Leapforce behoort tot de snelst groeiende bedrijven van Nederland!

Search Engine Marketing

Search engine marketing: Wat is het en hoe zet je het in?

Boost jouw leads en tractie met Search Engine Marketing

Content & SEO zijn tegenwoordig belangrijke onderdelen van elke marketing strategie. Elke website eigenaar wil dat zijn website op een zo hoog mogelijke positie komt in Google. Op deze manier is de kans namelijk het grootst dat je tractie en leads genereert. Maar hoe krijg je dit voor elkaar? Met Search Engine Marketing (SEM)!

SEM is een van de 19 tractiekanalen waar we al eerder over schreven. In dit artikel leggen we uit wat Search Engine Marketing is, wat het verschil is tussen SEO (zoekmachine optimalisatie) en SEA, en hoe je als startup met SEM op een slimme manier tractie en leads kunt genereren.

Wat is Search Engine Marketing (SEM)?

Search Engine Marketing, zoekmachinemarketing in het Nederlands, is het genereren van verkeer naar jouw website via topposities in zoekmachines. Het is de overkoepelende term voor Search Engine Optimization (SEO) en Search Engine Advertising (SEA).

Bij SEO draait het om het genereren van organisch (niet betaald) zoekverkeer. Echter bij SEA gaat het om het verkrijgen van betaald zoekverkeer via advertenties op zoekmachines zoals Google. Betaalde zoekresultaten krijgen de button ‘Adv.’ of ‘Ad’ om aan te geven dat het resultaat door middel van een advertentie bovenaan staat. Daarnaast staan betaalde zoekresultaten altijd op de eerste of tweede positie op Google, boven de organische zoekresultaten. Op de afbeelding hieronder zie je het verschil tussen een betaald zoekresultaat en organisch zoekresultaat op Google.

Voorbeeld SEA en SEO op Google
Verschil tussen een betaald zoekresultaat op Google (bovenaan) en een organisch zoekresultaat (onder)

Verschil in effect tussen SEO en SEA

Ook zit er een verschil in effectiviteit tussen SEO en SEA. Het effect van SEO groeit met de tijd en wordt vaak zichtbaar op de lange termijn, terwijl het effect van SEA meteen zichtbaar is door het gebruik van advertenties. Bij SEO kan het soms maanden duren voordat je een toppositie behaald op Google, terwijl je bij SEA in één keer bovenaan kan staan met een betaalde advertentie.

Echter, wanneer je stopt met het betalen van de advertenties, verdwijnt dit verkeer ook meteen, terwijl SEO blijvend is. In de grafiek hieronder is het effect van SEO en SEA te zien.

Verschil in effect tussen SEO en SEA
Verschil in effect van SEO en SEA. Bron: FrankWatching.

In principe gaat Search Engine Marketing dus over SEO en SEA. Maar als je net een bedrijf bent gestart is het erg moeilijk om met SEO de topposities in een zoekmachine te bereiken. Afgezien van kwalitatieve content, is dit ook afhankelijk van onder andere het aantal links en de domein autoriteit. Voornamelijk deze laatste twee factoren hebben langer de tijd nodig om te groeien.

Hiernaast weet je als startend bedrijf nog niet altijd wat je business model is. Met SEA kan je snel proposities toetsen en resultaat behalen. Daarom kun je als startup de focus van jouw SEM campagnes in het begin het beste op SEA leggen.

Adverteren met Google Ads

Als je wilt gaan adverteren op zoekmachines heb je een aantal keuzes. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor Bing Ads, Yahoo en natuurlijk Google Ads (vroeger Google Adwords). Nu is Google met meer dan 80% marktaandeel veruit de meest gebruikte zoekmachine in Nederland en dus de beste optie. Je betaalt als bedrijf per keer dat er op jouw advertentie geklikt wordt. Dit heet het pay-per-click model. De gemiddelde Cost per Click op Google is zo’n $1-$2.

Heb je toevallig een non-profitorganisatie? Dan heb je geluk! Google biedt non-profitorganisaties namelijk de mogelijkheid om gratis te adverteren op Google, tot een maximum van $10.000 per maand. Dit doen zij vanuit hun stichting Google Ad Grants. Alle non-profits kunnen zich hiervoor aanmelden, mits je aan de voorwaarden voldoet.

