Leapforce behoort tot de snelst groeiende bedrijven van Nederland!

TikTok

TikTok: De social media app voor jongeren

Dansende tieners, korte tutorials en grappige ‘sketches’. We zagen ze langzaam verschijnen op het vroegere ‘Musical.ly’ en zien ze nu meer en meer op TikTok. 

TikTok

Tiktok werd in 2017 uitgebracht door het Chinese bedrijf ByteDance. De app, die eerder bekend stond als Musical.ly, ontstond destijds uit een uitgebreide rebranding. Omdat Musical.ly voornamelijk gebruikt werd om playback video’s te delen, wilde het bedrijf met het ‘nieuwe’ TikTok de focus van de gebruikers verbreden. De app richt zich nu niet meer alleen op muziek, maar eigenlijk op vrijwel alle soorten korte video’s die je je maar kunt bedenken. Dans en playback video’s worden nu afgewisseld met bijvoorbeeld kookvideo’s, doe-het-zelf clips, dieren filmpjes, korte tutorials, productpromoties en nog veel meer. 

Omdat de social media app nog redelijk nieuw is, willen we in deze blog TikTok eens nader bekijken. We zullen kort het ontstaan van de app bespreken en kijken naar de mogelijkheden die dit video platform biedt voor marketeers.

Enorme groei 

Al loopt de groei in Nederland nog een beetje achter vergeleken met bijvoorbeeld de US, India of China, het platform groeit overal. Zo was TikTok in 2018 de meest gedownloade app in de App Store, met meer downloads dan bijvoorbeeld Whatsapp of Facebook. 

Ook in Nederland is de app inmiddels populair. Het platform zou nu al rond de 3 miljoen gebruikers hebben. Ter vergelijking: Instagram heeft in 2019 ongeveer 4,9 miljoen gebruikers en Snapchat 2,4 miljoen

Wat is TikTok? 

Wat doet TikTok precies? Simpel gezegd is het een video-gericht social media platform. Gebruikers van de app kunnen korte video’s uploaden van 60 seconden in totaal (bestaande uit 15 seconden per opeenvolgende video). Door middel van hashtags kunnen video’s getagd, gezocht en gevonden worden. 

Op social media heeft video een sprong gemaakt in populariteit de afgelopen jaren. In 2016 en 2017 is het aantal ‘branded video views’ met 99% omhoog gegaan op YouTube en met 258% op Facebook. Mensen houden van leuke filmpjes en worden steeds beter in het maken en bewerken hiervan. TikTok past dan ook perfect binnen deze trend, en we verwachten dat de groei van de afgelopen jaren zeker nog even zal doorzetten.

Benieuwd hoe een TikTok filmpje eruit ziet? Hier een kleine impressie:

Jong publiek  

Al worden ook oudere mensen langzaam iets actiever op het platform, de gemiddelde leeftijd op TikTok blijft erg jong. Momenteel is ongeveer 41% van de gebruikers tussen de 16 en 24 jaar, en 66% is onder de 30 jaar. Dit maakt het platform hét social network voor bedrijven met een jonge doelgroep. 

Social Media Marketing op TikTok 

Elke marketeer kent inmiddels TikTok wel. En zoals op de meeste social media kanalen behalen bedrijven grote successen met slimme TikTok campagnes. Echter, zo simpel  als ‘even een foto’tje delen op Facebook, Instagram of Twitter’ is het niet. Viral video’s zijn vaak van een hoog niveau en vergen zorgvuldige planning, editing of een slimme samenwerking. 

Een aantal manieren waarop marketeers gebruik kunnen maken van TikTok zijn: 

  1. Het delen van originele content van een eigen account 
  2. Samenwerkingen met influencers om producten of diensten te promoten
  3. Acties als challenges en ‘user generated content’ (al dan niet met behulp van influencers)
  4. Advertenties op het platform 

Originele content 

Wil je de boodschap van je bedrijf met de wereld delen en bezoekers naar je website leiden? Dan is het delen van eigen content op een eigen account wellicht het beste idee. 

Het maken van een filmpje kan de nodige tijd en wat denkwerk kosten, maar de resultaten kunnen heel erg leuk zijn.

Wat vind je van dit mooie filmpje bijvoorbeeld? Deze bakkerij kreeg het voor elkaar om met relatief simpele beelden 4,4 miljoen fans op TikTok te verzamelen. Wat hadden ze daar voor nodig? Een slim en origineel concept, een goede camera en waarschijnlijk wat simpele bewerking. Niet niets, maar voor 4,4 fans zeker de moeite waard.

https://www.youtube.com/watch?v=AVTHmdYdqzQ

Influencer samenwerkingen 

Een wellicht minder tijdrovende strategie is een samenwerking met een bekende TikTokker. Net als bijna alle social media kanalen is een groot aantal accounts snel gegroeid op TikTok. En met de hulp van een van deze grote accounts kan een video door veel mensen gezien worden. 

