Leapforce behoort tot de snelst groeiende bedrijven van Nederland!

tractie viral marketing

Hoe zet je viral marketing in om tractie te genereren?

Viral Marketing als tractie kanaal

Tractie is erg belangrijk voor startups. Het is namelijk hét kwantitatieve bewijs dat er in de markt interesse is voor jouw product of service. Met tractie kun je investeerders en nieuwe klanten echt overtuigen van jouw product of service. Nu kun je tractie op verschillende manieren werven. In dit artikel leggen we uit hoe je viral marketing hiervoor kunt gebruiken. Daarnaast leggen we je uit wat viral marketing precies is en geven we voorbeelden van succesvolle viral marketing campagnes.

Wat is Viral Marketing?

Viral marketing in bekend begrip in de wereld van content & SEO. Het is een marketingtechniek gebaseerd op het principe van mond-tot-mondreclame. Bij viral marketing wordt een commerciële boodschap passief gecommuniceerd via een of meerdere mediakanalen, zoals social media, e-mail en traditionele media. Iedereen die deze boodschap ontvangt, kan de boodschap op zijn beurt weer doorsturen via zijn of haar eigen sociale netwerken.

In het Nederlands wordt het ook wel ‘virale marketing’ genoemd en het is in de volksmond anno 2019 misschien beter bekend als ‘viral gaan’. Als iets viral gaat, wordt een stuk content zo vaak gedeeld op social media dat het binnen enkele uren een groot aantal mensen bereikt. 

Dit klinkt allemaal super positief. Het is namelijk een goedkope manier om een miljoen mensen in een korte tijd te bereiken. Maar er zitten ook nadelen aan het gebruik van viral marketing: het is namelijk niet te controleren. Als jouw boodschap door het publiek negatief wordt ontvangen, maar het gaat wel viral, dan ben je als bedrijf niet in staat het compleet van het internet te verwijderen. Dit kan vervolgens leiden tot grote imagoschade. Daarnaast is er geen gouden formule die ervoor zorgt dat jouw content viral gaat.

Voorbeelden van succesvolle virale campagnes

Toch kunnen we wel wat tips halen uit eerdere succesvolle viral marketing campagnes van grote bedrijven. Het misschien wel bekendste (en oudste) voorbeeld van een succesvolle virale campagne is die van Hotmail. Hotmail ging in 1996 viral doordat er onderaan elke e-mail een link stond met ‘Get your own free Hotmail’. Dit zorgde ervoor dat binnen een maand 20.000 nieuwe gebruikers zich aanmeldden. Na een half jaar had Hotmail al één miljoen gebruikers.

Een ander en iets recenter voorbeeld is de viral marketing campagne van @world_record_egg op Instagram. Begin 2019 plaatste dit account een foto van een ei op Instagram met daarbij de tekst: “Let’s set a world record together and get the most liked post on Instagram. Beating the current world record held by Kylie Jenner (18 million)! We got this”. De foto werd massaal geliked en heeft tot op de dag van vandaag meer dan 54 miljoen likes.

viral marketing

Het succes van het Instagram ei is een combinatie van factoren. Ten eerste is de post een ‘social media challenge’. Eerdere absurde social media challenges zoals Planking, The Harlem Shake en de Kiki Challenge hebben uitgewezen dat dit een goed ingrediënt is om viral te gaan.

Hiernaast ontlokte de post emoties door Kylie Jenner erbij te betrekken. Kylie Jenner is namelijk een bekendheid die niet bij iedereen in een positief daglicht staat. Het feit dat mensen werden uitgedaagd haar te verslaan heeft bijgedragen aan het succes. Ook hield het mysterie van wie er achter het account zat mensen in hun greep. Nadat het balletje op social media ging rollen werd het ei ook nog eens door traditionele media gepromoot.

6 vormen van Viral Marketing

Er zijn zes verschillende vormen van viral marketing die je als bedrijf kunt inzetten:
  1. Word of Mouth (WOM). Gebruikers en klanten vertellen hun vrienden en familie over jouw bedrijf.
  2. Inherent Virality. De waarde van het product wordt groter wanneer meer mensen het gebruiken (denk aan WhatsApp en Twitter).
  3. Samenwerking. Je hebt er baat bij wanneer anderen het ook gebruiken (denk aan Monday en Wrike).
  4. Communicatie. Het product is bedoeld om te communiceren dus er zijn andere mensen nodig om hier gebruik van te maken (denk aan Slack en Skype).
  5. Affiliate. De gebruikers krijgen een beloning wanneer ze van hun vrienden gebruikers maken (denk aan Deliveroo en Uber).
  6. Embedding. Door je product in andere websites te embedden zien mensen jouw product (denk aan Google Forms en YouTube).
Affiliate marketing door Uber
Door middel van affiliate marketing promoot Uber zijn diensten.

Viral Marketing: de conclusie

Als het je erin slaagt om viral te gaan als bedrijf is dit ideale tractie. Je kunt namelijk met een klein budget in een klap op de kaart staan en zo je merknaam vergroten. Je kunt je verhaal vertellen en daarmee potentieel de hele wereld bereiken! Het is dus zeker de moeite waard om een viral marketing campagne op te zetten. Toch lukt het maar een klein aantal bedrijven om op deze manier tractie te genereren. Daarom zullen we over twee weken weer een nieuw artikel posten waarin we een nieuw tractie kanaal behandelen, namelijk Search Engine Marketing. Je kunt je ook inschrijven op onze nieuwsbrief om als eerste op de hoogte te blijven van andere waardevolle growth hacks.

Wil je daar niet op wachten? Je kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen om te kijken hoe wij jouw bedrijf kunnen helpen om tractie te genereren.

Deel dit artikel

Ontdek de online groeikansen van jouw bedrijf

Meet met behulp van deze groeitest middels 10 vragen de volwassenheid van de marketing van jouw bedrijf en ontdek kansen.

SEO-teksten schrijven: tips en tools [+ handige checklist]

Dat teksten belangrijk zijn voor SEO is bekend. Maar waar moet je op letten bij het schrijven van een goede SEO-tekst? In deze blog kijken we naar verschillende soorten tekst, de belangrijkste onderdelen van een SEO-tekst en de beste tools om je teksten te optimaliseren. Het belang van SEO Voordat we de diepte in duiken,
Lees meer

Wat is SEO en waarom kunnen we niet meer zonder?

95% van de Nederlanders begint de digitale zoektocht naar een product of dienst in een zoekmachine. Tenminste, dit lazen we op verschillende websites die wij – ook weer via een zoekmachine – zijn tegengekomen.   SEO is niet alleen onmisbaar, maar ook dé manier om de juiste doelgroep te bereiken en potentiële klanten met goede
Lees meer