Zoekwoorden onderzoek is erg belangrijk

Als je begint aan een SEM campagne door bijvoorbeeld te adverteren op Google, is de eerste stap het onderzoeken van zoekwoorden. Met de juiste zoekwoorden wordt je advertentie namelijk aan de door jouw gewenste doelgroep getoond. Je moet dus achterhalen op welke woorden jouw doelgroep zoekt op Google. Daarnaast wil je ook weten of er vaak genoeg op gezocht wordt.

Voor het zoekwoorden onderzoek kun je bijvoorbeeld de gratis keywordplanner van Google gebruiken. Als je een aantal zoekwoorden invult die te maken hebben met jouw bedrijf, geeft Google automatisch suggesties voor nieuwe relevante zoekwoorden. Daarnaast geeft Google ook het zoekvolume weer en het geeft een schatting van de gemiddelde kosten van dit keyword.

Genereer tractie met Search Engine Marketing

Voor een startup is SEM een goede manier om te testen of er interesse is voor hun product. Voornamelijk via betaalde ads op Google kun je gemakkelijk digitale tractie realiseren: het aantal mensen dat via de advertentie op jouw website komt.

Voorbeeld Ad op Google

Ook als jouw startup nog in de kinderschoenen staat, en je het product nog moet lanceren, kan SEM erg waardevol zijn. Je hoeft alleen maar een simpele landingspagina te maken waar mensen op terecht komen nadat ze via Google op jouw advertentie hebben geklikt.

Op deze pagina kun je kort uitleggen wat je product inhoudt en dat je product binnenkort gelanceerd wordt. Een extra tip voor deze landingspagina is om een button toe te voegen waar jouw bezoekers hun e-mailadres kunnen achterlaten zodat ze op de hoogte gehouden worden over de lancering van jouw product!

Zo overtuig je je investeerders met SEM

De combinatie van het bouwen van alleen een landingspagina in de startfase en SEM heeft een aantal voordelen. Ten eerste bespaar je veel geld omdat je niet een hele website hoeft te bouwen voor jouw (eventuele) product. En daarnaast vang je twee vliegen in één klap: je genereert niet alleen tractie, maar ook meteen directe leads voor in de toekomst.

Hiernaast geeft Google Analytics je ook inzicht in welke doelgroep jouw Ads (en dus product) interessant vindt. Deze informatie kun je goed gebruiken in het eventueel verder ontwikkelen van je product en in je toekomstige online marketing strategie. En dit zelfs voordat je je product überhaupt hebt gelanceerd! Deze voordelen zorgen ervoor dat je je business case extra goed kan onderbouwen tegenover potentiële investeerders.

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij het opzetten van een SEM campagne? Of het werven van nieuwe klanten? Je kunt altijd een gratis adviesgesprek bij ons aanvragen. Of schrijf je in voor de Growth Hacking nieuwsbrief om als eerste op de hoogte te worden gesteld van het laatste growth hacking nieuws.

Wil je weten hoe jouw website scoort op het gebied van SEO? Voer dan eens een SEO audit uit! Zo weet je binnen een paar minuten hoe je jouw website nog beter door Google gevonden kunt laten worden. 

Deel dit artikel

Ontdek de online groeikansen van jouw bedrijf

Meet met behulp van deze groeitest middels 10 vragen de volwassenheid van de marketing van jouw bedrijf en ontdek kansen.

SEO-teksten schrijven: tips en tools [+ handige checklist]

Dat teksten belangrijk zijn voor SEO is bekend. Maar waar moet je op letten bij het schrijven van een goede SEO-tekst? In deze blog kijken we naar verschillende soorten tekst, de belangrijkste onderdelen van een SEO-tekst en de beste tools om je teksten te optimaliseren. Het belang van SEO Voordat we de diepte in duiken,
Lees meer

Wat is SEO en waarom kunnen we niet meer zonder?

95% van de Nederlanders begint de digitale zoektocht naar een product of dienst in een zoekmachine. Tenminste, dit lazen we op verschillende websites die wij – ook weer via een zoekmachine – zijn tegengekomen.   SEO is niet alleen onmisbaar, maar ook dé manier om de juiste doelgroep te bereiken en potentiële klanten met goede
Lees meer