Leapforce behoort tot de snelst groeiende bedrijven van Nederland!

Leadgeneratie

6 ‘Out of the box’ Leadgeneratie ideeën

Met de juiste kennis, tools en technische trucs help je je bedrijf aan veel verkopen. Echter, techniek is niet alles. Om de interesse van online ‘voorbijgangers’ te wekken, is ook een flinke dosis creativiteit nodig. Het internet staat zó vol met ‘lead magnets’, e-books, nieuwsbrieven en webinars dat opvallen soms lastig is. Hoe zorg je dat jouw aanbod wordt opgepikt en niet dat van je concurrent? 

Leadgeneratie

In deze blog zetten we en paar creatieve leadgeneratie ideeën voor je op een rijtje, zodat je het nét even iets anders doet en daarmee nét een stapje voorloopt op de rest. 

Wat is een lead en wat is leadgeneratie? 

Eerst nog even terug naar de basis. Wat is een lead? 

Een lead is een persoon die op welke manier dan ook interesse heeft getoond in een bedrijf, dienst of product. 

Dit kan zijn door een nieuwsbrief aanmelding, een e-book download, of via een simpele e-mail of vraag of op social media. Elke vorm van contact waarmee gegevens worden opgeslagen, zorgt dat een persoon ‘lead’ wordt. Het proces van de verzameling van deze gegevens wordt ‘leadgeneratie’ genoemd.

Creatieve ideeën voor leadgeneratie 

Zoals we eerder benoemden, vindt leadgeneratie meestal plaats door middel van nieuwsbriefinschrijvingen, lead magnets of gewoon aan de hand van e-mail of social media contacten. Echter, er zijn nog veel meer manieren om de interesse van je potentiële klanten te wekken en gegevens te verzamelen. 

Laten we eens naar 6 strategieën voor leadgeneratie kijken die wellicht iets meer ‘out of the box’ zijn dan het standaard lijstje.

1. Publiceer je eigen onderzoek 

Een tijdje geleden lazen we een blog van Buzzsumo over het enorme succes van ‘origineel onderzoek’. Een publicatie met eigen onderzoeksresultaten bleek niet alleen veel websiteverkeer op te leveren, maar resulteerde ook in heel veel shares op social media en een flink aantal nieuwsbriefinschrijvingen.

Leadgeneratie eigen onderzoek

Bron: https://buzzsumo.com/blog/original-research-drives-traffic-social-shares/

Dit bracht ons op een idee. 

Als onderzoeksresultaten online zoveel effect hebben, dan is de kans groot dat potentiële klanten graag hun e-mailadres achterlaten voor een te downloaden rapport. En dit is een mooie manier om leads te verzamelen! 

Een onderzoek kan op veel verschillende manieren worden uitgevoerd. Bedenk goed welke vragen binnen jouw industrie spelen en waar je klanten antwoord op willen.

Kies ervoor om je volgers te ondervragen door middel van een social media poll, of een survey in SurveyMonkey. Werk de resultaten mooi uit in een infographic met Canva, en klaar ben je! 

Hubspot is een voorbeeld van een bedrijf dat veel eigen onderzoek uitvoert en publiceert. Neem eens een kijkje in dit uitgebreide rapport, dat de resultaten van een survey onder 3400 marketeers weergeeft. Door je gegevens achter te laten, kun je het volledige rapport downloaden.

Hubspot leadgeneratie

Bron: https://www.hubspot.com/state-of-marketing

2. Maak je eigen tool 

Zeker een stuk bewerkelijker, maar wel heel erg effectief, is het creëren van een eigen tool.  

Grote merken, vooral leveranciers van online tools en services, bieden vaak een gratis tool aan waarmee ze hun doelgroep een waardevolle service bieden. In ruil hiervoor wordt vaak ‘alleen’ een e-mailadres gevraagd, waarmee alle gebruikers automatisch ‘lead’ worden. Ook heeft een dergelijke tool meestal beperkingen, die door betaling of registratie kunnen worden weggenomen. 

Een mooi voorbeeld van een gratis tool waarmee leads worden verzameld, is de ‘Free Keyword Tool’ van Wordstream. 

Door je website, industrie en locatie in te vullen, geeft de tool je een handige lijst met keyword suggesties. Wil je deze lijst bewaren? Door je e-mailadres in te vullen krijg je deze direct toegestuurd én word je automatisch een lead van Wordstream.

Free Keyword Tool

Bron: https://www.wordstream.com/keywords

3. Maak een quiz

Wellicht iets minder ‘out of the box’ maar wel heel leuk en effectief, is de quiz. Een quiz maakt mensen nieuwsgierig en hier kun je als bedrijf gebruik van maken. 

Er bestaan diverse gratis online tools waarmee je razendsnel een leuke quiz in elkaar zet, inclusief veld waar deelnemers hun gegevens achterlaten voor de resultaten. 

Het onderwerp van de quiz? Daar ben je volledig vrij in. Kies bijvoorbeeld voor een grappige quiz die voor iedereen relevant is (denk aan ‘Welk type entrepreneur ben jij?’ of ‘Waar gaat je volgende vakantie heen?’), of voor een meer inhoudelijke quiz die direct van nut is voor je doelgroep. 

Bij Leapforce hebben we een Groeitest opgezet voor onze websitebezoekers. Deze test helpt ons niet alleen om leads te verzamelen, maar biedt deze leads ook echt waarde. Wanneer je de quiz invult kom je er namelijk achter waar jouw ‘digitale marketingmachine’ nog voor verbetering vatbaar is. Nuttige informatie, die de deelnemers maar 3 minuten (en een e-mailadres) kost. 

