeg om gebruik te maken van analytics tools zoals Google Analytics (website), SEMrush (SEO), Buffer Analyze (social media) of Tableau (data visalization).  
 4. Wil je experimenteren met A/B tests? Dan raden we je aan om VWO, de Hubspot A/B test Kit of Optimizely te gebruiken. 

*A/B testen is het vergelijken van twee heel erg vergelijkbare acties. Twee verschillende e-mails bijvoorbeeld, of twee versies van een landingspagina. De bovenstaande tools vertellen je precies welke versie het beste werkt. 

Uiteraard is dit  slechts een kleine selectie. Growth hacking is een enorm breed begrip en het hangt  van je gekozen growth hacks af welke tools je nodig is. En het allermooiste: de kans is groot dat je tijdens het growth hacken steeds meer nieuwe tools tegenkomt.

Gen Z

Hulp nodig? 

Ben jij klaar voor growth hacking? Heb je zin om te beginnen maar kun je wel wat sturing gebruiken? Wij helpen je graag op gang.  Bekijk deze pagina en vraag een gratis conversie optimalisatie scan ter waarde van €495,-  aan.

Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek of schrijf je in voor onze Growth hacking nieuwsbrief. Hierin houden we je op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen op het gebied van sales, digitale marketing en growth hacking. 

Kun je niet wachten? Neem dan alvast een kijkje in deze blog met zes growth hacking tips. Zo kun je direct aan de slag met je eerste experimenten! 

Schrijf je in voor onze growth hacking nieuwsbrief

Deel dit artikel

Ontdek de online groeikansen van jouw bedrijf

Meet met behulp van deze groeitest middels 10 vragen de volwassenheid van de marketing van jouw bedrijf en ontdek kansen.