Benieuwd hoe een TikTok influencer eruit ziet? Nou, zo ongeveer:

TikTok influencer

of zo…

TikTok influencer

Een leuke en gangbare manier van samenwerken met een influencer is het hosten van een challenge die deelnemers aanspoort om content te genereren rondom een bepaald onderwerp. Door het gebruik van een ‘branded hashtag’ kan deze content vervolgens overal gezien en herkend worden. 

Een mooi voorbeeld hiervan is de campagne van Sony, die met de #100baddays challenge het nummer ‘100 bad days’ van hun artiesten, The AJR Brothers, promootten. 

Met deze challenge ging het nummer heel TikTok over. De Influencer Marketing Factory, die verantwoordelijk was voor deze campagne, kreeg het voor elkaar om met behulp van twee influencers 303.081 volgers te bereiken en 68,408 keer bekeken te worden. Een latere samenwerking met twee  aanvullende ‘content creators’ resulteerde in miljoenen views in totaal, zoals te zien in onderstaand screenshot.

Influencer campagne

User generated content 

Zoals  de eerder genoemde influencer acties en hashtag challenges al lieten zien, staat ‘user  generated content’ centraal op TikTok. Bedrijven zien graag hun product of dienst in actie, en wanneer een vraag om ‘gebruikers filmpjes’ verpakt is in een leuke challenge met ‘branded’ hashtag, kan het aantal inzendingen heel snel oplopen. 

Een leuk voorbeeld van  een ‘user generated content’ – challenge is dat van Haidilao restaurant. Dit Chinese hot pot restaurant moedigde hun fans aan om zelf aan de slag te gaan met hot pot recepten. De actie resulteerde in ongeveer 2000 video’s, met uiteraard enorm veel views. Goede reclame voor het restaurant, toch?

User generated content op TikTok

Tiktok ads 

TikTok is bezig met het ontwikkelen van een advertentie platform. Echter, momenteel zijn alleen directe advertenties mogelijk, vanuit bepaalde landen en regio’s. Om een advertentie op het platform te laten zien moet je dan ook je gegevens achterlaten, waarna TikTok contact met je opneemt om de mogelijkheden te bespreken. De geaccepteerde video’s zijn voornamelijk simpele korte filmpjes van grotere merken. 

Wat zit er verder aan te komen? Dat is nog niet helemaal zeker. Wel gaan er een aantal geruchten rond. Zo lekte in 2018 een advertentie pitch document van TikTok uit, waarin de volgende typen ads ter sprake kwamen: 

  • Brand takeover
  • In-feed native video
  • Hashtag challenge
  • Snapchat-style 2D lens filters for photos
Jongeren

Hulp nodig? 

Richt jouw bedrijf zich op een jonge doelgroep? Denk je dat short video marketing precies is waar jouw klanten blij van worden? Wellicht is TikTok dan het perfecte social media platform voor jou. Vanwege de snelle groei van TikTok in Nederland is nú het juiste moment om een account aan te maken en aan de slag te gaan. Heb je hier hulp bij nodig? Dan helpen wij je graag. Neem gerust contact met ons op voor een adviesgesprek of schrijf je in voor onze Growth Hacking nieuwsbrief. Zo blijf je altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in marketing en growth hacking.

Deel dit artikel

Ontdek de online groeikansen van jouw bedrijf

Meet met behulp van deze groeitest middels 10 vragen de volwassenheid van de marketing van jouw bedrijf en ontdek kansen.

B2B social media: meer dan alleen een dagelijkse post

B2B social media: meer dan alleen een dagelijkse post De kans is groot dat jij als B2B-verkoper gebruik maakt van B2B social media marketing. Je deelt een paar keer per week een post, krijgt steeds meer volgers, telt braaf je likes en shares en hoopt op voldoende kliks naar je website. Maar is dit eigenlijk
Lees meer

Google Mijn Bedrijf: Wat Heb Je Eraan?

Maak jij al optimaal gebruik van Google Mijn Bedrijf? Deze handige functie van Google biedt de mogelijkheid om met heel weinig moeite én helemaal gratis je online bereik een mooie boost te geven.  Helaas zien we om ons heen dat veel bedrijven geen gebruik maken van Google Mijn Bedrijf, of hier onvolledig of passief op
Lees meer

Alles over social media: Wat is social media en wat kan je er mee?

Waarom is social media voor iedere organisatie zo belangrijk anno 2023? Door de evolutie en de social media trends is het gebruik van social media niet meer weg te denken. Waar het eerst ingezet werd voor de branding van een merk, zijn sommige kanalen inmiddels uitgegroeid tot e-commerce platformen (denk aan Instagram Shopping) en hulpmiddelen
Lees meer