Leadgeneratie quiz

Wij maken, als Leapforce, graag gebruik van Typeform. Met deze tool heb je binnen no-time een mooie quiz online staan. 

4. Offline events/ wordt spreker

Er ligt momenteel een sterke focus op de online wereld, maar we moeten de offline wereld zeker niet vergeten. 

Gezien worden en persoonlijk in gesprek gaan met potentiële klanten werkt namelijk extreem effectief. Mensen zien graag de persoon achter een bedrijf. Dit schept vertrouwen en zorgt dat je als merk beter onthouden wordt.

Presentaties voor leadgeneratie

Het is daarom aan te raden om zoveel mogelijk offline evenementen bij te wonen, of zelfs te organiseren. Meld je aan als spreker op een congres, ga naar netwerk evenementen of organiseer zelf een bijeenkomst. 

Uiteraard is het belangrijk om een evenement zorgvuldig te plannen. De periode voor en na het evenement zijn namelijk minstens zo belangrijk als het evenement zelf. 

Zorg voor een zorgvuldige strategie waarin je precies uitdenkt hoe je evenement leads gaat opleveren.

Besteed hierbij op z’n minst aandacht aan: 

  • Inschrijving of registratie 
  • Promotie 
  • Content
  • Planning 
  • Het team 
  • Verzameling van gegevens tijdens het evenement
  • Follow-up contact

5. Organiseer Meetups

Ken je Meetup al? Dit is een internationaal platform waarop evenementen worden georganiseerd. Je kunt je gratis aanmelden als deelnemer, of een evenement organiseren tegen een kleine vergoeding.

Meetup

Bron: https://www.meetup.com/nl-NL/apps/

De thema’s van de evenementen variëren enorm. Er worden wandelingen georganiseerd, creatieve bijeenkomsten, maar ook specialistische meetings die heel erg waardevol zijn voor een bedrijf. Denk aan een start up meeting, een bijeenkomst van lokale entrepreneurs, of een meeting van engineers, marketeers of medici. 

Wat je doelgroep ook is, de kans is groot dat je je doelgroep met een leuke Meetup kunt interesseren. En het mooie is: met Meetup Pro kun je direct de e-mail adressen van je deelnemers zien. Een makkelijke manier van leadgeneratie, dus. 

6. Push notificaties

De laatste tip is ook iets minder ‘out of the box’, maar toch onmisbaar. Veel te veel bedrijven maken namelijk nog geen gebruik van push notificaties. En dit, terwijl deze veel effect kunnen hebben. 

Push notificaties zijn een slimme manier om mensen te bereiken waarvan je nog geen contactgegevens hebt bemachtigd. Het toelaten van push notificaties kost een websitebezoeker namelijk minder moeite dan het achterlaten van een e-mail adres, en de juiste notificatie kan op een later stadium alsnog verwijzen naar een website waar gegevens kunnen worden verzameld. 

Waar moet je op letten bij het uitzenden van push notificaties? 

Ten eerste, zorg dat je niet irritant wordt. Irrelevante notificaties, of te veel notificaties, worden als spam gezien. Zorg daarom dat je alléén notificaties uitzendt waar de bezoeker ook echt iets aan heeft. Een mooi voorbeeld hiervan is een notificatie van Netflix, waarmee de bezoeker wordt medegedeeld dat het nieuwste seizoen van een populaire serie beschikbaar is.

Push notificaties

Bron: https://segment.com/blog/push-notifications-users-want-kahuna/

Wil je aan de slag met slimme notificaties? Hoe je dit precies opzet hangt af van het platform dat je gebruikt. WordPress voor web notificaties, bijvoorbeeld, of de OS app store voor mobiele notificaties. Neem eens een kijkje op deze pagina van WordPress of deze van Airship voor verdere uitleg.  

Hulp nodig? 

Ben je bezig met het bedenken en opzetten van creatieve leadgeneratie ideeën? Wij helpen je hier graag bij! 

Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek of schrijf je in voor onze Growth hacking nieuwsbrief. Hierin houden we je op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen op het gebied van sales, online marketing en growth hacking. Wil je eerst zelf even checken hoe goed jouw organisatie digitaal is ingericht? Dat weet je binnen een paar minuten met onze gratis Sales & Marketing groeitest.

Deel dit artikel

Ontdek de online groeikansen van jouw bedrijf

Meet met behulp van deze groeitest middels 10 vragen de volwassenheid van de marketing van jouw bedrijf en ontdek kansen.

Wat is een lead en hoe zet je die om in sales?

In onze eerdere blogs hebben we het al vaak gehad over leads. Leads staan centraal in elke digitale sales- en marketingmachine en worden met de juiste tools en technieken stap voor stap omgezet naar sales. Maar waar komen deze leads eigenlijk vandaan? In deze blog kijken we ook naar B2B leadgeneratie. We leggen uit wat
Lees meer

CRM & digital sales: Alles wat je moet weten!

Wat is CRM & Digital Sales en wat zijn de mogelijkheden voor mijn organisatie? Steeds meer bedrijven beseffen dat je aan de voet van dit digitale tijdperk niet lang meer kunt wachten met de aanschaf van een CRM-systeem of inzet van digitale sales tools. Maar de tools en mogelijkheden zijn eindeloos, je verdrinkt erin. Wat
Lees meer

10 elementen die elk CRM dashboard moet hebben

In deze blog lichten we het CRM dashboard toe. Het is een belangrijk onderdeel in het CRM systeem en elk systeem bevat meestal diverse dashboards. Het handig inrichten hiervan kan enorm veel waardevolle inzichten opleveren en vooral voor sales kan dit erg handig zijn. Om het geheugen nog even op te frissen:  In een CRM
Lees meer